Guvernul anunta o posibila reducere a TVA-ului. Ce spune Victor Ponta despre consultarile de la Cotroceni

Victor Ponta - COVER

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Iasi, ca este posibila reducerea generala a TVA cu cel mult trei puncte procentual sau scaderea TVA la categorii de produse, in special cele alimentare.

Un obiectiv pentru 2015-2016 este aplicarea fie a unei reduceri generale de TVA (...), fie scaderea TVA la categorii de produse, in special cele agricole, alimentare”, a afirmat Ponta, intr-o conferinta de presa la Iasi, unde mai are programate intalniri cu primarii din judet, potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta a precizat ca reducerea generala de TVA s-ar putea face cu ”un punct-doua, trei puncte maxim procentual”. In acelasi context, Ponta a adaugat ca exista si varianta scaderii TVA, ”asa cum s-a facut pentru paine”, la categorii de produse, in special cele alimentare. Ponta a precizat ca va trebui luata o decizie de politica fiscala si ca, cel mai probabil, aceasta masura ar putea fi aplicata de la 1 ianuarie 2016. Premierul Victor Ponta se afla la Iasi, unde s-a intalnit cu reprezentanti ai Camerei de Comert, in cursul dupa-amiezii de vineri urmand sa aiba intrevederi cu primarii PSD din judet.

In cursul zilei de sambata, Ponta va participa la manifestarile prilejuite de Ziua Unirii, la care va fi prezent si presedintele Klaus Iohannis. Cu o zi in urma, un membru al PSD i-a recomandat premierului Ponta sa nu participe la evenimentele de Ziua Unirii, din 24 Ianurie, existand riscul sa fie fluierat de multime in conditiile in care actualul guvern nu a acordat importanta prea mare regiunii Moldovei.

Despre spitalele regionale de la Iasi, Cluj si Craiova

Citește și
Victor Ponta la Guvern
Victor Ponta, despre criza francilor elvetieni: "Sa nu vindem iluzii. Nu e ceva ce tine de un partid, de un Guvern"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Victor Ponta a declarat ca va fi facut un proiect comun pentru spitalele regionale din Iasi, Cluj si Craiova, Romania avand alocate in acest sens 300 de milioane de euro de la Comisia Europeana, prin POR, iar autoritatile locale vor asigura infrastructura, terenul si cofinantarea.

"Conform documentelor trimise la Comisia Europeana, avem alocati, in perioada 2014-2020, din fonduri europene, in jur de 100 de milioane de euro pentru fiecare dintre cele trei spitale regionale pe care noi le-am considerat importante, prioritati, si anume Iasi, Cluj si Craiova", a declarat, vineri, premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa la Iasi, unde mai are programate intalniri cu primarii din judet. "Cu cele 100 de milioane de euro pentru fiecare, repet, in total 300 - 300 si ceva milioane de euro, depinde si cum va iesi licitatia, vom face un proiect comun, un tip de spital regional, un proiect tip, care, dupa aceea, sigur, se realizeaza pe teren, cu sprijinul autoritatii locale, care trebuie sa puna la dispozitie teren, infrastructura si confinatare", a mai spus Ponta.

Premierul a precizat ca partea de dotare a celor trei unitati urmeaza sa fie asigurata fie din spitalele care nu vor mai functiona, fie din programul pe care Romania l-a semnat cu Banca Mondiala, "un program de 250 de milioane de dolari privind dotarea cu aparatura medicala". Totodata, Ponta a anuntat ca licitatia va fi organizata de Ministerul Dezvoltarii, deoarece finantarea este asigurata prin Programul Operational Regional (POR).

Despre autostrada Ungheni - Iasi - Targu Mures

Autostrada Ungheni-Iasi-Targu Mures, in cazul careia au existat numeroase controverse, este inclusa in forma ”aproape finala” a Masterplanului de transport rutier, care va fi trimisa Comisiei Europene, dupa ce va trece prin Parlament si Guvern, a declarat, vineri, la Iasi, premierul Victor Ponta.

Am prezentat forma pe care o prezentasem, de altfel, acum o saptamana la Ministerul Transporturilor, forma aproape finala din punctul de vedere al Guvernului a Masterplanului de transport rutier, aceasta forma - ministrul Transporturilor, domnul Rus, care ieri (n.r. - joi) trebuia sa vina la Iasi sa o prezinte inaintea mea, dar din cauza cetii a stat in aeroport la Otopeni, dar va fi saptamana viitoare aici inca o data pentru toate detaliile - prevede foarte clar autostrada Ungheni-Iași-Targu Mures cu termenele de efectuare si cu sursele de finantare pentru studii de fezabilitate si pentru executie si din acest punct de vedere cred ca toate eforturile, inclusiv cele mai vocale, pornesc de la premisa ca au fost facute cu buna-credinta de toata lumea, si primarul, si parlamentarii, si presedintii de consilii, pentru ca de fapt vorbim de o regiune intreaga, iar cu aceasta forma se merge in Parlament si in sedinta de guvern care se va adopta in februarie si o trimitem la Comisia Europeana”, a afirmat Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta la Iasi.

El a mai spus ca forma Masterplanului de transport care va fi adoptata acum nu poate fi modificata de niciun alt guvern. ”Romania nu a avut niciodata un Masterplan, e prima data cand are un Masterplan intocmit pe baza criteriilor stabilite de catre Comisia Europeana. Din acest punct de vedere ceea ce adoptam acum - de aceea am și dorit sa avem un dialog cu cei din opoziție - este un Masterplan care nu mai poate fi modificat de niciun alt guvern, adica incepem noi azi, maine vin alții și-l opresc”, a afirmat Ponta. Premierul a mai spus ca sursele de finatare pentru Ungheni-Targu Mures vin din Programul Operational Sectorial Transport.

Referitor la calendarul asa cum este agreat in Masterplan stiu ca anul acesta trebuie sa actualizam studiile de fezabilitate cu finantarea de reactualizare din programul 2007 - 2013, iar pentru regim de autostrada de la Ungheni pana la Targu Neamț este, de asemenea, finantare totala din Programul Operational Sectorial Transport, pentru celelalte doua segmente este finatare pentru autostrada fazata”, a mai spus Victor Ponta.

Despre dosarul Microsoft

Intrebat de jurnalisti in legatura cu afirmatia presedintelui Klaus Iohannis potrivit careia acesta isi doreste un guvern PNL, Ponta a spus ca ultimul vot dat actualului guvern in Parlament a fost in urma cu doar o luna si ca rezultatul a fost de 377 de voturi "pentru" si 143 "impotriva".

"Cred ca actuala majoritate nu doar ca este stabila, dar poate sa guverneze foarte bine pana in 2016, iar daca guverneaza foarte bine va castiga alegerile. Si Basescu si-a dorit guvernul sau si n-a iesit prea bine", a spus Victor Ponta. Premierul a adaugat: "Avem obligatia sa lucram toti, adica presedinte cu premier si Parlament". "Voi face tot ce tine de mine sa nu se intoarca la guvernare cei care in 2010 luau spagi de la Microsoft, cei care retrocedau pe milioane de euro tot felul de terenuri, cei care au blocat fondurile europene sau cei care au dus TVA la 24%. Daca vin altii mai buni ne gandim", a precizat Victor Ponta.

Despre consultarile de la Cotroceni

Premierul Victor Ponta a anuntat ca PSD va participa saptamana viitoare la consultarile initiate de presedintele Klaus Iohannis si ca social-democratii vor merge cu propunerile lor, care vizeaza inclusiv reducerea numarului de parlamentari.

"Vom participa la consultarile cu seful statului, nu ne deranjeaza sa mergem la mediere la presedinte pe Codul Electoral. Nu avem orgolii de acest gen. Mergem cu propunerile noastre, care tin de modul de alegere a Parlamentului, si anume reducerea numarului de parlamentari. Mergem sa ne spunem punctele de vedere, dupa care, in comisia parlamentara speciala, reprezentantii nostri vor merge in directia stabilita", a anuntat, vineri, intr-o conferinta de presa la Iasi, liderul PSD Victor Ponta.

Vineri dimineata, presedintele Klaus Iohannis a trimis invitatia catre partidele politice, pentru consultari, care vor avea loc miercurea viitoare, pe prioritatile legislative ale sesiunii parlamentare, precum votul in diaspora, finantarea campaniilor si a partidelor si ridicarea imunitatii parlamentare.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Premierul Victor Ponta este acuzat de abuz in serviciu:
Premierul Victor Ponta este acuzat de abuz in serviciu: "Am depus plangere penala la Parchetul Inaltei Curti"

Co-presedintele executiv al PNL Cluj, Mihai Seplecan, a depus, marti, la Parchetul instantei supreme, o plangere penala pentru abuz in serviciu impotriva premierului Victor Ponta.

Victor Ponta, despre criza francilor elvetieni:
Victor Ponta, despre criza francilor elvetieni: "Sa nu vindem iluzii. Nu e ceva ce tine de un partid, de un Guvern"

Premierul Victor Ponta a declarat ca nu exista o solutie a unui partid in privinta crizei francilor elvetieni si nu tine de un Guvern, el facand apel la ”a nu vinde iluzii si la a nu crea asteptari nerealiste”.

Victor Ponta vrea sa inceapa discutiile cu PNL
Victor Ponta vrea sa inceapa discutiile cu PNL "pe 5 teme esentiale": "Trebuie sa ne asezam toti la masa"

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a cerut, luni, in BPN, mandat pentru a-i invita la dialog pe copresedintii PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, asupra a cinci teme.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.