Fratii Micula acuza statul roman ca este rau-platnic si mincinos. "Pun banii azi si-i retrag maine"

Ultimul update: Miercuri 30 Martie 2016 07:11
Data publicarii: Duminica 27 Martie 2016 19:50
Categorie: Financiar
Fratii Micula

Controverse in jurul sumelor pe care statul ar trebui sa le plateasca fratilor Micula, in urma unei decizii data de o instanta internationala.

Ministerul Finantelor nu a achitat fratilor Micula, proprietarii European Food, despagubirile de 84 milioane euro plus penalitati, stabilite de curtea de arbitraj de la Washington, a declarat pentru News.ro omul de afaceri Ioan Micula, care a precizat ca plata invocata de minister este o "minciuna sfruntata", pentru ca banii au fost plasati intr-un cont deschis la Trezorerie si apoi retrasi.

Statul roman a pierdut, la finele lunii februarie, si procesul prin care a cerut anularea sentintei din decembrie 2013 de la Curtea de Arbitraj de pe langa Banca Mondiala (ICSID), prin care fratii Viorel si Ioan Micula au primit castig de cauza intr-un proces deschis in 2005. Fratii Ioan si Viorel Micula, care au si cetatenie suedeza, au sustinut la momentul deschiderii procesului ca statul roman nu si-a respectat angajamentele referitoare la protectia reciproca a investitiilor cuprinse in acordul bilateral dintre Suedia si Romania.

Citeste si: Cum a ajuns statul sa fie executat silit de fratii Micula. Fiecare salariat din Romania trebuie sa le plateasca 40 de euro

Ei au castigat procesul in decembrie 2013 la ICSID, care a dispus despagubiri de circa 376 milioane lei (84 milioane euro la cursul actual), plus penalitati. Oamenii de afaceri apreciaza ca suma se ridica la peste 200 milioane de euro in prezent, acumulandu-se dobanzi si penalitati foarte mari. Finantele au anuntat, dupa decizia curtii de arbitraj de la Washington de pe 26 februarie, ca a platit datoria catre fratii Micula inainte de decizia curtii, prin mecanismul de plata reglementat de Consiliul Concurentei, insa Comisia Europeana obliga autoritatile romane sa recupereze 380 milioane de lei de la cei doi si un grup de firme pe care le controleaza.

Sfarsit de vacanta de 1 Mai la Mamaia. Victoras Micula a plecat acasa in elicopter: "Libera autostrada. Nu va ingrijorati"

"Ministerul de Finante a sustinut ca a pus banii intr-un cont al Trezoreriei, pe care dupa aceea i-a luat inapoi si ei considera ca au facut plata. La asta se refera ei cand au spus ca au platit. De fapt, e o minciuna sfruntata, cum poti sa faci asa ceva? E ca si cum eu am sa dau ceva cuiva, pun intr-un cont la care persoana respectiva nu are acces, pun banii azi si-i retrag maine. Ne-au anuntat si pe noi la un moment dat cand au facut tranzactia, dar nu se poate sa pui banii intr-un cont care nu-i al tau si dupa aia sa zici ca ai platit. Si apoi au venit ca au zis de la Uniunea Europeana sa ia banii inapoi si i-au luat, dar cand zice ICSID-ul ca trebuie sa platesti, te faci ca ploua", a explicat Ioan Micula.

El precizase si dupa anuntul Finantelor privind plata ca statul a facut o compensare a unor datorii la buget, insa fara acordul lui si al fratelui sau, Viorel Micula, procedura care a si fost anulata. "Instantele de judecata au anulat acea compensare pe care Finantele au facut-o. Noua nu ne convine sa compenseze ei ceea ce nu trebuie sa compenseze. Datoria pe care trebuie sa ne-o dea ei noua este de trei ori mai mare decat acea datorie compensata", mai spune Micula.

Omul de afaceri a subliniat ca obligatia de plata dispusa de ICSID primeaza fata de hotararea Comisiei Europene, care a considerat compensarea ca ajuor de stat. "Practic, ei nu au platit (Finantele - n.r.), noi i-am dat in judecata si ne judecam pe executari. Iar in ultimul timp, instanta de judecata a considerat ca noi nu avem sa le platim nimic, au anulat toate pretentiile lor pe anumite firme, ca nu poti sa inventezi datorii care nu exista. Comisia Europeana este un organ executiv, nu este o instanta de judecata. Statul roman si-a finalizat toate posibilitatile de a ataca acea decizie prin anulare pe care au facut-o la Washington si, daca au pierdut-o, ei nu mai au alta cale de atac", a mentionat coproprietarul European Food.

Micula a adaugat ca, in conditiile in care nu exista cale de comunicare cu ministerul, iar statul nu vrea sa plateasca de bunavoie, cei doi oameni de afaceri au dat mana libera avocatilor care-i reprezinta sa continue executarea sumelor pe teritoriul altor state membre ICSID unde statul roman are active sau incaseaza fonduri.

Fratii Micula Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

ROMATSA, victima colaterala in razboiul fratilor Micula cu statul roman. O instanta a decis executarea silita

ROMATSA, victima colaterala in razboiul fratilor Micula cu statul roman. O instanta a decis executarea silita

Sfarsit de vacanta de 1 Mai la Mamaia. Victoras Micula a plecat acasa in elicopter:

Sfarsit de vacanta de 1 Mai la Mamaia. Victoras Micula a plecat acasa in elicopter: "Libera autostrada. Nu va ingrijorati"

Statul roman, executat silit. Fratii Micula au pus sechestru pe actiunile OMV Petrom si au blocat conturi ale Finantelor

Statul roman, executat silit. Fratii Micula au pus sechestru pe actiunile OMV Petrom si au blocat conturi ale Finantelor

Mircea-Titus Dobre, ministrul Turismului

Ministrul Turismului le promite vouchere de vacanţă tuturor românilor

Anunțul făcut de Turcia care a uimit întreaga lume. Avertismentul analiștilor

Consiliul Concurenţei investighează 25 de bănci și IFN-uri. De ce le suspectează

Business Insider: O fuziune între Tesla şi SpaceX ar fi tranzacţia deceniului

Un tânăr a pierdut 100 de milioane de dolari, în Bitcoin, din cauza unei greșeli banale

Fina lui Victor Ponta va conduce una din direcțiile importante la ASF. Salariul lunar, 30.000 de lei

prima casa

Noi criterii de evaluare a finanţatorilor în Programul ”Prima Casă”, din 1 ianuarie 2018

Bitcoin a sărit de 16.000 dolari. Moneda virtuală ar putea declanșa o nouă criză mondială

Comunitățile locale, ”sărăcite” de bugetul pe 2018. Florentin Pandele cheamă la proteste: ”Nu-mi rămâne altceva de făcut”

La 16 ani a început să investească în Bitcoin și a devenit milionar

Bitcoin crește fără oprire. Moneda virtuală a câștigat 50% într-o singură săptămână

Apartamentele se scumpesc încontinuu. Al 6-lea oraș în care prețurile au depășit 1.000 euro/mp