Legea salarizarii unice: grila salariilor in Romania pentru urmatorii 5 ani. Opozitia si Victor Ponta critica proiectul

×
Codul embed a fost copiat

Un rezumat al proiectului de lege al salarizarii unitare - obtinut de Stirile Pro TV -  ne arata grila salarizarii pentru urmatorii 5 ani in Romania, conform calculelor facute de coalitia de guvernare.

NOTA: Vezi la finalul acestui articol grila salarizarii unice!

Conform acestui proiect, veniturile lunare vor creste in medie cu 56% pana in 2022.

In educatie, de pilda, majorarile vor fi cu 20% din iulie si cu 30% din 1 ianuarie. Apoi, salariile vor creste in etape, de doua ori pe an.

Legea salarizarii unitare va ajunge joi in Parlament, ca sa fie adoptata pana pe 1 iulie.

Citește și
bani
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, promite marirea salariilor medicilor. La cat vor ajunge pana in 2018
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

In Educatie, salariile vor creste cu 20% de la 1 iulie - si cu 30% din 1 ianuarie. Dupa aceasta perioada, veniturile se vor majora etapizat, de doua ori pe an.

De pilda, un profesor debutant va ajunge in 2022 la un salariu de peste 4000 de lei, un invatator cu gradatii va castiga peste 5400 de lei, un profesor cu vechime va avea un venit lunar de 6.900 de lei in urmatorii cinci ani, iar un profesor universitar 13600 de lei pana in 2022.

Se mai adauga vouchere de vacanta incepand cu anul scolar 2017-2018, echivalent unul salariu mediu. De asemenea, profesorii vor mai primi un spor de vestimentatie si hrana in echivalentul a doua salarii minime.

Impactul bugetar pentru toate majorarile este de 7,8 % din PIB. Anvelopa salariala este de 63 de miliarde de lei, pentru toti acesti ani in care se vor aplica majorarile.

La toate astea se mai adauga sporuri aferente, care pot urca pana la 30%: spor rural, conditii deosebite, specific invatamantului, plus 5% fonduri de premiere.

Conform proiectului legii salarizarii, un medic rezident care are acum un salariu cu putin peste 2600 de lei va avea in 2018- 5.700 de lei. In timp ce un medic primar cu vechime va castiga peste 16.000 de lei incepand de anul viitor.

Asistentul medical debutant va avea de la 1 ianuarie 2018- 3950 de lei, iar un asistent principal-5.100 lei.

Legea salarizarii unitare, care presupune cresterea veniturilor lunare, in medie, cu 56% in urmatorii patru ani, va ajunge joi in Parlament, ca sa fie adoptata pana la 1 iulie.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat ca lefurile demnitarilor vor fi in varful piramidei salariale.

Astfel, cel mai mult va castiga presedintele, urmat de premier, presedintii camerelor, presedintelele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si de presedintele CCR.

Ei vor avea un venit lunar egal cu cateva salarii minime pe economie, de exemplu 12, in cazul presedintelui Romaniei. Acum, un salariu minim pe economie este de 1450 lei.

Conform ierarhiei functiilor de conducere, pe a doua pozitie se claseaza rectorii, managerii de spitale si judecatorii, urmati de medicii- primari, profesorii universitari si asistentii medicali.

Acum, un salariu mediu brut trece de 3.000 de lei.

In cultura, unde salariile au mai crescut in acest an, se arata cresteri substantiale.

De pilda, un actor va avea peste 6900 in 2022, iar un bibliotecar cu vechime maxima si studii superioare 6643 de lei in urmatorii cinci ani.

In armata vor fi majorari si de 260%. Un soldat care in 2017 are un salariu de 754 de lei, in 2022 va primi 2500 de lei, in timp ce un subinspector in politie va avea un venit lunar de 4259 de lei.

Unui colonel de armata ii va creste salariul pana in 2022 la 6800 de lei, iar unui general la peste 8800 de lei.

In Diplomatie si Justitie salariile vor creste de la 4000 de lei la 14.000 de lei. De exemplu, un consul va avea peste 5 ani 7100 de lei, iar un ambasador 11 mii de lei.

Un procuror stagiar va avea un venit lunar de 5900 de lei, iar un judecator cu vechime maxima peste 13600 de lei.

Presedintele Camerei Deputatilor a spus ca el va semna proiectul impreuna cu presedintele Senatului in cadrul reuniunii Comitetului Executiv National al PSD care va avea loc joi, la Sinaia.

”O sa-l invit si pe domnul Tariceanu sa fie alaturi de noi la Sinaia sa semnam impreuna acest proiect de lege”, a spus Liviu Dragnea.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, ca Legea salarizarii unitare va fi o initiativa a tuturor deputatilor si senatorilor care fac parte din coalitia de guvernare, precizand ca proiectul va ajunge in Parlament ”probabil in aceasta saptamana”.

Am discutat si in aceasta dimineata cu doamna ministru Olguta Vasilescu. Este o lege extrem de importanta pentru noi, se afla in programul nostru de guvernare, e o lege asteptata de toti romanii ca sa avem forta necesara, inclusiv in Parlament. Va fi o initiativa in Parlament a tuturor deputatilor si senatorilor care fac parte din coalitia de guvernare”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

Intrebat care este termenul pana la care Legea salarizarii unitare va fi trimisa in Parlament, Grindeanu a spus ca acest lucru se va face ”in cel mai scurt timp”.

”Probabil ca in aceasta saptamana”, a precizat seful Executivului.

Ministerul Finantelor analizeaza daca se pot face majorari de salarii in sistemul bugetar chiar de la jumatatea anului 2017

Ministerul Finantelor, Viorel Stefan, a declarat, luni, ca la ministerul pe care il conduce se lucreaza la o anlaliza pentru a vedea daca se pot face majorari de salarii in sistemul bugetar chiar de la jumatate acestui an, propunere inaintata de ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

E in lucru o analiza. Principalul obiectiv al implementarii Legii salarizarii este acela de a face sistemul predictibil, stabil, controlabil. De aici apare nevoia de urgenta in implementare si termenul de 1 iulie este unul de la care nu putem face rabat. In legatura cu capacitatea bugetului de a absorbi impactul, este prematur sa ma pronunt.

Astept macar executia pe trimestrul I si atunci voi avea o imagine mai clara cat din suplimentul de anvelopa salariala va putea fi absorbit in semestrul II in acest an si cat o sa absorbim in urmatoarele executii bugetare. Este o analiza in derulare, nu am concluziile”, a declarat ministrul Finantelor, Viorel stefan.

Totodata, Stefan a afirmat ca este corect ca Legea salarizarii unitare sa faca ”obiectul unei dezbateri publice in Parlament”, dupa ce premierul declara, in cursul diminetii, ca Legea salarizarii va fi o initiativa a tuturor deputatilor si senatorilor care fac parte din coalitia de guvernare.

”Noi am avut experienta adoptarii de legi de salarizare prin ordonante de urgenta si iata acum care e situatia. Este un haos in materie de salarizare. De aceasta data vrem sa fie o lege dezbatuta public, analizata foarte bine, care sa surprinda opiniile tuturor participantiilor la acest dialog si careia sa-i dam un caracter de stabilitate”, a aratat Viorel Stefan.

Criticile aduse Legii salarizarii

Legea salarizarii unitare este criticata dur de opozitie, care le cere guvernantilor chiar sa isi asume raspunderea in Parlament daca sunt convinsi ca proiectul este realist si au bani pentru toate aceste majorari.

Cristian Ghinea, USR: ''Nu poti mari salariile tuturor in acelasi timp din adminsitratie. Nu vor fi bani. Executia bugetara e dezastruoasa, sunt promisiuni ca la Mos Craciun.''

Raluca Turcan, PNL: "E nevoie de asumarea raspunderii Guvernului. Din nefericire, situatia economica e ingrijoratoare. Nu au de unde sa obtina venituri. Cred si sustin ca Dragnea tocmai a semnat moartea Legii salarizarii unitare.''

Pana si fostul premier, Victor Ponta, aflat in conflict direct cu liderul PSD Liviu Dragnea este sceptic in privinta bugetului alocat majorarilor salariale.

Victor Ponta: "Intai faci bani la buget si apoi ii imparti. Deci trebuie sa ai venituri clar prevazute, care sa ti permita. 1 la 12 mi se pare o decizie gresita, 1 la 7 era mai mult decat suficient. Nu cred ca Dragnea sau presedintele lucreaza de 12 ori mai mult decat un alt angajat la stat.''

Mai mult, reprezentantii Cartel Alfa ii cer demisia ministrului Muncii, Lia Olguta Vasilescu, pe motiv ca angatii din administratia publica nu au fost chemati la negocieri. Proiectul Legii salarizarii unitare urmeaza sa fie discutat in Comitetul Executiv al PSD, joi, la Sinaia, dupa care va fi depus in Parlament. Ministrul Muncii crede ca va intra in vigoare la 1 iulie, anul acesta.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Premierul Sorin Grindeanu face precizari despre Legea salarizarii:
Premierul Sorin Grindeanu face precizari despre Legea salarizarii: "E asteptata de toti romanii". Cand ar putea fi adoptata

Legea salarizarii unitare, care presupune cresterea veniturilor lunare, in medie, cu 56% in urmatorii patru ani, va ajunge in Parlament, ca sa fie adoptata pana la 1 iulie, a declarat luni premierul Sorin Grindeanu.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, promite marirea salariilor medicilor. La cat vor ajunge pana in 2018
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, promite marirea salariilor medicilor. La cat vor ajunge pana in 2018

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, duminica seara, ca, potrivit proiectului legii salarizarii unitare, in anul 2018, salariile medicilor vor ajunge pana la 3.600 de euro pentru un medic de la ATI.

Legea salarizarii, discutata cu sindicalistii din Educatie. Bugetarii vor avea voucher de vacanta si doua norme de hrana
Legea salarizarii, discutata cu sindicalistii din Educatie. Bugetarii vor avea voucher de vacanta si doua norme de hrana

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat joi, dupa intalnirea cu sindicatele din educatie, ca deocamdata nu exista o concluzie in urma negocierilor, pentru ca s-a stabilit sa continue discutiile si saptamana viitoare.

Cine sunt bugetarii care vor beneficia primii de legea salarizarii unitare.
Cine sunt bugetarii care vor beneficia primii de legea salarizarii unitare. "Demnitarii nu au indemnizatie de vechime"

Medicii si asistentele vor fi primii bugetari care vor avea salariile marite de anul viitor. Ei vor fi si singurii care vor primi majorarile intr-o singura transa, promite ministrul Muncii, care pregateste proiectul legii salarizarii unitare.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.