Carburanţii se scumpesc de la 1 septembrie. Preţul ar putea creşte cu 10% la pompă
Ministerul Finanţelor a redactat un proiect de ordonanţă de Guvern prin care urmează să fie modificat Codul Fiscal. Priincipalele noutăţi sunt majorarea semnificativă a accizelor la carburanţi de la 1 septembrie
Un litru de carburant ar urmă să se scumpească cu 45 de bani, deci va depăși 5 lei. Astfel că pentru un plin de 50 de litri, de exemplu, vom plăți în plus 22,4 lei la benzinărie.
Călin Popescu Tăriceanu susține însă că nici vorba că această creștere să se simtă în buzunarele românilor. Ministerul de Finanțe și companiile petroliere ar fi căzut de acord să nu crească prețul la pompă. “O mică majorare a accizei care va avea un impact nesemnificativ”.
George Vulcănescu, analist economic: “Poate pentru dânsul. Altfel, 45 de bani înseamnă aproximativ 10% al actualului preț la un litru la stația de benzină. Asta este foarte mult. Antrenează o cascadă de alte scumpiri. Practic, sunt date la o parte realitățile. Realitatea este că nu sunt bani la buget.”
Şi fostul premier Victor Ponta spune că “pe termen mediu și lung e o chestie care o să ne coste”.
În concluzie, scumpirea carburanţilor va avea ca efect creșterea inflației și dezechilibre majoare în economie, spun analiștii. Măsura a creat deja revoltă printre oameni. Dacă de luna viitoare se vor scumpi benzină și motorină cu 45 de bani, iar creșterea se va regăsi în prețul la pompă, România va avea carburanți mai scumpi decât Bulgaria, Polonia sau Ungaria și prețuri foarte apropiate de Austria și Luxemburg.
O altă modificare se referă la faptul că acţionarii companiilor nu mai plătesc deloc impozit pe dividende din 2018. Eliminarea impozitului pe dividende era o măsură prevăzută în programul de guvernare, în timp ce creşterea accizelor pe carburanţi nu figura în niciuna dintre variantele programului de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE.
Vorbim despre majorarea accizelor cu 22% pentru benzină şi 14% pentru motorină, de la 1 septembrie, potrivit Proiectului Ministerului Finanţelor de modificare a Codului Fiscal. Cu alte cuvinte, se revine la valoarea accizelor din anul 2016.
De ce aceste scumpiri? Pentru că România a avut în acest an accize aproape de limita minimă prevăzut de legislaţia Uniunii Europene, potrivit proiectului.
Astfel, luna trecută am avut cel mai mic preţ la benzină din Uniunea Europeană şi al treilea cel mai mic preţ la motorină după Luxemburg şi Bulgaria.
Asta a însemnat şi încasări mai mici la bugetul de stat.
În primul semestru, încasările din accize au scăzut cu aproape 800 de milioane de lei, deşi consumul de motorină şi de benzină a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
O altă prevede din proiectul de ordonanţă este eliminarea impozitului pe dividende de la 1 ianuarie 2018, ceea ce înseamnă că, pentru profitul obţinut în 2017, patronii sau acţionarii nu mai plătesc nimic pentru dividendele încasate.
"Veniturile din dividende sunt scutite de la plata impozitului pe venit", prevede proiectul de act normativ.
Firmele străine vor plăti din 2018 un impozit anual pe reprezentanţă majorat la 22.000 lei (circa 5.000 euro), în timp ce legisaţia actuală pevede nivelul de 4.000 euro, la cursul BNR.
Proiectul de act normativ mai prevede scutirea de impozit pe venit a medicilor şi şi scutirea de impozit pe mijloace de transport pentru "tractoarele, utilajele agricole şi alte mijloace de transport agricole, utilizate efectiv în domeniul agricol".
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, preturi, benzina, carburant, soferi,
Dată publicare:
08-08-2017 12:11