Cat valorezi pentru Facebook. Pretul pe cap de user pus de cei 1.000 de noi milionari ai lumii
Cea mai spectaculoasa mutare de la burse din acest an, cotarea Facebook va fi interesanta si din perspectiva utilizatorului. Prezenta sa in reteaua de socializare s-ar putea schimba radical.
Toate ziarele din lume au vorbit despre IPO-ul Facebook, pentru care gigantul din Internet a depus actele miercuri.
Oamenii care vor sa cumpere actiuni vor trebui sa astepte inca 3 luni pana cand compania va debuta pe bursa cu simbolul FB.
Expertii CNBC au explicat pentru Yahoo Finance cele 3 planuri ale Facebook pentru a-si exploata userii cu scopul de a-si mari incasarile, profitul si valoarea.
1. Facebook isi va "vinde" userul cu 120$
Potrivit datelor prezentate, Facebook are 850 de milioane de utilizatori activi la sfarsitul lui 2011. Din aceasta baza de useri, Facebook a generat 3.7 miliarde de dolari in incasari, sub 4.50$ pentru fiecare membru. 90% din acesti bani vin din vanzarea datelor personale catre advertiseri care incearca apoi sa-ti vanda diverse produse.
Potrivit analistului Matt Nesto, "pretul" pe user va ajunge la 120$. Facebook va incasa cea mai mare parte din bani, o mica parte va ajunge pe Wall Street si, evident, nimic nu va ajunge la user.
2. Userii Facebook vor deveni panouri de reclama
Like-urile, click-urile, share-urile, toate vor fi impachetate si vandute catre adverstiseri. "Toti cei cu care vei fi prieten vor primi recomandari pentru produse pe care le placi tu. O sa-i infectezi cu spam. Pare o boala sociala pentru ca exact asta este" mai spune Nesto.
3. Actionarii vor fi lipsiti de control la nivel inalt
In mod normal, cand o companie se listeaza la bursa, preda o parte din control catre actionari. Fie prin drepturi de vot sau printr-un comitet director.
Facebook nu va preda insa nimic. Zuckerberg va decide tot, de la operatiunile de zi cu zi pana la fuziuni. Succesorul sau va fi ales personal de el, indiferent de opinia actionarilor.
Practic, analistii CNBC considera ca listarea Facebook va schimba total interactiunea userului obisnuit cu reteaua de socializare.