Analiză XTB: Prețurile petrolului vor pendula între 200 dolari pe baril și sub 100 de dolari

petrol burse
Getty

Prețurile petrolului au ajuns la 130 de dolari pe baril, dar planul geopolitic ar putea împinge prețurile și mai sus, informează casa de brokeraj XTB într-un comunicat de presă.

Scenariul în care prețurile petrolului ajung la 100 de dolari pe baril părea foarte puțin probabil în 2021, dar acum a devenit realitate. Chiar pe măsură ce invazia Ucrainei de către Rusia a început să progreseze, mulți credeau că prețurile nu vor depăși 120 de dolari pe baril. Toate aceste scenarii improbabile s-au materializat, prețurile depășind rapid previziunile inițiale, se arată în analiza XTB. 

Ce volum de petrol este în pericol?

 

Producția de petrol a Rusiei se ridică la aproximativ 10 milioane de barili pe zi, jumătate din aceasta fiind exportată ca țiței și aproximativ 3 milioane de barili pe zi ca produse derivate din petrol.

Piața petrolului trebuie să fie relativ echilibrată pentru a preveni volatilitatea prețurilor, rezultată din șocurile cererii și ofertei.
Rusia exportă aproximativ 2 milioane barili pe zi prin conducte și aproximativ 6 milioane de barili pe zi prin cisterne.Exporturile către UE se ridică la aproximativ 4 milioane de barili pe zi, aproximativ 1 milion de barili pe zi fiind exportat prin conducte.
Companiile occidentale încep să se autosancționeze și refuză să cumpere petrol rusesc pe piața spot. Acest lucru ar putea duce la înghețarea a aproximativ 3 milioane de barili pe zi din exporturile rusești.

Aruncând o privire la evoluția istorică, ar fi al cincilea cel mai mare șoc de aprovizionare pentru petrol. Șocul de aprovizionare care a venit după ce Irakul a invadat Kuweitul în anii 1990 a fost mai mare.

Situația nu este însoțită de un șoc al cererii deoarece cererea globală de petrol încă nu a revenit la nivelurile prepandemice.

Va cumpăra China mai mult petrol rusesc? Unde poate căuta Europa înlocuitori?

 

China

China este capabilă să cumpere tot petrolul rusesc pe care Europa nu-l dorește. China importă în prezent aproximativ 10 milioane de barili de petrol pe zi. Cu toate acestea, a importat 12,7 milioane de barili pe zi în vârf. Creșterea importurilor ar putea permite reumplerea rezervelor care au scăzut cu aproximativ 100 de milioane de barili de la vârful din noiembrie 2020.

Rusia exportă cea mai mare parte a petrolului său prin cisterne LR (distanță lungă) și MR (distanță medie). Exporturile rusești de petrol necesită aproximativ 10% din flota globală a unor astfel de nave. China deține de două ori mai multe astfel de tancuri decât este necesar.Cu toate acestea, prețurile mari ale transportului ar putea reprezenta o problemă.

Europa

Acordul nuclear cu Iranul. Iranul deține aproximativ 100 de milioane de barili de petrol în facilități de stocare în larg. Atingerea unui acord ar putea aduce 0,5 - 1,5% din acest volum.

SUA se află în discuții avansate cu Venezuela pentru ridicarea sancțiunilor petroliere. Venezuela și-ar putea dubla producția, la aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi, dacă sancțiunile vor fi ridicate. SUA intenționează ca petrolul venezuelean să fie livrat direct în Statele Unite, ceea ce ar permite ca 1 - 1,5 milioane de bari pe zi din aprovizionarea SUA să fie livrată în Europa.

Numărul de platforme petroliere active din Statele Unite este de aproximativ 500. În perioada prepandemică era de peste 800.

Fiecare platformă activă reprezintă în medie 1.000 de barili pe zi de creștere a producției. Producătorii de șist din SUA ar putea crește producția cu aproximativ 300.000 de barili pe zi în acest an. EIA se așteaptă să fie de 200.000 barili pe zi.

Cât vom plăti pentru petrol?

 

Încă nu este sigur dacă Rusia va decide să interzică sau nu exporturile de mărfuri energetice. Cu toate acestea, companiile occidentale au început să se autosancționeze și au oprit achizițiile de petrol rusesc pe piața spot. Dacă o aprovizionare de până la 3 milioane de barili pe zi este înghețată, o creștere a prețului la 150-165 USD per baril este o posibilitate reală.

Cu toate acestea, dacă o aprovizionare de peste 3 milioane de barili pe zi este înghețată, nu poate fi exclusă o creștere a prețului peste 200 de dolari pe baril. Pe de altă parte, în cazul în care China va stimula achizițiile de petrol rusesc, în timp ce alți producători vor crește producția și vor începe să vândă mai mult în Europa, prețul petrolului ar putea scădea sub 100 de dolari chiar în acest an.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Scade prețul petrolului. Emiratele Arabe Unite și Irak cer OPEC creșterea producției de țiței
Scade prețul petrolului. Emiratele Arabe Unite și Irak cer OPEC creșterea producției de țiței

Prețul țițeiului scade, după ce Emiratele Arabe Unite, al optulea mare producător de petrol din lume, au anunțat că cer OPEC un acord pentru creșterea producției în țările arabe.

SUA renunță la importurile de petrol, gaz și cărbune din Rusia. Biden:
SUA renunță la importurile de petrol, gaz și cărbune din Rusia. Biden: "Nu acceptăm să finanțăm războiul lui Putin"

Statele Unite ale Americii renunță complet la importurile de petrol, gaz, și cărbune din Rusia. Anunțul a fost făcut de președintele Joe Biden.

SUA nu vor mai importa petrol rusesc. Cât din necesarul american e din Rusia, comparativ cu Europa. Cum stă România
SUA nu vor mai importa petrol rusesc. Cât din necesarul american e din Rusia, comparativ cu Europa. Cum stă România

Statele Unite vor opri importurile de petrol din Rusia, dar acest lucru e mai degrabă simbolic, din moment ce petrolul rusesc reprezintă doar 2% din importurile americane de țiței.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.