Efectele gerului: Marea Neagra e inghetata bocna, iar Dunarea fierbe!
Trebuie sa recunoastem ca dincolo de neplacerile pe care creeaza, chiar si aceasta iarna are farmecul ei. A fost crivat pe litoral, iar dupa minus 20 de grade Celsius, pana si apa sarata a marii s-a facut bocna.
In Mamaia te puteai plimba la pas pana la stabilopozi. O fasie de sticla s-a intins de la mal, pana la aproape 300 de metri, spre larg. Este un fenomen rar, sunt de parere meteorologii.
Suna straniu, dar Marea Neagra s-a albit brusc la mal, dupa gerul patrunzator din ultimele zile. Intr-o singura noapte, apa sarata a format in zonele adapostite de diguri un patinoar natural, marginit de valuri de un albastru ireal. Iar minunea a atras repede destui gura casca.
Daca se sparge gheata, socul termic este urias pentru organism, oricat de sanatos ar fi, avertizeaza medicii. Asa ca jandarmii au patrulat toata ziua, incercand sa-i convinga pe localnici sa admire peisajul incredibil de pe nisip, unde sunt in siguranta.
Acelasi ger a dezvaluit un alt spectacol al naturii, dar pe Dunare. Dimineata, fluviul se zbatea si parea ca ar vrea sa dea in clocot.
Practic, apa se evapora, asemenea celei dintr-o cana cu ceai, lasata afara in frig. Pentru marinari insa, fenomenul poate fi periculos, mai ales daca navele lor nu au radar la bord.
Apa Marii Negre, cunoscuta pentru salinitatea ei ridicata, a inghetat si acum 4 ani, cand meteorologii spuneau ca nu isi amintesc ca in ultimii 20-30 de ani sa se mai fi intamplat asa ceva.
Fenomenul s-a repetat acum, dupa decenii in care, oricat ar fi fost de frig, valurile ajungeau totusi pana la mal. Luni noapte, pe litoral sunt prognozate tot temperaturi scazute, de -18, -19 grade Celsius, asa ca n-ar fi de mirare daca stratul de gheata s-ar intinde marti si mai mult spre larg.
Ai surprins gerul in imagini? Trimite-le aici!