Parchetul Capitalei ancheteaza cazul femeii muscate de caini
UPDATE: Moartea femeii sfasiate de caini ridica din nou intrebari la care asteptam de ani si ani raspunsuri: mai putem merge in siguranta pe strazile Bucurestiului? De protectia animalelor se ocupa ONG-urile, de protectia noastra se mai preocupa cineva?
Se simte cineva vinovat? Reprezentantul ADP sector 5 spune ca nu. Iar primarul Marian Vanghelie, alesul sectorului 5, cat si primarul capitalei Sorin Oprescu, au evitat sa comenteze aceasta tragedie. Desi legea 215 spune clar ca in atributiile primarului siguranta cetateanului e prioritate.
Juristii spun ca in acest caz vina apartine proprietarilor si le indeamna pe rudele familiei sa ceara socoteala ADP-ului Sector 5: "Atata timp cat ai lasat un animal in gospodarie esti raspunzator de ce se intampla in gospodaria ta. Familia trebuie sa traga la raspundere ADP", a declarat avocatul Violeta Podoleanu.
Pe de alta parte, de cate astfel de tragedii mai avem nevoie pentru ca primarii nostri sa inteleaga ca nu avem de-a face cu cazuri izolate si ca ne confruntam cu o grava situatie?
Soarta ne e potrivnica: cainii se inmultesc prea repede. Animalele nu au insa nicio vina, raspunderea este numai si numai a oficialilor care stiu ca exista peste 13.000 de oameni muscati de maidanezi in fiecare an din Bucuresti.
Este clar ca asa nu putem continua. Iar implicarea trebuie sa vina si din partea ONG-urilor si a iubitorilor de animale. Cine vrea caini, sa-i adopte, sa-i ia acasa, sa-i vaccineze si sa raspunda pentru ei. De ceilalti trebuie sa se ocupe autoritatile. Sa-i stranga de pe strazi si sa-i duca in adaposturi.
Si asta pentru ca in ultimii 10 ani numarul maidanezilor din Bucuresti a crescut de 4 ori. Intr-o declaratie din septembrie anul trecut primarul Oprescu vorbea de 400.000 de caini, dintre care mai putin de o treime sunt sterilizati si niciunul vaccinat.
Ce se va intampla in cazul victimei? Pentru inceput asteptam rezultatele anchetei penale de care se ocupa politistii de la serviciul Omoruri si procurorii bucuresteni. Acestia vor audia toate persoanele care au informatii despre drama petrecuta in curtea ADP-ului.
Anchetatorii au cerut deja Institutului de Medinica Legala sa efectueaze autopsia victimei. Aceste informatii sunt importante pentru ca vor stabili, fara indoliala, ca moartea a fost produsa de atacul agresiv al cainilor. Dupa aceasta, asteptam ca responsabilii sa plateasca.
Victima nu a avut nicio sansa
Taniusa Stanchievici a murit vineri dupa ce a fost sfasiata de maidanezi in Capitala. Aceasta s-a stins in jurul orei 11.30, in urma unui stop cardio respirator, pe fondul unor tulburari masive de coagulare si a insuficientei multiple de organe.
Medicii de la Spitalul Bagdasar Arseni au facut tot posibilul pentru a o salva.
Doctorul Ioan Florescu, seful clinicii de chirurgie plastica si reparatorie a declarat vineri dimineata, intr-o conferinta de presa, ca acest caz este unul dintre cele mai grave pe care le-a vazut in timpul carierei sale.
"Leziunile produse indraznesc sa le asemuiesc cu un sindrom prin strivire, unul dintre cele mai grave leziuni din patologia traumatica. Sunt afectate tegumentele de la nivelul scalpului, membrele superioare de la umar pana la articulatii, membrele inferioare de la sold pana la talpi. S-au distrus tegumente, sunt efecte importante, s-au distrus muschi pe toata suprafata, nervi, vase", a sustinut medicul.
Joi seara, pacienta a fost supusa si unui transplant de piele pe portiunile sfasiate de animale, pielea fiind adusa din banca de tesuturi a profesorului Dan Enescu, managerul Spitalului de Urgenta "Grigore Alexandrescu".
Cele mai mari probleme erau la umarul drept si la pulpele picioarelor, unde muscaturile au fost mai grave.
Taniusa Stanchievici era angajata unei firme private din Constanta care se ocupa de reciclare si care urma sa-si deschida un punct de lucru si in Bucuresti. Femeia a fost atacata de caini, dupa ce a intrat in curtea ADP-ului, sector 5, pentru a recupera un container in care urma sa stranga electrocasnice vechi din zona Ferentari.
Colegii femeii sunt socati si spun ca au aflat de la televizor de cele intamplate. Unii dintre ei au venit la Bucuresti ca sa ii fie alaturi.
Medicii de la Bagdasar au incercat imposibilul. La 24 de ore de la teribilul incident femeia a fost operata din nou. Doctorii au intervenit la nivelul umerilor si picioarelor, unde victima avea muschi si tendoane sfartecate, dar si nervi zdrobiti.
Intre timp, din curtea ADP sector 5, cainii care se presupune ca au atacat-o pe femeie au fost dusi la adapost de cei de la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti.
In paralel exista mai multe anchete in desfasurare: cea a Sectiei 18 politie, dar si a Politiei Animalelor.
Mai mult, Prefectul Bucurestiului cere explicatii si isi acuza colegii de la primarie de neimplicare.
Victime ale cainilor maidanezi
In urma cu 5 ani, tot in luna ianuarie, un cetatean japonez a murit la Bucuresti dupa ce a fost atacat pe strada de un caine fara stapan.
Si acestea nu sunt cazuri izolate. In 2010, spre exemplu, peste 13 000 de bucuresteni au fost atacati de caini pe strazi, in parcuri, intre blocuri. Dintre acestia, 2500 au fost copii.
Vorbim despre o crestere cu 20% a numarului de persoane care trec anual pragul centrelor antirabice. O cifra care ar trebui sa le dea totusi de gandit edililor, care in 20 de ani nu au gasit solutii astfel incat sa fie bine si pentru oameni, si pentru caini.
Pentru ca nimeni nu a gasit calea astfel incat animalele fara stapan sa nu se mai inmulteasca si sa nu mai rabde de foame, acum maidanezii din Bucuresti sunt pretutindeni: langa blocuri, printre masini, in hale si depozite.
Animalele, si asa agresive, nu isi gasesc hrana pentru ca totul este inghetat.
Milli, un cetatean francez care lucreaza de 5 ani de zile la o companie de IT din capitala a renuntat la plimbarile cu bicicleta:
"E foarte dificil sa mergi pe strada dimineata. Te poti trezi cu 15-20 de caini in jurul tau si gata sa te muste", declarat francezul.
Cine rezolva problema cainilor vagabonzi?
Cainii nu sunt de vina, ci autoritatile care nu fac proiecte si adaposturi pentru ei. "Nu stam degeaba" spun cu seninatate edilii, care anunta ca au 18 hectare de teren la Fundulea unde ar putea adaposti in jur de 20.000 de suflete. Ce facem cu restul?
Situatie este foarte serioasa, mai ales ca nimeni nu stie cati caini sunt in Bucuresti. Nici macar primarul. Anul trecut in septembrie vorbea despre 400.000. Astazi anunta 50.000.
Oricum, de aproape 2 ani autoritatile nu au mai adunat animale de pe strada, pentru ca nu mai au padocuri. Timp berechet sa se inmulteasca in voie.
Fiecare catea fata de doua ori pe an chiar si 8 pui. Dintre acestia, cel putin jumatate supravietuiesc. Astfel, in 2 ani de zile 25 de catele apar in oras in locul uneia singure.
"Cu un ritm de cel mult 9.000 de caini sterilizati pe an nu o sa scapam niciodata", constata si ONG-urile...care nu au colaborat si nu s-au mobilizat suficient.
Ce crezi ca ar trebui sa faca autoritatile in vederea solutionarii problemei cainilor maidanezi?