4,3 lei/euro, cursul dupa care Finantele isi vor face calculele in 2009
Situatia nu are de ce sa ne bucure, dar asa o s-o tinem pana cand vom trece la moneda euro. Cel mai probabil in 2015, estimeaza specialistii BNR.
Aproximativ un an dureaza drumul de la teorie la practica in ceea ce priveste trecerea le euro. Romania mizeaza sa primeasca unda verde pentru aderarea la zona euro undeva in prima parte a lui 2014.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nu vom renunta insa fizic la leu in favorea euro inainte de 1 ianuarie 2015, pentru ca va mai dura pana cand Romania va primi toate aprobarile necesare de la Bruxelles, dar si de la Banca Centrala Europeana. Mai ales ca trebuie stabilit si un curs la care sa se faca aceasta trecere.
Deocamdata, pana si estimarile oficiale devin tot mai pesimiste de la o zi la alta. Daca in februarie discutau despre un curs mediu de 4 lei, cei de la Finante vorbesc acum despre un curs 4,3.
Nu este singura noutate in urma ultimei rectificari bugetare. Este de asteptat ca numarul somerilor sa urce la 600.000, iar inflatia medie sa fie de 5,8%. In timp ce deficitul bugetar va ajunge la 5,1% din PIB. Asta in conditiile in care vom exporta cu 15% mai putin ca anul trecut.
Data fiind situatia, Guvernul a redus cheltuielile cu personalul cu 1,8 miliarde de lei si pe cele pentru bunuri si servicii cu 1,5 miliarde de lei.
Sunt insa si vesti bune! Din cele aproximativ 500 de taxe si tarife in vigoare vor disparea aproape 180.
Cele mai multe de la Ministerul Mediului, de Interne si de la Secretariatul General al Guvernului.