Problemele majore pe care le creeaza fumul de tigara in cavitatea orala. Cum au de suferit gingiile

Ultimul update: Marti 29 Martie 2016 07:07
Data publicarii: Sambata 26 Martie 2016 12:15
Categorie: CSID

"Nu fumez mult, doar cateva tigari pe zi. Nu cred ca plamanii sufera atat de tare!" De suferit, o vor face oricum. Dramatic este insa ca pana la plamani, fumul strabate cale lunga.

Iar primul loc in care cauzeaza pagube radicale este chiar cavitatea orala.

O tigara, doua, un pachet. Indiferent de numarul lor, tocmai ati intrat in grupa cea mai mare de risc pentru boala parodontala. Mai exact, gingiile sunt afectate. Iata ce se intimpla daca fumul de tigara atinge suprafetele orale:

Dr Cristina Cristea, Medic stomatolog: “Duce la modificari la nivelul celulelor, functiile celulelor din gingii, lucru care face ca fumatorii sa fie susceptibili la infectii , pe de alta parte modifica vacularizatia.”

In acelasi timp, tigarile modifica procesele naturale de vindecare a gingiilor. Iar fenomenul creste si mai mult riscul bolii parodontale. Formele de imbolnavire parodontala severa sunt de 5 ori mai mari decat la nefumatori. Asadar fumati sau ati fumat, mergeti la fiecare trei luni la stomatolog. Pe langa igienizare profesionala, acesta cauta semnele incipiente ale afectarii structurilor moi din cavitatea orala. In plus, va recomanda produse eficiente pentru igiena orala.

Tot medicul ne spune ca si reducerea numarului de tigarilor la mai putin de zece, zilnic, imbunatateste starea gingiilor. Sigur, conteaza! Mergem mai departe cu precautiile. Daca fumati, examinati-va mucoasele zilnic, dupa periaj. Orice pata rosie sau alba, orice leziune, orice nodul care nu dispare dupa 2 saptamini necesita vizita la medic.

Dr. Cristina Cristea, Medic stomatolog: “In cadul acestor controale periodice la stomatog se urmareste si starea gingiilor si se verifica si zonele de risc pentru aparitia cacerului oral.”

Fumatul produce si ingalbenirea dintilor, coloratia smaltului. O imbunatatire a aspectului se poate obtine prin respectarea recomandarilor medicului specialist. Dar si prin folosirea unor produse avizate, destinate albirii, acasa.

Dr Florin Lazarescu: “Aceste paste trebuie alternate cu alte produse care produc alte beneficii pentru igiena orala. Au indicatia sa fie folosite la un interval de timp.”

Primul restaurant amendat pentru incalcarea legii antifumat. Ce au gasit politistii cand au ajuns la fata locului

Primul restaurant amendat pentru incalcarea legii antifumat. Ce au gasit politistii cand au ajuns la fata locului

Intervenție chirurgicală

Cataracta, boală frecventă și în rândul tinerilor

Situațiile în care ridicarea greutăților la sală poate fi periculoasă

O femeie a slăbit 35 de kilograme în 6 luni, printr-o metodă simplă

Cearcăne

Țigara, aliatul principal al ridurilor și al cearcănelor

Dependența de alcool, o problemă socială. Cum ne putem trata

Cum se reactivează herpesul și care sunt simptomele care indică infecția