De ce ai facut un copil? Raspunsul la aceasta intrebare spune multe despre viitorul acestuia, sustin psihologii
"Cum imi contruiesc relatia cu propriul copil?" Este doar una din nenumaratele intrebari ale parintilor. Psihologii vin cu o abordare mai indrazneata, care poate reprezenta o baza pentru aceasta legatura.
''De ce ati facut un copil?''. Raspunsurile frecvente sunt cele clasice: “Ca sa nu mai fim singuri, ca sa ne iubeasca cineva, ca sa ne ajute cineva la batrinete'' si multe altele din acelasi registru. Cum influenteaza astfel de rationamente viitorul comunicarii intre cel mic, mama si tata?
Psihologii propun un exercitiu de imaginatie. Sa va ganditi... de ce ati facut copii. Din pacate, cele mai frecvente raspunsuri pe care le aud clinicienii sunt dintr-un registru extrem de familiar romanilor. "Ca sa ma ajute cineva la batrinete”, "Ca sa imi consolidez relatia de cuplu", "Ca sa mai iubesca si pe mine cineva'' ori "Ca sa am cui sa las averea, caci nu degeaba am muncit''. Ce semnifica toate acestea? Propriul copil are, din start, menirea de a acoperi o nevoie a adultului.
Bogdana Bursuc, psiholog: “Toate deciziile pe care le voi luam, majoritatea comportamentelor, vor fi ghidate dupa ideea ca el trebuie sa faca ceva pt mine si nu eu pt el. S-ar putea sa ma enervez mai des, pentru ca ma incurca si nu era asta era scopul, scopul era sa ma ajute!”
Astfel, riscati sa fiti dezamagit de propriul copil. Veti pune presiune pe el, ca sa se ridice la standarde. Si il veti priva de cel mai important lucru pe care ar trebui sa-l primeasca, si anume:
“Un parinte care doreste sa ofere, dar fara sa astepte nimic inapoi. Noi le dam viata, suntem alaturi de ei si ii ajutam sa se dezvolte ca ei sa faca ceea ce vor ei cu viata lor, adica a face copii e un mare cadou pe care tu il faci si atat.”, spune Bogdana Bursuc, psiholog.
Daca acesta e raspunsul, avantajele nu intarzie sa apara. De ambele parti.
Bogdana Bursuc, psiholog: “Ai foarte multe satisfactii, foarte multe impliniri si te umpli prin faptul ca oferi. Si nu ai nevoie sa iti dea ceva inapoi sau la schimb si se aici se elimina conflictele, frustarile ca ti-am dat, ti-am facut si tu nimic, ma superi.”
Jeni Chiriac, psiholog: “In felul acesta ii cream o stima de sine, il ajutam sa se adapteze, vorbim despre nevoile noastre emotionale de a fi incurajati, intr-o forma sau alta sprijiniti, aprobati, intr-o maniera in care calitatile noastre capata valoare.”
Doar asa, cel mic regaseste climatul adecvat pentru un start psihic sanatos.