"Pozitie comuna" a statelor UE pentru a pune capat crizei migrantilor. Turcia pune o conditie importanta pentru a fi de acord

×
Codul embed a fost copiat

 Liderii celor 28 de state ale UE au finalizat o "pozitie comuna" pentru un acord cu Turcia menit sa opreasca fluxul de migranti spre Europa, a anuntat prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel in noaptea de joi spre vineri, informeaza AFP.

 Exista "un acord asupra unei pozitii a UE" si presedintele Consiliului European Donald Tusk "o va prezenta prim-ministrului turc inaintea consiliului nostru european" ce va fi reluat vineri dimineata, a declarat Bettel pe contul sau de Twitter.

Presedintele Consiliului European Donald Tusk trebuie acum sa prezinte aceasta pozitie "cu punctele pozitive si negative prim-ministrului turc" Ahmet Davutoglu vineri dimineata la Bruxelles, a precizat Bettel, in fata jurnalistilor plecand de la summit.

O sursa europeana a subliniat totusi ca acesta "nu este un acord (asupra unui text), ci o pozitie comuna", care ar trebui sa permita negocierilor sa avanseze. Niciun nou text nu a fost redactat joi seara pentru ca obiectivul este ca la inceput Tusk "sa inteleaga liniile rosii ale unora si ale altora", potrivit acestei surse.

Citește și
elicopter MAI
Romania va trimite un elicopter al MAI in Grecia, pentru a ajuta la combaterea migratiei ilegale si a criminalitatii
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Proiectul de acord negociat la 7 martie intre UE si Turcia, al carui arhitect este considerat cancelarul german Angela Merkel, a fost puternic criticat.

Mai multe state membre se tem de ilegalitatea masurii cheie din planul negociat: trimiterea inapoi a tuturor noilor migranti care sosesc in Grecia din Turcia, inclusiv solicitantii de azil.

Altele refuza sa mearga prea departe in contrapartida promisa Ankarei, in special Cipru, care totusi a anuntat joi seara pentru prima data un "compromis" posibil.

Tusk trebuie acum sa prezinte "pozitia comuna" a celor 28 lui Davutoglu vineri la 7.30 GMT, insotit de presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker si de Mark Rutte, premierul olandez a carui tara asigura in prezent presedintia rotativa a UE.

Cei trei lideri ai UE trebuie apoi sa revina la ceilalti 28 de lideri cu rezultatele acestei negocieri in jurul pranzului, potrivit unei alte surse europene, citate de France Presse.

"Speram ca vom cunoaste in jurul orei 13.00 (12.00 GMT) modul in care Turcia intentioneaza sa actioneze", a declarat la randul sau cancelarul austriac Werner Faymann.

Hollande 'nu poate garanta un deznodamant fericit' al discutiilor

Presedintele francez Francois Hollande a declarat in noaptea de joi spre vineri la Bruxelles ca nu poate 'garanta un deznodamant fericit' al discutiilor intre Uniunea Europeana si Turcia privind controlul fluxului de migranti, relateaza AFP.

'Nu va pot garanta ca va exista o concluzie fericita (a discutiilor) care ar fi de dorit pentru refugiati, Europa si Turcia', a afirmat seful statului francez, in finalul primei zile a summitului european.

Cele 28 de state membre ale UE, 'chiar daca au existat interpretari, conditii, elemente de clarificare pe care le-au solicitat, au acceptat o propunere ce va fi acum discutata cu Turcia', a indicat el.

Aceasta propunere urmeaza sa fie prezentata premierului turc Ahmet Davutoglu, vineri dimineata, la Bruxelles.

'Cred ca suntem pe drumul cel bun, dar pe care noi inca nu am ajuns', a afirmat prudent presedintele francez, precizand ca deznodamantul depinde de negocierile cu Ankara si de 'acordul celor 28 asupra textului ce va rezulta' din aceste discutii.

Se doreste ca acesta sa fie 'foarte direct si foarte sincer', a mai spus Francois Hollande, potrivit caruia 'chiar si daca va exista un acord' si 'chiar daca acesta va fi pus in aplicare, acest lucru implica multe mijloace din partea europeana', iar miscarile de populatie vor continua 'daca nu reglementam dificultatile la sursa'.

Presedintele francez a insistat si asupra necesitatii 'continuarii armistitiului' in Siria pentru a se ajunge 'in cele din urma la o tranzitie politica' la Damasc.

De asemenea, el s-a referit la o 'alta situatie care ingrijoreaza' si, anume, la situatia din Libia, avertizand asupra 'riscului foarte grav' ca haosul sa continue si sa provoace noi deplasari de populatie prin Malta, Italia spre tari precum Germania si Franta.

In ceea ce priveste Grecia, care se confrunta cu un nou aflux de refugiati, Hollande a subliniat necesitatea de a mobiliza in urmatoarele saptamani 'resurse umane' pentru a decide cu privire la cererile de azil.

Franta, a spus el, prin Oficiul francez pentru protectia refugiatilor si a apatrizilor (Ofra) 'va pune imediat personal la dispozitie in cazul validarii acordului'. Parisul, a mai promis Hollande, va mobiliza totodata 'juristi si magistrati'.

Turcia insista pentru deschiderea de noi capitole in negocierile de aderare la UE in cadrul acordului asupra migrantilor

Prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu va exercita presiuni asupra liderilor UE pentru a fi de acord sa deschida noi capitole in negocierile Ankarei de aderare la UE cand se va intalni cu ei mai tarziu vineri la Bruxelles, a declarat un inalt oficial turc, informeaza Reuters.

Premierul turc, care a plecat la Bruxelles joi noapte, trebuie inca sa vada ultimele propuneri convenite intre statele Uniunii Europene inainte de discutiile vizand incheierea unui acord UE-Turcia pentru a opri fluxul migratiei spre Grecia. Nu este sigur ca el va fi de acord cu toate propunerile.

"UE trebuie sa vada imaginea de ansamblu", a spus acest oficial in legatura cu procesul de aderare, mult timp tinut in loc de membrul UE Cipru asupra disputei sale de lunga durata cu Turcia.

"Exista mai multe acorduri cu privire la procesul de aderare deplina a Turciei la UE. Noi am indeplinit deja criteriile de deschidere pentru multe capitole si credem ca trebuie luate masuri pentru deschiderea acestor capitole si aceasta este inca asteptarea noastra", a adaugat acest oficial citat de Reuters.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Die Welt: UE va avea o procedura
Die Welt: UE va avea o procedura "turbo", de azil, pentru a primi mai multi refugiati sirieni. Care va fi criteriul principal

Uniunea Europeana pregateste noi reguli pentru solicitantii de azil, care sa permita admiterea unui numar mare de migranti din Siria. Regulile se vor aplica si tarii noastre.

Romania va trimite un elicopter al MAI in Grecia, pentru a ajuta la combaterea migratiei ilegale si a criminalitatii
Romania va trimite un elicopter al MAI in Grecia, pentru a ajuta la combaterea migratiei ilegale si a criminalitatii

Un elicopter al Inspectoratului General pentru Aviatie al Ministerului Afacerilor Interne participa incepand de sambata la o misiune Frontex in insula Samos din Grecia.

Grecia se pregateste pentru consecintele inchiderii
Grecia se pregateste pentru consecintele inchiderii "rutei balcanice". 14.000 de refugiati, blocati la granita cu Macedonia

Grecia se pregateste sa faca fata unei crize a refugiatilor la granita cu Macedonia.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.