"Nu-mi permit sa mor legal, infometarea este singura solutie". Drama incredibila a unui barbat
Premiera in justitia britanica. Desi a ramas fara grai, un barbat paralizat aproape complet isi va cere dreptul la sinucidere asistata in fata Curtii Supreme.
Asta desi ministrul Justitiei a cerut respingerea cererii, pe motiv ca doar Parlamentul poate schimba legea privind eutanasia, condamnata drept crima in Marea Britanie.
Judecatorul si-a motivat insa decizia, spunand ca este vorba de o situatie cu totul speciala.
Alegeri 2024
10:52
Expert în probleme de apărare, mesaj pentru votanții lui Georgescu: „Cine face asta nu are altă scuză decât ura faţă de țară”
10:49
Calendar alegeri 2024. Când sunt alegerile prezidențiale, turul 2
08:05
Lasconi: Atunci când încearcă cineva, care îl are pe Putin în spate, în casa ta, nu ieşi tu din casă, îl scoţi pe el afară
22:25
Elena Lasconi, explicaţii despre acuzaţii precum „vrea să ne facă copiii homosexuali”: Este o manipulare de tip rusesc
Tony Nicklinson, pacient: "Efectiv nu am alte optiuni. Daca legea nu e modificata, pot, fie sa ma infometez pana mor, sau sa merg in Elvetia. Problema e costul ridicat, pentru ca n-am 10.000 de lire sterline, deci practic nu-mi permit sa fac o alegere adevarata."
Acestea sunt gandurile lui Tony, un barbat de 57 de ani paralizat aproape complet dupa un atac cerebral suferit in 2005. Este perfect constient, dar isi poate misca doar pleoapele, cu ajutorul carora comunica, prin intermediul unui program special pe calculator. Insa nu vrea sa mai traiasca asa.
Jane Nicklinson, sotia lui Tony Nicklinson: "Vrea sa transmita acest mesaj: 'E inacceptabil ca medicina secolului XXI sa fie guvernata de atitudini din secolul trecut privind moartea.'"
Saimo Chahal, avocata lui Tony Nicklinson: "Tony vrea un verdict potrivit caruia doctorul care l-ar asista la final sa nu fie acuzat de crima."
In ianuarie, barbatul a cerut Curtii Supreme sa ii permita unui doctor sa-i administreze injectia letala. Desi Guvernul a cerut respingerea cazului, care ar fi insemnat schimbarea legilor privind eutanasia, judecatorul i-a permis sa-si pledeze cauza.
Asta inseamna ca audierile pot incepe. Cazul va depasi legea deja existenta despre sinuciderea asistata, adica judecatorul trebuie sa decida daca Marea Britanie va permite crimele efectuate din mila.
In Europa, doar Belgia, Olanda, Luxemburg si Elvetia permit sinuciderile asistate in cazul pacientilor grav bolnavi si doar anumite conditii.