"Nazist al gramaticii", anchetat de procurorii din Rusia. "M-au intrebat daca vreau sa EXTERMIN toate greselile de limba"
Campania impotriva extremismului dusa de autoritatile din Rusia in ultima vreme are si consecinte nedorite
Procurorii rusi pusi sa vaneze nazistii si-au indreptat atentia si asupra “nazistii gramaticii” – adica cei obsedati de cautarea greselilor de gramatica sau de ortografie, scrie Moscow Times. Nedandu-si seama ca acestia sunt numiti “nazisti” nu din cauza vreunei legaturi cu miscarea fondata de Adolf Hitler, ci din cauza atitudinii lor inflexibile, anchetatorii parchetului din Rostov pe Don l-au chemat la audieri pe Alexei Pavlovski, directorul Bonus Media, o organizatie care sustine concursurile de scriere dupa dictare.
Procurorii “m-au intrebat mai intai despre dictare, despre alte initiative cetatenesti de-ale mele iar apoi au intrebat politicos ce stiu despre nazistii gramaticii si daca acestia imi finanteaza activitatile”, a povestit Pavlovski. Acestuia i s-a cerut sa prezinte si documente privind legaturile sale cu concursul “Total Dictation”. Organizat in fiecare an in aprilie, acesta consta in teste extrem de dificile de dictare in limba rusa si reuneste zeci de mii de competitori.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Cei care il gestioneaza sunt adeseori ironizati ca “nazisti ai gramaticii”, iar unii si-au asumat aceasta porecla si chiar au lansat sloganul “Grammatik Macht Frei”, parafrazand inscriptia “Arbeit Macht Frei” de la intrareea in lagarele de concentrare. Procurorii au pus intrebari legate de acest slogan si, potrivit lui Pavlovski, “m-au intrebat despre erorile gramaticale si daca vreau sa le extermin”.
Nu e primul caz de acest gen din Rusia. De curand, in Siberia o utilizatoare a retelelor sociale a fost amendata cu 1.000 de ruble (20 de dolari) pentru ca a postat o imagine cu un “nazist al gramaticii”.