Rezultate alegeri parlamentare 2012. BEC: USL a obtinut 58,61% la Camera si 60,07% la Senat

×
Codul embed a fost copiat

BEC va anunta astazi partidele care au trecut pragul electoral la nivel national, dupa ce Biroul va solutiona cererile de anulare a alegerilor pentru frauda electorala. VEZI HARTA INTERACTIVA CU PREZENTA LA VOT IN TEXT

Primele rezultate oficiale partiale la alegerile parlamentare au fost afisate (pe masura ce au fi anuntate) pe adresa parlamentare.stirileprotv.ro cu ajutorul corespondentilor ProTV aflati la sediile BEC, BEJ si BEM - si au fost transmise LIVE pe PROTV NEWS.

De altfel, in aplicatie sunt integrate cele mai noi stiri referitoare la alegerile parlamentare din 2012.

08:20 Rezultatele finale vor disponibile, probabil, joi, a anuntat, purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet. El a mentionat ca aceste rezultate vor fi transmise birourilor electorale de circumscriptie judeteana, unde vor fi atribuite mandate candidatilor din partea partidelor si aliantelor care au atins pragul electoral (5% din voturi la nivel national), se va calcula coeficientul electoral corespunzator fiecarei circumscriptii si repartitia mandatelor pe circumscriptie.

"Ce nu reusesc ei sa repartizeze pe partide, pe circumscriptii, se transmite la noi (BEC - n.r.). Toata comunicarea aceasta se va desfasura electronic, foarte repede. Ei calculeaza, revin la noi voturile neutilizate, se calculeaza la nivel national sa vedem ce se mai repartizeaza, daca mai e cazul, la nivel national", a explicat Muhulet.

Citește și
alegeri parlamentare
Cine candideaza in colegiul tau - afla dintr-un click in aplicatia de alegeri StirileProTV.ro
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Noi speram ca joi sa inchidem tot", a aratat purtatorul de cuvant al BEC. El a precizat ca, la aceste alegeri parlamentare, fata de cele precedente, unde rezultatele trebuia sa fie transmise de doua ori la BEC, procedura a fost simplificata, birourile de circumscriptie putand sa trimita pe e-mail anumite comunicari.

Muhulet a aratat ca abia la ultima comunicare procesul-verbal final de la circumscriptii trebuie sa fie trimis in forma fizica - pe hartie - la Biroul Electoral Central. Ulterior, BEC face centralizarea finala a rezultatelor scrutinului si o publica in Monitorul Oficial.

Luni, 10 decembrie

Alegerile parlamentare au adus USL-ului rezultate la care nici liderii formatiunii nu au cutezat sa spere: aproape 60% din voturile romanilor care au mers la urne.

Astfel, s-a nascut o super-putere politica in Romania, cu o majoritate mai mult decat confortabila in viitorul Parlament. Social-democratii si liberalii vor ocupa aproape trei sferturi din noul legislativ si vor putea vota legile, chiar daca cei din opozitie vor lipsi.

Scorul obtinut le-a amintit politicienilor cu experienta de succesul pe care l-a avut FSN in anii '90.

Contabilizarea voturilor din toata tara este aproape gata, iar alesii puterii le privesc cu incantare. Cu 58,61% dintre voturi, social-democratii si liberalii vor avea un grup consistent la Camera Deputatilor. Alianta Romania Dreapta a castigat 16,52% dintre voturi, iar PPDD 13,98 %.

Cu ceva emotii, maghiarii au trecut pragul electoral, spre deosebire de PRM, care si la aceste alegeri a pierdut sansa de a se regasi in legislativ.

Luni, la ora 18.00, USL-ul avea la Senat 60,07% dintre voturile alegatorilor. PDL are acum 35 de senatori, dar in viitorul mandat, numarul lor va fi cu mult mai mic, dupa ce candidatii au primit 16,72 procente.

In viitorul legislativ se vor instala pentru prima data si multi dintre alesii Partidului Poporului. Le vor reveni, cel mai probabil, peste 60 de mandate. La Senat, au obtinut 14,63%.

Cu voturile centralizate in mai toate sectiile, harta arata clar ca PSD si PNL pot striga linistiti "Victorie!". Alesii puterii sunt majoritari in toate judetele, multi castigand detasat, cu 50% plus unu dintre voturi. Mai exact, au cucerit aproape toata tara, mai putin judetele traditional maghiare, adica Harghita si Covansa. Parlamentarii PDL se pot lauda cu majoritate absoluta intr-un singur colegiu, din diaspora.

Pentru membrii mai vechi ai celor doua partide, procentele afisate ar putea trezi nostalgii. Doar in anii '90, dupa crearea Frontului Salvarii Nationale in jurul lui Ion Iliescu, social-democratii au mai cunoscut un asemenea succes. Adunarea Deputatilor de atunci era formata in proportie de 66,31% din alesi ai Frontului, cateva procente in plus fata de astazi. Iar in primul Senat al Romaniei libere de comunism, Frontul avea 67,2% din reprezentanti.

Transpuse in mandate, procentele vor aduce satisfactii si mai mari. Daca in legislativul inca in functie, alesii puterii creau majoritati conjuncturale cu sprijinul parlamentarilor minoritatilor si al UDMR, in noul Parlament, vor avea aproape 70% dintre voturi. Potrivit propriilor socoteli, asta inseamna 364 de mandate pentru USL. PDL-ul si aliatii sai ar primi 77 de fotolii. E adevarat, si numarul total al alesilor va fi mai mare cu 80 de alesi, in total 550 de parlamentari. Asta in conditiile in care, in sala de sedinta, sunt 501 locuri.

Inghesuiti in sala sau asezati la balcoane, in rand cu asistenta, parlamentarii puterii vor putea vota linistiti orice isi doresc. Pe lista lor scurta este o noua Constitutie, o lege a referendumului din care sa elimine pragul electoral si suspendarea presedintelui.

Cronologia evenimentelor, duminica, 09 decembrie 2012. HARTA INTERACTIVA a prezentei la vot este mai jos in articol

18:00 Rezultate partiale anuntate de BEC, dupa centralizarea a 99,56% dintre sectiile de vot din tara:

Camera Deputatilor:

USL: 58,61%

ARD: 16,52%

PP-DD: 13,91%

UDMR: 5,15%

 

Senat:

USL: 60,7%

ARD: 16,72%

PP-DD: 14,63%

UDMR: 5,25%

Prezenta la vot la nivel national, din datele centralizate de BEC pana luni, ora 17.00 este de 41,76%.

Marti, la ora 14.00, BEC va anunta datele dupa centralizarea datelor din toate sectiile de vot.

17.51 USL a castigat toate cele noua colegii din Valcea, pe locul al doilea clasandu-se PPDD, printre candidatii din judet aflandu-se si liderul PNTCD Aurelian Pavelescu, care s-a clasat pe locul al doilea intr-un colegiu pentru Camera Deputatilor.

Potrivit rezultatelor finale furnizate de Biroul Electoral Judetean (BEJ) Valcea, la Senat, USL a obtinut 68,39% din voturi, fiind urmata de PPDD cu 16% si ARD cu 12,40%, in timp ce la Camera Deputatilor USL a avut 65,9%, PPDD - 15,2% si ARD - 14,2%, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La Senat, in Colegiul Valcea Sud, Laurentiu Coca (USL) a obtinut un nou mandat de senator cu 66,3% din voturi, urmat de Florinel Butnaru (PPDD) cu 20% din voturi si Ion Oprescu (PDL) cu 11,2% din voturi. In Colegiul Ramnicu Valcea, Adranel Cotescu (USL) a obtinut primul mandat de senator, cu 65,4% din voturi, surclasandu-i pe Dorel Jurcan (PDL) - 17,6% si pe Lucian Orasel (PPDD) - 12,4%.

In Colegiul Valcea Nord, Dan Nitu (USL) a iesit pe primul loc, obtinand primul mandat de senator, cu 73% din voturi, fiind urmat de Marian Lucian (PPDD), cu 16% si Laurentiu Baranga (FC), cu 8,4%.

La Camera Deputatilor, USL a castigat toate cele sase colegii. Astfel, in Colegiul Ramnicu Valcea Nord, Traian Dobrinescu (PNL) a obtinut 62,2% din voturi, urmat de Romeo Radulescu (PDL), cu 22% si Liviu Lipot (PP-DD), cu 10,8%.

In Colegiul Ramnicu Valcea Sud, Constantin Radulescu (PSD) a obtinut 66% din voturi, fiind urmat de Aurelian Pavelescu (PNTCD), cu 16,6% si Catalin Voicu (PPDD) cu 11,8%. Senatorul Catalin Voicu a fost condamnat la inchisoare de un complet de trei judecatori de la instanta suprema, fiind facut recurs, care urmeaza sa se judece in 17 decembrie.

In Colegiul Balcesti, Dumitru Mazilu - UNPR a obtinut 65% din voturi, urmat fiind de Elena Holban - PP-DD, cu 20% din voturi si Milorad Cumpanasoiu - PDL, cu 10,6% din voturi, in timp ce in Colegiul Dragasani, social-democratul Vasile Bleotu a obtinut 61,5% din voturi, urmat fiind de Marian Cristinel - PP-DD, cu 18,2% si Stefan Prala-PDL, cu 15,8%.

In Colegiul Horezu, social-democratul Aurel Vladoiu a obtinut 69% din voturi, urmat fiind de Mihai Tanasescu - PP-DD, cu 14,8% si Cristian Nitu - PDL, cu 10,5%, iar in Colegiul Brezoi, liberalul Cristian Buican a castigat un nou mandat cu 70% din voturi, fiind urmat de Teodor Tranca, PP-DD, cu 15,8% si de Iuliana Moise-PDL, cu 9,2%.

Prezenta la vot in judetul Valcea a fost de 42% din totalul celor 351.000 de alegatori inscrisi pe lista electorala.

17.45 Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a castigat al patrulea mandat de deputat in Harghita, el obtinand cel mai mare scor - 79,4%, in timp ce Colegiul 5 din judet va intra la redistribuire intrucat ministrului Mircea Dusa i-au lipsit 313 voturi pentru a obtine direct mandatul, arata rezultatele finale.

Potrivit rezultatelor finale furnizate de Biroul Electoral Judetean (BEJ) Harghita, la Senat UDMR a obtinut 71,38 la suta din voturi in judet, pe locul al doilea fiind PPMT, cu 15,25 la suta, urmat de USL cu 8,78 la suta, PPDD cu 2,33 la suta si ARD cu 2,2 la suta, transmite corespondentul MEDIAFAX.

In ceea ce priveste votul pe colegii la Senat, Tanczos Barna a castigat primul sau mandat, fiind votat de 75,5 la suta dintre alegatori, iar Verestoy Attila a castigat al saptelea mandat de senator, cu 68,3 la suta dintre voturi.

La Camera Deputatilor, UDMR a obtinut 71,33 la suta din voturi, urmata de PPMT (14,7 la suta), USL (9,2 la suta), ARD (2,16 la suta) si PPDD (0,62 la suta).

Colegiul 1 de deputati a fost castigat detasat de Korodi Attila, care a obtinut 73,07 la suta dintre voturile alegatorilor, adjudecandu-si cel de-al doilea mandat consecutiv. in Colegiul 2 pentru Camera Deputatilor, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a obtinut cel mai mare scor - 79,4 la suta, el castigand astfel al patrulea mandat de deputat.

Colegiul 3 a fost castigat, pentru a sasea oara, de deputatul UDMR Antal Istvan, care a fost preferatul a 73,78 la suta dintre electori, iar Colegiul 4 a revenit fostului secretar de stat in ministerul Comunicatiilor Moldovan Jozsef, care a obtinut 79,14 la suta.

In Colegiul 5, mandatul de deputat va fi acordat la redistribuire, cele mai mari sanse fiind ale ministrului de Interne, Mircea Dusa, care a fost votat de 47,47 la suta dintre alegatori, lipsindu-i 313 voturi ca sa inchida colegiul. El a fost urmat de candidatul UDMR Mik Jozsef, votat de 31,2 din electori.

Potrivit BEJ Harghita, prezenta la scrutinul parlamentar in judet a fost de 44,34 la suta.

17.42 Fostul ministru al Tineretului Monica Iacob-Ridzi (PPDD) a obtinut 43,44% din voturi in Colegiul 5 pentru Camera Deputatilor din Hunedoara, clasandu-se pe locul al doilea, dupa candidatul USL Ioan Rus, care a primit 47,04%, Ridzi declarand ca rezultatul ii asigura un nou mandat prin redistribuire.

Potrivit rezultatelor finale din Colegiul 5 din judetul Hunedoara, cel care cuprinde localitatile Petrosani-Petrila-Aninoasa, date publicitatii de BEJ, fostul ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob-Ridzi, care a candidat din partea PPDD, pentru un nou mandat de deputat, a obtinut 43,44 la suta din voturi, clasandu-se pe locul al doilea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pe primul loc in colegiu se afla candidatul USL Ioan Rus, care a primit 47,04 la suta din voturi.

Astfel, castigatorul mandatului din Colegiul 5 va fi stabilit prin redistribuire.

Tot in acest colegiu, candidatul UDMR Imre Baboczi a obtinut 3,11 la suta din voturi, cel al PRM Emanuel Andronache - 2,51 la suta, cel al ARD Alexandru Lautaru - 2,3 la suta.

17.39 USL a castigat detasat alegerile in Prahova, obtinand toate cele 5 mandate de senator si 10 dintre cele 12 mandate de deputat, iar Roberta Anastase, presedinte PDL Prahova, a obtinut 31,75%, avand cel mai mare numar de voturi intre candidatii ARD intr-un colegiu inchis de USL.

Datele oficiale facute publice de Biroul Electoral Judetean Prahova in urma numararii voturilor din 614 sectii de votare dintr-un total de 620 arata ca USL este castigatoarea alegerilor din Prahova, candidatii USL adjudecandu-si cu peste 50% din voturi toate cele cinci colegii de senator si zece dintre cele 12 colegii de deputat.

Candidatii niciunei alte formatiuni sau aliante politice nu au reusit sa obtina vreun mandat de parlamentar inchizand colegiul, iar conform unor estimari neoficiale ale partidelor in baza rezultatelor BEJ Prahova vor primi, prin redistribuire, colegii parlamentare candidati ai ARD si PP-DD.

Procentual, USL a obtinut 58,98% din voturi, ARD are 25,71%, iar PP-DD a primit 13,44% din totalul voturilor in circumscriptia electorala 31 Prahova.

Scorurile electorale obtinute de candidatii USL in Prahova sunt, in unele colegii, de doua, trei sau chiar cinci ori mai mari decat cele obtinute de candidatii altor partide plasati pe locul al doilea.

17.19 USL a castigat toate cele sapte colegiile din judetul Braila, unde ARD s-a clasat pe locul al treilea, dupa PPDD, conform rezultatelor finale comunicat de Biroul Electoral Judetean, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, Petrea Dorin Silviu (UNPR), candidat in Colegiul 1 Camera Deputatilor a obtinut 65% din voturi.

Liberalul Vasile Varga, candidat in Colegiul 2 Camera Deputatilor, are un scor de 58,94%, Marian Dragomir (PSD), candidat in Colegiul 3 Camera Deputatilor - 64,96%, in timp ce Mihai Tudose (PSD), Colegiul 4 Camera Deputatilor - 67,38%, castigand astfel cel de-al treilea mandat, acesta avand cel mai bun scor dintre noii deputati.

Cristian Rizea de la PSD a obtinut cel de-al doilea mandat cu 66,24%.

Cele doua mandate de senatori din judetul Braila au fost castigate de Ion Rotaru (PSD) cu 65,02%, acesta aflandu-se la al patrulea mandat, si Catalin Boboc (PNL) - 66,96%, acesta fiind pentru prima data trimis in Parlament.

Candidatii PPDD au obtinut in judetul Braila a aproape 20% din voturi, iar ARD a obtinut la Senat 10,73%, iar la Camera Deputatilor 11,53%.

De la ARD, cel mai bun scor l-a obtinut Alexandru Nazare, care a obtinut in Colegiul 2 Camera Deputatilor 5.771 voturi si locul doi dupa candidatul USL.

16.48 USL a castigat toate cele sase colegii din Mehedinti, printre cei care au obtinut mandate de parlamentari numarandu-se serban Nicolae si fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu, in timp ce liderul PDL Mehedinti, Mihai Stanisoara, s-a clasat pe locul al doilea in Colegiul 1 de deputati.

Potrivit rezultatelor finale furnizate, luni dupa-amiaza, de Biroul Electoral Judetean Mehedinti, USL a castigat patru mandate de deputati si doua de senatori. Astfel, mandate de deputat au obtinut Rodin Traicu, secretar de stat in Ministerul Economiei, care are 57,59% din voturi, senatorul in exercitiu Petre Daea - 61,04%, deputatul Viorel Palasca - 70% si Marius Manolache - 69,67%, iar de senatori Serban Nicolae, cu 59,50%, care a fost senator si in perioada 2004-2008, precum si fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu, cu 69,67%.

16.31 Fostul deputat PDL Alin Trasculescu, cercetat pentru fapte de coruptie si care a candidat pentru un nou mandat de deputat in Vrancea, a obtinut 12,58 de procente, clasandu-se in urma candidatului PPDD, iar colegiul a fost castigat de candidatul USL, cu 58,24 %.

Fostul deputat Alin Trasculescu, cercetat pentru fapte de coruptie si eliberat din arest vineri, a candidat pentru un nou mandat de deputat in Colegiul 5 Marasesti, dar fara a mai avea sprijinul PDL, el obtinand 12, 58%.

Trasculescu a fost invins de candidatul USL Laurentiu Tigaeru Rosca (PNL), care a obtinut 58,24 % din voturi si a fost devansat si de candidatul PPDD, Neagu Murgu, care a obtinut 22,12 % din voturile valabil exprimate.

15.42 USL a castigat cu peste 50 la suta din voturi toate cele sase mandate de deputat si trei de senator din judetul Botosani, urmand sa se infiinteze un mandat de senator pentru PPDD si doua noi mandate de deputat pentru PPDD si ARD, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit rezultatelor alegerilor parlamentare date publicitatii de BEJ Botosani, la Senat USL a obtinut 70,21 la suta din voturi (101.488 voturi din totalul celor 144.548 voturi valabil exprimate), urmata de PP-DD 15,34 la suta (22.176) si de ARD 10,19 la suta (14.736).

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Botosani, Constantin Contac, aflat in Penitenciarul Botosani dupa ce a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru fapte de coruptie, dupa ce si-a depus candidatura ca independent la Senat, a fost votat de 728 de alegatori, primind 0,5 la suta din voturi.

La Camera Deputatilor, USL a primit 69,31 din voturi, (100.317 voturi din totalul celor 144.728 voturi valabil exprimate), fiind urmata de PP-DD 15,19 la suta (21.998 voturi), iar ARD - 10,74% (15.551).

15.08 Fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabara, care a candidat din partea ARD pentru al cincilea mandat de deputat, a pierdut alegerile in Colegiul 6 din Timis, cu 19,74% din voturi, in fata contracandidatului sau de la USL, consilierul judetean Catalin Tiuch, care a primit 55,17% din voturi

Biroul Electoral Judetean (BEJ) Timis a finalizat, luni, centralizarea voturilor in Colegiul 6 din judetul Timis, pentru Camera Deputatilor, zona Recas, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, cele mai multe voturi, 55,17 la suta, au fost castigate de candidatul USL, Catalin Tiuch, consilier judetean, care astfel obtine primul sau mandat de parlamentar.

Fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabara a obtinut 19,74 la suta din voturi.

14.48 ARD s-a clasat pe locul al treilea la alegerile parlamentare in judetul Vrancea, obtinand doar 12,76% din voturi, dupa USL care a obtinut 65,68% si a inchis toate colegiile si PPDD cu 16,04%, conform numaratorii paralele a USL, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, USL a castigat toate cele opt colegii din judetul Vrancea, obtinand 77.607 voturi, respectiv 65,68% din totalul voturilor valabil exprimate.

Conform numaratorii paralele a USL, pe locul doi in judetul Vrancea s-a clasat PPDD cu 18.953 de voturi, respectiv 16,04%, pe trei s-a clasat ARD cu 15.083 voturi (12,76%) si PER cu 1.472 voturi, respectiv 1,25%.

La Camera Deputatilor, in Colegiul 1 a castigat Ciprian Nica (PSD) cu 63,55%, Colegiul 2 - Angel Tilvar (PSD) cu 67,92%, Colegiul 3 - Nini Sapunaru (PNL) cu 70,96%, Colegiul 4 - Miron Mitrea (PSD) cu 70,47%, Colegiul 5 - Laurentiu tigaeru Rosca (PNL) cu 58,24%, Colegiul 6 - Victor Roman (PSD) cu 61,75%.

La Senat, in Colegiul 1, Petru Filip (PNL) a obtinut 68,50% din voturile exprimate, iar in Colegiul 2, Cristian Dumitrescu (PSD) a obtinut 65,44%.

14:45 USL a castigat in judetul Suceava, cu peste 50 la suta din voturi, noua colegii de deputat si trei de senator, iar in urma redistribuirii si infiintarii de doua noi posturi de deputat ARD va obtine doi deputati si un senator, in timp ce PPDD va obtine un post de deputat.

Potrivit datelor finale furnizate de Biroul Electoral Judetean (BEJ) Suceava, USL a castigat la Camera Deputatilor 59,41 la suta din voturi, ARD a obtinut 23,13 la suta din voturi, iar PPDD are 11,82 la suta din voturi, in timp ce la Senat USL a obtinut 58,79 la suta din voturi, urmata de ARD, cu 26,52 la suta si de PPDD cu 11, 49 la suta.

In urma votului, pe colegii, USL a castigat, cu peste 50 la suta din voturi, noua din cele zece colegii de deputat, iar in colegiul electoral nr. 2 secretarul general adjunct al PDL, deputatul Ioan Balan, va primi mandatul la redistribuire, fiind votat de 43,93 la suta dintre electori, fata de 42,25 la suta din voturi obtinute de candidatul USL, presedintele PC Suceava, Paul Rusu.

In colegiul electoral nr. 1 Suceava pentru Camera Deputatilor, presedintele PNL Suceava, Alexandru Baisanu, a castigat colegiul cu 61,22 la suta din voturi, in fata actualului deputat PDL Sanda Maria Ardeleanu, care a fost votata de 26,83 la suta dintre electori.

Totusi, Ardeleanu are sanse sa obtina inca un mandat de deputat prin infiintarea unui post de deputat in favoarea ARD, ea fiind favorita intrucat are 7.472 de voturi, cel mai mare numar de voturi dintre ceilalti candidati ARD pentru Camera Deputatilor.

14:26 Liderul grupului senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a obtinut 61,81 la suta din voturi, situandu-se astfel pe primul loc in Colegiul 4 Senat din judetul Timis, potrivit datelor finale publicate de BEJ Timis pentru acest colegiu, astfel ca Sarbu obtine al treilea mandat de senator.

Biroul Electoral Judetean (BEJ) Timis a finalizat centralizarea voturilor in Colegiul senatorial 4 din judetul Timis, zona Lugoj-Recas, transmite corespondentul MEDIAFAX. Astfel, pe primul loc se situeaza candidatul USL, Ilie Sarbu, care a obtinut 61,81 la suta din voturi.

Pe locul al doilea s-a situat candidatul ARD, Marinel Pasca, fost primar al orasului Recas, cu 17, 01 la suta. In acest fel, Ilie Sarbu obtine cel de-al treilea mandat de senator al Romaniei.

14:15 Fostul secretar de stat din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului Razvan Murgeanu (PDL) a pierdut alegerile pentru un mandat de deputat in Colegiul 3 din Vaslui, obtinand doar 7,88 la suta din voturi, potrivit rezultatelor finale prezentate de Biroul Electoral Judetean.

Conform rezultatelor finale prezentate de Biroul Electoral Judetean Vaslui, fostul sef de campanie pe municipiul Bucuresti la alegerile din iunie Razvan Murgeanu a avut 1.281 de voturi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Contracandidatul lui Razvan Murgeanu, Florin Ciurariu de la USL, care este presedintele Organizatiei Judetene Vaslui a PNL, a obtinut 71,12% din voturi. De asemenea, candidatul PPDD pe acelasi colegiu, Liviu Sacafaru, a avut un procent dublu fata de Murgeanu, respectiv 14,99%.

USL a castigat alegerile in judetul Vaslui, obtinand 64,48 la suta, si isi adjudeca astfel toate cele zece colegii din judet, in timp ce ARD are 16,9% din voturi, urmat de PPDD, cu 14,72%, potrivit datelor finale date publicitatii, luni, de Biroul Electoral Judetean.

14:05 REZULTATE OFICIALE BEC, ora 14:00: USL a castigat 58,61% din voturile pentru Camera Deputatilor si 60,08% la Senat, dupa numararea voturilor din 95,83% din sectii, ARD avand 16,58% la Camera si 16,79% din voturi, potrivit BEC.

13:30 REZULTATE FINALE - USL a castigat alegerile in judetul Vaslui, obtinand 64,48%, si isi adjudeca astfel toate cele zece colegii din judet, in timp ce ARD are 16,9 la suta din voturi, urmat de PP-DD, cu 14,72 la suta, potrivit datelor finale date publicitatii, luni, de Biroul Electoral Judetean.

Conform datelor prezentate de BEJ Vaslui, USL a obtinut aproape doua treimi din numarul de voturi valabil exprimate in judetul Vaslui, respectiv 64,48 la suta, si a reusit sa ocupe toate cele zece colegii de parlamentar din judet - trei de senator si sapte de deputat.

Dintre acestea, cinci mandate de deputat si doua de senator vor reveni PSD, iar doua de deputat si unul de senator celor de la PNL. Numele parlamentarilor vasluieni sunt: Doina Silistru, Gabriela Cretu si Nelu Tataru, la Senat, si Victor Cristea, Dan Bordeianu, Florin Ciurariu, Adrian Solomon, Ana Birchall, Toader Dima si Irinel Stativa, la Camera Deputatilor.

13:10 REZULTATE FINALE - UDMR a castigat 5 din cele 6 mandate de parlamentar in Covasna, astfel Olosz Gergely, trimis in judecata pentru trafic de influenta, reinnoindu-si mandatul de senator, iar secretarul de stat Marko Attila, condamnat in prima instanta in cazul retrocedarii unui colegiu, obtine primul mandat de deputat.

12:20 Invatatoarea Cristiana Anghel de la Caracal, care a stat 70 de zile in greva foamei, a obtinut un mandat de senator in colegiul 1 din Dolj, unde a candidat din partea USL si a strans 56,82 la suta din voturi, reusind sa-l surclaseze pe contracandidatul sau, fostul primar al Craiovei Antonie Solomon.

Potrivit datelor finale date publicitatii, luni, de Biroul Electoral Judetean Dolj, invatatoarea Cristiana Anghel, care a candidat din partea USL, a reusit sa inchida colegiul cu un scor electoral de 56,82 la suta, reusind astfel sa-l surclaseze categoric pe principalul contracandidat de la PP-DD, fostul primar Antonie Solomon, care obtinut 24,92 la suta in colegiul 1 Senat Craiova.

In acest colegiu, Antonie Solomon si Cristiana Anghel au fost in competitie cu Marinica Dinca, actual consilier local si fost viceprimar al Craiovei. Dinca a exercitat atributiile primarului cat timp Antonie Solomon a fost arestat pentru luare de mita. Marinica Dinca a candidat din partea ARD si a obtinut la alegerile de duminica 15,87 la suta din voturi.

12:18 REZULTATE FINALE - Mircea Geoana obtine cel de-al treilea mandat de senator in colegiul Segarcea-Dabuleni din Dolj, cu un scor de 70,75 la suta din voturi, fiind urmat de candidatul PP-DD, Adrian Stoica, cu 14, 85 la suta, in timp ce candidatul ARD la Dabuleni are doar 13,69 la suta din voturi.

Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor de duminica anuntate, luni, de Biroul Electoral Judetean Dolj, Mircea Geoana a inchis colegiul 5 de la Senat din Dabuleni, reusind sa obtina 70,75% din voturi. Geoana a candidat din partea USL si a reusit sa-l surclaseze cu mult pe principalul contracandidat de la PP-DD, Adrian Stoica care a obtinut 14,85%.

Din partea ARD, in acest colegiu a candidat Daniel Drignei, fostul director al Directiei Silvice Dolj, care a obtinut doar 13,69 la suta. Astfel, Mircea Geoana a castigat al treilea mandat de senator la Dabuleni, cu un scor mai mare fata de alegerile din 2008, cand a avut 64,22 la suta din voturi.

12:13 REZULTATE FINALE - Prim-vicepresedintele PDL Buzau Cezar Preda a pierdut alegerile in Colegiul 7 Buzau, obtinand 18,74 la suta din voturi, in timp ce contracandidatul sau de la USL, Marcel Ciolacu, are 65,19 la suta, potrivit rezultatelor finale prezentate de Biroul Electoral Judetean.

Cezar Preda poate obtine cel de-al treilea mandat de deputat in Buzau, in conditiile in care este candidatul ARD cu cel mai mare scor din judet. Cezar Preda este presedintele PDL Buzau si prim-vicepresedinte al formatiunii la nivel central.

12:08 Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca rezultatul alegerilor parlamentare, castigate detasat de USL, reprezinta o reflectare a starii de spirit din societatea romaneasca, el manifestandu-si speranta ca se va intra intr-o perioada benefica.

"Rezultatul alegerilor reprezinta o reflectare a starii de spirit din societatea romaneasca", a spus Iliescu. El a aratat ca dupa alegeri urmeaza formarea Guvernului si si-a exprimat speranta ca se va intra intr-o perioada benefica, in care obiectul guvernarii sa fie problemele economice si sociale.

"Urmeaza formarea Guvernului si sper sa intram intr-o perioada benefica din acest punct de vedere, cu abordarea realista a problemelor tarii, cu abordarea problemelor de fond ale economiei si problemelor sociale ale tarii, care formeaza obiectul central al oricarei guvernari", a spus Iliescu.

12:07 REZULTATE FINALE - USL Cluj a castigat in mod direct trei mandate de deputat, prin Radu Zlati, Cornel Itu si Elena Uioreanu, si un mandat de senator prin Marius Nicoara, restul mandatelor urmand sa fie obtinute prin redistribuire, releva datele finale ale alegerilor comunicate, luni, de Biroul Electoral Judetean.

Presedintele Biroului Electoral Judetean (BEJ) Cluj, judecator Monica Trofin, a declarat, luni, presei, ca, dupa numararea voturilor din toate cele 652 de sectii de votare din judet, rezulta faptul ca au fost patru candidati ai USL care au castigat mandate direct, obtinand peste 50 la suta din voturile din colegii.

11:57 REZULTATE FINALE - USL a castigat toate cele zece mandate de parlamentar din judetul Buzau, obtinand aproape 70 la suta din voturile buzoienilor, in timp ce ARD a fost surclasata de PPDD, care are cu cateva procente mai mult, potrivit rezultatelor finale centralizate de Biroul Electoral Judetean.

Potrivit rezultatelor finale centralizate de Biroul Electoral Judetean (BEJ) Buzau, USL a castigat toate cele zece mandate de parlamentar din judet. Astfel, USL are 68,21 la suta la Camera Deputatilor si 68,91 la suta la Senat. Pe locul al doilea se afla PPDD, care a obtinut 13,35 la suta Camera Deputatilor si 15,8 la suta la Senat, urmat de ARD, cu 12,4 la suta la Camera Deputatilor si 12,47 la suta la Senat.

Candidatii USL care au obtinut cele mai mari procente sunt la Camera Deputatilor: Erland Cocei (Colegiul 4) - 73,44 la suta, George Scutaru (Colegiul 1) - 71,4 la suta, Marian Ghiveciu (Colegiul 5) - 71,21 la suta si Titi Holban (Colegiul 3) - 70 la suta, iar la Senat Doina Tudor (Colegiu 2) - 72,57 la suta, Eugen Teodorovici (Colegiul 1) - 66,94 la suta, Victor Mocanu (Colegiul 3) - 66,87 la suta.

11:50 REZULTATE PARTIALE - Premierul Victor Ponta a castigat cel de-al treilea mandat de deputat la Targu Jiu, obtinand 60,98% din voturi, aproape dublu fata de principalul sau contracandidat, Dan Diaconescu, votat de 32,47% dintre alegatori, arata rezultatele partiale furnizate, luni, de BEJ Gorj.

Victor Ponta a inchis Colegiul 6 din Targu Jiu si a obtinut un scor aproape dublu fata de principalul sau contracandidat, Dan Diaconescu. Astfel, dupa numararea voturilor din jumatate dintre sectiile de votare din Targu Jiu, BEJ a anuntat ca premierul a fost votat de 60,98% din alegatori, in timp ce Diaconescu a obtinut 32,47% din voturi.

Urmatorul clasat in acest colegiu a fost candidatul ARD Nicolae Davitoiu, care a fost votat de 4,79% din alegatori. Premierul Victor Ponta a declarat, duminica seara, la Targu Jiu, dupa anuntarea rezultatelor exitt-poll-urilor, ca locuitorii din Gorj au iesit in numar record la vot, iar peste doua treimi dintre ei i-au acordat votul pentru un nou mandat de deputat.

11:25 Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, ca apreciaza "gestul" premierului Victor Ponta si ca dupa ce va afla rezultatele finale ale alegerilor UDMR va incepe discutii cu USL, considerand ca interesele Uniunii trebuie sa fie reprezentate in Parlament si Guvern.

"Apreciez gestul premierului Victor Ponta, declaratiile de ieri (duminica - n.r.) sunt cunoscute. Sigur ca dupa ce vom afla rezultatele finale vom incepe discutii cu USL, considerand ca este important ca interesele pe care le reprezinta UDMR sa fie reprezentate la nivel parlamentar si guvernamental", a declarat Kelemen Hunor, intr-o conferinta de presa sustinuta, luni, la Miercurea Ciuc.

El a mai spus ca "este un gest important" ca premierul Victor Ponta si-a dat seama ca interesele comunitatii maghiare sunt reprezentate de UDMR, spunand ca "aceste interese ale UDMR trebuie sustinute si prin eforturi guvernamentale".

10:30 PDL, sub sigla ARD, a obtinut in Bistrita-Nasaud, la alegerile de duminica, cu aproape 11% mai putine voturi fata de scrutinul din 2008, in timp ce PSD, PNL si PC au inregistrat sub semnul USL cresteri de pana la 6 procente fata de acum patru ani, cand au candidat PSD cu PC, iar PNL separat.

La Camera Deputatilor, USL a obtinut, in urma alegerilor parlamentare de duminica, 53,47% din voturi, ARD - 25,35%, PP-DD - 10,36%, UDMR -4,82%. La alegerile din 2008, PDL obtinea la Camera Deputatilor 36,33% in voturi, cu 10,98% mai mult fata de ARD acum.

Alianta PSD+PC inregistra in 2008 un scor de 31,97%, iar PNL 18,78%, in total 50,75%, cu 2,72% mai putin fata de acest an. La Senat, rezultatele de acum sunt urmatoarele: USL - 56,49%, ARD - 25,17%, PP-DD - 11,16%, UDMR - 4,49%.

10:00 REZULTATE PARTIALE ANUNTATE DE BEC: prezenta la urne in ziua alegerilor parlamentare a fost de 41,62%.

USL a obtinut la parlamentare, pentru Camera Deputatilor, 58,63 %, ARD - 16,69 %, PP-DD 13,53 % si UDMR 5,31 %, dupa numararea voturilor din 81,49 % din sectii.

USL a obtinut, in urma alegerilor parlamentare de duminica, pentru Senat, 60,03 % din voturi, ARD are 16,95 %, PP-DD a obtinut 14,18 %, iar UDMR are 5,40 % din voturi, arata rezultatele partiale furnizate, luni, de Biroul Electoral Central, dupa numararea voturilor din 81,49 % din sectii.

Diferenta fata de exit-poll-uri intre ARD si PP-DD s-a micsorat.

Rezultate exit-poll

Mandatele obtinute la Senat, potrivit CCSB pentru Antena 3:

-> USL: 58,3%
-> ARD: 19,6 %
-> PP-DD: 14,1%
-> UDMR: 5,2%

Mandatele obtinute la Senat, potrivit CURS si Avangarde SRL pentru TVR:

-> USL: 57,58%
-> ARD: 18,87%
-> PP-DD: 13,09%
-> UDMR: 5,16%

 

Rezultate partiale alegeri parlamentare 2012. USL - 58,63% la Camera Deputatuilor si 60,03% in Senat

09:52 Secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, a castigat de pe locul al doilea colegiul de senator care include municipiul Suceava, cu 42,67 la suta din voturi, in timp ce candidatul USL, medicul Tiberius Bradatan, a obtinut 48,91 la suta, avand nevoie de 700 de voturi pentru a inchide colegiul.

Potrivit datelor oficiale finale centralizate de Biroul Electoral Judetean Suceava, in colegiul de Senat 2, care include municipiul Suceava, medicul urgentist Tiberius Bradatan a obtinut 34.313 de voturi, reprezentand 48,91 la suta din numarul celor care au votat, in timp ce Gheorghe Flutur a fost votat de 29.936 de suceveni (42,67 la suta).

09:23 Ministrul Culturii, senatorul PNL Puiu Hasotti, care, potrivit numaratorii paralele a USL, va obtine un nou mandat de parlamentar, a declarat, luni dimineata, pentru Mediafax, ca este ferm impotriva unei aliante la guvernare a USL cu UDMR.

"Sunt ferm impotriva unei aliante la guvernare cu UDMR", a spus Hasotti.

09:15 Presedintele PDL, Vasile Blaga, a obtinut putin peste 25 la suta din voturi in colegiul din Timis in care a candidat la Senat, clasandu-se al doilea, dupa candidatul USL Matei Suciu, care are peste 50 la suta din voturi, arata numaratoarea paralele facuta de PDL Timis.

Dupa centralizarea datelor din 95 la suta din sectii, conform numaratorii paralele a PDL Timis, presedintele partidului, Vasile Blaga, a obtinut 25,37 la suta, in timp ce contracandidatul sau de la USL, Matei Suciu, - 53,59 la suta.

09:10 REZULTATE PARTIALE - Rezultatele furnizate, luni, de Biroul Electoral Judetean Dolj dupa numararea voturilor din peste 400 din cele 520 de sectii de votare arata ca USL a obtinut peste 65,6 % la Camera Deputatilor, ARD - 15,77 %, iar PPDD - 15,13 %, in timp ce la Senat USL are 65,3%, iar ARD a fost surclasat de PPDD.

Pana luni dimineata Biroul Electoral Judetean (BEJ) Dolj a centralizat voturile din peste 400 din cele 520 de sectii de votare din judet, iar rezultatele partiale arata ca in acest judet USL conduce cu peste 65 %. La Camera Deputatilor, au fost centralizate rezultatele din 436 de sectii de votare, reprezentand 84, 84 la suta. Rezultatele arata ca USL a obtinut 65, 67 la suta din voturi, ARD - 15, 77 la suta din voturi, iar PPDD -15, 13 la suta din voturi.

09:00 REZULTATE PARTIALE - Presedintele Noua Republica, Mihail Neamtu, s-a clasat pe locul al doilea in cursa pentru un mandat de deputat in Colegiul 1 din Arad, obtinand 30,2 la suta din voturi, in timp ce contracandidatul sau de la USL Flavius Maduta a obtinut 51,7 procente, conform rezultatelor partiale furnizate de BEJ.

Potrivit Biroului Electoral Judetean (BEJ) Arad, la ora 7.00 in judet erau numarate voturile pentru Camera Deputatilor din 168 de sectii din cele 439, respectiv 38,2 la suta.

08:40 Rezultate partiale alegeri parlamentare 2012. Mihai Razvan Ungureanu si Mihail Neamtu, locul 2

08:35 REZULTATE FINALE - USL a castigat, in Bistrita-Nasaud, trei din patru mandate de deputat si cele doua de senator, iar candidatul sau in Colegiul 3 Camera Deputatilor, Alexandru Pugna, are cel mai mare numar de voturi, devansandu-l pe Ioan Oltean (ARD), arata rezultatele finale furnizate de Biroul Electoral Judetean.

Rezultatele finale furnizate, luni dimineata, de Biroul Electoral Judetean (BEJ) Bistrita-Nasaud arata ca in Colegiul 1 Camera Deputatilor a castigat Adriana Doina Pana (USL), care a fost votata de 56,85% dintre alegatori, pe locul al doilea clasandu-se Alin Seserman (ARD), votat de 23,23% dintre cei care s-au prezentat la urne, iar pe locul al treilea se afla Lucian Adrian Ungur (PP-DD), care a fost preferat de 9,81% dintre electori, transmite corespondentul MEDIAFAX.

08:30 REZULTATE PARTIALE - Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu se afla pe locul al doilea in privinta voturilor obtinute in Colegiul senatorial 1 Arad, obtinand 33,6 la suta din voturi, in timp ce contracandidatul USL Ovidiu Marian a primit 45,8 procente, conform rezultatelor partiale date publicitatii de BEJ.

Potrivit Biroului Electoral Judetean (BEJ) Arad, la ora 7.00 in judet erau numarate voturile pentru Senat din 168 de sectii din cele 439, respectiv 38,2 la suta, transmite corespondentul Mediafax. In Colegiul Senatorial 1, pe primul loc se afla, conform rezultatelor partiale, Ovidiu Marian (USL), cu 45,89 la suta, urmat de fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, care a obtinut 33,6 procente.

In acest colegiu, au fost numarate voturile din 50,4 la suta dintre sectii. In Colegiul senatorial 2, au fost centralizate 17 la suta din sectii, iar pe primul loc se afla presedintele PNL Arad, Nelutu Cristina (USL), cu 50,8 la suta, urmat de Gheorghe Feies (ARD), cu 22,7 procente.

In Colegiul senatorial 3, unde au fost numarate voturile din 54 la suta dintre sectii, Dorel Popa (USL) conduce cu 44,3 la suta in fata lui Traian Igas (ARD), are a obtinut 28,4 la suta din voturi.

08:27 REZULTATE PARTIALE - Rezultatele partiale comunicate, luni, de Biroul Electoral Judetean Cluj dupa numararea voturilor din 75,92 la suta din sectiile de votare indica faptul ca USL a obtinut, la Camera Deputatilor, 46,55 % din voturi, iar la Senat 48,01 %, in timp ce ARD are 22,51 % la Camera si 23,31 % la Senat.

Presedintele Biroului Electoral Judetean (BEJ) Cluj, judecator Monica Trofin, a declarat, luni, ca dupa numararea voturilor din 495 de sectii de votare din cele 652 (75,92 la suta) rezulta ca la Camera Deputatilor USL a obtinut 46,55% din voturile valabil exprimate, ARD - 22,51 la suta, UDMR - 13,54, PPDD - 10,21, PRM - 2,36, PPMT - 1,76 si candidatul independent Liviu Alexa - 1,10.

La Senat, USL a obtinut 48,01 la suta, ARD - 23,31, UDMR - 13,69, PPDD - 10,24 PRM - 2,66 si PPMT - 2,05.

08:25 USL a castigat in mod direct cinci colegii din cele sase din judetul Bistrita-Nasaud, adica trei la Camera Deputatilor si doua la Senat, cel de-al saselea - unde a candidat Ioan Oltean (PDL) - urmand sa intre la redistribuire, arata numaratorile paralele realizate de partide.

08:22 Ministrul de Interne, Mircea Dusa, care a candidat din partea USL pentru un nou mandat de deputat in Colegiul 5 din Harghita, si-ar adjudeca functia la redistribuire, arata numaratoarea paralela facuta de ARD Harghita, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit numaratorii paralele realizate de ARD Harghita, in Colegiul nr. 5 niciunul din cei sapte candidati care si-au disputat mandatul de deputat nu a obtinut 50 la suta plus unu din voturi.

08:20 USL a obtinut in judetul Dambovita toate mandatele de parlamentar, potrivit numaratorii paralele efectuata de USL, printre castigatori fiind ministrul Mediului, Rovana Plumb, dar si deputatul Ion Stan, in cazul caruia DNA a cerut incuviintarea arestarii preventive, pentru trafic de influenta.

Potrivit presedintelui PSD Dambovita, Adrian Tutuianu, USL Dambovita a centralizat aproape toate rezultatele din colegiile din judet, la ora transmiterii stirii mai fiind cateva sectii de la care nu s-au centralizat rezultatele.

08:15 Gigi Becali, Raluca Turcan, Laszlo Borbely, Calin Popescu Tariceanu si Ludovic Orban sunt castigatori. PIERZATORI: Cristian Boureanu, Mihai Razvan Ungureanu, Roberta Anastase

08:12 Candidatii Uniunii Social Liberale au castigat toate cele 13 colegii din judetul Arges - patru pentru Senat si noua pentru Camera Deputatilor, potrivit numaratorii paralele realizra de USL, liderul PC, Daniel constantin, obtinand aproximativ 70 la suta din voturile electoratului.

08:10 Vicepresedintele PDL Cristian Boureanu, candidat la Camera Deputatilor intr-un colegiu din judetul Vaslui, crede ca Romania va avea mult de suferit in urmatoarele sase luni din cauza rezultatului alegerilor parlamentare din 9 decembrie.

Perdant in Colegiul de deputati nr. 6 Vaslui, vicepresedintele PDL Cristian Boureanu si-a exprimat mahnirea fata de rezultatul alegerilor parlamentare si crede ca Romania nu va avea un viitor prea bun in urmatoarele sase luni.

"Stiu ca aceasta declaratie este sub impresia primelor emotii, dar, ca economist, cred sincer ca Romania va avea mult de suferit in urmatoarele sase luni in urma rezultatelor din 9 decembrie", a declarat, luni, deputatul Cristian Boureanu.

08:05 Presedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat, duminica noaptea, ca USL nu a discutat cu UDMR despre o alianta, nicidecum despre o alianta de guvernare, el aratand ca declaratia premierului Ponta referitoare la acest subiect inseamna disponibilitatea USL la a discuta niste "formule de asociere".

"Cred ca domnul Ponta a fost destul de clar. Sigur ca a deschis un subiect. Nu am vorbit inca despre o alianta, nicidecum despre o alianta de guvernare. Sunt toate posibilitatile deschise", a spus Antonescu, intrebat daca a discutat despre o alianta cu UDMR.

08:00 UDMR si USL castiga in mod direct cate doua mandate de deputat si unul de senator in judetul Mures, arata numaratoarea paralela partiala a USL Mures.

Potrivit datelor furnizate de reprezentantii USL Mures, care au centralizat rezultatele numaratorii paralele din circa 70% din sectiile de votare, UDMR obtine direct un mandat de senator in Colegiul 2, unde Marko Bela are 64,61%, si doua de deputat, in Colegiul 3 - unde Kelemen Attila are 59,95%, si in Colegiul 5, unde Borbely Laszlo are 72,22%.

Pe de alta parte, USL obtine cu peste 50 la suta plus unu din voturi un mandat de senator in Colegiul 4, unde Alexandru Petru Fratean are 53,90 la suta, si doua de deputat, in Colegiul 7, unde Cristian Chirtes are 51,92 la suta, si in Colegiul 8, unde Ghiorghe Vasile Gliga are 57,37 la suta.

07:58 Deputatul PNL Gratiela Gavrilescu a obtinut al doilea mandat de parlamentar in Colegiul uninominal 3 Prahova, invingandu-l pe fostul director al Postei Romane, Dumitru Daniel Neagoe, candidat din partea ARD, in timp ce fostul prefect de Prahova Radu Oprea (PSD) a fost ales senator.

Deputatul PNL Gratiela Gavrilescu a declarat corespondentului Mediafax ca numaratoarea paralela realizata de USL in peste jumatate din sectiile de votare din Colegiul 3 arata ca a castigat peste 55% din voturile in Colegiul 3.

07:53 Candidatul USL Paul Dumbravanu a castigat alegerile in Colegiul uninominal 11 Ploiesti Vest, obtinand peste 52 la suta si invingand-o astfel pe Roberta Anastase, conform datelor furnizate de co-presedintele USL Prahova, Mircea Rosca.

Presedintele PNL Prahova, Mircea Rosca, a declarat ca Paul Dumbravanu, candidatul USL in Colegiul uninominal 11 a invins-o pe Roberta Anatase inchizand colegiul.

Rezultate alegeri parlamentare. Ce au facut Udrea, Ponta, Blaga, MRU, Anastase, Dan Diaconescu

07:51 USL Timis a castigat cu peste 50% din voturi 13 din cele 14 colegii uninominale din judet, arata numaratoarea paralela realizata de catre reprezentantii Uniunii si finalizata in noaptea de duminica spre luni.

La sediul USL Timis s-au centralizat numaratorile paralele de la sectiile de votare, procedura fiind finalizata in noaptea de duminica spre luni. Conform acestei numaratori, USL a castigat cu un scor de 50 la suta plus unu intr-un numar de 13 colegii uninominale dintr-un total de 14.

07:50 Liviu Dragnea: Marti sau miercuri Basescu va chema partidele la consultari; USL merge impreuna

07:48 Deputatul Ion Stan (PSD), acuzat de trafic de influenta, castiga un nou mandat cu 66 % din voturi

07:46 Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminica noaptea, ca nu este exclus ca USL sa se apropie de 70% vot politic, el opinand ca Uniunea va castiga peste doua treimi din mandatele din viitorul Parlament. "Nu este exclus ca USL sa se apropie de 70%, vedem. In opinia mea, USL va avea un numar de mandate de doua treimi din Parlament. Cred ca nu vom avea sub 66%", a spus Dragnea.

07:44 USL castiga in mod direct trei mandate de deputat si unul de senator in judetul Alba, acestea fiind obtinute de Teodor Atanasiu (Senat) si Calin Potor, Ioan Darzu si Dan Coriolan Simedru, la Camera Deputatilor, potrivit numaratorii paralele partiale realizata de USL Alba.

Vicepresedintele PNL Alba, Florin Roman, a declarat corespondentului Mediafax ca, potrivit numaratorii paralele partiale realizata de USL, Uniunea a castigat trei colegii pentru Camera Deputatilor si unul pentru Senat in judetul Alba, cu jumatate plus unu din voturi.

07:43 Vicepresedintele PDL Raluca Turcan ar obtine mandatul de deputat, de pe locul al doilea, in colegiul 2 din Sibiu pentru Camera Deputatilor, conform numaratorii paralele a ARD.

Astfel, colegiul 2 pentru Camera Deputatilor din Sibiu nu a fost inchis, candidatul USL Florin Orlatan obtinand 48% din voturi, iar Raluca Turcan (ARD) - 26,3% din voturi.

In judetul Sibiu, USL ar fi castigat cu peste 50% din voturi patru din cele sase colegii de deputat, iar la redistribuire un mandat de deputat va reveni vicepresedintelui PDL Raluca Turcan.

07:42 USL a castigat toate cele 17 mandate de parlamentari in judetul Iasi, potrivit numaratorii paralele efectuate de PNL, printre castigatori numarandu-se liberalii Relu Fenechiu si Varujan Vosganian, transmite corespondentul Mediafax.

Secretarul coordonator al PNL Iasi Marius Danga a precizat ca, in urma centralizarii rezultatelor din doua-treimi din sectiile de votare din judetul Iasi, reiese ca reprezentantii USL conduc detasat in toate cele 17 colegii.

07:40 UDMR va avea in viitorul Parlament zece deputati si sase senatori alesi in mod direct in colegii din judetele Harghita, Covasna, Mures, Bihor si Satu Mare, intre ei fiind Kelemen Hunor, Borbely Laszlo si Marko Bela, arata numaratoarea paralela a Uniunii.

Astfel, in judetul Harghita, au fost alesi, la Camera Deputatilor, Kelemen Hunor, Korodi Attila, Moldovan Jozsef si Antal Istvan, iar la Senat, Tanczos Barna si Verestoy Attila. In Covasna, la Camera Deputatilor, au fost alesi Marko Attila, Fejer Laszlo si Marton Arpad, iar la Senat, Olosz Gergely si Klarik Laszlo.

In judetul Mures, Borbely Laszlo si Kelemen Attila au obtinut peste 50 la suta la Camera Deputatilor, iar la Senat - Marko Bela. In judetul Bihor, la Camera Deputatilor a fost ales direct Cseke Attila, iar in Satu Mare, la Senat - Pataki Csaba, au precizat sursele citate.

07:36 USL a inchis toate cele zece colegii de parlamentari din judetul Vaslui, trei de senatori si sapte de deputati, potrivit datelor centralizate prin sistemul SMS de catre staff-ul de campanie al PSD, vicepresedintele PDL Cristian Boureanu pierzand alegerile.

Uniunea Social Liberala a castigat alegerile detasat in judetul Vaslui, in conditiile in care a obtinut aproximativ doua treimi din numarul total de voturi valabil exprimate. Potrivit datelor centralizate prin sistemul SMS de catre staff-ul de campanie al PSD Vaslui, USL a inchis toate cele zece colegii de parlamentari, sapte de deputati si trei de senatori.

Astfel, judetul Vaslui va fi reprezentat in Parlament de cinci deputati PSD, respectiv Victor Cristea, Adrian Solomon, Ana Birchall, Toader Dima, Irinel Stativa, si doi deputati PNL, respectiv Dan Bordeianu si Florin Ciurariu, precum si de doi senatori PSD, Gabriela Cretu si Doina Silistru, si unul PNL, respectiv Nelu Tataru.

07:35 Vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a obtinut 88% din voturi in Colegiul 5 pentru Camera Deputatilor din Mures, castigand un nou mandat, iar contracandidatul sau de la PPMT, Laszlo Gyorgy, a obtinut circa zece la suta, potrivit numaratorii paralele partiale a Uniunii.

07:33 USL a castigat noua din zece mandate de deputat in judetul Suceava potrivit numaratorii paralele a USL, in cel de-al zecelea colegiu candidatul ARD, deputatul Ioan Balan, obtinand 43,68 % din optiunile electoratului, in timp ce cel al USL, liderul PC Suceava, Paul Rusu, 41,75% din voturi.

Potrivit numaratorii parlalele a USL, presedintele PNL Suceava, Alexandru Baisanu, vicepresedinte al Consiliului Judetean Suceava, a castigat functia de deputat in Colegiul nr. 1 Suceava, cu 61,24 la suta din voturi.

07:32 Social-democratul Andrei Sava a castigat mandatul de deputat in Colegiul uninominal 12 Ploiesti Nord, iar candidatul USL Ion Eparu in Colegiul 10 din zona de sud a Ploiestiului l-a invins pe fostul prefect al judetului Prahova Adrian Dobre, candidat din partea ARD.

07:30 USL a inchis toate colegiile din Gorj, urmand sa aiba sase deputati si doi senatori, conform numaratorii paralele facute de PSD Gorj. Surse din organizatie au precizat ca toti candidatii filialei au obtinut peste 50% din voturi, in toate colegiile de senatori si deputati din judet.

Aceleasi surse mentioneaza ca, in acest context, PPDD va avea cel putin un deputat propriu la redistribuire, pe Colegiul 5, numele viitorului parlamentar fiind Niculina Mocioi. Aceasta are circa 40% din voturile din colegiu, mai mult decat ar fi obtinut Dan Diaconescu la Targu Jiu, situatie in care va deveni deputat.

07:27 USL Sibiu a castigat alegerile in toate cele trei colegii uninominale pentru Senat din judet, candidatii obtinand peste 50 la suta din voturi, potrivit numaratorii paralele a Uniunii.

Vicepresedintele PSD Sibiu, Adrian Besoiu, a declarat corespondentului Mediafax ca, potrivit numaratorii paralele a USL, toti cei trei candidati pentru un mandat de senator din partea Uniunii au castigat in colegiile in care au candidat cu peste 50 la suta din voturi.

07:26 USL a castigat detasat alegerile in judetul Galati, adjudecandu-si, potrivit numaratorii paralele a voturilor realizata de catre reprezentantii PSD, toate colegiile de deputati si senatori din judet, cu peste 50% din voturi.

Scorul general pe judet, potrivit centralizarii PSD, este de 64,08 la suta din voturi pentru USL in colegiile pentru Camera Deputatilor si de 66,2% in cele pentru Senat.

07:24 Candidatii USL la alegerile parlamentare au castigat cu peste 50% toate colegiile uninominale din judetul Botosani, potrivit numaratorii paralele a USL, transmite corespondentul Mediafax.

Astfel, au fost alesi senatori vicepresedintele UNPR Serban Mihailescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Botosani, Doina Fedorovici, liderul organizatiei de femei a PSD Botosani si liberalul Viorel Grigoras.

In functiile de deputati au fost alesi deputatul PSD Andrei Dolineaschi, fostul prefect Mihai Balta (PSD), fostul sef al DSP Botosani Tamara Ciofu (PSD), omul de afaceri Costel Soptica (PNL), vicepresedintele PNL Botosani Roxana Anusca si fostul primar al comunei Mihai Eminescu Verginel Gireada.

07:23 Presedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat, duminica noapte, corespondentului Mediafax, ca, potrivit numaratorii paralele a Uniunii, UDMR a castigat in mod direct cinci din cele sase mandate de parlamentar din judetul Covasna.

Tamas a afirmat ca, astfel, UDMR va detine in judet trei mandate de deputat si doua de senator, iar mandatul de deputat ramas, cel din colegiul Covasna-Intorsura Buzaului, unde romanii sunt majoritari, va fi redistribuit.

07:20 Partidul Socialistilor Europeni (PES) saluta "cu caldura" victoria USL in alegerile parlamentare de duminica, pe care o considera o confirmare a directiei coalitiei premierului Victor Ponta si a sustinerii puternice din partea electoratului pentru politicile progresiste ale guvernului acestuia.

De asemenea, presedintele PES, Serghei Stanisev, considera ca victoria USL este "o binemeritata razbunare" a premierului Ponta.

"Aceasta victorie este o binemeritata razbunare a lui Victor Ponta si guvernului sau. Victor a trebuit sa faca fata mai multor provocari, atat politice, cat si sociale, de cand a devenit prim-ministru, iar rezultatele de azi din alegeri sunt o dovada ca eforturile sale au produs roade. Cetatenii romani sunt in mod clar si solid de partea lui Victor. Datorita acestui rezultat important, problemele si solicitarile romanilor vor primi in continuare raspuns", a declarat Stanisev, potrivit unui comunicat de presa al PES transmis duminica seara.

07:18 USL Constanta a reusit sa isi adjudece toate cele 14 colegii uninominale din judet, obtinand peste 50 la suta din voturile alegatorilor in aceste colegii, potrivit numaratorii paralele a USL, transmite corespondentul Mediafax.

Printre cei care se vor afla in viitorul Parlament se afla ministrul Culturii, senatorul Puiu Hasotti, senatorul Alexandru Mazare, liderul PC Constanta, senatorul Mircea Banias, presedintele PNL Constanta, deputatul Gheorghe Dragomir, deputatul Cristina Dumitrache, deputatul Eduard Martin, deputatul Manuela Mitrea, deputatul Madalin Voicu si consilierul premierului pe probleme de mediu, Remus Cernea.

07:17 Liderul Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, isi exprima speranta ca presedintele Traian Basescu va accepta rezultatul alegerilor din Romania.

"Sper ca presedintele Basescu va accepta rezultatul alegerilor din Romania si va putea incepe o noua epoca a politicilor constructive", scrie Swoboda pe Twitter.

07:10 Vicepresedintele PSD Ioan Chelaru a declarat, duminica seara, pentru Mediafax ca Elena Udrea, candidat in colegiul Roman pentru Camera Deputatilor, se afla pe locul al doilea, dupa candidatul USL Liviu Bratescu, cotat cu 48,4%.

Chelaru a precizat ca pana in acest moment la nivelul colegiului Roman pentru Camera Deputatilor s-au numarat voturile din 9 sectii de votare din totalul de 49. Potrivit vicepresedintelui PSD, candidatul USL Liviu Bratescu a obtinut 48,4% din voturi, iar Elena Udrea se afla pe pozitia a doua.

Elena Udrea a declarat ulterior ca este deputat de Roman si Ion Creanga pentru urmatorii patru ani. Udrea a spus, la Roman, ca acest colegiu, in care ea a candidat, "nu s-a inchis" si ca ea va fi deputat inca patru ani. Conform Elenei Udrea, contracandidatul sau de la USL a obtinut aproape 13.000 de voturi, in timp ce ea a obtinut aproximativ 12.000 din voturi.

07:06 Senatorul Ovidiu Marian a declarat, duminica seara, pentru Mediafax ca a obtinut, potrivit estimarilor, peste 50% din voturile exprimate la nivelul colegiului in care a candidat pentru un nou mandat, aratand ca Mihai Razvan Ungureanu s-ar afla pe locul doi. Ovidiu Marian a fost intrebat care sunt estimarile dupa inchiderea urnelor in cazul sau. "In principiu peste 50%, asteptam sa vina procesele verbale", a sustinut senatorul PNL.

07:04 Europarlamentarul PPE Markus Ferber a declarat, duminica, la RFI, ca este "un pic surprins" de diferenta mare dintre USL si ARD la alegerile parlamentare din Romania. "Cred ca e un rezultat clar si desigur, trebuie sa-l respectam. Dar, pe de alta parte, sper ca premierul Ponta sa nu foloseasca acest rezultat intr-o maniera care nu corespunde normelor europene, adica sper sa respecte toate obligatiile pe care Uniunea Europeana le-a impus Romaniei", a afirmat Ferber.

Intrebat daca este dezamagit de rezultat, europarlamentarul PPE a raspuns: "Sunt un pic surprins de acest rezultat. Ma asteptam sa fie o diferenta mai mica intre socialisti (USL) si alianta de centru-dreapta, dar desigur, trebuie sa respectam asta. Pe de alta parte, cred ca vechiul Guvern si PDL au fost pedepsiti pentru lucruri pe care au fost nevoiti sa le faca pentru a redresa Romania si sa indeplineasca obligatiile care li s-au impus. Cred ca Guvernul domnului Ponta trebuie sa urmeze aceasta linie si o sa vedem daca acest rezultat de azi se va inregistra si in viitor".

07:03 Liderul PDL, Vasile Blaga, pierde alegerile in Colegiul 3 pentru Senat din Timis in fata contracandidatului sau de la USL, Matei Suciu, care a obtinut aproximativ 55% din voturi in mai mult de jumatate din sectiile de votare din colegiu, potrivit numaratorii paralele partiale a USL Timis.

07:00 USL a obtinut, in judetul Buzau, toate cele zece mandate de parlamentari disponibile, a declarat, duminica noapte, liderul PSD Buzau, Constantin Boscodeala, prim-vicepresedintele PDL, Cezar Preda, pierzand lupta in Colegiul 7 pentru Camera Deputatilor, transmite corespondentul Mediafax.

06:58 Secretarul general al PSD Liviu Dragnea a anuntat ca, potrivit numaratorii paralele a USL, PSD si PNL a castigat toate locurile de senator si deputat din 25 de judete, inclusiv Bucuresti, avand pana in acest moment 346 de mandate.

Dragnea a spus ca, daca numarul de parlamentari va ramane de 470, USL ar avea 73,61% din mandate, daca va fi de 500 scorul USL ar fi de 69,2%, iar daca va fi de 520, USL ar avea 66,5%.

Duminica - 9 decembrie

ora 22:30 Prezenta la vot, la nivel national, la alegerile parlamentare, la ora 21.00 (inchiderea urnelor) a fost de 41,72%, a anuntat, duminica, purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central, Marian Muhulet.

Potrivit lui Marian Muhulet, prezenta la vot, la nivel national, in mediul urban, pana la ora 21.00, a fost de 40,49%. In mediul rural, prezenta la vot, la ora 21.00, a fost de 43,4%. Intr-un numar de 21 judete, prezenta la vot a fost superioara mediei calculate la nivel national.

In judetul Teleorman se inregistreaza, potrivit BEC, cea mai mare prezenta la vot, de 54,73% din totalul alegatorilor inscrisi in liste, fiind urmat de judetele Gorj - 54,14%, Mehedinti - 50,14%, Olt - 49,79%, Giurgiu - 49,1%.

La polul opus se afla judetul Timis, unde se inregistreaza cea ma scazuta prezenta la urne, de 33,5% din alegatorii inscrisi in listele electorale, urmat de judetele Maramures - 33,7%, Cluj - 35,27%, Arad - 35,28%, Sibiu - 37,12%.

Datele au fost estimate pe baza unui esantion reprezentativ format din 2.994 sectii de votare, cu o marja de +/- 3 la suta. Prezenta la vot, la nivel national, la alegerile parlamentare din 2008, era, la ora 21.00, de 39,26%.

Prezenta la vot in Bucuresti la ora 21.00 a fost de 39,36 %, cea mai mare pondere a alegatorilor care s-au prezentat la urne fiind in sectorul 1, iar cei mai mica, in sectorul 5.

Astfel, la alegerile parlamentare de duminica, au votat 39,36 % dintre cei 1.790.122 de alegatori din Capitala. Cea mai mare prezenta la vot, respectiv de 42,39 %, s-a inregistrat in sectorul 1, iar cei mai mica a fost in sectorul 5 - 35,76 %.

In sectorul 2 s-au prezentat la urne 41,16 % dintre persoanele cu drept de vot, in sectorul 3 - 37,27 % dintre alegatori, in sectorul 4 - 39,56 %, iar in sectorul 6 - 40,79 %. La alegerile parlamentare din 2008, in Bucuresti s-au prezentat la vot 30,37% dintre alegatori.

In sectorul 1, prezenta a fost de 34,79%, in sectorul 2 - 34,51%, in sectorul 3 - 26,29%, in sectorul 4 - 28,09%, in sectorul 5 - 30,56%, iar in sectorul 6 - 29,91%. Primele rezultate partiale ale scrutinului de duminica vor fi anuntate luni la ora 10.00 de catre BEC.

ora 22.00 Rezultate Alegeri Targu Jiu, Ponta l-a invins pe Diaconescu. "Circul pleaca, Targu-Jiul ramane"

ora 21.50 Cum se constituie Parlamentul nou ales

ora 21.45 Kelemen Hunor: "UDMR a intrat in Parlament.", Ponta: Vom discuta cu ei despre o majoritate impreuna

ora 21:25 Presedintele PSD, Victor Ponta, a mentionat ca a discutat cu presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si de luni vor incepe discutiile pentru crearea unei majoritati impreuna cu Uniunea.

ora 21:23 Premierul Victor Ponta a declarat, duminica seara, ca le cere tuturor actorilor politici, incepand cu presedintele tarii, sa inteleaga ca Romania are nevoie de pace, el avertizand ca, "in perioada urmatoare, cine va ridica sabia, de sabie va muri".

"Vreau sa cer tuturor actorilor politici, incepand cu presedintele tarii, cu noii parlamentari, cu cei care vor face parte din noul Guvern, sa inteleaga ca Romania are nevoie de pace, o perioada de reconstructie", a spus Ponta.

ora 21:22 Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, duminica seara, dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor, ca scorul ARD este rezultatul unei munci deosebite duse in conditii cu totul speciale si si-a exprimat convingerea ca alianta va obtine peste 20% din mandatele din viitorul Parlament.

ora 21:20 Liderul PNL, Crin Antonescu, a spus, duminica seara, ca "nu mai este niciun dubiu ca premierul Romaniei va fi Victor Ponta".

"Il salut la Targu Jiu pe actualul si pe viitorul premier Victor Ponta. Nu mai este niciun dubiu: premierul Romaniei va fi Victor Ponta", a declarat Antonescu.

REZULTATE EXIT-POLL

ora 21:00 

Mandatele obtinute la Camera Deputatilor, potrivit CCSB pentru Antena 3:

-> USL: 56,8 %
-> ARD: 19 %
-> PP-DD: 13,8%
-> UDMR: 5,1%

Mandatele obtinute la Senat, potrivit CCSB pentru Antena 3:

-> USL: 58,3%
-> ARD: 19,6 %
-> PP-DD: 14,1%
-> UDMR: 5,2%

Mandatele obtinute la Senat, potrivit CURS si Avangarde SRL pentru TVR:

-> USL: 57,58%
-> ARD: 18,87%
-> PP-DD: 13,09%
-> UDMR: 5,16%

Mandatele obtinute la Camera Deputatilor, potrivit CURS si Avangarde SRL pentru TVR:

-> USL: 56,96%
-> ARD: 18,12%
-> PP-DD: 12,95%
-> UDMR: 5,19%

ora 20.15 Politistii din Alba desfasoara cercetari in urma unei sesizari primite de la reprezentantii USL, care reclama faptul ca alegatorii din zona municipiului Sebes au primit SMS-uri cu indemnuri la vot.

ora 19:56 Politistii bucuresteni l-au amendat cu 3.000 de lei pe membrul sectiei de votare 552 din sectorul 3 care, duminica, a fost surprins de presedintele sectiei in timp ce filma cu telefonul, informeaza oficiali din cadrul Politiei Capitalei.

Potrivit sursei citate, persoana respectiva a fost sanctionata pe motiv ca ar fi refuzat sa se conformeze dispozitiilor presedintelui de sectie si ar fi tulburat astfel procesul electoral, care, in urma incidentului, a fost intrerupt timp de 40 de minute. De asemenea, Oficiul Electoral al Sectorului 3 a dispus schimbarea acestuia din comisia de votare.

Procesul de vot la sectia de votare 552 din sectorul 3 a fost suspendat temporar, duminica dupa-amiaza, in urma unui conflict intre reprezentantii ARD si USL. Conflictul a izbucnit dupa ce primii ar fi filmat in sectia de votare, potrivit purtatorului de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhulet.

"Reprezentantii ARD au filmat, li s-a cerut sa nu mai filmeze, s-au certat, s-au incaierat", a mentionat Muhulet. Intrebat unde a avut loc conflictul, acesta a precizat ca in interiorul sectiei de votare, intre membrii acesteia. "Au intrerupt votarea, e Politia acolo, fac cercetari", a mai spus Muhulet.

ora 19:46

comparativ alegeri 2008 2012 ora 18:00
Harta comparativa intre prezenta la vot la ora 18:00 in 2008 si cea de anul acesta arata o crestere cu 2% in 2012. Click pentru a mari graficul.

ora 19:30 Prezenta la vot, la nivel national, la alegerile parlamentare, la ora 18.00, a fost de 36,54%, a anuntat, duminica, purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central, Marian Muhulet.

Potrivit lui Marian Muhulet, prezenta la vot, la nivel national, in mediul urban, pana la ora 18.00, a fost de 34,78%. In mediul rural, prezenta la vot, la ora 18.00, a fost de 38,95%.

Intr-un numar de 21 judete, prezenta la vot a fost superioara mediei calculate la nivel national. In judetul Teleorman se inregistreaza, potrivit BEC, cea mai mare prezenta la vot, de 48,92% din totalul alegatorilor inscrisi in liste, fiind urmat de judetele Gorj - 47,68%, Olt - 44,32%, Mehedinti - 43,73% si Giurgiu - 43,32%.

La polul opus se afla judetul Timis, unde se inregistreaza cea ma scazuta prezenta la urne, de 26,73% din alegatorii inscrisi in listele electorale, urmat de judetele Maramures - 28,73%, Cluj - 28,87%, Arad - 29,32% si Sibiu - 30, 92%.

Datele au fost estimate pe baza unui esantion reprezentativ format din 2.994 sectii de votare, cu o marja de +/- 3 la suta. Prezenta la vot, la nivel national, la alegerile parlamentare din 2008, era, la ora 18.00, de 34,48%.

Prezenta la vot in Capitala la ora 18.00 a fost de 33,37%, cei mai multi alegatori care s-au prezentat la urne fiind in Sectorul 1, iar cei mai putini in Sectorul 5, a anuntat, duminica, purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central, Marian Muhulet.

Astfel, pana la ora 18.00 s-au prezentat la urne 33,37% dintre cei 1.790.122 de alegatori din Capitala.

Cea mai mare prezenta la vot s-a inregistrat in Sectorul 1, respectiv de 36,52%, iar cei mai putini votanti au fost in Sectorul 5 - 30,29%. In Sectorul 2 s-au prezentat la urne 34,61% dintre persoanele cu drept de vot, in Sectorul 3 - 31,77% dintre alegatori, in Sectorul 4 - 33,26% si in Sectorul 6 - 34,54%. La alegerile parlamentare din 2008, prezenta la vot in Capitala pana la ora 18.00 a fost de 25,90%. In Sectorul 1 prezenta a fost de 29,86%, in Sectorul 2 - 29,66%, in Sectorul 3 - 22,23%, in Sectorul 4 - 23,73%, in Sectorul 5 - 26,11% si in Sectorul 6 - 25,51%.

ora 18.30 Amenda de 1.500 de lei pentru loctiitorul presedintelui unei sectii de votare, gasit beat in baie

ora 18.15 Biroul Electoral Judetean Brasov a fost sesizat cu privire la cateva nereguli in ziua alegerilor, intre care persoane care au votat pe liste suplimentare, desi sectia la care erau arondati era in apropiere si un membru al unei sectii prins incercand sa dea mai multe buletine de vot alegatorilor.

Potrivit reprezentantului BEJ Brasov, Claudiu Petra, s-a primit o sesizare referitoare la faptul ca la sectia de votare 104, membrii sectiei respective au permis unui numar de circa 20 de persoane sa voteze pe listele suplimentare, desi nu aveau acest drept.

Cele 20 de persoane au mers la sectia de votare respectiva in colegiul din care faceau parte, insa au votat la sectia vecina, sectia 104, in loc sa voteze la sectia 103, unde ar fi trebuit, din "amabilitatea" membrilor sectiei respective care le-au permis sa voteze pe liste suplimentare, in loc sa-i indrume catre sectia corecta.

ora 18.00 gandul.info: Calculele UDMR arata ca la prezenta la vot inregistrata pana la ora 10.00 a comunitatii maghiare, partidul nu va atinge pragul pentru a intra in Parlament.

ora 17.50 Doua femei s-au paruit si imbrancit in fata Sectiei de votare 80 din localitatea ilfoveana Voluntari in urma unei dispute privind optiunile electorale. Politia a anuntat ambulanta dupa ce una dintre ele a suferit un puseu de tensiune.

Una dintre femei a primit ingrijiri medicale de la un echipaj al Ambulantei Bucuresti Ilfov, a declarat directorul medical al Serviciului Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABI), dr Cristian Grasu.
Femeia, din cauza nervilor, in urma imbrancelilor si a paruielilor, a suferit un puseu de tensiune, i s-a facut rau, motiv pentru care politistii au chemat ambulanta, sustin surse din Politie.

Femeia a primit ingrijiri medicale, refuzand sa mearga la spital si alegand sa mearga acasa.

ora 17:45 Alimentarea cu energie electrica este intrerupta, duminica seara, in aproximativ 100 de sectii de votare din 26 de localitati din judetul Prahova afectate de viscol, astfel ca votarea se desfasoara la lumina lumanarilor, felinarelor sau lanternelor, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit presedintelui Biroului Electoral Judetean Prahova, judecatorul Alina Anton Pavel, unele sectii de votare afectate de lipsa energiei electrice au primit generatoare din partea Prefecturii, a Consiliului Judetean sau a primariilor.

In alte sectii de votare, insa, procesul electoral se desfasoara la lumina lumanarilor, a lanternelor sau a felinalelor puse la dispozitie de autoritatile locale.

Presedintele BEJ Prahova a precizat ca in niciuna din sectiile de votare procesul electoral nu este intrerupt.

ora 17.10 Un barbat in varsta de aproape 101 ani, din Pitesti, a votat duminica, fiind primit cu aplauze de cei din sectia de votare. El a declarat ca voteaza de cand avea 21 de ani, spunand ca romanii trebuie sa iasa la vot pentru ca majoritatea sa decida.

Barbatul a votat la sectia 14 din Pitesti, venind insotit de fiica si de nepoata sa. El nu s-a regasit pe lista de vot, insa a fost trecut pe o lista suplimentara, spunand ca a votat de foarte multe ori in viata.

ora 16.50 Un alegator din judetul Suceava a fost amendat cu 500 de lei dupa ce a sunat la 112 si a reclamat ca a primit trei buletine de vot la sectia de votare unde este arondat, in urma verificarilor constatandu-se insa ca reclamatia a fost falsa.

ora 16.45 Un barbat in varsta de 61 de ani din localitatea doljeana intorsura a murit, duminica, la scurt timp dupa ce a votat, el prabusindu-se in apropierea sectiei de votare. Barbatul a mers, duminica dupa-amiaza, la sectia de votare 378 din localitatea intorsura, la care era arondat.

Dupa ce a parasit sectia, barbatului i s-a facut rau, prabusindu-se, iar la fata locului a fost chemata o ambulanta, insa medicii au constatat decesul.

ora 16:50 Peste 150 de sesizari privind posibile incidente legate de procesul de vot au fost inregistrate duminica, pana la ora 14.00, la nivel national, a anuntat seful Politiei Romane, Petre Toba, la videoconferinta cu prefectii si reprezentantii autoritatilor locale.

Chestorul sef de politie Petre Toba a precizat ca au fost 152 de sesizari privind posibile incidente electorale inregistrate in sapte ore de la inceperea procesului de votare la alegerile parlamentare, fata de 411 in acelasi interval oral de la alegerile locale din luna iunie.

Potrivit sefului Politiei Romane, dintre cele 152 de incidente sesizate, 85 au fost in mediul urban si 67 in mediul rural. Cele mai multe sesizari au fost inregistrate in Bucuresti, respectiv 25, si in judetele Buzau si Olt - cate 17.

ora 16.45 Gandul.info: USL a dat ordin pentru a obtine o supermajoritate in urma alegerilor parlamentare

ora 16.40 Stampila de control de la sectia deschisa la Ambasada Romaniei din Taskent (Uzbekistan) a fost pierduta, iar in locul acesteia BEC a acceptat sa fie folosita stampila misiunii diplomatice, unde pana la pranz nu fusese niciun votant.

Membrii Ambasadei Romaniei din Taskent pot vota valabil pe buletine de vot fara stampila de control, in locul careia vor putea folosi stampila ambasadei, a anuntat, duminica, purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet.

Urmareste cele mai noi informatii despre alegerile parlamentare 2012 din Romania si pe TWITTER, pe canalul Stirile ProTV --> #aleg2012

ora 16.00 Liderul grupului parlamentar al PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, a votat, duminica, in municipiul Tecuci, pentru "o Romanie integrata in Europa corespunzator, pentru o dezvoltare economica si o dezvoltare a initiativei private, ca elemente fundamentale".

ora 15.30 Prezenta la vot, la nivel national, la alegerile parlamentare, la ora 14.00, a fost de 20,56%, a anuntat, duminica, purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central, Marian Muhulet.

Potrivit lui Marian Muhulet, prezenta la vot, la nivel national, in mediul urban, pana la ora 14.00, a fost de 20,71 %. In mediul rural, prezenta la vot, la ora 14.00, a fost de 20,36%.

Intr-un numar de 21 judete, prezenta la vot a fost superioara mediei calculate la nivel national. 

In judetul Teleorman se inregistreaza, potrivit BEC, cea mai mare prezenta la vot, de 29,85% din totalul alegatorilor inscrisi in liste, fiind urmat de judetele Gorj - 27,79%, Olt - 25,46%, Constanta - 25,1%, Mehedinti - 25,08%.

La polul opus se afla judetul Timis, unde se inregistreaza cea ma scazuta prezenta la urne, de 12,3% din alegatorii inscrisi in listele electorale, urmat de judetele Arad - 13,38%, Cluj - 14,86%, Bistrita-Nasaud - 14,87%, Maramures - 15,05%.

Datele au fost estimate pe baza unui esantion reprezentativ format din 2.994 sectii de votare, cu o marja de +/- 3 la suta.
Prezenta la vot, la nivel national, la parlamentarele din 2008, era, la ora 14.00, de 19,84%.

Prezenta la vot in Capitala la ora 14.00 a fost de 20,48% , cei mai multi alegatori care s-au prezentat la urne fiind in Sectorul 1, iar cei mai putini in Sectorul 5, a anuntat purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central, Marian Muhulet. Astfel, pana la ora 14.00 s-au prezentat la urne 20,48% dintre cei 1.790.122 de alegatori din Capitala.

Cea mai mare prezenta la vot s-a inregistrat in Sectorul 1, respectiv de 23,74%, iar cei mai putini votanti au fost in Sectorul 5 - 17,5%. In Sectorul 2 s-au prezentat la urne 21,08% dintre persoanele cu drept de vot, in Sectorul 3 - 19,54% dintre alegatori, in Sectorul 4 - 20,24% si in Sectorul 6 - 21,45%.

La alegerile parlamentare din 2008, prezenta la vot in Capitala pana la ora 14.00 a fost de 15,85%. in Sectorul 1 prezenta a fost de 18,50%, in Sectorul 2 - 18,63%, in Sectorul 3 - 13,46%, in Sectorul 4 - 14,64%, in Sectorul 5 - 15,41% si in Sectorul 6 - 15,50%.

 ora 15.25 Fostul deputat PDL de Vrancea Alin Trasculescu, cercetat pentru fapte de coruptie si eliberat din arest vineri, a votat, duminica, in localitatea Suraia din Vrancea, aflata in colegiul unde candideaza pentru un nou mandat, el spunand ca este un om liber si ca a votat cu gandul la un viitor european.

Fostul deputat Alin Trasculescu a votat la Suraia, venind insotit de cativa oameni din echipa sa de campanie. Suraia face parte din colegiul 5 Camera Deputatilor, unde Alin Trasculescu este candidat, ramas fara sustinerea PDL in urma scandalului de coruptie in care este implicat.

ora 15.20 ARD a depus o plangere penala impotriva prefectului de Teleorman pe motiv ca acesta ar fi decis, fara drept, retiparirea buletinelor de vot la Rosiori de Vede, unde sectiile din colegiul 4 au fost dotate cu buletine de vot pe care erau inregistrati candidati din colegiul 5, a spus Traian Ungureanu.

Purtatorul de cuvant al campaniei ARD Traian Ungureanu a mai sustinut, duminica, intr-o conferinta de presa, ca prefectul de Teleroman chiar a asistat personal la retiparirea acestor buletine de vot. Potrivit lui Ungureanu, ARD a depus si o plangere penala impotriva primarului din comuna Obreasca din Teleorman pe motiv ca acesta ar fi oferit bani alegatorilor contra voturi in favoarea USL.

El a mai spus ca ARD a sesizat nereguli si in cazul "anchetatului" Ion Stan, care, potrivit acestuia, in localitatile Dragomiresti, Persinari si Gura sutii din Dambovita, "cara alegatori cu autobuze tocmite in prealabil".

ora 15.15 Senatorul UDMR Attila Verestoy, candidat pentru un nou mandat in Harghita, a votat, duminica, pentru un viitor mai sigur si pentru realizarea dezideratelor comunitatii maghiare din Romania. Senatorul UDMR Verestoy Attila a votat la sectia amenajata in scoala profesionala "Banyai Janos" din Odorheiu Secuiesc, afirmand ca, la fel ca fiecare om de buna credinta, a votat pentru un viitor mai sigur.

"Eu sunt convins ca orice om de buna credinta voteaza pentru un viitor mai sigur si pentru realizarea acelor deziderate care privesc o comunitate. Asa am procedat si asa cred ca procedeaza cei mai multi dintre cei din comunitatea noastra pentru ca avem nevoie de o solidaritate si de o uniune pentru ca sa realizam acele deziderate care ne sunt comune. Avem multe de facut, pentru ca stim ce trebuie sa facem si sunt convins ca vom putea sa realizam impreuna tot ceea ce ne este in program", a spus senatorul Verestoy Attila.

Verestoy Attila candideaza pentru cel de-al saptelea mandat de senator in Colegiul uninominal nr. 2 din Harghita.

 ora 15:06 Victor Ponta, in videoconferinta cu prefectii despre alegerile parlamentare si starea vremii.

Sinteza declaratiilor:

- Referitor la vreme: "Le multumesc celor care de noaptea trecuta stau in zapada."
-  "Am vazut ca in majoritatea covarsitoare a zonelor s-a intervenit. Sa-mi raportati din ora in ora daca mai sunt probleme grave si daca e nevoie de ajutor."
- "Dl. ministru Dusa sa-mi spuneti maine pe ce drumuri au fost probleme anormale, nu ca a nins mult, ca a nins mult, si pana miercuri sa luam masuri despre cei care n-au fost pregatiti"

- "Pana acum din ce am fost informat nu exista incidente grave, sunt obisnuite, mai sunt 6 ore, sa luati masuri ca dupa inchiderea urnelor procedura de transmitere a datelor sa fie cat mai transparent, sa se tranfere datele cat mai repede - pana acum toate lucrurile au mers bine, nu vreau sa apara dupa aceea probleme"
- "E ultima zi de alegeri, pana in 2014 nu mai avem alegeri, va rog sa faceti sa fie bine"
- "Maine, dle Dusa sa ne spuneti nu unde nu a nins mult, ci ori unde nu au fost contracte incheiate... si pe cine avem de schimbat din functie schimbam, iar unde avem de reziliat contracte reziliem"
- "Daca mai e nevoie de resurse de alocat, sau daca s-a consumat carburantul sau nu mai sunt oameni vom aloca tot ce se poate miercuri"
- "Sa ma tineti la curent daca apar situatii speciale"
- "In rest la Gorj s-a oprit ninsoarea"

ora 14.50 Purtatorul de cuvant al campaniei ARD, Traian Ungureanu, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca sondajele aparute pe Internet sunt intoxicari, sunt "prefabricate", "desene animate care au procentaje nascocite la un pahar de bere" si ca "trendul este cu totul altul".

"Un capitol aparte sunt intoxicarile sistematice care apar pe net sunt sondaje prefabricate, desene animate, care au procentaje nacocite la un pahar de bere", a declarat Traian Ungureanu.
El a adaugat ca aceste sondaje sunt false si ca "trendul este cu totul altul".

ora 14.45 Candidatul ARD la Camera Deputatilor in colegiul Raducaneni din Iasi Dragomir Tomaseschi a reclamat BEJ ca in localitatea Costuleni mai multe persoane s-au trezit cu urna mobila la poarta, fara sa fi cerut acest lucru, in timp ce intr-o alta comuna un membru PSD le ofera oamenilor bauturi alcoolice.
Tomaseschi sustine ca in satul Covasna, comuna Costuleni, mai multe persoane s-au trezit cu urna mobila la poarta, fara sa fi facut vreo solicitare in acest sens, el acuzandu-l pe primarul liberal al localitatii, Dumitru Harabagiu, ca s-ar afla in spatele "operatiunii".

"Am primit sesizari ca in satul Covasna (comuna Costuleni) circula deja urna mobila. Unii cetateni s-au pomenit cu urna la poarta, fara sa fi depus vreo cerere in acest sens. Mai grav, oamenii spun ca urna este «sigilata» doar cu scotch, fara stampila", a declarat Dragomir Tomaseschi, candidat ARD la Camera Deputatilor in Colegiul 1 din judetul Iasi.

El spune ca este suspect ca in satele Covasna si Hilita, ambele din comuna Costuleni, urna mobila sa fie solicitata pentru aproximativ zece la suta dintre alegatorii inscrisi pe listele electorale.

ora 14.40 Liderul europarlamentarilor PSD, Catalin Ivan, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca in jurul orei 9.30 mai multi aradeni au primit SMS-uri semnate de Mihai Razvan Ungureanu in care acesta ii indeamna sa mearga la vot. "In ceea ce priveste neregulile, vrem sa semnalam ca in judetul Arad, in jurul orei 9.30, mai multi aradeni au primit mesaje de la numarul de telefon 0753934773 cu textul: «Sunt Mihai Razvan Ungureanu si nu renunt la lupta. Candidez pentru Arad si pentru aradenii harnici si cinstiti. Va astept la vot»", a precizat Ivan.
"Nu e semnat «Unguent», prin urmare s-ar putea sa fie o dezinformare", a adaugat, ironic, liderul europarlamentarilor PSD.

ora 14:44 Mai multe SMS-uri au fost trimise in numele unor lideri locali ai PDL Arad prin care acestia ar cere populatiei sa voteze cu Ovidiu Marian (USL), contracandidatul lui Mihai Razvan Ungureanu in colegiul senatorial din municipiu, fiind depusa o sesizare la BEJ.

Mesajele au inceput sa fie primite de aradeni pe telefoane de duminica dimineata, fiind trimise in numele unor lideri ai PDL Arad, precum presedintele organizatiei judetene Gheorghe Seculici, seful organizatiei de femei, Geanina Pistru, sau parlamentari ai formatiunii. In mesaje, aradenii sunt rugati sa voteze pentru senatorul PNL Ovidiu Marian, care candideaza in acelasi colegiu din municipiu in care candideaza si fostul premier Mihai Razvan Ungureanu (ARD).

"Dragii mei, eu, Gianina Pistru, va multumesc pentru sprijinul acordat in aceasta campanie electorala si va rog respectuos sa il spijinim pe prietenul nostru Ovidiu Marian cu voturile noastre pentru Senat", se arata intr-unul din SMS-urile primite de aradeni. Liderii ARD Arad fac apel la populatie sa nu ia in considerare "aceste false mesaje, care au scopul de a dezinforma electoratul".

 ora 14:20 Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a mers la sectia de votare imbracat in tinuta kaki in care aparut si la alte evenimente, avand si bereta rosie, el fiind insotit de 12 tinere care purtau tot haine kaki. Mazare a mers la Scoala generala numarul 24 din municipiul Constanta impreuna cu mai multe tinere imbracate in geci si pantaloni kaki, a stat de vorba cu oamenii aflati in incinta unitatii de invatamant, dupa care a intrat in sectia de votare impreuna cu patru dintre fetele care il insoteau. Tinerele l-au asteptat pe Radu Mazare chiar in fata cabinei de vot, in timp ce acesta a votat.

14:15 Afla ce au facut vedetele din Romania la urne in ziua alegerilor parlamentare 2012 pe Cancan.ro.

ora 14:12 Politia i-a intocmit primarului din comuna teleormaneana Olteni, Emilian Marcusanu, dosar penal pentru loviri si alte violente dupa ce acesta l-a lovit pe presedintele uneia dintre sectiile de votare din comuna, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet. "A avut o altercatie cu el (cu presedintele sectiei de votare – n-r.), a venit Politia si a deschis dosar penal pentru loviri si alte violente primarului", a precizat Muhulet. El a adaugat ca incidentul a avut loc in cursul diminetii.

ora 14:10 Secretarul executiv al PDL Theodor Paleologu a votat, duminica, la Liceul "Spiru Haret", unde a studiat tatal sau in anii '30, declarand ca a fost intai la biserica si ca a votat in deplina cunostinta de cauza si ca a ales bine.

 ora 14:10 Deputatul PDL Elena Udrea a votat, duminica, la o sectie de votare din municipiul Roman, in colegiul in care candideaza pentru un nou mandat de parlamentar, ea fiind imbracata intr-un palton "creatie 100% a unui brand romascan". Elena Udrea a mers la vot insotita de primarul municipiului, Laurentiu Leoreanu, de membri ai staff-ului sau de campanie, dar si de mama sa, sotul sau, fratele si cumnata sa.

ora 14:00 O sectie de votare din judetul Timis, respectiv cea din satul Gad, continua sa fie inchisa, duminica dupa-amiaza, autoritatile locale cerand interventia Armatei pentru deszapezirea drumului care duce catre aceasta, astfel incat cele 114 persoane arondate sa poata vota. Primaria comunei Ghilad, de care apartine satul Gad, a solicitat ajutorul Armatei pentru deszapezirea drumului din zona, astfel incat sa poata fi deschisa singura sectie de votare ramasa inchisa in judetul Timis.

ora 13:55 Sectia de votare din localitatea mehedinteana Godeanu a fost deschisa, duminica, la ora 12.00, cu o intarziere de cinci ore, presedintele biroului electoral, care a ramas blocat pe drum din cauza zapezii si a viscolului, reusind sa ajunga la sectie cu un utilaj de deszapezire. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Mehedinti, Nicolae Lohon, sectia din Godeanu a fost deschisa la ora 12.00, presedintele biroului electoral reusind sa ajunga cu un utilaj la sectie, dupa ce a fost inzapezit timp de cateva ore pe drum.

ora 13:44 Presedintele Fortei Civice, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, duminica, dupa ce si-a exprimat optiunea electorala in Arad, ca a votat pentru "o Romanie dreapta, onesta, construita pe merit", iar aceste alegeri sunt foarte importante pentru ca vor determina viitorul natiunii. Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a votat la Sectia nr. 21 din municipiul Arad, fiind insotit de primarul Gheorghe Falca si de alti lideri ai PDL Arad.

ora 13:25 Procesul de vot la sectia de votare 552 din Sectorul 3 este suspendat, in urma unui conflict intre reprezentantii ARD si USL, izbucnit dupa ce primii filmau in sectia de votare, a declarat purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet.

"Reprezentantii ARD au filmat, li s-a cerut sa nu mai filmeze, s-au certat, s-au incaierat", a mentionat Muhulet. Intrebat unde a avut loc conflictul, acesta a precizat ca in interiorul sectiei de votare, intre membrii acesteia.

"Au intrerupt votarea, e Politia acolo, fac cercetari", a mai spus Muhulet. Potrivit acestuia, incidentul ar fi avut loc in urma cu aproximativ o jumatate de ora.

 ora 13:22 Fostul ministru de externe Teodor Baconschi, candidat ARD la Senat, si-a exprimat votul la o scoala din cartierul Aleandru cel Bun din municipiul Iasi, el spunand ca a votat pentru mentinerea ferma a Romaniei in Uniunea Europeana, transmite corespondentul Mediafax.

ora 13:20 Cetateni romani din Republica Moldova au fost nevoiti sa astepte duminica la coada, la unele sectii de votare de la Chisinau, pentru a vota in cadrul alegerilor parlamentare din Romania, relateaza ProTV Chisinau.

ora 13:31 Doua sectii de votare din comuna clujeana Alunis nu au inregistrat, duminica, pana la ora 10.00, niciun votant, in timp ce la sectia de la Piatra Fantanele, judetul Bistrita-Nasaud, au votat, pana la pranz, doua persoane, care au parcurs pe jos cinci kilometri, prin viscol si zapada.

ora 13:20 Senatorul UDMR de Mures Gyorgy Frunda a declarat, duminica, dupa ce si-a exercitat dreptul electoral la sectia de votare amenajata la Grupul Scolar "Constantin Brancusi" din Targu Mures, ca a votat pentru a obtine un nou mandat si a facut un apel catre populatie sa vina la vot.

ora 13:17 COMUNICARE MAI ORA 11:00

Un numar de 66 de sesizari privind posibile incidente electorale au fos inregistrate in primele patru ore de la deschiderea sectiilor de votare, cele mai multe fiind in Bucuresti si judetele Buzau si Olt, a anuntat, duminica, purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog.

Din cele 66 de sesizari inregistrate duminica intre orele 7.00 si 11.00, 37 au fost in mediul urban si 29 in mediul rural, a precizat purtatorului de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

Monica Dajbog a precizat ca se fac cercetari in cazul a doua sesizari privind posibile infractiuni si au fost constatate doua contraventii, pentru care au fost date amenzi in valoare totala de 1.500 de lei.

ora 13:16 Procesul electoral suspendat, duminica dimineata, la sectia de votare nr. 90 de la o gradinita din cartierul craiovean Craiovita Noua, din cauza unei pene de curent, a fost reluat dupa ce echipele CEZ au remediat situatia, transmite corespondentul Mediafax.

ora 13:15 Presedintele PDL, Vasile Blaga, care nu a putut vota in sectia de care apartine, din Sannicolau Mare (Timis), intrucat drumul catre aceasta este blocat de zapada, si-a exprimat optiunea electorala la Deta, unde a spus ca a votat pentru "o Romanie a Uniunii Europene".

ora 12:15 Presedintele Traian Basescu a votat, duminica, impreuna cu sotia si fiica cea mica, mentionand ca a ales pentru continuitate spre Vest, ca a gasit drumul spre Bucuresti, din Predeal, ca fiind "acceptabil" si precizand ca cei care vor sa voteze o pot face, in ciuda conditiilor meteo.

ora 11:42 Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la iesirea de la urne, ca a votat pentru un parlament in care maghiarii sa nu poata fi evitati, declarandu-se convins ca oamenii isi vor exprima optiunile electorale, in pofida vremii.

ora 11:40 ARD a depus plangere penala in cazul primarului comunei Olteni din Teleorman pe motiv ca la ora 09:00 a impartit, impreuna cu un grup de cetateni, bani alegatorilor cu mentiunea sa voteze cu USL, a anuntat, duminica, purtatorul de cuvant al ARD Traian Ungureanu. Ungureanu a mai precizat ca primarul comunei Olteni "i-a aplicat un pumn in fata" copresedintelui ARD Teleorman, cand acesta a atentionat ca sesizeaza Politia la 112.

 ora 11:35 PREZENTA LA VOT ORA 10:00

NATIONAL - Prezenta la vot, la nivel national, la alegerile parlamentare, la ora 10.00, a fost de 4,52 %, a anuntat, duminica, purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central, Marian Muhulet.

Potrivit lui Marian Muhulet, prezenta la vot, la nivel national, in mediul urban, pana la ora 10.00, a fost de 4,67%. In mediul rural, prezenta la vot, la ora 10.00, a fost de 4,32%.

Intr-un numar de 17 judete, prezenta la vot a fost superioara mediei calculate la nivel national.

In judetul Teleorman se inregistreaza, potrivit BEC, cea mai mare prezenta la vot, de 8,38% din totalul alegatorilor inscrisi in liste, fiind urmat de judetele Braila 7,43(%), Constanta 7,37(%), Calarasi 7,36 (%) si Galati 6,63(%).

La polul opus se afla judetul Timis, unde se inregistreaza cea ma scazuta prezenta la urne, de 2,37% din alegatorii inscrisi in listele electorale, urmat de judetele Sibiu 2,81%, Arad (2,91%), Bistrita Nasaud ), 2,96 la suta si Cluj (3,05%).

Datele au fost estimate pe baza unui esantion reprezentativ format din 2.994 sectii de votare, cu o marja de +/- 3 la suta. Prezenta la vot, la nivel national, la parlamentarele din 2008, era, la ora 10.00, de 4,87%.

BUCURESTI - Aproximativ 3,9 la suta dintre bucurestenii cu drept de vot s-au prezentat la urne duminica, pana la ora 10.00, cea mai mare pondere de optiuni exprimate fiind in sectoarele 1 si 6, cu cate 4,28 la suta, iar cea mai mica in sectorul 5, cu 3,07 la suta, informeaza Biroul Electoral Central (BEC).

Cea mai mare prezenta la vot s-a inregistrat in sectoarele 1 si 6, respectiv de 4,28%, iar cei mai putini votanti au fost in Sectorul 5 - 3,07 %.

In Sectorul 2 s-au prezentat la urne 3,95% dintre persoanele cu drept de vot, in Sectorul 3 - 3,96% dintre alegatori, in Sectorul 4 - 3,79%.

La alegerile parlamentare din 2008, prezenta la vot in Capitala pana la ora 10.00 era de 3,66%.

In Sectorul 1 prezenta era de 4,15%, in Sectorul 2 - 4,34%, in Sectorul 3 - 3,20%, in Sectorul 4 - 3,57%, in Sectorul 5 - 3,54% si in Sectorul 6 - 3,39%.

ora 11:29 Barbatul care duminica a facut stop cardiac in incinta unei sectii de votare din Ploiesti a fost transportat la spital unde, dupa cateva zeci de minute in care medicii au incercat sa il resusciteze, a fost declarat decedat.

ora 11:20 Presedintele Noua Republica, Mihail Neamtu, a votat, duminica, la o sectie din cartierul aradean Micalaca, in care a copilarit, el declarand dupa exprimarea optiunii electorale ca a votat mai ales pentru romanii din diaspora, care ar trebui sa se implice si ei in acest "exercitiu".

ora 11:18 Presedintele PPMT, Toro T. Tibor, a votat, duminica, la Sfantu Gheorghe, "pentru autonomia Tinutului Secuiesc si autonomia culturala a comunitatii maghiare din Transilvania", exprimandu-si speranta ca sunt suficienti maghiari pentru a atinge aceste obiective.

ora 11:17 Procesul electoral a fost suspendat, duminica dimineata, la sectia de votare nr. 90 de la o gradinita din cartierul craiovean Craiovita Noua, din cauza unei pene de curent. Incidentul a fost raportat in jurul orei 10.20, presedintele sectiei de votare luand decizia de a suspenda pe o perioada nedeterminata procesul electoral din cauza lipsei energiei electrice.

ora 11:15 Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a declarat ca patru sectii de votare continua sa fie inchise, duminica, din cauza vremii nefavorabile, in Dambovita, Hunedoara, Mehedinti si Timis. Potrivit lui Muhulet, sectiile inchise sunt in Candesti (Dambovita), Vadul Dobrei (Hunedoara), Godeanu (Mehedinti) si Gad (Timis). Astfel, in sectiile din Bisoca (Buzau) si Moroieni (Dambovita), care la ora 10.00 erau inchise, a inceput votarea.

ora 11:14 Premierul Victor Ponta a declarat, duminica, la Targu Jiu, ca a votat cu convingerea ca "romanii vor intoarce o pagina mai buna din istoria noastra", transmite corespondentul MEDIAFAX. Premierul Victor Ponta a votat, in jurul orei 10.45, la Universitatea din Targu Jiu, spunand ca si-a exercitat dreptul electoral avand "toate gandurile bune pentru Targu Jiu, pentru Gorj si pentru Romania".

ora 11:13 Purtatorul de cuvant al ARD, Traian Ungureanu, a declarat ca exista o intentie de fraudare a votului in comuna Vasilati din Calarasi, unde sunt deja 100 de cereri de urma mobila, si la Targoviste, unde se incarca trei autobuze si 15 masini cu pachete.

"Cateva trufandale, pe care le pregatesc prin judete organizatorii alegerilor: la Calarasi in comuna Vasilati exista deja 100 de cereri de urna mobila, toate cu certificate medicale semnate de acelasi medic, speram ca intre timp s-a oprit din semnat. La Targoviste, in Dambovita, trei autobuze si 15 masini langa o fabrica de alcool se incarca cu pachete, se pregatesc sa livreze catre alegatori, am sesizat serviciile 112 si politia ne-a spus ca nu este nimic suspect. Si noi credem ca nu e nimic suspect pana nu se bea si nu se mananca tot ce e in pachete", a spus Ungureanu, intr-o conferinta de presa.

ora 11:00 Premierul Victor Ponta a declarat, duminica, la Targu Jiu, unde a votat in jurul orei 10.45, ca este in contact cu toate autoritatile locale, iar la acest moment toate sectiile de votare din tara sunt deschise. "Am vorbit cu toate autoritatile acum cateva minute. Ministrul de Interne a confirmat ca toate sectiile de votare din tara sunt deschise. Toti cetatenii pot vota in conditii normale", a sustinut Ponta.

ora 10:52 Fostul premier Emil Boc a votat, duminica, la sectia numarul 48 din Cluj-Napoca, "pentru candidatii care au in spate fapte, nu vorbe", respectiv pentru cei care "au avut curajul sa ia masuri pentru a asigura stabilitatea economica", in conditii de criza.

ora 10:51 Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a votat, duminica, la Toplita, "pentru un guvern stabil", spunand ca spera caoamenii "vor infrunta nametii si vor merge la vot pentru a aduce o schimbare in Romania", transmite corespondentul Mediafax.

ora 10:50 Fostul presedinte al UDMR, senatorul Marko Bela, a votat, duminica, in judetul Mures, "pentru continuarea procesului de democratizare din Romania si pentru participarea maghiarilor la luarea deciziilor privind viitorul Romaniei", transmite corespondentul Mediafax.

 ora 10:46 Deputatul UDMR Korodi Attila a declarat, duminica, dupa ce si-a exercitat dreptul electoral, ca a votat pentru un viitor sigur pentru comunitatea maghiara in secuime si in Ardeal si pentru o Romanie a diversitatii, transmite corespondentul Mediafax.

ora 10:45 Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a anuntat, duminica dimineata, ca sase sectii de votare din cinci judete erau inchise la ora 10.00.

ora 10:43 Liderii USL Crin Antonescu si Liviu Dragnea au votat, duminica dimineata, la Liceul Agricol din Alexandria, presedintele PNL spunand ca nu stie cat de masiva mai poate fi prezenta la urne in actualele conditii meteo, iar social-democratul sperand ca deseara "Romania sa fie mai fericita".

ora 10:40 Un barbat in varsta de aproximativ 80 de ani din Ploiesti, care duminica, in jurul orei 10.00, a mers sa voteze a facut stop cardiac in incinta sectiei de votare, la ora transmiterii acestei stiri medicii ajunsi la fata locului incercand sa il resusciteze. Incidentul s-a petrecut la o sectie de votare de pe strada Bobalna din Ploiesti, iar cei care l-au vazut pe barbat prabusindu-se au sunat la 112, la fata locului ajungand o ambulanta.

ora 10:19 O femeie din Pitesti care duminica dimineata a mers sa voteze la sectia de votare numarul 71 din cartierul Razboieni din municipiu a fost muscata de un caine comunitar inainte de a intra in sectie, fiind transportata la Spitalul Militar. Potrivit reprezentantilor Biroului Electoral Judetean Arges, incidentul a avut loc inainte ca femeia sa intre in sectia de votare.

ora 10:18 Dan Diaconescu a votat, duminica dimineata, la sectia de votare 46 din Targu Jiu, unde s-a creat busculada, presedintele Biroului electoral cerand evacuarea jurnalistilor stransi in jurul candidatului PPDD pentru a permite si altor alegatori sa voteze.

ora 10:15 Cinci sectii de votare din judetele Dambovita, Hunedoara, Mehedinti si Timis sunt inchise din cauza ninsorii, a anuntat, duminica, purtatorul de cuvant al Minsiterului Administratiei si Internelor, Monica Dajboc.

ora 09:48 Fostul ministru de Interne Ioan Rus a votat, duminica dimineata, la o sectie din Cluj-Napoca, spunand ca si-a exprimat optiunea electorala pentru ca Romania sa fie o tara stabila in viitor, in care scandalurile sa fie eliminate total, transmite corespondentul Mediafax.

"Am votat pentru a incerca sa imi sprijin speranta ca Romania sa fie, in viitor, o tara stabila, in care scandalurile sa fie eliminate total si politicienii sa subordoneze tot ceea ce fac in interesul poporului roman, sa depaseasca faza urii personale si sa-si subordoneze eforturile unor obiective nationale importante, care sunt pentru Romania de mare actualitate", a declarat Ioan Rus.

Intrebat, dupa ce a votat, daca cineva din PSD si-a cerut scuze dupa scandalul in urma caruia a demisionat din functia de ministru de Interne, dupa referendum, Rus a raspuns ca, din punctul sau de vedere, aceasta problema este depasita.

"Viata a demonstrat ca vorbim de aceleasi cifre legate de numarul persoanelor cu drept de vot. Aceasta este populatia Romaniei cu drept de vot. Problema este depasita din punctul meu de vedere", a afirmat Rus.

Acesta si-a exprimat optiunea politica singur,la sectia numarul 160 din Cluj-Napoca.

In august, Ioan Rus a demisionat din functia de ministru al Administratiei si Internelor, in urma referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Fostul ministru acuza presiuni care s-ar fi facut asupra sa in ceea ce priveste numarul alegatorilor. In judetul Cluj, 597.538 de alegatori sunt asteptati sa voteze in cele 652 de sectii de vot din judet, cele mai multe, 181, fiind deschise in Cluj-Napoca.

Judetul Cluj este impartit in 10 colegii pentru Camera Deputatilor si 4 pentru Senat.

 ora 09:46 Zeci de sectii de votare din judetul Vaslui, majoritatea din comuna Voinesti, au ramas fara energie electrica, duminica dimineata, din cauza viscolului, insa in niciuna dintre sectii nu a fost oprit procesul de votare, transmite corespondentul Mediafax.

Aproximativ 30 de sectii de votare din comunele Voinesti, Gherghesti, Dragomiresti si Perieni au ramas fara energie electrica duminica dimineata, in unele cazuri avariile din retea fiind remediate.

La ora transmiterii acestei stiri mai sunt nealimentate cu energie electrica cele opt sectii de votare din comuna vasluiana Voinesti, potrivit viceprimarului Constantin Gilca. De asemenea, nu au energie electrica o sectie de votare din localitatea Cetatuia, comuna Puiesti, si una din municipiul Vaslui.

"Pana acum, am primit doar o sesizare cu privire la intreruperea energiei electrice in municipiul Vaslui, la Sectia nr. 5, dar care este in curs de rezolvare. Oricum, aceste probleme legate de intreruperea furnizarii curentului trebuie sesizate de catre presedintii sectiilor de votare direct la societatea care se ocupa de distributia energiei electrice. Nu s-a impus suspendarea procesului electoral in vreo sectie de votare ca urmare a acestor probleme", a declarat presedintele Biroului Electoral Judetean Vaslui, Adrian Chiriac.

Reprezentantii E.ON Moldova sustin ca problemele au fost rezolvate in mare parte.

"In cursul diminetii de duminica s-a intrerupt alimentarea cu energie electrica in comunele Voinesti, Perieni, Gherghesti si Dragomiresti. Cu exceptia comunei Voinesti, unde echipele de interventie lucreaza la remedierea defectiunii, celelalte comune au fost realimentate in maximum o ora de la intreruperea energiei electrica", a precizat purtatorul de cuvant al E.ON Moldova, Sorin Munteanu.

ora 09:46 Secretarul de stat pentru Relatia cu Parlamentul si Guvernul, Bogdan Tohaneanu, a dat asigurari ca alegerile parlamentare sunt organizate ca la carte, conform legii, si ca nu vor fi tolerate niciun fel de abatere in ziua votului, cum nu au fost tolerate nici in timpul campaniei electorale.

Bogdan Tohaneanu prezent, duminica dimineata, la sediul MAI, a spus ca Ministerul Administratiei si Internelor si Guvernul au luat toate masurile tehnice necesare pentru ca procesul electoral sa se desfasoare legal.

"Toata lumea trebuie sa stie ca legea pedepseste orice incercare de fraudare a procesului electoral. Iar daca sunt persoane carora le trece prin cap sa incerce acest lucru, eu ii sfatuiesc sa se gandeasca de doua ori. Sa se gandeasca daca merita sa isi riste libertatea pentru cateva voturi in plus. Vom fi foarte hotarati in a aplica legea", a precizat oficialul guvernamental.

Totodata, acesta a aratat ca de sambata, ministrul de Interne Mircea Dusa a dispus administratiei locale si Politiei Rutiere sa faciliteze accesul populatiei spre sectiile de vot, iar comandamentele nationale si cele judetene de iarna sunt in dispozitiv 24 din 24 de ore.

"De asemenea, am luat masuri si in ceea ce priveste asigurarea alimentarii sectiilor cu energie electrica, pentru a nu fi nevoiti sa oprim procesul de votare. Structurile abilitate ale Ministerului de Interne sunt in monitorizare continua si gestioneaza situatia. Ministrul de Interne a cerut ca in caz de nevoie, sa existe suportul Armatei in ceea ce priveste echipamentele de interventie, daca situatia o impune", a afirmat sursa citata.

Potrivit lui Tohaneanu, ministrul Dusa a dispus ca utilajele apartinand Regionalei Craiova sa fie concentrate inca de sambata spre Caras si Mehedinti.

ora 09:43 Trei sectii de votare sunt inchise, duminica dimineata, presedintii si membrii sectiilor neputand ajunge din cauza viscolului si a zapezii care a blocat drumurile, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Mehedinti, inspector principal Nicolae Lohon, sectiile de votare care nu au putut fi deschise sunt in zona de nord a judetului si se afla in localitatile Godeanu, Prejna si Gornovita.

Aceeasi sursa a mai precizat ca aceste localitati se afla de-a lungul drumurilor judetene 670 Balvanesti - Godeanu si 607 Breznita de Ocol - Matorat, inchise la ora transmiterii acestei stiri din cauza zapezii.

Utilajele de deszapezire lucreaza pentru degajarea drumurilor, astfel incat cele trei sectii de votare sa poata fi deschise in scurt timp, a mai spus sursa citata.

De asemenea, sectiile de votare din 13 localitati din Mehedinti au fost deschise, duminica dimineata, la lumina lanternelor, nefiind alimentate cu energie electrica.

ora 09:42 Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, duminica, dupa ce si-a exercitat dreptul de vot la Scoala nr. 17, ca a exprimat alegerea pentru intrarea in normalitate si pentru iesirea din "marasmul economic".

"Am votat pentru intrarea in normalitate. Dupa opt ani de zile cred ca ii ajunge neamului asta toate zbaterile astea", a spus Oprescu, el adaugand ca votul sau a fost dat si din dorinta de a incerca sa iesim din "marasmul asta economic nenorocit" precum si dorinta de a trai normal. Primarul Capitalei a spus ca ii asteapta pe bucuresteni sa iasa la vot in ciuda "intemperiilor".

"Cu toate intemperiile astea, eu ii astept respectuos sa iasa din casa si sa-si spun cuvantul pentru ca odata la patru ani de zile pot sa o faca", a spus Oprescu.

El a aratat ca nu crede ca vremea ii va impiedica pe bucuresteni sa iasa la vot, dar a admis ca exista posibilitatea ca unii cetateni sa aiba retineri in jurul diminetii.

"S-ar putea sa aiba putini retineri in jurul diminetii, dar dupa aia se vor convinge ca mai important este sa iasa la vot si eu sper sa iasa la vot", a spus Oprescu.

El a mai aratat ca in Bucuresti nu sunt niciun fel de probleme.

"In Bucuresti toate sunt la locul lor. Apa se scurge la canale, nu e apa pe strada, ma rog, asa de multa. Si asta, sigur, bineinteles, datorita primarului", a mai spus Oprescu.

Primarul municipiului Bucuresti a votat duminica dimineata la ora 09:00.

 ora 09:40 Fostul primar al Craiovei Antonie Solomon si omul de afaceri Gheorghe Netoiu, candidati PPDD pentru primul mandat de parlamentar in judetul Dolj, au votat, duminica dimineata, la sectia de votare 76 din cartierul Craiovita Noua, cerandu-le oamenilor sa mearga la vot Antonie Solomon, candidat la Senat in Colegiul 1, si Gheorghe Netoiu, candidat la Camera Deputatilor, au votat la sectia de votare de la Scoala 33 "Elena Farago" din Craiova, fiind insotiti de seful de campanie al lui Netoiu, Dan Matei Aghaton si au votat in acelasi timp.

"Am avut emotii legate de vot in cursul acestei nopti. Sper ca romanii sa iasa la vot, pentru doar asa pot hotari cine ii va reprezenta", a declarat Netoiu la iesirea de la urne.

Acelasi indemn l-a avut si Antonie Solomon pentru romani: "Am vazut la un post national ca tot pe 9 decembrie Ceausecu era ales. Sper ca ziua asta de 9 decembrie sa nu fie la fel de fatidica pentru romani si de aceea trebuie sa iasa la vot".

ora 09:35 Presedintele PDL, Vasile Blaga, nu poate vota in sectia de care apartine, respectiv cea din Sannicolau Mare (Timis), intrucat drumul catre aceasta este blocat de zapada, astfel ca a fost nevoit sa se intoarca din drum si isi va exprima optiunea electorala la Deta, afirma liderul PDL Timis .

Vasile Blaga, presedintele PDL, urma sa voteze in orasul Sannicolau Mare din judetul Timis, insa din cauza viscolului si a drumului blocat, acesta a fost nevoit sa se intoarca din drum si cel mai probabil va vota in orasul Deta. Presedintele PDL Timis, Constantin Ostaficiuc, a declarat corespondentului Mediafax ca Vasile Blaga ar fi trebuit sa voteze in orasul Sannicolau Mare din judetul Timis, insa, din cauza viscolului care a blocat drumul ce leaga Timisoara de Sannicolau Mare, el nu a putut ajunge la destinatie.

Ostaficiuc a spus ca Blaga a plecat din Timisoara spre Sannicolau Mare inainte de ora 9.00, insa a fost nevoit sa se intoarca, in dreptul localitatii Becicherecu Mic, din cauza drumului blocat.

Drumul care leaga Timisoara de Cenad si care traverseaza Sannicolau Mare este blocat din cauza zapezii si a viscolului. In judetul Timis, la ora transmiterii acestei stiri mai sunt doua sectii de votare inchise - la Checea si Ghilad -, dupa ce, la ora 7.00, aproximativ 200 de sectii nu au putut fi deschise din cauza viscolului. Imediat dupa aceasta ora, sectiile au putut fi deschise, pe masura ce membrii sectiilor ajungeau.

In judetul Timis, sunt 608.409 alegatori, fiind amenajate 596 de sectii de vot, din care 212 in Timisoara. In Timis sunt zece colegii pentru Camera Deputatilor si patru pentru Senat, fiind tiparite 1.350.000 de buletine de vot.

ora 09:33 Masina in care se aflau doi presedinti si doi loctiitori ai presedintilor unor sectii de votare din judetul Cluj a derapat, duminica dimineata, din cauza zapezii, intrand intr-un stalp, insa cei patru au primit ingrijiri medicale la fata locului si au putut ajunge apoi fara probleme la sectii.

Purtatorul de cuvant al Politiei Cluj, Anca Bolba, a declarat pentru corespondentul Mediafax ca doi presedinti si doi loctiitori de presedinti ai unor sectii de votare din judet au fost implicati, inainte de deschiderea sectiilor, intr-un accident rutier usor.

Potrivit sursei citate, masina in care se aflau cei patru a derapat din cauza zapezii, in drum catre sectii, si a intrat intr-un stalp.

"Doi presedinti si doi loctiitori de presedinti de la doua sectii, din localitatile Batin si Unguras, au fost implicati, duminica dimineata, inainte de deschiderea sectiilor, intr-un accident rutier usor. Masina in care erau a derapat din cauza zapezii si a intrat intr-un stalp. Cei patru au primit ingrijiri la fata locului din partea unui echipaj de ambulanta", a declarat Anca Bolba.

Potrivit acesteia, dupa ce au primit ingrijirile medicale cei patru au mers la sectiile de votare si le-au deschis la timp, fara probleme.

ora 09:31 Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a votat, duminica dimineata, impreuna cu fostul ministru al Transporturilor Ludovic Orban si cu primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, precizand ca doreste "solutii pentru iesirea din criza" si incheierea disputelor politice din ultimii ani.

"Am votat pentru victoria USL, am votat cu convingerea ca acesta este un moment in care Romania trebuie sa porneasca pe un nou drum, pe un drumul iesirii din criza economica, iesirii din criza politica si sociala in care se afla de peste trei ani si jumatate. Trebuie sa porneasca pe un drum care este in directia asteptarilor cetatenilor, care s-au saturat de dispute si certuri politice prelungite, de instabilitate, de incertitudine de un viitor care nu se configureaza asa cum oamenii si-l asteapta – un viitor mai bun, mai normal", a declarat Tariceanu.

Fostul premier a precizat ca a mai votat si pentru ca Romania sa-si regaseasca drumul catre "valorile democratice, catre partenerii europeni si transatlantici cu care Romania a reusit sa se elibereze de sub povara comunismului".

La randul sau, deputatul Ludovic Orban, fost ministru al Transporturilor, a declarat ca a votat la alegerile de duminica si "un pic impotriva".

"Am votat impotriva mitocaniei, impotriva hotiei, impotriva abuzului, impotriva arbitrariului si impotriva sfidarii cetatenilor", a sustinut Orban.

De asemenea, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat ca votul sau a fost pentru solutiile de iesire din criza economica si impotriva "bataliilor politicianiste".

Edilul a precizat ca echipa pe care a sustinut-o este capabila sa tina Romania pe calea stabilitatii, a democratiei si alaturi de partenerii sai occidentali.

 ora 09:30 Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a votat, duminica, inca de la primele ore ale diminetii, la sectia de votare din localitatea doljeana in care candideaza pentru cel de-al patrulea mandat de deputat, indemnandu-i pe oameni sa mearga la vot, transmite corespondentul Mediafax.

Valeriu Zgonea a votat in colegiul 9 din judetul Dolj, la sectia 438 din localitatea Podari, unde candideaza pentru al patrulea mandat de deputat PSD, venind insotit de catre fiul sau de 14 ani si de primarul localitatii Podari.

Dupa ce a introdus buletinele de vot in urne, Zgonea i-a indemnat pe romani sa iasa la vot.

"Stiu ca prezenta este slaba la vot pana la aceasta ora, din cauza vremii. In colegiul meu ploua, sa speram ca de acum incolo mai creste prezenta la urne. Ii indemn pe romani sa iasa din case, sa voteze pentru ca este cel mai important scrutin din ultimii 12 ani, iar romanii trebuie sa dovedeasca o data la patru ani ca puterea este in mainile lor", a declarat Valeriu Zgonea.

Presedintele Camerei Deputatilor a mai spus ca a venit la vot pentru trei lucruri pe care le considera importante: "Am votat pentru ca urmatorii patru ani sa nu semene cu ultimii patru, am votat pentru copiii mei si pentru toti copiii din Romania, care trebuie sa traiasca intr-o Romanie prospera si am votat pentru toti batranii din Romania pentru a avea o batranete linistita si demna".

ora 09:00 COMUNICARE MAE:

Pana la deschiderea sectiilor de votare din Romania, cetatenii romani au inceput deja sa voteze in sectii de votare din strainatate.

Votul a inceput in sectia nr.170 din Auckland - Noua Zeelanda, la 8 decembrie 2012, ora 20.00 - ora Romaniei. Impreuna cu sectiile din Romania, sectii de votare din Europa, Orientul Mijlociu si Africa s-au deschis in tari precum Bulgaria (1 sectie), Cipru (4 sectii), Finlanda (1 sectie), Grecia (5 sectii), Lituania (1 sectie), Republica Moldova (19 sectii), Turcia (4 sectii), Egipt (1 sectie), Israel (3 sectii), Africa de Sud (2 sectii).

Toate sectiile din strainatate sunt pregatite pentru derularea in bune conditii a procesului electoral. Votul decurge in conditii normale. Nu s-au inregistrat situatii deosebite.

Mai multe informatii privind desfasurarea in strainatate a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat se pot regasi pe site-ul MAE, la sectiunea special dedicata acestora: http://www.mae.ro/alegeri-parlamentare-2012, precum si pe site-urile misiunilor diplomatice ale Romaniei in strainatate.

ora 08:50 Sectia de votare din localitatea buzoiana Plesi, comuna Bisoca, a ramas inchisa, duminica dimineata, din cauza drumurilor acoperite cu zapada, care i-au impiedicat pe presedintele si pe membrii comisiei sa ajunga la sectie, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit presedintelui Biroului Electoral Judetean Buzau, Valentin Barbu, in comuna buzoiana Bisoca sectia de votare Plesi nu a fost deschisa pana la ora transmiterii acestei stiri.

In zona a nins abundent, iar presedintele si cativa membri ai sectiei de votare nu au putut ajunge duminica dimineata.

La Bisoca, stratul de zapada masoara aproximativ 50 de centimetri, iar echipele de deszapezire intervin pentru degajarea drumurilor astfel incat in cel mai scurt timp procesul electoral sa poata incepe si in satul Plesi.

Viscolul a provocat probleme si in comuna buzoiana Cislau, dar si la Gura Teghii, unde au avut loc avarii la reteaua de electricitate, iar pana duminica dimineata in jurul orei 7.00 localitatile au fost nealimentate cu energie electrica.

Incidente au fost raportate duminica si in sectiile de votare 18 si 33 din municipiul Buzau, unde cateva persoane, acreditate mass-media, au intrat in sectii purtand geci inscriptionate cu un mesaj apartinand unei formatiuni politice.

Pentru ca nu s-au conformat la indicatiile presedintilor sectiilor de votare si nu au renuntat la hainele cu mesaj, s-a cerut sprijinul unei patrule de politie.

In cele din urma, conflictul a fost aplanat, iar persoanele care au provocat incidentul in cele doua sectii de votare au dezbracat gecile cu mesaj electoral.

Conform Politiei, duminica dimineata, la ora 8.00, in judetul Buzau nu erau drumuri nationale si judetene blocate din cauza zapezii, dar se circula cu dificultate pe drumurile din localitatile Bisoca, Manzalesti, Vintila Voda, Lopatari, Canesti, Chiliile si Odaile.

In judetul Buzau au fost organizate 422 de sectii de votare, fiind asteptate la vot 402.894 de persoane.

ora 08:40 Cele trei sectii de votare din judetul Alba care nu au putut fi deschise, duminica dimineata, la ora 7.00, intrucat presedintii si membrii acestora nu au putut ajunge din cauza zapezii, s-au deschis, rand inchisa sectia de la Tibru, organizata pentru referendum, transmite corespondentul Mediafax.

Subprefectul de Alba, Cornel Murg, a declarat pentru corespondentul Mediafax ca procesul electoral a inceput, in jurul orei 8.00, si in cele trei sectii de votare din Capud, Valea Ighielului si Garbovita, dupa ce presedintii si membrii sectiilor de votare de acolo au reusit sa ajunga.

Murg a spus ca ramane inchisa sectia de votare pentru referendumul local de la Tibru, unde o echipa de deszapezire incearca sa il ajute pe presedintele sectiei sa ajunga in zona, acesta ramanand inzapezit.

Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Alba, Luminita Prodan, a declarat, duminica, pentru corespondentul Mediafax, ca pana la ora 8.00 nu au fost anuntate drumuri blocate in Alba, din cauza zapezii.

Trei sectii de votare din judetul Alba nu au putut fi deschise, duminica dimineata, la ora 7.00, in conditiile in care presedintii si membrii acestora nu au putut ajunge din cauza zapezii.

Purtatorul de cuvant al Politiei Alba, Luminita Prodan, declara ca cele trei sectii de votare sunt in Capud, Valea Ighelului si Garbovita, unde membrii comisiilor din sectiile de votare nu au putut ajunge din cauza zapezii.

La randul sau, subprefectul de Alba, Cornel Murg, spunea ca mai exista o problema si intr-o sectie de votare amenajata pentru referendumul local care are loc duminica in 35 de localitati ale judetului pe tema investitiei de la Rosia Montana.

Sectia de votare cu probleme este in localitatea Tibru, unde presedintele nu a putut ajunge din cauza zapezii. In Alba sunt asteptati la urne 319.609 de cetateni cu drept de vot, iar in judet sunt amenajate 439 de sectii de votare.

ora 08:37 Sectiile de votare din cinci localitati din judetul Dambovita sunt nealimentate cu energie electrica, duminica dimineata, din cauza zapezii, transmite corespondentul Mediafax.

Problemele privind alimentarea cu energie electrica sunt in localitatile Candesti, Tatarani, Moroeni, Bezdead si Valeni, unde sectiile de votare au fost deschise la lumina lanternei din cauza avariilor produse in reteaua electrica in urma caderilor de zapada si a vantului puternic.

In sectia de votare din satul Priboiu din comuna Tatarani, amenajata in Caminul Cultural, cei trei alegatori care s-au prezentat la vot pana la ora 8.00, intre care o politista, au votat la lumina lanternei.

"E destul de rau, este prima data cand votez la lumina lanternei, dar m-am descurcat. Important este sa votam, asta conteaza", a spus unul dintre alegatori.

Autoritatile locale afirma ca incearca sa rezolve problemele in cel mai scurt timp.

"Avem probleme cu zapada, nu avem electricitate. Sunt drumuri acoperite cu zapada, dar speram sa le rezolvam rapid", a declarat Gheorghe Lungu, primarul comunei Valeni.

ora 08:30 Andrei si Dana Nastase au votat, duminica dimineata, la Liceul "Jean Monnet" din Bucuresti, fiul fostului premier declarand, la iesirea de la urne, ca a facut aceeasi alegere pe care ar fi facut-o tatal sau.

Cei doi au venit impreuna, in jurul orei 07.45, sa voteze la Liceul "Jean Monnet".

Dupa vot, Dana Nastase a declarat ca a votat cu speranta ca "lucrurile se vor schimba".

Intrebata cum a votat, sotia fostului premier a raspuns: "In speranta ca lucrurile se vor schimba, asa cum ar fi dorit sotul meu, si cum am dorit si noi".

Dupa ce a votat, Andrei Nastase a declarat ca a venit cu mama sa pentru a vota, impreuna, in numele lui Adrian Nastase.

"Am facut aceeasi alegere pe care ar fi facut-o tatal meu", a spus Andrei Nastase.

Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, in 20 iunie, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

ora 08:20 Un numar de 12 sectii de votare din judetul Timis mai sunt inchise, la ora transmiterii acestei stiri, din cauza viscolului, majoritatea fiind in zona de granita cu Serbia, transmite corespondentul Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Prefecturii Timis, Daniela Fetescu, sustine ca 12 sectii de votare mai sunt inchise din cauza viscolului.

"Sectiile de votare din Timis se deschid pe parcurs, pe masura ce presedintii sau loctiitorii sectiilor de votare ajung in sectii. La aceasta ora in judet mai sunt 12 sectii de votare nedeschise, majoritatea in zona de granita cu Serbia", a spus Daniela Fetescu.

La ora 7.00, aproximativ 200 de sectii de votare din judetul Timis nu au putut fi deschise din cauza viscolului, insa imediat dupa aceasta ora acestea au putut fi deschise, pe masura ce membrii sectiilor au ajuns, aratau primele date furnizate de Biroul Electoral Judetean.

In judetul Timis, sunt asteptati la urne, duminica, 608.409 alegatori, fiind amenajate 596 de sectii de votare, din care 212 in Timisoara.

In Timis sunt zece colegii pentru Camera Deputatilor si patru pentru Senat, fiind tiparite 1.350.000 de buletine de vot.

ora 08:15 Sectia de votare din judetul Arad care nu a putut fi deschisa duminica la ora 7.00 din cauza ca membrii acesteia au ramas inzapeziti cu masinile a fost deschisa la ora 7.30, potrivit BEJ Arad, iar o alta sectie, din satul Mailat, a fost deschisa abia la ora 7.35, tot din cauza zapezii.

Potrivit BEJ Arad, in jurul orei 7.30 au ajuns alti trei membri ai sectiei de votare din Vasoaia, astfel ca au fost prezenti cinci membri din noua, fiind posibila deschiderea urnelor, transmite corespondentul Mediafax.

Intre timp, BEJ Arad a fost informat despre probleme similare si la sectia de votare din satul Mailat.

"Tot din cauza zapezii viscolite, care este de 70 de centimetri, membrii sectiei au ajuns abia la ora 7,35, moment in care a fost deschisa sectia", a declarat presedintele BEJ Arad, Daniela Muntean.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, BEJ Arad nu a fost informat despre alte incidente.

Sectia de votare din satul Vasoaia, judetul Arad, nu a putut fi deschisa duminica la ora 7.00 intrucat doar doi membri din noua reusisera sa ajunga la sectie, fiind nevoie de minimum cinci pentru deschiderea ei.

ora 08:12 Trei sectii de votare dinn judetul Alba nu au fost deschise, duminica dimineata, in conditiile in care presedintii si membrii acestora nu au putut ajunge din cauza zapezii, transmite corespondentul Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Politiei Alba, Luminita Prodan, a declarat ca cele trei sectii de votare sunt in Capud, Valea Ighelului si Garbovita, unde membrii comisiilor din sectiile de votare nu au putut ajunge din cauza zapezii.

La randul sau, subprefectul de Alba, Cornel Murg, a declarat ca mai exista o problema si intr-o sectie de votare amenajata pentru referendumul local care are loc duminica in 35 de localitati ale judetului pe tema investitiei de la Rosia Montana.

Sectia de votare cu probleme este in localitatea Tibru, unde presedintele nu au putut ajunge din cauza zapezii. Subprefectul a spus ca in zonele respective au fost trimise utilaje de deszapezire pentru ca drumurile sa fie debloxcate.

In Alba sunt asteptati la urne 319.609 de cetateni cu drept de vot, iar in judet sunt amenajate 439 de sectii de votare.

In paralel cu alegerile parlamentare, duminica peste 72.000 de cetateni cu drept de vot din 35 de comune si orase din judetul Alba sunt asteptati la un referendum privind proiectul minier de la Rosia Montana.

ora 08:00 COMUNICARE MAI ORA 08:00 In 14 sectii de votare din judetele Alba, Arad, Bacau, Brasov, Buzau si Arges procesul electoral nu a inceput la ora 7.00, a anuntat, duminica, purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor, Monica Dajboc.

Ea a precizat ca cele 14 sectii de votare care nu au fost deschise la ora 7.00, cand a inceput procesul electoral sunt in judetele Alba - o sectie, Arad - doua, Bacau - trei, Brasov - una, Buzau - cinci si Arges - doua. Secretarul de stat din MAI pentru Relatia cu Parlamentul si Guvernul, Bogdan Tohaneanu, a spus ca au fost cateva probleme la deschiderea unor sectii de votare, in special din vestul tarii, unde membri ai unor sectii nu au putut ajunge pana la ora 7.00, din cauza ninsorii si a viscolului.

Tohaneanu a subliniat insa ca procesul electoral se desfasoara in conditii normale raportat la nivelul intregii tarii. "Vremea nu este foarte blanda, astfel ca se asteapta sa fie probleme", a precizat Tohaneanu.

Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a cerut Ministerului Apararii Nationale sa sprijine interventia pe drumurile acoperite cu zapada, pentru deblocarea oamenilor si a drumurilor care duc spre sectiile de votare, a mai spus secretarul de stat Bogdan Tohaneanu.

Pentru alegerile parlamentare au fost constituite 18.456 de sectii de votare in tara, 18.248.414 de cetateni avand drept de vot. Alte 306 sectii vor functiona in cele patru colegii de deputat si doua colegii de senator din strainatate.

Alegatorii isi pot exercita dreptul de vot numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul si numai pe baza cartii de identitate, neputand folosi nici la aceste alegeri parlamentare cartile de alegator.

Potrivit Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, cetatenii romani, inclusiv cei cu domiciliul sau resedinta in strainatate, au dreptul de vot de la varsta de 18 ani, daca aceasta varsta a fost implinita pana in ziua alegerilor inclusiv.

Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie si nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale prin hotarare judecatoreasca definitiva. Fiecare alegator are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputatilor si la un singur vot pentru alegerea Senatului.

ora 07:55 Sectiile de vot din strainatate pentru parlamentarele din Romania sunt pregatite pentru vot, procesul electoral incepand deja in tari precum Bulgaria, Cipru, Finlanda, Grecia, Lituania, Moldova, Turcia, Egipt, Israel, Africa de Sud, informeaza MAE.

"Pana la deschiderea sectiilor de votare din Romania, cetatenii romani au inceput deja sa voteze in sectii de votare din strainatate. Votul a inceput in sectia nr.170 din Auckland - Noua Zeelanda, la 8 decembrie 2012, ora 20.00 - ora Romaniei. Impreuna cu sectiile din Romania, sectii de votare din Europa, Orientul Mijlociu si Africa s-au deschis in tari precum Bulgaria (1 sectie), Cipru (4 sectii), Finlanda (1 sectie), Grecia (5 sectii), Lituania (1 sectie), Republica Moldova (19 sectii), Turcia (4 sectii), Egipt (1 sectie), Israel (3 sectii), Africa de Sud (2 sectii)", se arata intr-un comunicat remis, duminica dimineata, agentiei MEDIAFAX.

Toate sectiile din strainatate sunt pregatite pentru derularea in bune conditii a procesului electoral, precizeaza ministerul.

"Votul decurge in conditii normale. Nu s-au inregistrat situatii deosebite", informeaza MAE.

ora 07:53 Trei sectii de votare din judetul Bistrita-Nasaud sunt nealimentate cu energie electrica, duminica dimineata, din cauza zapezii si a viscolului, dar au fost deschise si functioneaza cu sisteme proprii de iluminat, transmite corespondentul Mediafax.

Prefectul judetului Bistrita-Nasaud, Ani Bob, a declarat, duminica, pentru corespondentul Mediafax, ca este vorba despre sectiile din Rusu Bargaului, Tarpiu si Blajenii de Sus.

"Din cauza viscolului si a zapezii, nu au curent electric de la retea, dar au sisteme proprii de alimentare. Am vorbit cu primarii si am rezolvat problema, sectiile au lumina si sunt deschise, dar am anuntat Electrica si echipele de interventie sunt in teren sa remedieze defectiunile. Alte sectii nu au probleme", a declarat Ani Bob.

Presedintele Biroului Electoral Judetean, Ioan Parauan, a declarat, la randul sau, ca nu are informatii ca alte sectii sa aiba probleme.

"E zapada si viscol peste tot, dar avantajul e ca majoritatea presedintilor de sectii de votare sunt localnici", a declarat el.

In Bistrita-Nasaud ninge viscolit de sambata noapte, iar vantul bate cu putere in tot judetul. In Bistrita-Nasaud sunt asteptati la vot 262.047 de alegatori, pentru acest fiind amenajate 313 sectii de votare, din care 57 in Bistrita.

Pentru organizarea lor, autoritatile au avut un buget de peste doua milioane de lei. In judet sunt patru colegii pentru Camera Deputatilor si doua pentru Senat.

ora 07:51 MAI precizeaza ca 39 de sectii de votare din judetul Timis nu au fost deschise, duminica dimineata, pentru ca presedintii acestora nu au putut ajunge din cauza viscolului.

Purtatorul de cuvant al MAI, Monica Tajboc, a declarat, pentru Mediafax, ca in judetul Timis 39 de sectii de votare nu au putut fi deschise din cauza conditiilor meteo.

Initial, datele furnizate de catre Biroul Electoral Judetean aratau ca peste 200 de sectii de votare din Timis nu au putut fi deschise din cauza viscolului, care a facut impracticabile mai multe drumuri, judetul aflandu-se sub avertizare "cod galben".

In judetul Timis, sunt asteptati la urne, duminica, 608.409 alegatori, fiind amenajate 596 de sectii de votare, din care 212 in Timisoara.

In Timis sunt zece colegii pentru Camera Deputatilor si patru pentru Senat, fiind tiparite 1.350.000 de buletine de vot.

ora 07:50 Sapte sectii de votare din zona Odorhei din judetul Harghita au fost deschise, duminica dimineata, la lumina lampilor cu gaz sau a lanternelor deoarece furnizarea energiei electrice a fost oprita din cauza ninsorilor abundente, transmite corespondentul Mediafax.

Seful de cancelarie al Institutiei Prefectului Harghita, Adrian Panescu, a declarat, duminica dimineata, ca in sapte sectii de votare din zona Odorhei s-a intrerupt alimentarea cu energie electrica din cauza ninsorilor, procesul electoral desfasurandu-se la lumina lampilor sau a celei naturale.

"Sunt sapte sectii de votare mici, dintre care doua in comuna Darjiu si cinci in Ulies, unde s-a intrerupt alimentarea cu energie electrica, insa procesul de votare a inceput la ora 7.00, conform programului, intrucat sectiile au fost dotate, pentru astfel de situatii, cu lampi si lanterne. In toate sectiile este caldura, echipele de la Electrica sunt pe teren si actioneaza pentru remedierea neajunsurilor", a spus Adrian Panescu.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat corespondentului Mediafax ca la ora transmiterii acestei stiri sunt 12 sate, comune si catune din zona Odorhei nealimentate cu energie electrica, acestea fiind Teleac, Alexandrita, Obranesti, Vasileni, Nicolesti, Petecu, Darjiu, Mujna, Ulies, Daia, Ighiu si Iasu. Potrivit acesteia, sase echipe de la Electrica intervin pentru remedierea situatiei si reluarea alimentarii cu energie electrica.

Un numar de 268.939 de persoane cu drept de vot sunt asteptate la urne in judetul Harghita, unde au fost amenajate 287 de sectii de votare, cu 15 mai multe decat la alegerile locale.

Pentru alegerile parlamentare au fost tiparite 621.358 de buletine de vot. In judet sunt cinci colegii pentru Camera Deputatilor si doua pentru Senat.

ora 07:40 BEC: 180 de sectii de vot din cele 200 care au ramas inchise din cauza viscolului, nu fost deschise. Potrivit Biroului Electoral Central, mai sunt 20 de sectii inchise, in localitatile Moravita, Sannicolau Mare, Lunga, Gad .

ora 07:31 O sectie de votare din judetul Arad nu a putut fi deschisa duminica la ora 7.00 intrucat doar doi membri din noua au reusit sa ajunga la sectie pana la ora transmiterii acestei stiri, din cauza zapezii, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit reprezentantilor Biroului Electoral Judetean Arad, sectia din satul Vasoaia, care apartine de comuna Chisindia, nu a fost deschisa pana la ora transmiterii acestei stiri, pentru ca doar doi membri ai sectiei au ajuns la fata locului, restul fiind pe drum, intarziati din cauza zapezii.

"Ceilalti membri merg din Chisindia, de la 15 kilometri, insa este zapada mare in zona. Potrivit legii, este nevoie de minimum cinci membri pentru ca sectia sa poata fi deschisa, insa doi au reusit sa ajunga. Speram ca ajunga cat mai repede inca trei membri pentru ca votul sa poata inceapa", a declarat presedintele BEJ Arad, judecatorul Daniela Muntean.

In judetul Arad, au fost organizate 439 de sectii de votare, din care 115 in municipiul Arad, cu 20 mai multe decat la alegerile locale.

Numarul alegatorilor este de 392.439, cu aproape 2.000 mai putini ca in iunie. In total, au fost tiparite 867.200 de buletine de vot, jumatate pentru cele trei colegii senatoriale, iar cealalta jumatate pentru cele sapte colegii de deputati.

ora 07:30 Sectiile de votare din judetul Suceava s-au deschis duminica dimineata, dupa ce pe tot parcursul noptii utilajele de deszapezire au intervenit pentru a mentine drumurile practicabile, afirma prefectul de Suceava, Florin Sinescu, citat de corespondentul Mediafax.

Prefectul a spus ca s-a lucrat toata noaptea si continua sa se lucreze cu toate utilajele de deszapezire pentru ca drumurile sa ramana deschise.

El a aratat ca stratul de zapada depus este cuprins intre 10 si 15 centimetri, iar pe drumuri este zapada framantata de 2-3 centimetri, circulatia desfasurandu-se ingreunat.

Aeroportul Suceava este inchis.

Sinescu a precizat ca nu sunt probleme legate de alimentarea cu energie electrica, iar autoritatile au pregatite 200 de grupuri electrogene pentru cazuri de urgenta.

Totodata, au fost pregatite si echipe de interventie in cazul in care se inregistreaza caderi de arbori pe drumuri sau pe calea ferata.

In judetul Suceava au fost infiintate 538 de sectii de votare, iar la urne sunt asteptati 575.675 de alegatori.

ora 07:01 Peste 200 de sectii de votare din judetul Timis nu au putut fi deschise, duminica dimineata, pentru alegerile parlamentare, din cauza viscolului, care a facut impracticabile mai multe drumuri, judetul aflandu-se sub avertizare "cod galben", arata primele date furnizate de Biroul Electoral Judetean.

Sectiile de votare care nu au putut fi deschise din cauza viscolului si a zapezii se afla in zona de vest a judetului. Potrivit reprezentantilor Biroului Electoral Judetean Timis, este v

orba despre aproximativ 200 de sectii care la ora inceperii procesului de votare pentru alegerile parlamentare nu au putut fi deschise.

La ora transmiterii acestei stiri, in judetul Timis sunt inchise din cauza zapezii Autostrada Arad-Timisoara si Drumul National care face legatura intre Timisoara si Cenad. In judetul Timis, sunt asteptati la urne, duminica, 608.409 alegatori, fiind amenajate 596 de sectii de votare, din care 212 in Timisoara.

In Timis sunt zece colegii pentru Camera Deputatilor si patru pentru Senat, fiind tiparite 1.350.000 de buletine de vot.

ora 07:00 200 din cele 18.762 de sectii de vot nu s-au deschis din cauza viscolului. Pana diseara, la ora 21, romanii isi pot exercita dreptul de vot. Isi pot exprima insa optiunea doar in sectia la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul, si numai pe baza cartii de identitate.

Acesta este al saptelea scrutin parlamentar organizat in Romania, dupa 22 decembrie 1989 (1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008).

La alegerile de astazi, au fost delimitate 315 colegii de deputat si 137 colegii de senator, corespunzator numarului senatorilor si deputatilor care vor fi alesi.

Au fost infiintate 18.762 sectii de votare, dintre care 306 vor functiona in cele patru colegii de deputat si doua colegii de senator din strainatate.

Cetatenii romani, inclusiv cei cu domiciliul sau resedinta in strainatate, au dreptul de vot de la varsta de 18 ani, daca aceasta varsta a fost implinita pana in ziua alegerilor inclusiv.

Astazi, in ziua alegerilor, vor fi mobilizati peste 59.000 de angajati ai MAI. Dintre acestia, 33.000 se vor ocupa de paza sectiilor si a buletinelor de vot, iar restul cu ordinea publica.

Cronologia evenimentelor, sambata, 8 decembrie 2012:

ora 20.00 Ministerul Afacerilor Externe anunta ca, pe langa telefonul verde la care pot fi oferite informatii utile privind desfasurarea votarii in strainatate in cadrul alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat din 9 decembrie 2012, pune la dispozitie urmatoarele cinci linii telefonice suplimentare, apelabile gratuit din strainatate:

0040.21.367.49.41
0040.21.367.17.89
0040.21.367.49.46
0040.21.367.49.33
0040.21.367.17.72

ora 15.30 Traian Basescu la Predeal: Exista riscul ca dupa aceste alegeri Romania sa revina intr-o zona gri

ora 13.00 Ultimele pregatiri inainte de alegeri. Sambata, 8 decembrie, la sediul Ministerului Administratiei si Internelor a avut loc o ultima videoconferinta a conducerii ministerului cu prefectii si reprezentantii celorlalte institutii publice cu atributii atat in ceea ce priveste gestionarea interventiei pentru inlaturarea efectelor meteorologice, cat si in buna organizare a alegerilor.

In conditiile avertizarii meteo transmisa de catre reprezentantul Autoritatii Nationale de Meteorologie, ministrul Administratiei si Internelor Mircea Dusa a cerut ca la nivel national si in special in judetele unde sunt anuntate conditii de iarna serioasa sa se ia toate masurile necesare pentru interventia la deszapezire, autoritatile locale avand la dispozitie utilajele si stocurile de materiale antiderapante.

Solicitarea ministrului de interne a vizat interventia pe drumurile nationale, dar si pe cele judetene, astfel incat toti cetatenii sa se poata deplasa la sectiile de votare. In acest context, Politia Rutiera va ramane in dispozitive si in aceste doua zile, urmand sa actioneze cu un numar de 2.800 de politisti rutieri.

Pentru urmatoarele 48 de ore, comandamentele si dispeceratele nationale constituite la nivelul institutiilor guvernamentale cu atributii – Transporturi, Sanatate, Mediu si Economie – vor ramane activate, asigurandu-se permanenta. In mod asemanator, s-a solicitat prefectilor si subprefectilor sa asigure continuitatea la sediul Prefecturilor.

Ministrul Mircea Dusa a mai declarat ca pe intreaga perioada a campaniei electorale – care s-a incheiat in aceasta dimineata – nu au fost inregistrate incidente deosebite, numarul de evenimente a fost mult mai mic decat la alegerile locale din 2012.

Urmareste cele mai noi informatii despre alegerile parlamentare 2012 din Romania si pe TWITTER, pe canalul Stirile ProTV --> #aleg2012

 ora 11.00 M.A.I. a activat Centrul Operational de Comanda. Cu doua zile inainte de alegeri, Centrul Operational de Comanda al M.A.I. a fost activat in formula completa. Acesta coordoneaza misiunile tuturor structurilor care vegheaza la respectarea ordinii si linistii publice cu ocazia alegerilor parlamentare. Astfel, in aceasta campanie electorala au fost inregistrate 923 de posibile incalcari ale legii. Cele mai multe sesizari s-au referit la afisajul electoral. Nu au fost inregistrate evenimente deosebite.

In cele patru saptamani de campanie electorala, au fost constatate 357 de contraventii, fiind aplicate amenzi in valoare de peste 188.600 lei Totodata, se efectueaza verificari in 351 cazuri de posibile infractiuni, dintre care 75 se refera la mita electorala.

Numarul de contraventii si infractiuni sesizate in campania electorala pentru alegerile parlamentare este de trei ori mai mic fata de totalul de sesizari primite in campania pentru alegerile locale din acest an. In campania electorala pentru alegerile locale din primavara anului 2012 au fost semnalate 953 contraventii si 1.108 infractiuni.

 ora 10.00 Telefonul verde – alegeri pentru Camera Deputatilor si Senat din 9 decembrie 2012. Ministerul Afacerilor Externe anunta ca a fost pus in functiune telefonul verde (nr. 0800 800 407), la care pot fi oferite informatii utile cetatenilor romani din afara granitelor, legate de alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat din 9 decembrie 2012.

Telefonul este pus la dispozitie tuturor celor interesati incepand din 8 decembrie, pana luni, 10 decembrie, in regim de permanenta. Pentru informatii utile poate fi accesata si sectiunea dedicata alegerilor parlamentare de pe site-ul MAE si de pe site-urile misiunilor diplomatice.

La alegerile parlamentare 2012, scrutinul va fi uninominal, ca in 2008, asa ca vom vota oameni si nu liste. Tara a fost impartita in 452 de colegii uninominale, din fiecare urmand sa ajunga in Parlament tot atatia senatori si deputati.

Douasprezece partide si aliante politice au aruncat in lupta electorala 2.451 de aspiranti la un post de parlamentar. 1.691 dintre acestia se viseaza pentru patru ani in bancile de la Camera Deputatilor, iar 760 de candidati - in fotoliile comode din Senatul Romaniei. Descurajati probabil de faptul ca, in 2008, niciun independent nu a intrat in Parlament, anul acesta numai 12 candidati fara sigla de partid s-au incumentat sa ceara votul oamenilor.

Pentru toti acesti candidati, tara a fost impartita in 452 de colegii uninominale: 315 in care vor fi alesi deputatii si 137 pentru Senat. Potrivit legii electorale, un colegiu de deputat trebuie sa aiba cel mult 70.000 de votanti, in timp ce unul pentru Senat - nu mai mult de 160.000 de electori.

Pe www.stirileprotv.ro veti afla primele rezultate exit-poll alegeri parlamentare 2012. Incepand cu ora 21 vor fi disponibile rezultatele alegerilor parlamentare 2012 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Testeaza aici aplicatia Stirile ProTV pentru Alegerile Parlamentare 2012
Testeaza aici aplicatia Stirile ProTV pentru Alegerile Parlamentare 2012

Campania electorala a intrat in linie dreapta. Cu o saptamana inaintea alegerilor parlamentare, buletinele de vot sunt deja tiparite, iar candidatii stiu ordinea cu care vor aparea in fata alegatorilor.

Cine candideaza in colegiul tau - afla dintr-un click in aplicatia de alegeri StirileProTV.ro
Cine candideaza in colegiul tau - afla dintr-un click in aplicatia de alegeri StirileProTV.ro

Inclusa in sectiunea speciala "Alegeri parlamentare 2012" de pe www.stirileprotv.ro, aplicatia Alegeri parlamentare 2012 este dedicata evenimentului politic din 9 decembrie 2012.

GHIDUL ALEGATORULUI 2012. Cum se voteaza deputatii si senatorii. Care sunt documentele necesare
GHIDUL ALEGATORULUI 2012. Cum se voteaza deputatii si senatorii. Care sunt documentele necesare

Pe 9 decembrie 2012 are loc scrutinul pentru Camera Deputatilor si Senat. Parlamentarii sunt alesi in colegii uninominale, potrivit principiului reprezentarii proportionale. 

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.