Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Vremea rea se intoarce cu ploi si inghet. Solutia inedita gasita de cultivatorii romani pentru a-si proteja livezile

Embed:

Ne-am bucurat luni de o zi splendida de primvara autentica, insa nu va faceti planuri pe termen lung. Revin ploile si chiar ninsorile, sus la munte.

Meteorologii anunta o scadere a temperaturilor catre cele normale in aceasta perioada. Cei mai ingrijorati sunt agricultorii, in special daca au livezi. Daca da inghetul, pomii deja inmuguriti risca sa fie compromisi.

Petru Morar are o livada uriasa. Pomii au inmugurit deja, asa ca omul vrea sa ii protejeze, pentru ca suntem abia la inceputul lunii martie.

Petru Morar, pomicultor: "Aplicarea unui ingrasamant la radacina pomilor si afumarea acestora cu un strat de fum ii protejeaza impotriva inghetului. Afumarea trebuie facuta cu paie, rumegus, resturi vegetale, pentru a proteja pomii si a salva productia."

Cel putin teoretic, primavara a venit din luna februarie cu zile in care temperaturile au trecut de 15, chiar 20 de grade, mai ales in sudul tarii. Din pacate, prognoza pentru urmatoarea perioada nu este teribila.

Se va raci treptat, iar in nordul Moldovei se vor intregistra si minus 3 grade Celsius. De asemenea, sunt anuntate ploi, in special in vestul si in sudul tarii.

Pentru ca si luna februarie a fost una cu temperaturi ridicate, acestea au grabit procesul de inmugurire al pomilor. Cele mai vulnerabile specii in caz de inghet sunt piersicul, prunul si caisul.

Iuliu Suatean, seful serviciului Directia pentru Agricultura Cluj: "Cred ca daca aveam temperaturi negative eram mai linistiti. Pomii reactioneaza la fel, lucreaza, nu mai este blocata absorbtia sevei si trag apa si hrana si seva merge in sus catre ramuri si, in contextul in care este cald, cu siguranta mugurii vor merge spre inflorire."

Speriati sunt si cultivatorii de legume. Mai rau este ca la munte, la mare altitudine, sunt anuntate ninsori. Stratul de zapada nu va fi unul de durata.
 

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 7 Martie 2016
Citeste mai multe despre: ploi, frig, vreme, ninsori, primavara,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed