Vouchere de 1.500 de lei, TVA redus pentru produsele destinate copiilor. Pachet legislativ anunțat de Guvern

copii
Shutterstock

Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creşă şi grădiniţă, TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor - sunt printre măsurile cuprinse într-un pachet legislativ pentru creșterea natalității anunțat de Guvern.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunţat un pachet legislativ pentru creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor.

„Pachet legislativ pentru creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor!

TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor

Propunere pentru reducerea TVA până la 5% la produsele esenţiale pentru creşterea copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluşi, scutece, produse de igienă).

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creşă şi grădiniţă

Pentru familiile cu venituri de maximum 2 salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei, propunem acordarea unor tichete valorice/vouchere, în valoare de 1.500 de lei/lunar, pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, creşe sau grădiniţe particulare.

Cardul familiilor numeroase + cardul pentru tineri

Pe modelul din alte state europene, lucrăm la introducerea unui card de reduceri pentru aceste familii numeroase. Va putea fi folosit pentru a obţine reduceri la cumpărături în marile magazine, locuri pentru distracţie, restaurante sau librării. Acest card este similar cardul European pentru tineret, pe care-l implementăm în România, din această primăvară. Oferim gratuit tinerilor din România acest card dedicate mobilităţii tinerilor, aşa cum beneficiază de el peste 6 milioane de tineri din Europa. Cardul oferă reduceri substanţiale la transport, cumpărături, evenimente culturale etc.

Voucher Materna pentru consultaţii şi analize gratuite pentru viitoarele mame 

Propunere pentru acordarea unui sprijin financiar pentru viitoarele mame prin care să se acorde un ajutor financiar în valoare de 2.500 de lei pentru achitare consultaţiilor şi analizelor din timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate.

Reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare acordate familiilor numeroase

Pentru susţinerea familiilor tinere, cu mai mult de doi copii, propunem implementarea unui proiect prin care să poată fi reduce dobânzile la creditele imobiliare, cu procente cuprinde între 0.3% şi 1.3%. Proiecte similare se aplică în state precum Marea Britanie, Polonia, Italia, Irlanda, Slovenia, Olanda, Canada, Norvegia, Suedia, Belgia, Luxemburg, Finlanda, Chile, Mexic, Cehia.

Protecţia mamelor care se întorc în câmpul muncii

Propunere legislativă pentru asigurarea stabilităţii locului de muncă pentru o perioadă de maximum 1 an în cazul mamelor care se întorc în câmpul muncii din concediul de creştere a copilului.

Program flexibil de muncă pentru părinţi

Propunem posibilitatea sprijinirii părinţilor cu copii până la vârsta de 3 ani printr-un program de muncă flexibil şi posibilitatea de a lucra remote (de acasă) 1-2 zile pe săptămână. 

Voucher pentru tratamente stomatologice

Propunem un sprijin financiar în valoare 1.500 de lei pentru achitarea consultaţiilor, tratamentelor stomatologice, achitarea dispozitivelor medicale.

Sprijin financiar pentru copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate

Un sprijin financiar minim pentru copiii care au rămas în grija rudelor în timp ce ambii părinţi sunt la muncă în străinătate. În funcţie de anumite criterii, ajutorul va fi oferit persoanelor care-şi asumă creşterea acestor copii şi poate fi acordat strict pentru rechizite, haine, analize medicale etc. pentru aceşti copii.

Concurs Naţional de Proiecte Pentru Familie 

Similar Concursului de proiecte studenţeşti sau de tineret, poate fi organizat un call de proiecte dedicate familiilor, pe care să le deruleze organizaţiile şi fundaţiile. Proiectele câştigătoare vor fi stabilite în baza unei metodologii, iar granturile stabilite în funcţie de bugetul dedicat programului. Anul trecut, MFTES a derulat concursuri de proiecte studenţeşti şi de tineret pentru care a acordat granturi de 50.000 de lei/proiect”, a scris Gabriela Firea pe Facebook, potrivit news.ro.

Ministrul PSD a adăugat că este o prioritate pentru ea şi pentru colegii coaliţiei de guvernare creşterea natalităţii, în condiţiile în care ţara noastră se confruntă cu o masivă scădere demografică.

„Creşterea natalităţii este o prioritate pentru mine şi toţi colegii coaliţiei de guvernare, deoarece România se confruntă cu o masivă scădere demografică. Programul pentru sprijinirea cuplurilor infertile funcţionează deja la Ministerul Familiei, însă, toate familiile au nevoie de susţinere şi după ce vin pe lume copiii. La Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, în colaborare cu Ministerul de Finanţe, lucrăm la programe dedicate creşterii natalităţii şi susţinerii familiilor”, a completat Firea.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Nicolae Ciucă, despre un posibil „divorț” înainte de alegeri: „Eu cred că ar fi o greşeală să se rupă coaliţia”
Nicolae Ciucă, despre un posibil „divorț” înainte de alegeri: „Eu cred că ar fi o greşeală să se rupă coaliţia”

O rupere a coaliției PSD-PNL ar fi o greșeală, crede președintele liberal Nicolae Ciucă în contextul alegerilor care se apropie, și ar determina o guvernare care să nu mai fie stabilă.

Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”
Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”

Mircea Geoană crede că sondajele de opinie arată „nevoia de o schimbare mai profundă în România". Secretarul general adjunct al NATO a ținut astfel să-i dea replica premierului Marcel Ciolacu, după o declarație a acestuia.

Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”
Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, duminică, la Botoşani, că este "tot mai aproape de a lua o decizie" cu privire la revenirea sa în politica românească şi la o eventuală candidatură la Preşedinţia României.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.