După 12 zile de bombardamente ale Israelului, palestinienii din Gaza stau și 8 ore la coadă să cumpere o bucată de pâine

×
Codul embed a fost copiat

Armata israeliană este pregătită să declanșeze operațiunea terestră în Gaza. În tabăra cealaltă, situația civililor palestinieni este critică. Spitalele sunt arhipline, nu există alimente și medicamente, iar bombardamentele fac prăpăd.

Ajutoarele care ar fi trebuit să intre prin punctul de frontieră de la Rafah sunt în continuare blocate în partea egipteană a frontierei. Peste noapte, aviația israeliană a bombardat câteva sute de ținte din Gaza.

Armata israeliană a anunțat că a încheiat pregătirile pentru ofensiva terestră în Gaza. Ministrul israelian al Apărării le-a transmis soldaților să fie gata în orice moment.

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: „Organizați-vă, fiți pregătiți, ordinul va veni. Cine vede Gaza din afară acum, o va vedea și dinăuntru. Vă promit."

Analiștii spun că Hamas a avut timp să-și pregătească defensiva și va profita de mediul cunoscut și de uriașa rețea de tuneluri subterane pentru a organiza atacuri surpriză.

Philip Ingram, analist Sky News: „Singura armată din lume care e obișnuită să lupte într-o zonă urbană cu blindate grele și blindate de infanterie e cea a Israelului. S-au antrenat pentru misiunea asta, sunt pregătiți și îi învață și pe alții cum să lupte. Dar, oricât ar fi de pregătiți, oricât ar fi de buni, va fi o luptă dificilă. Putem spune că intră într-o ambuscadă pregătită din vreme."

Citește și
Joe Biden Israel
Reuters: Vizita în Israel îl leagă pe Biden și implicit pe SUA de orice atac în Fâșia Gaza
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Până acum, aproape un milion de civili palestinieni s-au refugiat în sudul Fâșiei Gaza, catalogată de armata israeliană ca "zonă sigură”. Doar că și acolo au avut loc bombardamente.

Joi după-amiază, spitalul din localitatea Khan Younis a primit 80 de răniți, printre ei și mulți copii mici.

Unele secții ale spitalului funcționează fără electricitate, iar medicii fac intervenții la lumina lanternei de la telefonul mobil.

Mohammed Qandeel, director de urgență, Spitalul Nasser: „La terapie intensivă nu mai e niciun pat disponibil. A trebuit să lăsăm doi oameni să moară fiindcă nu am avut ventilatoare."

Organizațiile umanitare spun că civilii au început să se întoarcă acasă, în nordul enclavei, chiar dacă se expun pericolului. Nu se mai simt în siguranță nicăieri, iar lipsuri acute sunt peste tot.

Civil: „Am venit dintr-un loc lovit de bombardamente și distrugere. Am venit pe jos și am ajuns aici, să căutăm refugiu, siguranță și puțin confort, în această tabără ONU pentru refugiați. Dar și aici sunt bombardamente peste tot. Jur că nu cerem mâncare. Vrem să ne întoarcem acasă, vrem liniște, vrem siguranță."

Palestinienii stau chiar și opt ore la coadă să cumpere o bucată de pâine. Și tot atâtea să umple un bidon cu combustibil, necesar pentru funcționarea generatoarelor.

Palestinian: „Nu mai e benzină, gaz, motorină, nimic. Oamenii gătesc la foc, ne-am întors în epoca de piatră."

Secretarul general al ONU: „Fac apel la un armistițiu umanitar imediat. De aproape două săptămâni, oamenii din Gaza sunt fără combustibil, alimente, apă, medicamente și alte lucruri esențiale. Bolile se răspândesc, proviziile sunt pe ducă, oamenii mor.”

Pe de altă parte, într-un discurs ținut la oră de vârf în fața națiunii, președintele american Joe Biden a declarat că e vital, pentru securitatea Statelor Unite, ca Israelul și Ucraina să câștige războaiele în care sunt implicate.

Joe Biden, președintele SUA: „Hamas și Putin reprezintă amenințări diferite, dar au ceva în comun: vor să anihileze complet democrațiile învecinate. Să le anihileze complet.”

Biden a anunțat că va cere Congresului să aprobe un pachet de finanțare de urgență pentru Israel și Ucraina, în valoare de aproximativ 100 de miliarde de dolari, pe parcursul anului viitor.

Joe Biden, președintele SUA: „Calitățile de lider ale Statelor Unite țin lumea la un loc. Alianțele americane țin America în siguranță. Valorile americane sunt cele care îi conving pe alții să colaboreze cu noi. Nu merită să riscăm toate astea dacă întoarcem spatele Ucrainei și Israelului.”

În ultimele zile, însă, au apărut tot mai multe atacuri cu drone asupra unor baze americane din Siria și Irak. Iar un distrugător american a interceptat mai multe rachete lansate de rebelii Houthi din Yemen, cel mai probabil către ținte din Israel.

Brig. Gen. Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului: „E clar că avem o creștere în ceea ce privește activitatea dronelor în Irak și Siria. Vom lua toate măsurile necesare să apărăm Statele Unite și trupele aliate, în fața oricărei amenințări.”

Din cauza riscurilor de escaladare a unui conflict în Orientul Mijlociu, Statele Unite au cerut ieri cetățenilor americană să părăsească rapid Libanul. La fel au procedat și Marea Britanie și Germania.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Israelul, atacat simultan de pe două teritorii. Armata israeliană, în alertă
Israelul, atacat simultan de pe două teritorii. Armata israeliană, în alertă

Sirenele de raid aerian au sunat joi după-amiază simultan în sudul şi nordul Israelului, tirurile de rachete fiind trase atât din Gaza, cât şi Liban, relatează The Times of Israel şi Jerusalem Post.

Reuters: Vizita în Israel îl leagă pe Biden și implicit pe SUA de orice atac în Fâșia Gaza
Reuters: Vizita în Israel îl leagă pe Biden și implicit pe SUA de orice atac în Fâșia Gaza

Biden a mers în Israel pentru a susţine lupta statului evreu împotriva Hamas şi pentru a oferi ajutor palestinienilor, dar, prin faptul că a zburat la Tel Aviv, liderul american s-a legat în acest fel de orice luptă care va urma, a scris, joi, Reuters.

Preşedintele Iranului acuză SUA că sunt
Preşedintele Iranului acuză SUA că sunt "complice la crimele" Israelului din Gaza. "Bombele care cad sunt americane"

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a acuzat miercuri SUA că sunt "complice la crimele" Israelului, după bombardarea unui spital din Gaza şi după vizita în Israel a preşedintelui american Joe Biden, relatează AFP.

UEFA a decis! România nu va mai juca în această țară
UEFA a decis! România nu va mai juca în această țară

Comitetul Executiv al UEFA a decis joi ca, având în vedere situaţia actuală de pe teritoriul statului Israel, nicio partidă internaţională să nu se dispute acolo până la noi dispoziţii, informează FRF.

MAE: Încă un român din Israel, cu dublă cetățenie, a fost dat dispărut
MAE: Încă un român din Israel, cu dublă cetățenie, a fost dat dispărut

Autorităţile israeliene au informat cu privire la dispariţia a încă unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, cu domiciliul în Statul Israel, a anunţat joi Ministerul Afacerilor Externe.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.