Un urmas al lui Mos Ion Roata a devenit personajul principal al zilei Unirii de la Galati. Ce le-a povestit curiosilor

Ultimul update: Miercuri 27 Ianuarie 2016 06:59
Data publicarii: Duminica 24 Ianuarie 2016 19:01
Categorie: Actualitate

Un urmas al lui Mos Ion Roata a fost personajul principal al zilei Unirii de la Galati.
 

Este un stranepot, in varsta de 68 de ani, care se numeste Alexandru Roata. El le-a povestit tuturor curiosilor despre celebrul sau stramos, participant marcant la mica Unire din 1859.

Descendentul lui mos Ion Roata, un stra-stranepot, care are astazi 68 de ani, explica relatia de rudenie cu faimosul stramos. Se numeste Alexandru, nume pe care l-a primit in cinstea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, si a avut o copilarie in care i s-a povestit foarte mult despre deputatul care a marcat Mica Unire.

Alexandru Roata, stra-stranepotul lui mos Ion Roata: "Imi spunea mie bunica, care a auzit si ea de la soacra ei. Venea acasa si intreba ce s-a mai intamplat prin sat. Cui i-a murit o vaca, un bou, un cal - si el le dadea bani. El nu stiu de unde facea rost de bani. Am inteles ca lua de la bogati."

Din fericire, aceste povesti vor merge mai departe. Alexandru Roata are un nepot. Cel mai tanar urmas al taranului care a votat in 1859 pentru unirea principatelor se numeste Adrian, are 13 ani, este in clasa a 6-a si e tare mandru de originile sale.

iLikeIT. Secretul din spatele succesului Sector 7: De la "Scoala vietii" si "Glorie Mielului" pana la "Politia Glumelor"

Adrian Roata, stra-stra-stra-stranepotul lui mos Ion Roata: "Am citit cu tataia o carte, "Mos Ion Roata si Unirea", de Ion Creanga, si am zis eu "cine-i acest mos Ion Roata?" Si tataia a zis ca e chiar ruda cu noi. Si m-am mirat, aveam vreo patru ani, eram foarte mic."

Aceste memorii, dar si alte ecouri ale acelor zile au fost prezentate astazi la Galati.

Cristian Caldararu, directorul Muzeului de Istorie Galati: "Un ecou al stradaniei romanilor care si-au dorit, cu zeci de ani in urma, inainte de 1859, ca sa traiasca intre granitele naturale ale unui stat national."

In Casa Memoriala Alexandru Ioan Cuza, pastrata de pe vremea cand domnitorul era Parcalab de Covurlui, au fost expuse trei ziare din Franta, de la 1859. Acestea spun chiar pe primele pagini povestea principelui Cuza. Mos Ion Roata a fost un taran roman, deputat in Divanul Ad-hoc si un sustinator inflacarat al domnitorului Cuza si al reformei agrare.
 

Surse: Papa Francisc ar putea vizita Romania in 2018, la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire

Surse: Papa Francisc ar putea vizita Romania in 2018, la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire

loto

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 19 noiembrie 2017

Un șofer de 79 de ani din Neamț a căzut cu mașina într-un lac de acumulare

Fostul principe Nicolae, pentru Știrile ProTV: ”Trebuie spus tot adevărul”

Brunch cu preparate tradiționale, la Sibiu

Mic dejun gratuit pentru cei care lasă cheile mașinii la bar, dacă au băut

Li se ia gunoiul de la ușă, gratis, dar tot nu îl sortează. Vecinii își fură între ei pungile

Proteste 19 noiembrie

Noi proteste în România. 200 de oameni în Piața Victoriei, mii de persoane în toată țara

Accident grav în Olt: un bărbat a murit

Imagini șocante filmate în București: un șofer agresiv sparge parbrizul unei mașini

Un şofer fără permis a rănit 2 poliţişti şi a fugit. E căutat acum de toţi agenţii

Celebrul marcaj din Timişoara ar putea fi şters. Primarul îi face "gâşte" pe cei care-l critică

Regele Mihai, "într-o stare îngrijorătoare de sănătate". Principesa Margareta se întoarce în ţară