Un urmas al lui Mos Ion Roata a devenit personajul principal al zilei Unirii de la Galati. Ce le-a povestit curiosilor

Ultimul update: Miercuri 27 Ianuarie 2016 06:59
Data publicarii: Duminica 24 Ianuarie 2016 19:01
Categorie: Actualitate

Un urmas al lui Mos Ion Roata a fost personajul principal al zilei Unirii de la Galati.
 

Este un stranepot, in varsta de 68 de ani, care se numeste Alexandru Roata. El le-a povestit tuturor curiosilor despre celebrul sau stramos, participant marcant la mica Unire din 1859.

Descendentul lui mos Ion Roata, un stra-stranepot, care are astazi 68 de ani, explica relatia de rudenie cu faimosul stramos. Se numeste Alexandru, nume pe care l-a primit in cinstea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, si a avut o copilarie in care i s-a povestit foarte mult despre deputatul care a marcat Mica Unire.

Alexandru Roata, stra-stranepotul lui mos Ion Roata: "Imi spunea mie bunica, care a auzit si ea de la soacra ei. Venea acasa si intreba ce s-a mai intamplat prin sat. Cui i-a murit o vaca, un bou, un cal - si el le dadea bani. El nu stiu de unde facea rost de bani. Am inteles ca lua de la bogati."

Din fericire, aceste povesti vor merge mai departe. Alexandru Roata are un nepot. Cel mai tanar urmas al taranului care a votat in 1859 pentru unirea principatelor se numeste Adrian, are 13 ani, este in clasa a 6-a si e tare mandru de originile sale.

Adrian Roata, stra-stra-stra-stranepotul lui mos Ion Roata: "Am citit cu tataia o carte, "Mos Ion Roata si Unirea", de Ion Creanga, si am zis eu "cine-i acest mos Ion Roata?" Si tataia a zis ca e chiar ruda cu noi. Si m-am mirat, aveam vreo patru ani, eram foarte mic."

Aceste memorii, dar si alte ecouri ale acelor zile au fost prezentate astazi la Galati.

Cristian Caldararu, directorul Muzeului de Istorie Galati: "Un ecou al stradaniei romanilor care si-au dorit, cu zeci de ani in urma, inainte de 1859, ca sa traiasca intre granitele naturale ale unui stat national."

In Casa Memoriala Alexandru Ioan Cuza, pastrata de pe vremea cand domnitorul era Parcalab de Covurlui, au fost expuse trei ziare din Franta, de la 1859. Acestea spun chiar pe primele pagini povestea principelui Cuza. Mos Ion Roata a fost un taran roman, deputat in Divanul Ad-hoc si un sustinator inflacarat al domnitorului Cuza si al reformei agrare.
 

Surse: Papa Francisc ar putea vizita Romania in 2018, la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire

Surse: Papa Francisc ar putea vizita Romania in 2018, la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire

Accident Calea Lugojului

Teoria consilierului primarului Timișoarei, privind cauza prăbușirii porții

Cutremure în Vrancea şi în Marea Neagră, duminică dimineaţă

Localul celebru în care Ceaușescu n-a intrat niciodată, pentru că a fost considerat nesigur

Dragnea a vorbit la telefon cu Viktor Orban. Întelegerea la care au ajuns

Noaptea caselor: programul evenimentului organizat sâmbătă seară

Realizatorul ”Wild Carpathia” pregătește încă 8 episoade despre România, care vor fi la ProTV

scandal petrecere acasa

Muzica dată tare, seara târziu, v-ar putea aduce 5 ani de închisoare

Accident grav în Timișoara. 3 persoane au fost transportate la spital

7 migranți au încercat să treacă ilegal frontiera cu două taximetre

Prinţul Harry s-a intâlnit cu militarii români care participă la Jocurile Invictus

DN1, blocat la ieşirea din Azuga după un accident

Autostrada Soarelui, blocată de 8 ore din cauza unui accident. Două autotrenuri s-au ciocnit