Un medic de la maternitatea Polizu este acuzat că a lăsat să moară un copil născut prematur. Cum se apără

×
Codul embed a fost copiat

Un grav caz de malpraxis este anchetat de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti: o femeie acuză un medic ginecolog de la maternitatea Polizu din Capitală că i-ar fi lăsat bebeluşul, o fetiţă născută prematur la şase luni, să moară.

UPDATE: În urma dezvăluirilor apărute, avocații medicului Florian Robe, acuzat că ar fi lăsat copii născuţi prematur să moară, au oferit prima reacție din partea cadrului medical.

„Înțelegem interesul major al presei pentru acest subiect, însă aducerea în spațiul public a unor informații care nu au caracter oficial, prezentate trunchiat și care lasă loc unor interpretări subiective, încalcă un principiu fundamental în materie procesual-penală, cel al prezumției de nevinovăție. 

Dreptul cetățenilor la informare nu ar trebui să primeze în fața dreptului clientului nostru de a i se asigura toate garanțiile procesuale până la pronunțarea unei decizii finale de către o instanță de judecată.  

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Clientul nostru nu se sustrage de la efectuarea anchetei penale, dimpotrivă, a răspuns prompt la solicitările procurorilor și a oferit toate detaliile necesare stabilirii împrejurărilor de fapt și de drept, în vederea aflării adevărului.

După cum cunoașteți, actele de urmărire penală nu sunt publice și, tocmai de aceea, ne rezervăm dreptul de a nu face niciun fel de declarații în legătură cu actele din dosarul în curs. Această conduită apreciem că ar trebui să fie însușită de toate persoanele implicate, lăsând organele de cercetare să efectueze actele de urmărire fără presiune mediatică.

Existența unei anchete în curs de desfășurare nu ar trebui să pună sub semnul îndoielii activitatea profesională a unei persoane, precum nici experiența și conduita sa medicală. 

De asemenea, facem apel la colegii noștri avocați să respecte normele de deontologie profesională și, nici de dragul publicității, să nu aducă acuze în mod nejustificat împotriva unor specialiști, unități spitalicești sau a unui întreg sistem medical”, au transmis avocații medicului. 

Știrea inițială

Pruncul a fost găsit în final de o asistentă, care a sesizat că trăieşte şi l-a dus de urgenţă la incubator.

Acuzațiile aduse medicului

La adresa medicului respectiv, au apărut acuzaţii conform cărora ar fi lăsat copii născuţi prematur să moară. Avocatul Adrian Cuculis afirmă că acesta este acuzat de tentativă la omor calificat prin cruzimi şi că e audiat vineri la Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Avocatul susţine că acuzaţiile la adresa medicului au fost aduse în baza unor filmări prin care „s-a refăcut filmul ororilor”, el anunţând că un copil aruncat la gunoi, într-o pungă legată, a reuşit să scape, conform News.ro. 
 
„Cele explicate mai sus şi care sunt extrem de precise , au fost şi filmate şi pe baza filmărilor s -a refăcut filmul ororilor. De asemenea , toate actele întocmite pentru 'mortul viu', adică copilul care a scăpat cumva dintr-o pungă legată la gură ca să se asfixieze şi să moară, au fost făcute în fals. Este începutul poveştii şi probabil că vor ieşi la iveală şi alţi părinţi care nu ştiu ce s-a întâmplat cu copiii lor”, precizează Cuculis.
 
Conform avocatului, din declaraţiile date de asistente şi cadre medicale din spital, medicul îşi făcuse „o practică” din a-i trata astfel de copiii născuţi prematur. 
 

Reacția lui Alexandru Rafila

 
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat ca se fac verificări reprezentanţii Inspecţiei Sanitare, MS şi Direcţie de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, însă nu poate fi intervenit în cadrul anchetei penale desfăşurate de către procurori.
 
„Inspecţia Sanitară este acolo, atât colegi de la Ministerul Sănătăţii cât şi de la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Am verificat, nu este un caz nou, este un caz de acum trei ani, din anul 2019. Este o anchetă penală în curs. Nu putem să intervenim în niciun fel în cadrul acestei anchete. E o situaţie de acum trei ani. Rămâne să fie clarificată. Înţeleg că era un copil prematur. Nu ştiu dacă era sau nu era viabil. Lucrul acesta îl va stabili ancheta care se află în derulare”, a declarat Alexandru Rafila, vineri la Antena 3, conform News.ro.
 

El a mai spus că cei de la Inspecţia Sanitară nu fac anchete, ci evaluează modul în care au fost acordate îngrijirile medicale, dacă acestea au respectat sau nu condiţiile igienico-sanitare.

„Sunt colegi de la Inspecţia Sanitară, dar nu face anchete. Evaluează modul în care se acordă îngrijirile de natură medicală, dacă se respectă condiţiile igienico-sanitare. Nu putem să facem anchetă la Ministerul Sănătăţii. Este o situaţie care a avut loc acum trei ani. Deci nu putem să verificăm decât situaţia actuală, nu ceea ce a fost acum trei ani”, a completat ministrul Sănătăţii.

Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu – Rusescu” anunță controale

Managerul INSMC „Alessandrescu – Rusescu”, Oana Toader, anunţă că spitalul va exprima un punct de vedere cu privire la controalele făcute de instituţii ale statului şi care vizează activitatea medicului, după încheierea anchetei. 
 
Conducerea spitalului în cadrul căruia funcţionează Maternitatea Polizu precizează că „de la producere incidentului până în prezent la conducerea INSMC Alessandrescu – Rusescu au fost mai mulţi manageri”, oficialii unităţii sanitare neprecizând la ce incident fac referire.

Colegiul Medicilor face anchetă

După apariția acuzațiilor, Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) s-a autosesizat și a declanșat o cercetare disciplinară, vineri, ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, referitoare la cazul de la Maternitatea Polizu.

“Colegiul Medicilor din Municipiul București afirmă CATEGORIC că o astfel de situație, presupunând că se confirmă ca urmare a anchetei, este INADMISIBILĂ. Trebuie, însă, înainte de orice afirmație, așteptat REZULTATUL OFICIAL al anchetei autorităților competente. Precizăm că la CMMB, până în prezent, nu este înregistrată o sesizare pe marginea acestui caz. În numele Biroului Consiliului Municipal al Colegiului Medicilor din Municipiul București", a transmis Colegiul Medicilor.

Parchetul a început urmărirea penală

Parchetul de pe lângă Tribunașul București a transmis, vineri, că s-a început umărirea penală față de medicul respectiv.

Mărturia tatălui unui copil declarat iniţial mort la naştere

Tatăl unui copil care a fost considerat mort, la naştere şi ”aruncat într-o tavă”, de către medicul respectiv, bebeluşul supravieţuind deşi nu i-a fost acordat niciun fel de asistenţă medicală, a povestit trauma prin care a trecut familia sa.

El spune că soţiei i-au făcut făcute injecţii de dilatare şi, în loc să fie dusă în sala de naşteri, a fost lăsată să „avorteze” în cabinetul asistentelor, iar copilul a fost găsit a doua zi, într-o caserolă cu capac băgat într-un sac. „Domnul doctor a spus că să stăm liniştiţi că suntem tineri şi vom face alt copil, nu e asta o problemă”, povesteşte bărbatul.

„Am ajuns acolo şi domnul doctor ne-a garantat că va face tot posibilul ca copilul să supravieţuiască. (...) A consultat-o pe soţie şi a zis că nu mai are lichid, că a pierdut lichidul pe drum. Au internat-o pe soţie, era pe 22. Pe 24 s-a pornit hemoragie şi domnul doctor a spus că nu mai poate face absolut nimic, că pe primul loc este mămica, să o salvăm -  asta e ce mi-a spus mie – şi că să stăm liniştiţi că suntem tineri şi vom face alt copil, nu e asta o problemă. I-a făcut nişte injecţii de dilatare la soţie, ca să avorteze, nu adus-o în sala de operaţii, a dus-o în cabinet la asistente, la salon unde era soţia internată. A născut, i-a spus că copilul este mort, a pus-o să semneze un act de deces că copilul este mort, a luat-o (n.r. pe fetiţa nou-născută) pur şi simplu şi a aruncat-o într-o  tăviţă. Nici nu i-a acordat primul ajutor, normal trebuia să-i acorde primul ajutor de resuscitare, pur li simplu a luat-o şi a aruncat-o într-o tăviţă”, a relatat bărbatul, conform News.ro.

 

 

 


Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Un copil de 15 ani a ajuns la spital după ce a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni. O traversa pe trotinetă
Un copil de 15 ani a ajuns la spital după ce a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni. O traversa pe trotinetă

Un băiat de 15 ani a fost transportat la spital, vineri, după ce a fost lovit de o maşină, în timp ce traversa, cu trotineta, o stradă din municipiul Turda, judeţul Cluj, la trecerea de pietoni.

O agenție europeană pentru aviație cere reducerea echipajului din cabină. Piloții spun că nu s-ar descurca singuri
O agenție europeană pentru aviație cere reducerea echipajului din cabină. Piloții spun că nu s-ar descurca singuri

Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației susținută și de un producător de avioane propune reducerea echipajului din cabină la un singur pilot în timpul zborului.

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.