66 de migranți, salvați în ultima clipă din largul Mării Negre
66 de migranți au fost salvați luni noapte din largul Marii Negre. Erau îmbarcați pe o nava turistică aflată în pericol de a se scufundă la 17 mile marine depărtare de Constanța.
Ambarcaţiunea de mici dimensiuni a fost observată la 35 de mile de Portul Constanța. Pe o furtună cu valuri de patru-cinci metri, vaporaşul cu 66 de oameni, printre care şi 11 copii, abia se vedea. Pasagerii stăteau înghesuiţi în cala navei pentru a se încălzi, uzi, fără mâncare şi apă.
Robert Robescu, scafandru ARSVOM: "Mai mult ca sigur se scufundau dacă nu erau în zona să fie asistaţi şi remorcaţi mai, mult ca sigur se producea un eveniment tragic. 60 de oameni înghesuiţi, înfriguraţi, copii, de toate."
Navele Agenţiei de Salvare a Victimelor Omeneşti pe Mare
au acţionat, contracronometru, alături de o şalupă a Gărzii de Coastă.
Echipajele de urgenţă au avut nevoie de 8 ore pentru a-i aduce în siguranţă în Portul Constanța. Când au ajuns pe uscat, câţiva copii au început să plângă, iar adulţi păreau traumatizaţi de experienţa cumplită trăită în furtună din Marea Neagră.
Ionela Păsat, ofiţer de presă garda de Coastă Constanța: ”Au declarat că sunt cetăţeni din Irak, Pakistan şi Afganistan din care 24 de copii, 11 femei şi 31 de bărbaţi care intenţionau să ajungă ilegal în ţara noastră."
Disperarea îi împinge pe aceşti oameni să se avânte într-o mare cunoscută ca extrem de periculoasă, mai ales iarna. Plătesc, în medie, câte 3000 de euro pentru a fi transportaţi din Turcia în România şi Bulgaria cu speranţa că vor ajunge în vestul Europei. De cele mai multe ori, călăuzele îi abandonează pe plajă, dacă ambarcaţiunile nu sunt descoperite în largul mării. La un singur transport, traficanţii câştiga în medie 150.000 de mii de euro.
Cosmin Bârzan, Centrul pentru Resurse Civice Constanța: "Din dialogurile pe care le-am avut cu astfel de persoane, numitorul comun este disperarea, disperarea şi nevoia de a fugi din zone de conflict. Coroborat, probabil, cu dorinţa de un trai mai bun. Riscurile fiind atât de natură materială, pentru că au fost foarte multe călăuze care au fugit cu banii pe care îi luaseră deja, până la cele de natură siguranţă a vieţii."
Numai în ultimele trei luni, în România au ajuns pe mare peste 500 de refugiaţi. Cei mai mulţi sunt internaţi în centrele speciale din Galaţi şi Arad.