Tigrul platanului face ravagii în parcurile din țară: "Nu reacţionează la niciun spray"

×
Codul embed a fost copiat

Tigrul platanului, o insectă supărătoare venită din America de Nord, face ravagii în această perioadă în parcurile din toată țara.

În orașele unde este foarte cald, mulți se plâng că nu pot sta în aer liber, fără să fie pișcați de aceste creaturi. Insecta se hrănește cu seva arborilor, iar specialiștii cred că, în căutare de hrană, ciupește și oamenii. Problema este că tigrul platanului nu este afectat de substanțele folosite pentru exterminarea țânțarilor, așa că doar hainele lungi ne pot apăra.

Tigrul platanului este o insectă de numai câţiva milimetri, care apare la temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Muşcătura provoacă urticarie în cazul celor cu pielea sensibilă.

Femeie: "Zboară prin parc şi nu ne putem feri de ele poate că există tot felul de soluţii, îi pişca şi pe copiii apar aşa nişte bubiţe, unii sunt alergici, alţii nu".

Bărbat: "Nu reacţionează la nici un spray de insecte. Seara mai ales e plin, se pun pe piele, gât, pe umeri, pişca uneori mai mult seară după 7-8"

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Femeie: "Nu ştiam ce ne tot pişca, am crezut că sunt nişte purici, sunt micuţi negri cu un alb"

Insecta este din familia ploşniţelor şi i se spune popular "tigrul platanului" pentru că se hrăneşte cu seva din frunzele acestor copaci. Prima dată a fost observată la noi în ţara în 2010, însă de atunci s-a înmulţit foarte mult.

Prof. universitar Doru Petanec, specialist USAMBVT: "Are mai multe generaţii pe an, la noi în ţara cam trei, patru generaţii şi iernează ca şi adult în crăpăturile scoarţei sau sub scoarţa platanului. Creşterea, răspândirea, amploarea speciei este favorizată de verile secetoase, deci aşa cum vedem încălzirile din ultima perioadă cu cu veri excesiv de secetoase, poate să depună până la 350 de ouă."

Tigrul platanului este imun la substanţele împotriva ţânţarilor.

Imre Farkas, viceprimarul Municipiului Timişoara: "Avem o gamă largă de agenţi chimici, nu-s chimist să vă spun, dar acoperă o arie foarte largă contra ţânţarilor şi animale zburătoare gen ţânţari, efectiv pentru aceste musculiţe nu ştiu dacă acoperă"

Este recomandat să vă scuturaţi bine hainele, atunci când intraţi în casă, după o plimbare în parc, pentru ca tigrii platanului se fixează bine pe textile sau în păr.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
România a pierdut populația unui oraș ca Ploieștiul într-un an
România a pierdut populația unui oraș ca Ploieștiul într-un an

Populația României scade și îmbătrânește într-un ritm alarmant. Anul trecut, potrivit Institutului Național de Statistică, au plecat în străinătate aproape un sfert de milion de români.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.