Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

"Strainul", numele de cod al Securitatii pentru Regele Mihai. Ce contineau notele informative

Embed:

Exilul de aproape o jumatate de veac al Regelui Mihai nu a insemnat doar interdictia de a reveni in tara. Securitatea comunista l-a urmarit pas cu pas.

La Bucuresti, Directia "Dezinformare" a fostei politii politice a avut mare grija sa-l denigreze pe fostul monarh. I se spunea, codificat "Rex" si "Leon", iar din 1975 si "Strainul".

Prima nota informativa despre Regele Mihai este datata 31 decembrie 1947. Era surprinsa starea de spirit din Capitala, a doua zi dupa ce regele fusese silit de comunisti sa renunte la tron.

Ingrijorarea cu privire la simpatia bucurestenilor pentru monarh, dar si cererea ambasadorului Marii Britanii de a i se permite sa paraseasca Romania, se regasesc in document.

In primii ani de exil notele informative au fost putine.

"Informatiile veneau, in buna masura, de la personalul consular, de la personalul ambasadelor, care notificau fiecare miscare a regelui", a declarat Mihai Demetriade, cercetator CNSAS.

Dosarul suveranului roman a primit de la Securitate indicativul "6096", una dintre primele insemnari fiind despre casatoria cu Ana de Bourbon.

Documentele surprind si "cariera" regelui in exil: la inceput proprietarul unei ferme de pasari, Mihai I s-a angajat apoi ca pilot de incercare, a devenit patron al unei firme care producea aparatura de zbor si, in cele din urma, broker.

Totul sub lupa securitatii care il denigra, in plan intern, prin toate mijloacele, lansand teoria averii colosale pe care ar fi luat-o din Romania.

Notele contin si episoade de-a dreptul hazlii. Intr-o adresa din 1973 scrie negru pe alb ca cea de-a doua fiica a regelui - Elena - se va casatori cu Printul Charles al Marii Britanii, fiul Reginei Elisabeta a II-a.

Regele Mihai a stiut mereu ca este filat pentru ca il informau serviciile de contraspionaj elvetian in legatura cu infiltrarile din anturaj.

Multe dintre filele din Dosarul 6096 au fost expuse la Biblioteca Nationala, sub coordonarea lui Mihai Demetriade, cercetator la CNSAS.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 30 Iunie 2013
Citeste mai multe despre: Regele Mihai,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed