Seful DNA, Codruta Kovesi: Recuperarea prejudiciilor ar putea descuraja coruptia; scopul pedepsei ar fi astfel atins

Codruta Kovesi

Recuperarea prejudiciilor constatate prin hotarari judecatoresti definitive ar putea sa descurajeze coruptia, iar scopul pedepsei penale ar fi si astfel atins, a declarat procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi.

Ea a precizat ca peste 310 milioane de euro asteapta sa fie executate.

Intrebata, inainte de a intra la bilantul Ministerului Public, daca modelul francez este cea mai buna varianta pentru noua structura care va fi infiintata pentru confiscarea bunurilor provenite din infractiuni, Codruta Kovesi a spus: "Modelul francez este un mod eficient, prin ceea ce ne arata datele statistice publicate de aceasta institutie. Noi sustinem orice formula legislativa sau institutionala care va duce la confiscarea efectiva a bunurilor indisponibilizate si fata de care s-a dispus confiscarea".

Seful DNA a subliniat ca este extrem de important ca scopul pedepsei penale sa fie atins si prin recuperarea acestor prejudicii.

"Asa cum am spus si la bilantul DNA, peste 310 milioane de euro asteapta sa fie executate. Sunt hotarari definitive care pot fi executate. Daca aceasta suma ar intra efectiv in bugetul de stat, spre exemplu, ar putea fi dublate salariile medicilor pe anul urmator sau ar putea fi folositi in alte variante. Este extrem de important ca scopul pedepsei penale sa fie atins si prin recuperarea acestor prejudicii care, repet, sunt luate prin hotarari definitive si trebuie executate. Astfel, ar putea fi descurajata coruptia, iar scopul pedepsei, care nu este doar represiv, ci este si unul preventiv, ar fi atins", a mai spus Kovesi.

Citește și
Victor Ponta la Guvern
Ponta, despre acuzatiile Elenei Udrea: Numele meu apare in acest "House of Cards" de Romania ca sa fie mai palpitant
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”

Guvernul va crea o structura speciala pentru valorificarea la nivel national a bunurilor confiscate in cadrul procedurilor judiciare penale, in incercarea de a creste gradul de valorificare a creantelor provenite din infractiuni la cel putin 25 la suta, nivelul actual de valorificare fiind extrem de scazut. Noua structura va fi denumita "Oficiul National de Management al Bunurilor Sechestrate/Confiscate" si va primi avizul Guvernului pana la sfarsitul lunii martie, releva un document consultat de Mediafax. Pentru infiintarea noii structuri, autoritatile romane iau in calcul sa urmeze modelul francez, in conditiile in care in Franta exista deja o institutie similara.

In prezent, Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni, din cadrul Ministerului Justitiei, este structura cu atributii in acest domeniu, dar rapoartele si evaluarile internationale din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene au indicat dificultati in activitatea de valorificare a bunurilor confiscate, deoarece competentele de management al bunurilor sechestrate sunt partajate intre mai multe autoritati, fara o coordonare eficienta, cu impact inclusiv asupra sumelor efectiv recuperate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin procedurile de valorificare.

Din punct de vedere statistic, conform datelor furnizate de ANAF si monitorizate de Oficiu, procentul de recuperare efectiva a sumelor de bani provenind din activitatea de punere in executare a ordinelor de confiscare emise de instantele de judecata a inregistrat o scadere accentuata in ultimii ani.

Astfel, potrivit unei statistici a Oficiului, in 2013, valoarea bunurilor sechestrate a depasit 434 milioane euro, dar cea a bunurilor efectiv confiscate conform notificarilor ANAF a fost de doar 7,6 milioane de euro. La bilantul Directiei Nationale Anticoruptie, in prezenta presedintelui Klaus Iohannis si a premierului Victor Ponta, Codruta Kovesi arata ca hotararile judecatoresti definitive in cauzele DNA au inclus confiscarea a peste 310 milioane de euro, suma care, daca ar fi fost executata si recuperata, ar fi asigurat fondul de salarii pe care statul il plateste tuturor medicilor intr-un an.

Seful DNA preciza ca, anul trecut, valorile indisponibilizate de DNA au fost de peste 303 milioane de euro, ceea ce reprezinta de peste 13 ori bugetul institutiei pe un an de zile.

La sfarsitul anului trecut, consilierul procurorului-sef al DNA Marius Bulancea a declarat ca procurorii anticoruptie au pus sechestru, in 2014, asupra unor bunuri ce valoreaza 150 milioane euro, dar ca acestea vor ajunge efectiv in patrimoniul statului abia peste patru-cinci ani, dupa ce vor fi date sentinte definitive in dosarele in care s-au dispus masurile asiguratorii.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Gimnasta ajunsă milionară în euro la 18 ani scoate bani din orice! Decizia luată de frumoasa americancă
FOTO Gimnasta ajunsă milionară în euro la 18 ani scoate bani din orice! Decizia luată de frumoasa americancă
Citește și...
REUTERS: De pe terenul de baschet in sala de judecata. Sefa DNA si-a castigat fani luptand impotriva coruptiei
REUTERS: De pe terenul de baschet in sala de judecata. Sefa DNA si-a castigat fani luptand impotriva coruptiei

Presiunea politica exercitata asupra procurorilor pentru a abandona cazuri pe care le ancheteaza a crescut in contextul in care sunt vizati oficiali, insa rezistenta procurorilor a crescut, spune Laura Codruta Kovesi intr-un interviu acordat Reuters.

Ponta, despre acuzatiile Elenei Udrea: Numele meu apare in acest
Ponta, despre acuzatiile Elenei Udrea: Numele meu apare in acest "House of Cards" de Romania ca sa fie mai palpitant

Presedintele PSD Victor Ponta a declarat la Sinaia ca respinge toate afirmatiile facute de Elena Udrea referitoare la o discutie pe care ar fi avut-o cu ea, pentru numirea Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror-sef al DNA.

Reactia Codrutei Kovesi:
Reactia Codrutei Kovesi: "Nu e prima data cand suspectii ma denigreaza". Ce spune Elena Udrea despre numirea ei la sefia DNA

Laura Codruta Kovesi a facut primele declaratii dupa toate afirmatiile facute de Elena Udrea in prvinta numirii sale la sefia DNA.

Recomandări
Proteste. Impozitarea tichetelor de masă și a concediilor medicale, picătura care a umplut paharul sindicaliștilor
Proteste. Impozitarea tichetelor de masă și a concediilor medicale, picătura care a umplut paharul sindicaliștilor

Mii de sindicaliști de la Blocul Naţional Sindical au mărșăluit în Capitală. Au cerut reducerea fiscalității și demararea de urgență a unei reforme fiscale.

Cât are pus deoparte, în medie, fiecare angajat din România în contul din Pilonul II de pensii. Suma lunară a crescut cu 50%
Cât are pus deoparte, în medie, fiecare angajat din România în contul din Pilonul II de pensii. Suma lunară a crescut cu 50%

Peste 135 de miliarde de lei este suma pe care au reușit să o strângă românii în conturile personale de pensii, Pilon 2.  

Gest neobișnuit. Parchetul European, condus de Kovesi, amenință că va da în judecată Comisia Europeană. Răspunsul primit
Gest neobișnuit. Parchetul European, condus de Kovesi, amenință că va da în judecată Comisia Europeană. Răspunsul primit

Laura Codruţa Kovesi, șefa Parchetului European - însărcinat cu investigarea infracţiunilor financiare grave care afectează interesele UE - a luat, la 9 aprilie, decizia de a lansa o aşa-numită "procedură de soluţionare amiabilă" cu Comisia Europeană.