Satenii din Deveselu ii asteapta pe americani de 9 ani. VIDEO
Baza aeriana de la Deveselu are un trecut "glorios" in randul bazelor aeriene ale Romaniei. In martie '52 au aterizat acolo primele avioane MIG 15.
Baza Aeriana de Vanatoare-Bombardament de la Deveselu a fost construita cu sprijin sovietic, devenind apoi o importanta baza de aviatie militara, cu toate dotarile necesare, scrie Mediafax.
Acolo au aterizat primele aparate MIG 15, in martie 1952, iar ulterior ele au fost inlocuite cu MIG 19. Prima escadrila de MIG-21F-13 a aterizat tot la aceasta baza, in februarie 1962.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Tot ca o premiera, la baza aeriana de la Deveselu a fost facut primul zbor supersonic cu un MIG 19, in anii '60.
Baza de la Deveselu servea in anii '80 atat pentru zboruri de noapte, cat si pentru zboruri de zi, cu patru escadrile, operate de 100 de piloti. Pana in anii '90, baza a mai functionat doar pentru aparare aeriana cu o singura unitate operata pe timp de noapte.
Primarul localitatii Deveselu, Gheorghe Beciu, a declarat ca ii asteapta pe americani din 2002, fiind pregatit sa le ofere oaspetilor terenuri pentru ca acestia sa-si amplaseze cartierul.
O ceremonie militara a avut loc la fosta baza militara aeriana de la Deveselu. La festivitate au luat parte secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu si subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher, impreuna cu seful Statului Major General al Armatei Romaniei, general-maior Stefan Danila, ambasadorul SUA Mark Gitenstein, precum si alte oficialitati americane, dar si autoritati locale.
Seful Statului Major General al Armatei Romaniei, general-maior Stefan Danila, a subliniat importanta amplasarii in Romania a elementelor sistemului antiracheta, care are rolul de a spori securitatea impotriva amenintarilor reprezentate de rachetele cu raza scurta sau medie de actiune.