Reactii dupa moartea maestrului Radu Beligan. Klaus Iohannis: A fost intruchiparea desavarsita a actorului

Radu Beligan

Radu Beligan a fost un monument, nu a fost numai un actor, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Marinela Tepus, directorul Teatrului Nottara.

"Radu Beligan a fost un monument, nu a fost numai un actor, iar faptul ca el si-a depasit propriile limite ajungand aproape la 100 de ani este un reper pentru noi toti ca ne putem depasi limitele si putem fi la fel. Gandul meu bun este pentru toti cei care se duc si care, din pacate, nu lasa in urma un nume la fel de pregnant", a spus Marinela Tepus.

Actorul George Ivascu, despre Radu Beligan: Unul dintre cei mai dedicati oameni de teatru. Era teatrul in sine

Si directorul Teatrului Metropolis, George Ivascu, a declarat ca Radu Beligan a fost un om "foarte generos" si ca isi imagina ca il va celebra pe artist la implinirea varstei de 100 de ani.

''Am fost convins ca o sa il celebram pe Radu Beligan la 100 de ani. Era un om foarte generos'', a afirmat acesta.

Citește și
radu beligan
Radu Beligan a murit la varsta de 97 de ani. Trupul actorului va fi depus sambata la Teatrul National
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

George Ivascu si-a amintit ca Beligan ajunsese, pe scena Metropolis, la reprezentatia cu numarul 97 a spectacolului "Lectia de violoncel". "Voiam, la a 98-a reprezentatie, sa ii facem o surpriza, dar nu am apucat", a adaugat Ivascu.

El a amintit de generozitatea lui Beligan si de faptul ca el a inaugurat Teatrul Metropolis. "Este cel care a taiat panglica Teatrului Metropolis impreuna cu mine", a mai spus George Ivascu.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a scris cateva cuvinte in memoria marelui actor, pe pagina sa de Facebook.

"Viata este o scena, spunea Shakespeare. Astazi, Radu Beligan, intruchiparea desavarsita a actorului, a omului de teatru, paraseste aceasta scena. Prin energia dedicata publicului de-a lungul intregii sale vieti, ne-a lasat un mesaj fundamental: nimic nu se poate construi fara daruire, credinta in valorile fundamentale ale umanitatii si fara iubire. Aplauzele publicului i-au fost cel mai drag cantec si imbold, fie ca ele sa-i insoteasca memoria in posteritate. Ne vom aminti de Radu Beligan la fiecare coborare si ridicare de cortina.
Dumnezeu sa va odihneasca, Maestre!"

Suteu: Disparitia lui Radu Beligan marcheaza disparitia unei generatii ce a marcat istoria teatrului romanesc

Ministrul Culturii, Corina Suteu, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj dprin care isi exprim regretul fata de moartea actorului si regizorului Radu Beligan, despre care spune ca a marcat o generatie a teatrului romanesc.

”Regret moartea actorului Radu Beligan si exprim condoleante familiei si celor apropiati. Disparitia dintre noi a marelui actor marcheaza disparitia unei generatii care a marcat istoria teatrului romanesc. A interpretat roluri celebre, in capodopere ale dramaturgiei romanesti si universale, piese semnate, printre altii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu sau Jean Anouilh. Dumnezeu sa-l odihneasca!”, este mesajul demnitarului.

Arsinel: Odata cu moartea lui Beligan dispare o minunata poveste a teatrului romanesc

Odata cu moartea lui Radu Beligan dispare o minunata poveste a teatrului romanesc, a declarat actorul Alexandru Arsinel.

"Odata cu disparitia lui dispare o minunata poveste a teatrului romanesc, un actor de o calitate spirituala si artistica deosebita. Nu intamplator s-a detasat si ca nume si ca interpretare si ca personalitate de grupul marilor artisti romani, el fiind mai intotdeauna undeva intr-o zona speciala, zona Beligan", a spus Arsinel.

El a subliniat devotamentul fata de teatru al lui Radu Beligan si faptul ca acesta a purtat o dragoste profunda spectatorilor de la care "a furat permanent energie" ca sa poata reveni cu marele lui talent sa impresioneze a doua zi.

"A reusit sa ma faca, la un moment dat, sa imi dau si eu seama care este dimensiunea talentului meu. Il regret mult pe maestru, pentru ca fac parte din acea categorie de actori care l-a vorbit non-stop de bine", a adaugat Arsinel.

Emilia Popescu: Radu Beligan - un fenomen mondial; ar fi vrut sa se stinga pe scena, asa cum a trait

Radu Beligan, "un fenomen mondial" si "una dintre cele mai mari personalitati culturale ale Romaniei", si-ar fi dorit sa se stinga pe scena, asa cum a trait, a marturisit actrita Emilia Popescu.

"Domnul Beligan ar fi vrut sa se stinga pe scena, asa cum a trait. Cred ca singurul regret pe care l-ar avea este ca nu i s-a intamplat in timpul unui spectacol. (...) Repet, cred ca singurul regret al domnului Beligan este ca nu s-a intamplat pe scena, asa cum a dorit. Dar a stat pe scena pana de curand, ceea ce este o raritate pentru oricine", a declarat miercuri pentru Agerpres Emilia Popescu.

Potrivit actritei, Radu Beligan a fost "un fenomen mondial" si "una dintre cele mai mari personalitati culturale ale Romaniei".

"Vorbim despre un fenomen mondial si despre una dintre cele mai mari personalitati culturale ale Romaniei si sunt foarte bucuroasa ca am avut ocazia, ca destinul meu a putut sa se intersecteze cu al dansului", a mai spus Emilia Popescu.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Radu Beligan, maestru al teatrului romanesc. Recordurile si performantele uriase reusite de actor de-a lungul carierei
Radu Beligan, maestru al teatrului romanesc. Recordurile si performantele uriase reusite de actor de-a lungul carierei

Radu Beligan, maestru al teatrului romanesc, a carui longevitate artistica a fost recunoscuta si de reprezentantii Guinness World Records, a fost unul dintre cei mai apreciati artisti ai scenei teatrale nationale.

Radu Beligan a murit la varsta de 97 de ani. Trupul actorului va fi depus sambata la Teatrul National
Radu Beligan a murit la varsta de 97 de ani. Trupul actorului va fi depus sambata la Teatrul National

Radu Beligan, internat de vineri, in Sectia de Terapie Intensiva, a decedat miercuri, la ora 13.00, la Spitalul de Urgenta Elias, in urma unui stop cardio-respirator, a declarat, pentru News.ro, directorul medical al unitatii sanitare, dr. Dana Safta.

Radu Beligan a implinit 97 de ani si a fost aplaudat la scena deschisa.
Radu Beligan a implinit 97 de ani si a fost aplaudat la scena deschisa. "Nu-l mai tin picioarele, dar mintea e sclipitoare"

Aplauze la scena deschisa pentru actorul Radu Beligan, care a implinit luni 97 de ani. Si-a sarbatorit ziua de nastere chiar pe scena, in fata publicului pentru care traieste.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.