Război în Ucraina, ziua 31. Rușii au bombardat un reactor nuclear din Harkov

Peste 10 milioane de oameni și-au părăsit locuințele din Ucraina, de la începutul războiului, iar mai mult de 3,5 milioane au fugit din țară. Printre victimele războiului din Ucraina se numără și 136 de copii, dintre care 200 sunt răniți, a anunțat, sâmbă

ucraina, kiev
Getty

Joe Biden s-a întâlnit pentru prima dată cu ministrul ucrainean de Externe și se află acum la Varșovia alături de omologul său polonez. Între timp, Rusia lansează din mare mai multe rachete spre Ucraina.

26-03-2022 23:53

În metroul Harkov, animatorii îi liniștesc pe copiii care se ascund de armata rusă

Mai mulți animatori costumați în personaje din desene animate se joacă cu copiii care se adăpostesc de săptămâni întregi în metroul din Harkov, oraș aflat sub asediul invadatorilor ruși.

Animatorii încearcă astfel să-i aline pe cei mici, scrie The Guardian

26-03-2022 23:44

Kievul susţine că Washingtonul ''nu are nicio obiecţie'' privind transferul avioanelor de luptă poloneze

Statele Unite au dat asigurări Kievului că nu au "nicio obiecţie" legată de transferul avioanelor de luptă poloneze în Ucraina, a afirmat sâmbătă ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, într-un mesaj scris transmis AFP, potrivit Agerpres.

"Statele Unite ne-au dat asigurări că nu au obiecţii cu privire la transferul avioanelor", a scris Dmitro Kuleba care s-a întâlnit în cursul dimineţii cu preşedintele american Joe Biden, aflat în vizită în Polonia. "Mingea este acum în terenul Poloniei", a adăugat el.

"Vom studia această problemă mai detaliat în conversaţiile noastre cu colegii noştri polonezi pentru a le auzi poziţia, dar vreau să fiu clar: Ucraina are o nevoie critică de mai multe avioane de luptă", a continuat şeful diplomaţiei de la Kiev.

"Avem nevoie de ele pentru a găsi un echilibru în cer şi a-i împiedica pe ruşi să comită mai multe crime de război, să arunce mai multe bombe asupra oraşelor noastre şi să ucidă mai mulţi civili", a explicat el, exprimându-şi speranţa ca această problemă să fie "rezolvată cât mai curând posibil".

Dmitro Kuleba şi ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, au discutat cu preşedintele american sâmbătă dimineaţă la Varşovia, cu prilejul întâlnirii cu secretarul de stat american, Antony Blinken, şi secretarul Apărării, Lloyd Austin.

La 8 martie, luând vizibil prin surprindere Statele Unite, Polonia a propus să-şi trimită "fără întârziere şi gratuit toate avioanele de tip MiG-29 la baza aeriană Ramstein din Germania şi să le pună la dispoziţia guvernului SUA", pentru a fi predate ulterior Ucrainei.

Washingtonul a considerat iniţial că această ofertă nu este "viabilă". A doua zi, Pentagonul a respins definitiv această propunere.

"Considerăm că adăugarea de aeronave la inventarul ucrainean nu este de natură să schimbe în mod important eficacitatea forţelor aeriene ucrainene în raport cu capacităţile ruseşti" în aer, a declarat atunci purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

În plus, "serviciile de informaţii sunt de părere că transferul avioanelor MiG-29 Ucrainei ar putea fi perceput ca o deversare a conflictului şi ar putea antrena o reacţie importantă a Rusiei care ar creşte perspectiva unei escaladări militare cu NATO", a subliniat el. 

26-03-2022 23:35

Sean Penn: ”Ucraina va câștiga această luptă”

Actorul și regizorul Sean Penn a prezis sâmbătă că Ucraina „va câștiga această luptă”, într-un dialog la Varșovia cu Jim Costa, de la CNN.

„Nu am nicio îndoială”, a spus Penn, care se afla în Ucraina lucrând la un documentar când s-a produs invazia forțelor ruse. „Și întrebarea este când vor realiza acest lucru”.

Penn, care a fondat organizația de caritate CORE (Community Organizated Relief Effort) după cutremurul din 2010 din Haiti, a declarat că s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky și a lăudat „curajul și unitatea extraordinare” ale țării.

„Ceea ce aș spune este că nu îmi pot imagina că vreo ființă umană ar fi știut pe deplin că s-a născut pentru acest moment, până când acest moment s-ar fi întâmplat”, a spus el despre președintele ucrainean.

Penn speră că Academia de Arte și Științe Cinematografice recunoaște criza ucraineană când va prezenta duminică premiile Oscar și-i va permite lui Zelensky să vorbească prin video.

„Nu este nimic mai important pe care Premiile Academiei ar putea face decât să-i ofere acea oportunitate de a vorbi cu noi toți”, a spus Penn.

26-03-2022 23:18

12 jurnaliști au fost uciși, 10 răniți și 6 răpiți de ruși, de la începutul războiului din Ucraina

Procurorul general ucrainean Iryna Venediktova are câteva cifre despre jurnaliştii care au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei ruse, potrivit The Guardian.

”De la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, 12 jurnalişti au fost ucişi şi 10 au fost răniţi – procurorul general Iryna Venediktova. Au fost înregistrate și șase cazuri de răpire a jurnaliștilor de către ruși”, precizează autoritățile ucrainene.

26-03-2022 23:04

Turcia exclude sancţionarea oligarhilor ruşi

Oligarhii ruşi pot continua să vină şi să facă afaceri în Turcia atât timp cât respectă legea turcă şi dreptul internaţional, a afirmat sâmbătă ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.

"Nu participăm la sancţiuni. Le aplicăm doar pe cele decise de Naţiunile Unite. Cu siguranţă, cetăţenii ruşi pot vizita ţara noastră", a răspuns Mevlut Cavusoglu în cursul unui interviu în marja Forumului de la Doha, în Qatar, la o întrebare despre iahturile aparţinând miliardarului rus Roman Abramovici care au acostat în această săptămână în sud-vestul Turciei.

"În ţara noastră, permitem tot ce este legal şi nu se poate face nimic ilegal. Răspunsul meu este foarte clar", a replicat Mavlut Cavusoglu în faţa întrebărilor insistente privind posibila participare a Turciei la sancţiunile care vizează oligarhii ruşi.


26-03-2022 22:54

Rușii au bombardat un reactor nuclear din Harkov

”The Kyiv Independent raportează că reactorul nuclear de cercetare din Harkov a fost lovit de bombardamentele rusești”, scrie The Guardian.

La scurt timp, Parlamentul Ucrainei a confirmat atacul, printr-o postare pe Twitter.

”Armata rusă a tras din nou într-o unitate de cercetare nucleară din Harkov. În prezent, este imposibil de estimat amploarea pagubelor din cauza ostilităților care nu se opresc în zona instalației nucleare” - Inspectoratul de Reglementare Nucleară de Stat”, se arată în mesajul Parlamentului ucrainean.

26-03-2022 21:52

Biden avertizează Rusia: ”Să nu vă gândiți să avansați un centimetru pe teritoriul NATO”

Preşedintele SUA Joe Biden a reafirmat sâmbătă că Statele Unite nu doresc să intre în conflict cu forţele ruse care au invadat Ucraina, dar a lansat un avertisment puternic Moscovei: ”Să nu vă gândiţi să avansaţi un centimetru pe teritoriul NATO”.

”Acest război este deja un eşec strategic pentru Rusia”, a adăugat Biden în cursul unui discurs rostit la Castelul Regal din Varşovia, cu un ton deosebit de dur faţă de preşedintele rus Vladimir Putin.




26-03-2022 20:55

Biden, despre Putin: ”În numele lui Dumnezeu, omul ăsta nu poate să rămână la putere!”. Reacția Kremlinului

Joe Biden a spus despre Vladimir Putin că ”nu poate să rămână la putere” după ce a ordonat războiul din Ucraina, făcând un apel la poporul rus, despre care precizează că nu el este inamicul.

În discursul său de sâmbătă seară, Joe Biden a adoptat o poziție fermă, spunând că Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”, scrie The Guardian.

Kremlinul a reacționat imediat la declarația lui Biden referitoare la faptul că Putin nu mai poate rămâne la putere, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov. ”Asta nu o poate decide domnul Biden. Este doar alegerea oamenilor din Federația Rusă”, a transmis Kremlinul.

La scurt timp, și Casa Albă a reacționat, transmițând că Joe Biden nu a îndemnat, de fapt, la schimbarea regimului în Rusia. 

26-03-2022 20:15

Biden: Putin spune minciuni ”obscene”. NATO nu vrea dispariția Rusiei, dar trebuie să ne întărim pentru un război lung

Joe Biden a spus despre Vladimir Putin că spune minciuni ”obscene” atunci când vorbește despre ”denazificarea” Ucrainei, precizând că NATO nu urmărește ”dispariția” Rusiei. În schimb, trebuie să ne întărim pentru un război lung, declară Biden. Președintele american a mai spus că NATO este o alianță defensivă și că nu a căutat niciodată dispariția Rusiei. El a adăugat că sancțiunile „rapide și costisitoare” sunt singurele soluții care vor determina Rusia să-și schimbe cursul.

Biden a precizat că trebuie să „ne întărim” pentru o „luptă lungă înainte” în războiul Rusiei cu Ucraina.

„În această bătălie, trebuie să fim cu ochii limpezi. Această bătălie nu va fi câștigată nici în zile, nici în luni. Trebuie să ne întărim pentru lupta lungă care urmează”, a spus Biden.

26-03-2022 19:50

Biden a fost informat despre bombardarea Liovului, în apropierea locului unde urma să țină un discurs. Ce a decis

Președintele Joe Biden a fost informat despre bombardarea Liovului de către ruși, oraș din Ucraina aflat la mică distanță de locul în care urma să țină un discurs în cadrul vizitei sale oficiale în Polonia. Biden a decis să meargă oricum la locul din Varșovia unde s-a adresat mulțimii, în condițiile în care acesta se afla la circa 400 de kilometri de bombardamentele invadatorilor ruși.

26-03-2022 19:17

Primarul orașului Slavutîci a fost eliberat

Primarul orașului Slavutîci, din nordul Ucrainei, a fost eliberat sâmbătă de forțele ruse, după ce a fost reținut, a declarat într-un comunicat partidul politic ucrainean Sluha Narodu, conform CNN.

„Primarul răpit de Slavutych este deja în libertate”, se arată într-un comunicat. „Mitingurile [împotriva rușilor] continuă în oraș”.

Trupele ruse au intrat sâmbătă în orașul, care a fost construit pentru muncitorii de la centrala nucleară de la Cernobîl, stârnind proteste ale locuitorilor.

Într-un videoclip postat pe Facebook, primarul Iuri Fomichev a fost arătat adresându-se locuitorilor sâmbătă și le-a spus că vor trebui să „comunicați cu ocupanții” după ce trupele ruse au intrat în oraș. Fomichev le-a spus locuitorilor că rușii vor căuta arme, dar vor părăsi centrul orașului.

Vor verifica dacă există o armă sau dacă se ascunde cineva cu ea. Se vor duce la poliție, se vor duce la biroul de recrutare militară. E clar. Vor face o tură [prin oraș] aici până la prânz. După prânz, ei trebuie să părăsească orașul. Va fi un singur punct de control și nu vor fi în oraș. Noi înșine guvernăm orașul", a spus el.

Fomichev a adăugat: „Dacă cineva trebuie să părăsească orașul, vom cădea de acord asupra procedurii. Ne dăm seama că acum trebuie să comunicăm cu ocupanții. Nu există altă variantă. Nu avem mitraliere, lansatoare de grenade, rachete, tancuri. Avem mâini, creier și inimi. Acesta este principalul lucru pe care îl avem. Și dragoste pentru Ucraina, pentru Slavutîci!"

26-03-2022 18:18

Biden îl numește pe Putin "măcelar", dar Kremlinul ripostează

În timpul unei scurte declarații, după o vizită la o întâlnire cu niște refugiați ucraineni, Joe Biden a fost pus de jurnaliști să își exprime părerea despre Vladimir Putin.

"Este un măcelar", a răspuns Biden.

Kremlinul a ripostat la aceste comentarii la scurt timp după aceea, spunând că acestea "îngustează și mai mult posibilitățile de refacere a relațiilor", potrivit agenției de presă de stat Tass, citată de Sky News.

26-03-2022 17:05

Cel puțin trei explozii puternice la Liov

De această dată, ținta trupelor ruse ar fi fost un turn de televiziune. Potrivit autorităților, cinci persoane au fost rănite. Anterior, regiunea Liov a mai fost bombardată de ruși în două rânduri. Președintele american Joe Biden se află la Varșovia, care se află la 400 de kilometri de Liov.

26-03-2022 16:53

Armata rusă a tras asupra memorialului victimelor Holocaustului din Drobițki Yar, în apropiere de Harkov, și l-a avariat, anunță Ministerul Apărării din Ucraina.

26-03-2022 16:34

Orașul Cernigău este "complet distrus", 200 de civili au fost uciși

Potrivit lui Vladislav Atroșenko, primarul orașului Cernigău, "este mai ușor să numeri clădirile care au supraviețuit" în Cernigău, o capitală regională din nordul Ucrainei. Mai mult de jumătate din cei 285.000 de locuitori ai orașului au plecat, potrivit The Kyiv Indepedent.

26-03-2022 15:54

Starea de asediu prevăzută pentru Kiev, anulată

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anulat sâmbătă prelungirea stării de asediu prevăzută pentru capitala Ucrainei.

Într-o declarație pe Telegram, Klitschko a spus că starea de asediu - planificată să înceapă sâmbătă la ora 20:00 și să dureze până luni la ora 7:00 - nu va fi introdusă, potrivit CNN.

"Perioada starii de asediu va rămâne cea normală - de la ora 20:00 la 7:00. Va fi posibil să se circule în capitală și în regiune duminică după-amiază", a declarat Klitschko.

26-03-2022 15:27

Biden, către liderul Poloniei: "Stabilitatea în Europa este de o importanță critică"

Joe Biden i-a vorbit președintelui polonez Andrzej Duda în această după-amiază.

Biden a explicat cât de importantă este stabilitatea europeană pentru SUA și și-a reafirmat sprijinul pentru NATO și în special pentru articolul 5 - responsabilitățile de apărare colectivă.

"Unul dintre lucrurile pentru care i-am mulțumit președintelui Duda a fost faptul că cel mai important criteriu în această lume în schimbare... este ca NATO să rămână absolut, complet, complet unită, să nu existe nicio separare a punctelor de vedere, ca orice am face, să facem la unison și toată lumea să fie de acord", a transmis președintele SUA, potrivit Sky News.

26-03-2022 14:57

Kremlinul confirmă rolul lui Abramovici în negocierile dintre Ucraina și Rusia

Kremlinul a confirmat că magnatul rus Roman Abramovici a luat parte la negocierile ruso-ucrainene, în contextul în care presa a relatat că Abramovici a apărut ca interlocutor în facilitarea unor potențiale discuții de pace.

Într-o conferință telefonică de joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Abramovici "a luat parte la negocieri în etapa inițială, este adevărat".

Financial Times a relatat că Vladimir Putin a aprobat personal rolul potențial al lui Abramovici în negocieri, citând două persoane anonime care au cunoștințe directe despre acest subiect.

Nu este clar ce rol joacă în acest moment Abramovici în negocierile potențiale dintre Ucraina și Rusia, notează CNN

26-03-2022 14:38

La Varșovia a avut loc prima întâlnire dintre ministrul ucrainean de Externe Kuleba și ministrul Apărării Reznikov cu omologii lor americani, Anthony Blinken și Lloyd Austin.

26-03-2022 14:24

De la începutul războiului, bombardamentele din Ucraina au afectat cel puțin 59 de lăcașe de cult în cel puțin opt regiuni.

Cele mai multe dintre bisericile distruse sunt ortodoxe, a declarat Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Etnopolitică și Libertatea de Conștiință.

26-03-2022 13:45

Un comandant rus s-ar fi sinucis

Nexta, o agenție de știri independentă din Europa de Est, relatează că un comandant rus s-a sinucis, citând Ministerul ucrainean al Apărării.

Sky News anunță, însă, că nu a primit nicio veste de la forțele rusești cu privire la sinuciderea raportată.

26-03-2022 13:05

Marea Britanie trimite patru avioane Typhoon la baza Mihail Kogălniceanu, anunță ministerul Apărării de la Londra. 

26-03-2022 12:58

Trupele rusești l-ar fi răpit pe primarul din Slavutîc

Trupele ruse au aruncat cu grenade paralizante asupra civililor care s-au adunat la un miting pro-ucrainean în orașul Slavutîc. Primarul din Slavutîc, Iuri Fomichiv, a fost răpit de militarii ruși, potrivit Ukrinform.

Șeful administrației militare regionale din Kiev, Oleksandr Pavliuk, a redat aceste informații pe Telegram.

26-03-2022 12:39

Rușii susțin că au distrus un depozit de arme ucrainean

Armata rusă a revendicat sâmbătă noi atacuri cu rachete asupra unor obiective militare din vestul, centrul și sud-vestul Ucrainei.

Într-o declarație publicată sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că rachetele de croazieră Kalibr lansate de pe mare "au distrus un depozit cu muniție și arme în apropierea așezării Veliki Korovintsi, regiunea Jîtomîr".

Konașenkov a continuat: "De asemenea, o rachetă de croazieră Onyx de înaltă precizie a distrus o bază de combustibil din zona Nikolaiev, care aproviziona cu combustibil gruparea AFU [Forțele Armate ale Ucrainei] din partea de sud a Ucrainei", potrivit CNN.

Mai multe rachete rusești au distrus un depozit care conținea arme și echipamente militare în apropierea orașului Jîtomîr din nord-vestul Ucrainei, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Patru rachete Kaliber au fost lansate de pe o navă de luptă din Marea Neagră, care au lovit depozitul din apropierea orașului industrial, situat la aproximativ 120 km vest de Kiev, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, precizează Al Jazeera.

26-03-2022 12:28

Starea de asediu a fost prelungită la Kiev

Tocmai am aflat că primarul Kievului prelungește starea de asediu în capitala ucraineană de la ora locală 20:00 (18:00 GMT) de sâmbătă până luni la ora 08:00.

Primarul Vitali Klitschko a precizat într-o postare online că decizia a fost luată de armata ucraineană, fără a da alte detalii, potrivit BBC.

26-03-2022 12:09

Vicepremierul ucrainean a declarat că au fost convenite 10 coridoare umanitare pentru sâmbătă, cărora vor permite cetățenilor să părăsească în siguranță orașele asediate.

Cu toate acestea, The Kyiv Independent spune că locuitorii din Mariupol trebuie să se îndrepte singuri spre Zaporojie, oraș aflat în apropiere, deoarece forțele rusești nu vor lăsa autobuzele să treacă.

26-03-2022 12:02

Biden se va întâlni cu doi miniștri ucraineni la Varșovia

Președintele american Joe Biden se va alătura unei întâlniri la Varșovia între miniștrii ucraineni de Externe și al Apărării și omologii lor americani, a anunțat Casa Albă.

"În această dimineață, președintele Biden va trece pe la o întâlnire între secretarii Antony Blinken și Lloyd Austin și miniștrii ucraineni de Externe Dmitro Kuleba și de Apărare Oleksii Reznikov", a precizat Casa Albă, potrivit Al Jazeera.

26-03-2022 11:54

Forțele lui Vladimir Putin au preluat controlul asupra orașului Slavutîci, unde locuiesc muncitorii de la defuncta centrală nucleară de la Cernobîl, a declarat în această dimineață guvernatorul regiunii Kiev, Oleksandr Pavliuk.

Pavliuk a scris într-o postare online că trupele rusești au ocupat spitalul din Slavutîci și l-au răpit pe primar. Rapoartele nu au fost încă verificate, anunță Sky News.

Vineri, Ucraina a declarat că trupele sale au respins primul atac al trupelor rusești care se apropiau de oraș.

26-03-2022 11:18

Numărul persoanelor din Ucraina care trec în Polonia începe să scadă

Numărul persoanelor care fug din Ucraina spre Polonia a început să scadă în ultimele zile, 30.500 de persoane au traversat vineri, cu 6,4% mai puțin decât în ziua precedentă, a anunțat sâmbătă poliția de frontieră poloneză.

Sâmbătă, până la ora 08:00 (ora României), au trecut 6.100 de persoane - ceea ce reprezintă o scădere de 11% față de aceeași perioadă a zilei de vineri.

Mai mult de 2,2 milioane de persoane au trecut în Polonia de la începutul războiului, a scris agenția pe Twitter, notează BBC.

O parte dintre aceste persoane care au fugit din Ucraina au părăsit deja Polonia, dar expertul în migrație de la Universitatea din Varșovia, profesorul Maciej Duszczyk, estimează că au mai rămas aproximativ 1,2-1,3 milioane de refugiați.

Mai mult de 300.000 de persoane au intrat în Ucraina prin Polonia de la începutul războiului, a precizat agenția.

26-03-2022 10:54

Serghei Şoigu a suferit un infarct, susţine consilierul ministrului ucrainean al Afacerilor Interne

Serghei Şoigu a suferit un infarct, susţine consilierul ministrului ucrainean al Afacerilor Interne.

Anton Geraşcenko susţine că Serghei Şoigu a suferit un infarct, informează novinite.com, preluat de news.ro.

Serghei Şoigu nu a fost văzut public în perioada 11-24 martie, iar joi a apărut pentru scurt timp într-un videoclip lansat de preşedintele rus Vladimir Putin.

„Atacul de cord al lui Şoigu a venit după acuzaţia dură a lui Putin privind eşecul complet al invaziei Ucrainei”, a scris Geraşcenko pe Facebook.

Potrivit acestuia, Şoigu, în vârstă de 66 de ani, se recuperează în prezent la spital.

26-03-2022 10:26

Sirenele de raid aerian au răsunat în mai multe orașe din Ucraina

Sirenele de raid aerian au fost auzite, sâmbătă dimineață, în mai multe orașe din Ucraina, potrivit rapoartelor presei locale, citate de BBC.

Avertizările au răsunat în Kiev, în Cerkasî și Kirovohrad, în centrul Ucrainei, dar și în sud-edt, în Zaporojie și Dnipro.

De asemenea, în estul Ucrainei, în Jîtomîr, au fost auzite sirene, dar și în Harkiv și Sumi, în regiunile de nord-est.

26-03-2022 09:42

136 de copii au fost uciși până acum în războiul din Ucraina

Până acum, printre victimele războiului din Ucraina se numără și 136 de copii, a anunțat, sâmbătă, pe Telegram, biroul procurorului general al Ucrainei, scrie BBC.

Acesta a adăugat că numărul copiilor răniți este de 199.

Aceeași informație a fost postată pe Facebook de Parchetul General al Ucrainei, informează The Guardian.

Vineri, ONU a confirmat 1.081 de morţi civili şi 1.707 de răniţi în Ucraina de la începutul invaziei ruse.


26-03-2022 09:28

Peste 8.600 de cetăţeni ucraineni au intrat vineri în România, informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. De la începutul războiului, România a primit 546.223 de cetăţeni ucraineni.

În data de 25 martie, în interval de 24 de ore, prin punctele de frontieră au intrat în România 63.945 de persoane, dintre care 8.675 cetăţeni ucraineni - în scădere cu 13,2 % faţă de ziua precedentă, transmite Poliția de Frontieră.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.362 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 18,3 %), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 2.684 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 7,6 %).

De la declanşarea acestei crize şi până vineri, la ora 24,00, la nivel naţional au intrat în România 546.223 de cetăţeni ucraineni.

26-03-2022 09:03

ONU confirmă gropile comune în oraşul ucrainean asediat Mariupol

Organizaţia Naţiunilor Unite a primit „din ce în ce mai multe informaţii” privind existenţa gropilor comune în oraşul ucrainean asediat Mariupol.

Oficialii ONU au spus că s-au obținut  „informaţii prin satelit” în acest sens, a declarat Matilda Bogner, şefa ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina, potrivit CNN, preluat de news.ro.

„Estimăm că una dintre acele gropi comune cuprinde aproximativ 200 de persoane”, a spus şefa ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina, într-o conferinţă de presă. 

26-03-2022 08:32

Volodimir Zelenski: Rusia a pierdut până acum peste 16.000 de militari

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a pierdut până acum peste 16.000 de militari.

Volodimir Zelenski a mai arătat, într-un mesaj video, că autorităţile au putut asigura 18 coridoare umanitare în ultima săptămână şi au reuşit să salveze 37.606 de persoane, dintre care 26.477 din oraşul asediat Mariupol.

„Numărul pierderilor ruşilor a depăşit 16.000 de victime”, a spus Zelensky într-un mesaj video postat vineri pe reţelele de socializare.

„Printre ei se numără şi comandanţii de rang înalt. Până acum nu s-a raportat că ar fi fost ucişi generali sau amirali ruşi. Totuşi, în acest număr avem un comandant al uneia dintre armatele ocupanţilor şi un secund la comanda Marinei Mării Negre”, mai afirmă preşedintele Zelenski, potrivit news.ro

26-03-2022 08:03

Șeful spionilor militari ucraineni: „Armata rusă, a doua armată din lume, este doar un mit”

Șeful direcției informațiilor militare din Ucraina: „Armata ucraineană a arătat că armata rusă, a doua armată din lume, este doar un mit”

Şeful serviciului ucrainean de informaţii militare, generalul Kirilo Budanov, le-a promis ruşilor un "adevărat iad" în Ucraina, unde armata rusă, pe care o consideră "medievală", se va confrunta cu o gherilă constantă a partizanilor ucraineni, potrivit unui interviu publicat vineri, citat de AFP și Agerpres.

„Comandamentul rus a făcut numeroase greşeli şi noi folosim aceste greşeli", a declarat generalul Budanov.

„Armata ucraineană a arătat că armata rusă, a doua armată din lume, este doar un mit. Este doar o concentrare de putere medievală, cu vechi metode de luptă", a adăugat acest tânăr general de 36 de ani care s-a angajat în armată după căderea URSS şi a fost pregătit după metodele NATO.

26-03-2022 07:31

Vladimir Putin a promulgat legea care pedepsește cu 15 ani de închisoare distribuirea „informațiilor false”

Președintele rus a promulgat legea informațiilor false, cu pedepse de până la 15 ani de închisoare

Vladimir Putin a semnat vineri seară o lege care prevede pedepse cu închisoare de până la 15 ani pentru ''informaţii false'' privind acţiunea Moscovei în străinătate. Este o armă represivă suplimentară pentru controlul informaţiilor privind ofensiva sa în Ucraina, relatează AFP.

Noua lege pedepsește ''difuzarea publică de informaţii false cu bună ştiinţă sub pretextul unor informaţii fiabile'' despre ''activităţi ale organelor de stat ruse în afara teritoriului rus''.

Pedeapsa prevăzută creşte la 15 ani de închisoare dacă ''informaţiile false'' au ''antrenat consecinţe grave''.

Această lege o completează pe cea adoptată la începutul lunii martie care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicarea de ''informaţii false'' despre armata rusă.

26-03-2022 07:00

Interpol oferă sprijin refugiaților ucraineni, în Republica Moldova

Interpolul a anunţat că a desfăşurat o echipă de sprijin operaţional în Republica Moldova, la cererea acestei ţări care se confruntă cu un aflux de refugiaţi.

Desfăşurată în capitala Chişinău şi în diverse tabere de refugiaţi, această misiune formată din experţi vizează ''să ofere un sprijin pe teren forţelor de ordine şi agenţiilor umanitare care gestionează afluxul mare de refugiaţi din Ucraina'', precizează organizaţia internaţională de cooperare poliţienească într-un comunicat, preluat de Agerpres.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Medvedev a enumerat patru scenarii în care Rusia ar putea folosi arme nucleare
Medvedev a enumerat patru scenarii în care Rusia ar putea folosi arme nucleare

Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a declarat că Rusia are mai multe motive în baza cărora poate folosi arme nucleare.

Rusia: Prima fază a operaţiunii militare în Ucraina e aproape încheiată şi de acum înainte se va concentra pe Donbas
Rusia: Prima fază a operaţiunii militare în Ucraina e aproape încheiată şi de acum înainte se va concentra pe Donbas

Ministerul rus al Apărării a transmis vineri că prima fază a operaţiunii sale militare în Ucraina este aproape încheiată.

Rusia anunţă că a distrus cea mai mare rezervă de carburant a armatei ucrainene, de lângă Kiev
Rusia anunţă că a distrus cea mai mare rezervă de carburant a armatei ucrainene, de lângă Kiev

Rusia anunţă vineri că a distrus joi cea mai mare rezervă de carburant a armatei ucrainene, în apropiere de Kiev, într-un atac cu rachete de croazieră, relatează AFP.

Medvedev a enumerat patru scenarii în care Rusia ar putea folosi arme nucleare
Medvedev a enumerat patru scenarii în care Rusia ar putea folosi arme nucleare

Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a declarat că Rusia are mai multe motive în baza cărora poate folosi arme nucleare.

Rusia: Prima fază a operaţiunii militare în Ucraina e aproape încheiată şi de acum înainte se va concentra pe Donbas
Rusia: Prima fază a operaţiunii militare în Ucraina e aproape încheiată şi de acum înainte se va concentra pe Donbas

Ministerul rus al Apărării a transmis vineri că prima fază a operaţiunii sale militare în Ucraina este aproape încheiată.

Rusia anunţă că a distrus cea mai mare rezervă de carburant a armatei ucrainene, de lângă Kiev
Rusia anunţă că a distrus cea mai mare rezervă de carburant a armatei ucrainene, de lângă Kiev

Rusia anunţă vineri că a distrus joi cea mai mare rezervă de carburant a armatei ucrainene, în apropiere de Kiev, într-un atac cu rachete de croazieră, relatează AFP.

Recomandări
Sute de polițiști au declanșat 50 de percheziții în Brașov, Constanța și București. Dosar privind găzduirea unor ucraineni
Sute de polițiști au declanșat 50 de percheziții în Brașov, Constanța și București. Dosar privind găzduirea unor ucraineni

50 de percheziţii au loc, joi, în judeţele Braşov şi Constanţa, precum şi în municipiul Bucureşti, într-un dosar privind solicitări de decontare ilegală a peste 2,5 milioane de lei pentru găzduirea unor cetăţeni ucraineni.

 

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Mesajul lui Iordănescu pentru fanii români înainte de EURO 2024: ”Avem mereu nevoie de voi, la greu mai mult decât oricând!”
Mesajul lui Iordănescu pentru fanii români înainte de EURO 2024: ”Avem mereu nevoie de voi, la greu mai mult decât oricând!”

Selecţionerul Edward Iordănescu a transmis un mesajul pentru suporteri înainte de Euro-2024. El spune că naţionala are nevoie de fani exact atunci când lucrurile nu merg prea bine.