Proiectul cu care un neamt vrea sa salveze padurile din Fagaras. A cumparat 17.000 ha si viseaza la "Yellowstone de Romania"
Dupa retrocedarile de padure, in judetul Arges, s-au defrisat 10.000 de hectare. La concurenta cu firmele de exploatare, un neamt a cumparat, cu 45 de milioane de euro, 17.000 de hectare.
Nu taie, ci a cerut autoritatilor sa includa padurile lui in zona de stricta protectie. A cumparat si paduri defrisate, pe care le replanteaza. Sa fie pasiune pentru natura? Sau doar un alt investitor strain care profita de bogatia tarii noastre?
A venit in Romania acum 23 de ani, sa studieze convietuirea ciobanilor cu salbaticiunile padurii.
Christoph Promberger, Fundatia "Conservation Carpathia": "Nu mai plec, tara e asa de frumoasa!"
Azi, il gasim in batatura, pe proprietatea lui dintr-un sat de langa Fagaras.
Aici si-a cunoscut sotia, venita din Austria. Si-au construit casa intr-un sat de langa Fagaras, unde isi cresc copiii. Au o gospodarie bio si o pensiune. Aici vin turisti din toata lumea.
Acest om e unul dintre cei mai inversunati cumparatori de padure din Romania. Stapaneste, printr-o fundatie, 17.000 de hectare, in muntii Romaniei, dar nu ii ajung.
Christoph Promberger, Fundatia "Conservation Carpathia": "Noi vrem sa ajungem in - nu stiu, in 10, 20 de ani - la 100.000 de hectare. Vrem sa cream cel mai mare parc national cu padure din toata Europa. Cum este Yellowstone pentru SUA, asa sa fie Fagaras pentru Europa."
Fundatia cu titlul englezesc "Conservation Carpathia", e condusa de biologi straini si miliardari din topul Forbes. Cine sunt ei, vedeti duminica, de la ora 18:00, la "Romania, te iubesc!"
Christoph Promberger, Fundatia "Conservation Carpathia": "Pana acum, numai pentru cumparare de paduri, am cheltuit peste 45 de milioane de euro, adica o suma enorma."
A cumparat si sute de hectare gata defrisate, pe care le replanteaza. Acum, fundatia a cerut autoritatilor sa includa padurile sale in zonele protejate.
Mircea Verghelet, administrator Parcul National "Piatra Craiului": "N-am avut solicitari de la alti proprietari de a include paduri in zone protejate. In zonele respective nu se fac niciun fel de taieri."
Neamtul a luat in administrare si un fond cinegetic. Scopul declarat, protectia animalelor. A cerut o evaluare independenta, banuia ca cifrele au fost exagerate.
Mircea Verghelet: "In unele cazuri, pe aceste fonduri de vanatoare, se raporteaza efective mai mari, ca sa poti sa impusti mai multe."
Cate capre negre sunt in realitate in zona, vedeti la "Romania, te iubesc!". Visul neamtului este sa infiinteze, in parteneriat cu Guvernul Romaniei, Parcul National Fagaras.
Sa fie pasiune pentru natura sau doar un alt investitor strain care profita de bogatia noastra? Intreaga poveste, duminica, de la ora 18:00, la "Romania, te iubesc!".