Clipul cu românul rapit de jihadisti in Burkina Faso le-a dat sperante familiei acestuia: "El valoreaza mai mult in viata"

×
Codul embed a fost copiat

Romanul rapit in Burkina Faso este in viata, iar rapitorii sunt dispusi sa negocieze eliberarea lui. Mesajul video care a aparut in urma cu mai putin de 24 de ore transmite fara dubiu aceste informatii familiei lui Iulian Ghergut, dar si autoritatilor.

Romanul rapit in Burkina Faso este in viata, iar rapitorii sunt dispusi sa negocieze eliberarea lui. Mesajul video care a aparut in urma cu mai putin de 24 de ore transmite fara dubiu aceste informatii familiei lui Iulian Ghergut, dar si autoritatilor.

Barbatul este insa in mana unei grupari teroriste periculoase, care il poate ucide oricand. Asocierea rapitorilor cu ISIS ii ingrijoreaza cel mai mult pe cei care trebuie sa negocieze pentru viata romanului. Iar mesajul nu spune ce vor exact rapitorii in schimbul eliberarii lui Ghergut.

Iulian Ghergut, romanul rapit pe 4 aprilie, de langa Tambao, in Burkina Faso, este inca in viata. Sau era acum 12 zile, cand a fost facuta inregistrarea. Este in genunchi, cu mainile legate la spate.

Iulian Ghergut: "Am fost rapit in Tambao de catre membrii gruparii Al-Mourabitoun. Cer familiei mele sa ma ajute ca sa scap de aici cat mai repede. O salut pe mama, Cecilia, pe tatal meu, Giurgiu."

Citește și
roman rapit in Burkina Faso - stiri
Un grup jihadist a anuntat ca il detine pe romanul rapit in Burkina Faso. Scenariile luate in calcul de autoritati
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Materialul a fost in acest punct editat, semn ca ceea ce a spus in continuare Ghergut nu a fost aprobat de rapitor. Este lipita o a doua bucata in care este transmis mesajul cheie.

Iulian Ghergut: "Cer directorului companiei Pan African, domnul Souleyman, guvernului din Burkina Faso si din Romania sa ma elibereze cat mai repede si sa asiste la negocieri."

Asadar, cei care il tin inchis pe Ghergut sunt gata sa negocieze. Sunt vesti bune pentru familia ostaticului, pentru ca exista speranta. Imaginile mai transmit si un alt mesaj. Cele aproape 4 luni petrecute in capitvitate l-au schimbat radicat pe Iulian Ghergut. Slabit, cu barba crescuta, dar ingrijita, barbatul se lupta sa ramana in viata.

Rapitorii au creat o scena pentru inregistrarea mesajului. Ghergut are in spate 3 barbati cu fetele acoperite si inarmati, insa important ca niciunul dintre ei nu il ameninta direct cu arma. Pe fundal, o masina a fost acoperita cu o panza cu motive florale, poate ca sa ascunda peisajul ce ar duce la identificarea locului in care se afla.

Filmarea a fost postata initial pe un site jihadist, de unde a fost preluata de presa.

Nicu Sava: "Atunci cand se adreseaza opinie publice deobicei semnaleaza ca sunt dificultati in negocieri ca sa antreneze publicul care la randul sau sa exercite o presiune asupra guvernului. "

Celula de criza activata la scurt timp dupa rapirea romanului in Burkina Faso a anuntat ca studiaza mesajul.

"Persoana care apare în materialul video este cetateanul roman in cauza. In cazul in care veridicitatea materialului video se confirma, se poate considera ca materialul reconfirma datele detinute deja de celula de criza, conform carora cetteanul roman se afla in viata si este in bune conditii de sanatate", se arata intr-un comunicat al MAE.

Administratia prezidentiala a precizat si ea ca: "Presedinele Klaus Iohannis este in permanenta informat de catre celula de criza interinstitutionala convocata la MAE inca din 4 apirlie 2015."

Iulian Ghergut era ofiter de securitate la o mina de mangan, in zona Timbao, Burkina Faso. El a fost rapit in urma unui atac armat produs asupra patrulei din care facea parte. Ranit, Ghergut a fost dus intr-o zona care nu este controlata de autoritati. Informatii nesigure sustibeau la o luna de la rapire ca romanul a fost dus in Mali. In prezent insa, locul in care se afla nu este cunoscut. Rapitorii au la doar cateva zeci de kilometri distanta trei tari in care se pot ascunde.

Cine este Iulian Gherghut

Speranta este cuvantul care descrie cel mai bine ce simte in aceste momente familia lui Iulian Gherghut, romanul rapit in Burkina Faso.

Cu totii au vazut mesajul video facut public in aceasta dimineata. Au incercat sa ignore barbatii mascati si inarmati care stau amenintator in spatele celui drag si s-au bucurat ca Iulian al lor traieste. "El valoreaza mai mult in viata, decat mort", isi face curaj fratele sau, sperand ca in curand il vor putea imbratisa.

De luni de zile, familia si prietenii lui Iulian Ghergut aveau in minte cele mai negre scenarii. Duminica dimineata, cand l-au vazut in viata, au rasuflat usurati.

Emil Ghergut, fratele tanarului: "Arata bine, eu ma asteptam sa arate mai slabit, dar arata bine. Oamenii il tin ca au nevoie de bani, au trimis mesaj ca este in viata, ca arata cum l-au prins. Nu, schimbat nu este, nu. E consumat psihic probabil, in interiorul lui, ca oricine care ajunge acolo, dar atat, altceva nimic, speram sa vina acasa."

Vecin: "Bine ca este in viata si autoritatile sa se implice, sa faca ceva. E coleg de-al meu, foarte bine, sa fie in viata."

Familia nu mai stia nimic despre Iulian din luna mai, atunci cand grupul jihadist in mainile carora se afla a transmis un mesaj audio catre autoritatile romane: "Guvernul Romaniei va purta intreaga responsabilitate pentru soarta ostaticului sau daca intarzie sa foloseasca sansa oferita pentru eliberarea cetateanului sau. De asemenea, gruparea confirma juramantul de credinta catre Statul Islamic."

Acum, dupa 3 luni, inregistrarea video le da speranta.

Emil Gherguta, fratele lui Iulian: "El valoreaza mai mult in viata, nu mort si ca sa-si atinga scopul de a recupera bani de la staul roman sau de la alte persoane, trebuie sa-l tina in viata."

Varga Dumitru, vecin: "O bucurie mare ca a aparut vestea asta, ca stim de el si poate sunt sperante mai mult ca pana acum, poate ca va veni acasa. Nu prea credeam ca mai scapa, mai ziceam ca da, dar nu venea nici o veste."

Iulian Gherghut lucreaza in afara Romaniei de 15 ani. Ofiter de securitate, se ocupa de paza unei mine de mangan din Burkina Faso, detinuta de Pan African Minerals, o comanie controlata de firmele omului de afaceri roman Frank Timis.

Damian Varga: "A prins contractul cu 2-3 ani in urma si s-a dus pe bani, nu pe aventuri sau nebunii, cum spun unii ca s-a dus in legiunea franceza. Nu este o fire militara. Nu are niciun fel de pregatire militara."

Iulian Gherghut s-a casatorit anul trecut si spera sa scape de griji financiare, cu banii obtinuti din contractul castigat in Burkina Faso.

Ce spunea in luna mai fostul director SRI George Maior

Fostul director al SRI, George Maior, atrage atentia ca Romania nu este scutita de pericolul terorist si sustine ca faptul ca tara noastra este tinta generica pentru multe organizatii teroriste trebuie sa dea de gandit autoritatilor sa implementeze sau sa elaboreze legislatia in domeniu.

"Imi pare rau sa aflam asemenea vesti. Din pacate, nu am informatii, unii au, probabil, si SRI si SIE au atributii. Eu am spus ca aceste riscuri vor creste. Atrag serios atentia ca nu suntem scutiti de pericolul terorist si iata ca nu este vorba doar de teritoriul national, care este bine protejat, spun eu, este vorba si de cetateni romani peste tot pe glob si faptul ca Romania este tinta generica pentru multe organizatii teroriste trebuie sa dea de gandit autoritatilor si sa implementeze legislatia sau sa elaboreze legislatia pentru care la un moment dat m-am batut si am pierdut", a declarat Maior la Parlament, intrebat , in luna mai, cum comenteaza cazul romanului rapit in Burkina Faso.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Soarta romanului rapit in Burkina Faso este incerta:
Soarta romanului rapit in Burkina Faso este incerta: "Incercam sa aflam daca este in viata"

Burkina Faso nu dispune de informatii noi privind romanul rapit la inceputul lui aprilie in nordul tarii si vrea sa-si intareasca cooperarea in materie de securitate in regiune.

Un grup jihadist a anuntat ca il detine pe romanul rapit in Burkina Faso. Scenariile luate in calcul de autoritati
Un grup jihadist a anuntat ca il detine pe romanul rapit in Burkina Faso. Scenariile luate in calcul de autoritati

Grupul jihadist Al-Mourabitoune sustine ca il detine pe romanul rapit in Burkina Faso, in aprilie. Anuntul a fost facut intr-un mesaj audio, semnat de cel care se prezinta drept noul lider, rival al algerianului Mokhtar Belmokhtar.

Victor Ponta:
Victor Ponta: "Facem eforturi pentru romanul rapit in Burkina Faso, dar vremea show-ului la aeroport a trecut"

Cetateanul roman rapit, in urma cu trei saptamani, in Burkina Faso este bine si autoritatile de la Bucuresti discuta cu toti partenerii pentru a reusi sa il aduca pe acesta cat mai curand acasa.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.