Politia a ramas fara baza de date, amprentele sunt verificate manual
Seful Institutului de Criminalistica din IGPR, Gabriel Tiru, a declarat, joi, ca s-a luat legatura cu specialistii firmei care a produs sistemul de comparare a datelor folosit de Politia Romana, pentru remedierea defectiunilor.
Comisarul sef Gabriel Taru, directorul Institutului de Criminalistica din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), a precizat ca institutia este in procedura de achizitie a serviciilor si se negociaza cu firma de soft. "Se deruleaza procedurile de remediere a problemelor tehnice", a precizat Gabriel Taru.
Ministrul de Interne, Mircea Dusa, a declarat, joi, ca sistemele de comparare a datelor Politiei nu aveau asigurata mentenanta, intrucat contractele erau expirate, iar la rectificare s-au alocat bani pentru aceste servicii si vineri vor fi negocieri pentru incheierea contractelor. "Cand am venit la minister si am aflat ca aceste baze de date nu functioneaza, am facut eforturi ca la rectificarea bugetara sa se aloce bani pentru mentenanta bazelor de date, in contextul in care contractele expirasera. S-a luat legatura cu firma din Franta, cea care asigura mentenanta, iar reprezentantii acesteia sunt in Romania de doua saptamani", a spus Mircea Dusa.
Ministrul de Interne a mai spus ca procedurile pentru asigurarea mentenantei sunt demarate, iar vineri vor fi negocieri pentru incheierea contractelor si spera ca firma care a instalat softul sa remediese problemele la sistem. Mircea Dusa a tinut sa precizeze ca daca sunt probleme la sistemul de comparare a datelor, nu inseamna ca cercetarile nu se mai fac, ci doar ca acestea sunt ingreunate, pentru ca verificarile se fac manual, pe baza fiselor detinute de Politia Romana.
Politia a ramas din 20 iunie fara baza de date, intrucat cele doua programe folosite pentru recunoasterea faciala si identificarea amprentelor suspectilor nu mai functioneaza, din cauza unor probleme tehnice. Programele Imagetrak si AFIS 2000, folosite de criminalisti pentru identificarea persoanelor suspecte, nu mai functioneaza din 20 iunie, cand a aparut o defectiune la sistemul de alimentare care nu a mai putut fi remediata.
Potrivit reprezentantilor Politiei, a fost facuta achizitia pentru un nou sistem de alimentare, iar specialistii lucreaza la remedierea problemelor.
In lipsa celor doua programe, politistii sunt nevoiti sa compare manual fisele vechi cu probele pe care le gasesc la fata locului in urma unei anchete, ceea ce ingreuneaza procedura.
Programul Imagetrak este cea mai complexa baza de date a Politiei Romane si contine datele particulare ale tuturor suspectilor inregistrati la nivel national, respectiv inaltime, greutate, culoarea ochilor, a parului si semne particulare, cum ar fi tatuaje, cicatrice.
In general, acest program este folosit pentru identificarea persoane cu identitate necunoscuta si a cadavrelor cu identitate necunoscuta.
Sistemul de recunoastere faciala Imagetrak stocheaza si examineaza fotografii de semnalmente, date antropometrice, semne particulare si date despre fapta si modul de operare, in scopul identificarii unor categorii de persoane care au savarsit fapte penale si al clarificarii unor aspecte de interes operativ in activitatea Politiei si altor unitati din cadrul Ministerul Administratiei si Internelor, potrivit datelor de pe site-ul Politiei Romane.
Sistemul de recunoastere faciala Imagetrak a fost implementat in anul 2004 la nivel national, cu statii de lucru la fiecare inspectorat judetean de politie si la Serviciul Criminalistic din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.
Perceperea de catre victima sau martorul ocular a imaginii persoanei infractorului, in momentul in care acesta savarseste fapta penala, poate fi asimilata, intr-o acceptiune foarte larga, cu o urma de memorie, respectiv cu ceea ce s-ar putea denumi "urma ideala", aceasta avand un evident caracter material, specific proceselor psiho-fiziologice de la nivelul scoartei cerebrale. Devine astfel posibila identificarea infractorului pe baza portretului vorbit facut de martor, ori recunoasterea sa dupa fotografie sau dintr-un grup de persoane, potrivit Politiei Romane.
Sistemul de recunoastere faciala Imagetrak avea rolul sa inlocuiasca clasoarele clasice cu fotografii de semnalmente, folosite pentru identificarea persoanelor, prin prelucrarea si stocarea la nivel national a fotografiilor si a datelor de stare civila ale persoanelor in stare de arest sau libertate, ca urmare a comiterii de infractiuni prin diverse moduri de operare. Fotografia este digitalizata in limbaj pentru computer, procesata si stocata intr-o banca de date.
Sistemul Imagetrak foloseste un algoritm de cautare faciala care este independent de culoare, respectiv la cautare nu se ia in calcul culoarea fotografiei sau culoarea pielii. Din punct de vedere al rasei, nu ia in calcul structura fetei deoarece aceasta este universala. Sistemul permite o plaja larga in privinta sursei de preluare a imaginilor, acestea putandu-se face prin folosirea unui scanner, a unei camere foto sau video.
In privinta varstei, faceprint-ul ramane neschimbat odata cu trecerea timpului. Machiajele, parul facial, ochelarii sau iluminarea nu influenteaza identificarea persoanelor, precizeaza Politia Romana.
Programul AFIS 2000 este o baza de date care contine amprentele si fotografiile tuturor persoanelor care au fost amprentate.
Sistemul automat de identificare a amprentelor digitale - AFIS 2000 - a fost implementat de catre Politia Romana din anul 1996 si a reprezentant un pas important pe linia modernizarii politiei tehnico-stiintifice. Acesta permite identificarea pe baza amprentelor papilare a persoanelor cu identitate falsa sau care au comis fapte antisociale.