Surse: UDMR va primi vicepremier si 2 ministri. Ce post i se pregateste lui Sebastian Ghita

kelemen hunor si victor ponta tratatative

Soarta USL se decide azi. In vreme ce liberalii spun ca sunt hotarati sa iasa de la guvernare si sa rupa Uniunea Social-Liberala, liderii UDMR se arata dispusi sa ocupe locul care va fi lasat liber de PNL.

UPDATE: Surse citate de Mediafax sustin ca UDMR ar urma sa primeasca un post de vicepremier (Kelemen Hunor) si 2 de ministru. Este vorba de Sanatate, unde ar urma sa revina Cseke Attila, si Mediu - Attila Korodi. Rovana Plumb va trece la la Munca, in locul Marianei Campeanu iar la Comunicatii ar putea veni Sebastian Ghita in locul lui Dan Nica, care ar urma sa plece in Parlamentul European dupa alegerile din 25 mai.

UPDATE: Deputatii PSD s-au reunit pentru a stabili cum pot asigura majoritatea in plen, in conditiile ruperii USL. Deja la Senat parlamentarii liberali au votat azi impotriva social-democratilor. Deputatii PSD vor mai discuta si strategia de comunicare in cazul ruperii Uniunii Social-Liberale. Printre masurile adoptate: deputatii nu vor mai pleca o vreme peste hotare, pentru ca PSD sa fie sigur ca are majoritatea necesara trecerii unui nou Guvern.

UPDATE: Viceliderul senatorilor UDMR, Tanczos Barna, a anuntat ca miercuri sau joi se va discuta despre intrarea Uniunii la guvernare. Potrivit Mediafax, Tanczos Barna a precizat ca va cere PSD folosirea limbii materne in administratia publica, dreptul la invatamant in limba maghiara pana la nivel universitar si dreptul la folosirea simbolurilor nationale ale minoritatilor.


USL s-ar putea rupe chiar in aceasta seara. Acesta e mesajul pe care il transmit liberalii inainte de Delegatia Permanenta care va incepe la ora 19:00. Singurul mai rezervat a fost Crin Antonescu, care a arunacat raspunderea inseama Delegatiei Permanente, spunand ca “intrarea sau iesirea dintr-un guvern nu sunt lucruri pe care le decide un om, nici macar presedintele partidului”. La randul lor, social-democratii sustin ca au actele gata de semnat pentru a consfinti un mariaj USD-UDMR.

Citește și
crin si ponta suparati
"USL se rupe", cea mai folosita expresie din limba romana, in ultimele luni. Ce a unit si despartit alianta
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la înmormântarea acesteia?”

Daca Antonescu este rezervat, membrii de frunte ai PNL sunt mai transanti. „Nu suntem partid de traseisti, nu am ramas niciodata la o masa la care nu am fost doriti sau unde am simtit ca suntem tratati ca «ruda saraca» “ a declarat pentru Mediafax Horia Uioreanu, liderul liberalilor clujeni. “Partenerii nostri nu mai doresc formula USL. [...] Pasul firesc pe care trebuie sa-l facem este acela de a retrage si ministrii pe care ii mai avem in executiv" sustine senatorul Ion Popa, presedintele PNL Arges. "PNL va intra in opozitie si va face cu adevarat opozitie", spune George Scutaru, liderul liberalilor buzoieni. Iar azi, in Senat, parlamentarii PNL au votat impotriva colegilor social-democrati.

Liberalii nu pot invoca insa un motiv clar pentru retragerea de la guvernare afara de crearea USD, care nu incalca insa protocolul USL. Cristina Pocora, purtatorul de cuvant al partidului, spune pe Facebook ca "PSD si satelitii sai vor sa acapareze toate parghiile de putere". 

 

"USL se rupe", refrenul ultimul an. Ce a unit si ce a despartit alianta

Pe de alta parte, premierul Ponta sustine ca este deschis la orice varianta care poate salva Uniunea Social-Liberala si crede ca liberii sunt cei care doresc ruperea coalitiei de guvernare. Prim-ministrul sustine ca, indiferent daca liberalii rup sau nu USL, el va mentine programul de guvernare al Uniunii, astfel ca mizeaza si pe voturile parlamentarilor PNL.

In termeni mai pragmatici, PSD si-a asigurat deja si o varianta de rezerva pentru cazul in care Delegatia Permanenta a liberalilor voteaza diseara retragerea ministrilor PNL din Guvern. Alianta cu UDMR, care aritmetic ar asigura USD majoritatea parlamentara, a fost discutata in ultimele ore. „Daca se intampla o decizie importanta in USL, dupa aceea va fi pentru noi o situatie in care trebuie sa contribuim la rezolvarea situatiei”, a spus presedintele UDMR, Kelemen Hunor, pentru Mediafax. Liderul Uniunii Maghiarilor afirma insa ca discutia poate incepe abia dupa ce USL se va rupe.

Calculul care arata cum ar putea guverna USD cu ajutorul UDMR

Ilie Sarbu, seful senatorilor PSD, a declarat ca exista un protocol cu UDMR care prevede inclusiv ministri in Guvern, nu doar sprijin parlamentar. Potrivit lui Sarbu, protocolul ar fi fost semnat in 2012 atat de Ponta cat si de Antonescu, insa nu s-a materializat inca. Sarbu a confirmat si ca are acordul partidului pentru discutii cu UDMR.

Tot azi, liderul minoritatilor din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian, s-a intalnit cu premierul Ponta. La iesirea de la discutii, Pambuccian a declarat pentru Mediafax: "Punctul meu de vedere este ca USL trebuie sa continue, este in interesul electoratului care a votat coalitia. Daca premierul ne va cere sa sprijinim un nou Cabinet, probabil ca o vom face"

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
Negocierile dintre PNL si PSD au esuat. Noua schema gandita de social-democrati pentru un guvernul USD
Negocierile dintre PNL si PSD au esuat. Noua schema gandita de social-democrati pentru un guvernul USD

La aproape trei saptamani de la izbucnirea crizei politice din USL, negocierile dintre PNL si PSD pentru remanierea guvernului au esuat.

"USL se rupe", cea mai folosita expresie din limba romana, in ultimele luni. Ce a unit si despartit alianta

"USL se rupe”: auzim asta incontinuu de aproape un an de zile. Si totusi, Uniunea conceputa de Victor Ponta si Crin Antonescu era gandita sa tina cel putin un deceniu.

Crin Antonescu, la emisiunea
Crin Antonescu, la emisiunea "Dupa 20 de ani": "Daca se rupe USL, cel mai corect ar fi sa avem alegeri anticipate"

URMARESTE INREGISTRAREA INTEGRALA. Crin Antonescu i-a transmis „un mesaj foarte simplu” premierului Ponta: Klaus Iohannis va fi viitorul premier al Romaniei, iar el, Victor Ponta, va mai ramane la Palatul Victoria „cel mult pana in toamna”. 

Recomandări
Florin Piersic a fost operat, medicii i-au scos proteza de la genunchi. Actorul este la terapie intensivă, în stare stabilă
Florin Piersic a fost operat, medicii i-au scos proteza de la genunchi. Actorul este la terapie intensivă, în stare stabilă

Florin Piersic a fost operat joi la Spitalul Foișor din București, unde medicii i-au îndepărtat proteza de la genunchi de la care au pornit toate problemele îndrăgitului actor.  

Doctorul de la Polizu care a lăsat un bebeluș 12 ore pe o tavă și într-un sac legat, după naștere, e deranjat de acuzații
Doctorul de la Polizu care a lăsat un bebeluș 12 ore pe o tavă și într-un sac legat, după naștere, e deranjat de acuzații

Doctorul Florian Robe, de la Spitalul Polizu, acuzat că a lăsat un bebeluș 12 ore pe o tavă de oțel, iar apoi într-un sac legat la gură, cere ridicarea sechestrului și consideră că anumite probe din dosar au fost interpretate în defavoarea sa.  

Ce spune ministrul Sănătății despre presupusa infectare a lui Florin Piersic în cursul procedurilor medicale
Ce spune ministrul Sănătății despre presupusa infectare a lui Florin Piersic în cursul procedurilor medicale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi seara că nicidecum nu se poate vorbi despre o infectare a actorului Florin Piersic în cursul procedurilor medicale.