Ancheta de amploare la vama Moravita. Zeci de agenti de frontiera si sefii lor, ridicati de procurorii DIICOT

×
Codul embed a fost copiat

Un nou caz de coruptie zguduie politia de frontiera. Zeci de agenti de la vama Moravita, impreuna cu sefii lor, au fost ridicati de procurorii DIICOT pentru acuzatii de coruptie, complicitate la contrabanda si luare de mita.

Ar fi lasat infractori periculosi sa iasa din tara si emigranti sa intre la noi si ii ajutau pe contrabandisti sa isi mute marfa mai usor din Serbia in Romania, de la tigari, la ceasuri scumpe. Acelasi punct vamal a fost in 2011 vizat de o ancheta care s-a incheiat cu zeci de condamnari.

Reporter: "Cum i-ati ajutat pe traficanti? Cati bani ati luat pana acum? Aveti ceva sa va reprosati?"
Politista: "Nu."
Reporter: "Ati luat mita?"
Politista: "Niciodata."

Insa procurorii DIICOT si ofiterii DGA ii contrazic si spun ca politistii de frontiera din Moravita ar fi creat o adevarata retea ilegala de trecere a frontierei. Ar fi ajutat contrabandisti, traficanti de migranti, dar si urmariti international sa scape de controale.

Citește și
diicot
Cum arata 1.000.000 de euro. Suma a fost ridicata de DIICOT din locuintele unei retele de evazionisti. VIDEO
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Procurorii au descins chiar in momentul in care se facea schimbul de ture. I-au dezarmat pe politistii de frontiera, iar la intrarea in Moravita au instituit filtre, ca sa-i prinda si pe cei care se prezentau la lucru. Ei actionau la cererea sefilor, iar la finalul zilei imparteau toate sumele obtinute ilegal, sustin anchetatorii.

Alex Florenta, procuror sef DIICOT Timisoara: "De cate ori existau cazuri in care unii agenti nu cautau sa cotizeze mai departe sumele ce le reveneau sefilor din puncte, acestia luau masuri impotriva acestora, fie prin corijarea lor verbal, fie prin mutarea lor disciplinara."

Politistii de frontiera de la vama Stamora-Moravita au fost implicati si in protejarea unei grupari care aducea ceasuri de contrabanda Rolex din Serbia, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

DIICOT a efectuat marti 41 de perchezitii, atat la punctul de trecere a frontierei Stamora-Moravita, cat si la domiciliile unor politisti, acuzati ca primeau mita de la grupari care se ocupau, in special, cu contrabanda de tigari, dar si alte produse.

Potrivit unor surse judiciare, in martie 2016, Serviciul Supraveghere si Control Vamal din cadrul ANAF a sesizat DIICOT-Serviciul Teritorial Timisoara cu privire la faptul ca, in perioada februarie - septembrie 2015, mai multi cetateni romani au achizitionat din Serbia ceasuri marca Rolex, pe care le-au introdus in Romania fara a respecta formalitatile vamale, prejudiciul in acest caz fiind de 815.714 lei.

Din cercetarile efectuate de procurori a rezultat ca, in cursul anului 2015, inculpatul I.A.C. a initiat constituirea unui grup infractional, cu scopul desfasurarii unor activitati de contrabanda cu ceasuri Rolex, pe care liderul urmarea sa le achizitioneze din Serbia si sa le introduca in Romania, fara indeplinirea formalitatilor vamale, pentru a le comercializa ulterior pe piata neagra din Germania.

Manopera consta in achizitionarea aparenta a ceasurilor de catre ceilalti membri ai grupului, urmata de solicitarea restituirii TVA formulata de catre pretinsii cumparatori catre autoritatile sarbe.

Ulterior, pentru introducerea ceasurilor in Romania, cumparatorii trebuiau sa declare aceste bunuri in vama romaneasca, pentru a fi calculate si achitate taxele aferente, lucru care nu se mai realiza, ceasurile de lux fiind introduse in tara cu sprijinul unor functionari din PTF Moravita.

In realitate, dupa ce se obtinea restituirea TVA de catre autoritatile sarbe, membrii gruparii treceau frontiera de stat catre Romania. Intre cele doua vami, erau asteptati de functionarii romani care preluau ceasurile Rolex si le restituiau contrabandistilor dupa trecerea pe la punctul de control. In acest mod, chiar daca odata ajunsi in PTF, contrabandistii erau controlati (asa cum au solicitat in repetate randuri autoritatile sarbe), asupra acestora nu se gasea niciun bun si nu se lua nicio masura.

La vama Stamora-Moravita erau protejati si contrabandistii de utilaje sau alte marfuri.

Anchetatorii sustin ca anumite marfuri aveau deja denumiri specifice atribuite in limbajul folosit de politistii de frontiera, precum si comisioane fixe ce trebuiau platite agentilor pentru a permite introducerea in tara a acestor marfuri, la nivelul PTF Moravita existand un veritabil "mercurial" al preturilor, unanim cunoscut si aplicat atat de contrabandisti, cat si de politisti.

Procurorii mai arata ca discutiile dintre agenti dovedesc si un alt aspect deosebit de grav, respectiv faptul ca politistii erau dispusi sa gireze introducerea in tara a aproape orice in schimbul unor sume de bani, inclusiv substante periculoase sau interzise la detinere, cum ar fi droguri, materiale explozive sau toxice, arme si munitie.

Acelasi punct vamal a fost vizat in 2011 de o ancheta fara precedent in acea vreme. Peste 100 de politisti de frontiera si vamesi au fost ridicati de procurorii anticoruptie si adusi la Bucuresti pentru audieri cu mai multe elicoptere. Dupa ce au fost judecati, 68 de persoane au primit pedepse cu suspendare, iar alte 17 cu executare.

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Consilierul lui Chiliman a inchiriat, cu 4.000 de euro/ luna, sediu la Politia locala Sector 1.
Consilierul lui Chiliman a inchiriat, cu 4.000 de euro/ luna, sediu la Politia locala Sector 1. "Afacerile" lui Bocean

Procurorii DNA Ploiesti au efectuat perchezitii la Politia Locala a Sectorului 1 al Capitalei, intr-un dosar privind fapte de coruptie, au declarat surse judiciare. Vizat este Emanoil Bocean, consilier al primarului.

Cum arata 1.000.000 de euro. Suma a fost ridicata de DIICOT din locuintele unei retele de evazionisti. VIDEO
Cum arata 1.000.000 de euro. Suma a fost ridicata de DIICOT din locuintele unei retele de evazionisti. VIDEO

Politistii de combatere a criminalitatii organizate si procurorii DIICOT din Sibiu au ridicat 1.000.000 de euro si 180.000 de lei, in urma celor 25 de perchezitii facute la membrii unei grupari infractionale specializate in evaziune fiscala.

Zeci de perchezitii in vestul tarii. 18 persoane care faceau contrabanda cu tigari au fost aduse la DIICOT Timisoara
Zeci de perchezitii in vestul tarii. 18 persoane care faceau contrabanda cu tigari au fost aduse la DIICOT Timisoara

Marti a fost o dimineata agitata in vestul tarii unde au fost organizate zeci de perchezitii. Vizati au fost traficanti de tigari din judetele Timis, Caras-Severin si Arad.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.