Ordinul care permitea vanarea a 1700 de ursi si lupi, retras dupa reportajul ProTV. Doar SUAS va mai putea impusca animale

×
Codul embed a fost copiat

 Ordinul de ministru care ar fi dat liber la vanat 1.700 de animale din specii protejate a fost retras.

Ministrul Mediului, Cristiana Palmer, a anuntat ca va infiinta Serviciul de Interventie pentru Animale Salbatice - SUAS - format din jandarmi. Doar aceasta va avea dreptul sa mai impuste ursi lupi sau pisici salbatice. Iar asta se va intampla doar acolo unde salbaticiunile creeaza probleme si numai daca NU se poate reloca animalul.

Practic, cotele de vanatoare nu vor mai fi la cheremul vanatorilor, iar acestia nu mai pot vana astfel de exemplare. Decizia vine dupa protestul mai multor ONG-uri si dupa ce Stirile PROTV au aratat ca de 10 ani incoace studiul care stabilea cotele de vanatoare este coordonat... de vanatori.

Tot vanatori sunt si cei din Academia Romana, care au avizat pana acum cotele de vanatoare.

Declaratiile facute de ministrul Mediului

Citește și
vanatoare animale
Liber la ucis animale din partea Min. Mediului. Petitie pentru a stopa omorarea a 1.600 de pisici salbatice, ursi si lupi
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

"Ordinul de ministru, ca sa poata sa fie aprobat, trebuia in final sa aiba avizul Academiei Romane. Am trimis la Academia Romana atat proiectul de Ordin de ministru, cat si studiul si rezolutia grupului de lucru inca din 21 septembrie, in aceeasi zi in care l-am pus in consultare publica, si am asteptat raspunsul, care a venit astazi (marti, n.r). Pot sa va spun ca este pentru prima data cand Academia Romana a decis sa dea un aviz negativ pe acest studiu si pe acest Ordin de ministru. Acest lucru nu s-a intamplat deloc in ultimii 9 ani. (...) Am decis, in primul rand, ca voi suspenda procedura pentru declararea acestui Ordin de ministru. Academia s-a pronuntat astazi negativ, dar deja luasem aceasta decizie. in al doilea rand, pentru ca avem obligativitatea de a ne asigura ca siguranta populatiei este in bune conditii, am gandit o interventie in cativa pasi. Pe termen foarte scurt vreau sa cream un Serviciu de Urgenta pentru Animale Salbatice (SUAS), pe care il gandim in colaborare cu Ministerul de Interne ", a precizat ministrul.

Cristiana Pasca Palmer a precizat ca procesul de consultare pe proiectul de Ordin s-a incheiat vineri, 30 septembrie si ca, in urma consultarilor, a descoperit ca elaborarea acestuia era un proces care se facea intr-un fel mecanic, automat si tacit de la an la an.

"Conform unei proceduri (Ordinul, n.r) se da in baza unui studiu de fundamentare. Studiul venea la minister, era aprobat si dat mai departe. Tocmai pentru ca este atat de sensibil, am decis sa il punem in consultare publica in premiera. Vorbim de patru specii de carnivore mari, lup, urs, ras si pisica salbatica, un capital natural foarte valoros pentru Romania, tara care are cea mai mare populatie de carnivore mari din Europa si trebuie sa avem mare grija de ele. Sunt reglementate prin Directiva Habitate a UE care spune foarte clar ca aceste specii sunt integral protejate. Asta inseamna ca vanatoarea acestor specii este absolut interzisa. Singura interventie permisa prin Directiva este aceea in care se dovedeste ca au facut pagube, in care exista un conflict dovedit intre om si natura si doar dupa ce au fost gandite si aplicate politici alternative de mentinere si conservare a echilibrului acestor specii (...)', a afirmat Pasca Palmer.

In viziunea ministrului Mediului, 'studiul de fundamentare contine mai multe suspiciuni', legate de evaluarea speciilor carnivore mari, precum si de utilitatea interventiei preventive asupra acestora.

'(...) au existat controverse cu privire la metoda prin care se calculeaza, se numara si de evalueaza populatiile acestor specii, suspiciuni referitoare la utilitatea interventiei preventive si asupra corectitudinii interventiei. Intrebarea care se punea este daca aceste specii sunt realmente extrase din habitat si se intervine pe ele, pentru ca a existat un conflict om natura sau este o forma mascata de vanatoare. Aceste aspecte au fost confirmate de rezolutia unui grup de lucru instituit in premiera la minister, un grup format din experti carora le-am cerut opinia pe acest studiu", a explicat ministrul Mediului.

Oficialul a subliniat ca ministerul are o responsabilitate dubla, pe de o parte de a asigura conservarea si protectia speciilor si, pe de alta parte, de a se asigura ca populatie este in siguranta si ca sunt reduse la minimum conflictele om natura.

Totodata, Palmer a mentionat ca marti a avut o discutie cu ministrul de Interne, Dragos Tudorache, despre serviciul SUAS, iar in zilele urmatoare echipele tehnice vor lucra pentru detalierea acestuia.

"Am vorbit deja cu domnul ministru Dragos Tudorache si, in urmatoarele zile, echipele tehnice vor lucra la detalierea acestui nou serviciu. Practic, SUAS va fi conceput ca un serviciu de interventie rapida pentru toate cazurile in care omul sau bunurile acestuia sunt amenintate de urs, lup sau alte carnivore mari. Echipele de interventie vor fi formate din angajati ai Ministerului de Interne, cu sustinerea personalului din aparatul de mediu. SUAS va fi singura entitate care va beneficia de derogari de la Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor si, astfel, sper ca vom elimina suspiciunea ca sub paravanul derogarilor se practica vanatoarea cu scop de agrement sau cu valoare economica. Serviciul va putea fi apelat de oricine se afla sub amenintarea uneia dintre specii sau ale carui bunuri risca sa fie distruse de aceasta. Vom folosi dispeceratul 112 pentru a activa echipele de interventie, iar acestea vor interveni cu tranchilizante, arma urmand sa fie ultima optiune atunci cand echipele de interventie sau populatia amenintata este in pericol extrem. De altfel, conform procedurii, personalul Ministerului de Interne va face o fisa de evaluare a riscului si, in functie de aceasta, se va decide si nivelul de interventie", a spus Pasca Palmer.

Ministrul Mediului a subliniat, de asemenea, ca la ministerul de resort va fi constituit un Comitet de urgenta care sa functioneze 24 de ore din 24 si care sa poata sa dea aceste derogari atunci cand este cazul sa fie eliminat animalul, in functie de informatia care vine de la MAI si de la serviciul de urgenta 112. Acest comitet de derogare urmeaza sa functioneze in cadrul Directiei de biodiversitate de la Ministerul Mediului.

Conform ministrului Mediului, pe termen mediu si lung, grupul de lucru va fi marit pentru a include si alti actori pentru care acest subiect este important, respectiv Academia Romana, reprezentantii vanatorilor, ai societatii civile, ai institutelor de cercetare, si va avea un mandat clar: pe de o parte sa propuna o metodologie adecvata a studiului de populatie de carnivore mari si, pe de alta parte, sa propuna metode de management in conformitate cu Directiva Habitate pentru carnivore mari care produc pagube si conflict om-natura.

"Fundamentarea unui eventual Ordin de ministru in viitor care sa dea aceste derogari se va face doar in baza informatiilor primite de acest grup de lucru si asumate de catre dansii ca si experti", a spus Pasca Palmer, subliniind ca, in urmatoarele zile, va demara procedura legala de constituire a acestui grup de lucru largit si va fi stabilit un calendar foarte concret de consultari. Ideea va fi prezentata si la nivelul Guvernului, a precizat ministrul Mediului.

La finele lunii septembrie, organizatia WWF-Romania atragea atentia asupra faptului ca Ministerul Mediului propune, prin intermediul unui Ordin de ministru supus dezbaterii publice, impuscarea a 1.691 de animale salbatice strict protejate, din care: 552 de ursi, 657 de lupi si 482 de pisici salbatice.

Din datele oficiale reiese faptul ca aproximativ 5.000 de animale salbatice din specii protejate (2.374 de ursi, 1.586 de lupi si 898 de pisici salbatice) au fost 'recoltate' in Romania, intre 2007 si 2015, in urma derogarilor stabilite prin ordinul ministrilor Mediului si in baza articolului 16 din Directiva Habitate a Uniunii Europene (UE). in ceea ce priveste rasul, cota aferenta acestei specii a fost eliminata incepand cu anul 2013, astfel ca numarul exemplarelor impuscate, in perioada 2007 - 2012, ajunge la 120.

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Proteste fara precedent in cazul cotelor de vanatoare. Declaratia sfidatoare a celui care va decide asupra masacrului
Proteste fara precedent in cazul cotelor de vanatoare. Declaratia sfidatoare a celui care va decide asupra masacrului

Situatia cotelor de vanatoare pentru specii protejate a generat un protest fara precedent, pe retelele de socializare.

Liber la ucis animale din partea Min. Mediului. Petitie pentru a stopa omorarea a 1.600 de pisici salbatice, ursi si lupi
Liber la ucis animale din partea Min. Mediului. Petitie pentru a stopa omorarea a 1.600 de pisici salbatice, ursi si lupi

In timp ce padurile Europei sunt goale, la noi a mai ramas o singura zi pana cand Ministerul Mediului va aproba vanarea a peste 1.600 de animale: lupi, ursi si pisici salbatice.

Ecologistii acuza Ministerul Mediului ca permite impuscarea animalelor salbatice pe baza unor studii gresite
Ecologistii acuza Ministerul Mediului ca permite impuscarea animalelor salbatice pe baza unor studii gresite

553 de ursi si 482 de pisici salbatice ar putea fi impuscate in urma unui ordin de ministru contestat de organizatia WWF-Romania.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.