Olandezii sunt de neclintit. Motivul pentru care doua femei din Romania si-au pierdut copiii

×
Codul embed a fost copiat

In timp ce doua romance plang disperate ca olandezii le-au confiscat micutii, raspunsul dat de cei care au facut asta, nu lasa loc de interpretare: "Statul isi protejeaza cetatenii inca de la nastere".

Potrivit legilor din Olanda, asistentii sociali pot decide cu usurinta in baza unor criterii vagi daca un prunc are conditii bune in casa parintilor sai. Daca strainii considera ca nu, cel mic este plasat intr-o alta familie pana cand mama si tatal din acte demonstreaza ca pot avea grija de el. Procedurile dureaza insa, foarte mult.

"Aveam copilul in brate, mi-au smuls baiatul din brate si au plecat", a povestit Florica Silea, una dintre mamel aflate in aceasta situatie.

"Va spun ca nu mai pot sa traiesc fara el, e greu sa fii mama si, nu din vina ta, sa iti fie luat de la piept", a spus si cealalta mama, Carmen Popescu.

Aceste doua romance trec de ceva timp prin drama vietii. Bebelusii lor au fost luati de Protectia Copilului din Olanda, iar oficialii acestui stat explica sec deciziile:

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Ceea ce nu poate fi in regula ar putea fi locuinta in care unde intoarce mama. Sau ca banii nu ajung pentru intretinerea micutilor sau poate un mediu violent in familie, tensiuni intre parinti", a explicat Richard Bakker, purtator de cuvant Protectia Copiilor Olanda.

Asa ca pruncul Floricai a ajuns, la 48 de ore de la venirea pe lume, in bratele unor straini. Va sta trei luni in aceasta familie timp in care are loc o ancheta. Olandezii vor sa afle daca au parintii naturali o locuinta adecvata? Au bani suficienti? Si mai ales ce inseamna bani suficienti?

"Legislatia din Olanda este nepermis de vaga, permite o interpretare a situatiei de fapt - locative, financiare, a relatiilor familiale, astfel incat abuzuri pot sa apara oricand, este o actiune abuziva sa desparti un copil de mama la nastere", a punctat Renatte Weber, specialist in drept international.

Cei de la Ministerul de Externe, la care apeleaza orice roman aflat in dificulatate cand este peste granite, precizeaza:

"Situatiile de acest gen sunt tratate in mod individual, de la caz la caz(...). Nu se poate in niciun caz vorbi despre un fenomen generalizat si nicidecum despre un caracter discriminatoriu fata de cettenii romani".

Asadar, nu numai romanii saraci risca sa isi piarda copiii in Olanda. Ce trebuie sa stie toti cei care traiesc acolo? Daca ajung in aceasta situatie, in primul rand isi angajeaza un avocat. Desigur, daca au si bani sa ii achite onorariul.

Chiar daca CEDO le da dreptate mamicilor aflate intr-o astfel de situatie, nimeni nu mai poate da inapoi timpul pierdut. Care in primele zile, luni de viata pot insemna enorm pentru dezvoltarea ulterioara a relatiei dintre copil si cea care l-a adus pe lume.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
"Mi-au confiscat copilul dupa nastere". Acuzatiile unei romance impotriva autoritatilor olandeze

O tanara romanca aflata in Olanda trece prin drama vietii dupa ce, sustine ea, autoritatile de acolo i-ar fi confiscat pur si simplu bebelusul abia adus pe lume.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.