NATO s-a reunit pentru a găsi noi mijloace de a susține armata Ucrainei. „Cer tuturor aliaților să renunțe la ezitări”

×
Codul embed a fost copiat

„Prin achiziția de petrol și gaze rusești, susțineți mașina de război a Rusiei". Este mesajul cât se poate de ferm al ministrului ucrainean de Externe pentru omologii săi din țările NATO.

Dmitri Kuleba a cerut din nou armament, cât mai urgent, pentru ca masacrele din Bucha, Borodianka ori Mariupol să nu se repete. Reuniunea NATO a fost de altfel consacrată găsirii unor noi mijloace de a susține armata Ucrainei. La întâlnire a participat și ministrul finlandez de Externe, care a confirmat că țara lui se pregătește să depună cerere de aderare la NATO. Pe de altă parte, Statele Unite au "reactivat" o lege din anii '40, care a permis Washingtonului să sprijine Aliaţii împotriva Germaniei Naziste. În acest fel, vor fi ridicate restricţii vizând livrarea către Ucraina a unor anumite echipamente militare.

Statele Uniunii Europene au aprobat un embargou privind importurile de cărbune din Rusia, care ar urma să intre în vigoare abia de la mijlocul lui august, cu o lună mai târziu decât se preconiza. Potrivit Reuters, Germania a făcut presiuni pentru această amânare. Este primul embargou adoptat de europeni pentru importul unei surse de energie din Rusia.

În schimb, nici vorbă de consens în ceea ce privește interzicerea importului de gaze rusești.

Mario Draghi, premierul Italiei: Astăzi, un embargo pe gaze nu este și nu știu dacă va fi vreodată luat în discuție. Ce preferăm, pacea sau aerul condiționat pornit? Asta este întrebarea la care trebuie să răspundem. Oricum, noi vom urma decizia Uniunii Europene.

Citește și
Rusia
Serviciul de spionaj german a interceptat convorbiri ale unor soldaţi ruşi care evocă uciderea de civili în Ucraina
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Abia reales în funcție, Viktor Orban e cel mai înverșunat oponent al embargoului cerut insistent de Kiev.

Viktor Orban, premierul maghiar: Noi nu vom ceda presiunii pentru a extinde sancţiunile la petrolul şi gazul rusesc pentru că asta ar ucide economia maghiară.

În schimb, Marea Britanie a decis să renunțe și la petrolul și la gazele rusești.

Liz Truss, ministrul britanic de externe: Regatul Unit interzice toate importurile de energie rusească, sancționăm mai multe bănci și creștem cantitatea de armament livrată Ucrainei.

Statele Unite au anunţat deja noi sancţiuni împotriva celor mai importante bănci din Rusia, iar americanii și companiile americane nu mai au voie să facă investiții în Rusia.

Josh Boak, reporter: Economiei rusești îi va lipsi oxigenul vital pentru a continua să funcționeze.

Noile sancțiuni anunțate de Washington le vizează și pe cele două fete adulte ale lui Vladimir Putin, Maria și Katerina.

Josh Boak, reporter:Aceste sancțiuni se aplică elitelor rusești și, mai mult, copiilor lor. Administrația Biden le țintește pe cele două fiice adulte ale președintelui rus Vladimir Putin. De multe ori, rușii se folosesc de propriii copii pentru a-și ascunde activele de autorități.

Familia lui Putin este unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Kremlinului.

Vladimir Putin:Fetele mele lucrează în domeniile științific și al educației. Nu sunt implicate în niciun fel în politică. Duc vieți obișnuite.

Disconfortul lui Putin de a vorbi despre familia lui a fost vădit în interviul acordat, în 2015, regizorului american Oliver Stone.

Cred că s-ar fi simțit mai în largul lui în boxa acuzaților. Putin prefera să se afișeze alaturi de liderii Bisericii Ortodoxe, în situații militare ori călărind cu bustul gol că să sugereze putere. În multe privințe, pentru el, familia e mai degrabă o slăbiciune, nu putere.

Asta nu din discreție, ci pentru a-și tine averea la adăpost.

Pe lângă sancțiuni împotriva Moscovei, Occidentul continuă să ajute Ucraina prin livrări de armament. Seful diplomației de la Kiev a fost joi invitatul de onoare al reuniunii miniștrilor de Externe din țările NATO.

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe:Pe agendă am trei obiective: arme, arme și iar arme. Le cer tuturor aliaților să renunțe la ezitări. Încă se codesc să ofere Ucrainei armele de care are nevoie. Pentru că, oricât de ciudat ar părea, astăzi, armele slujesc înfăptuirii păcii.

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO:Sunt decis să spun aliaților că e nevoie de mai multe sisteme anti-aeriene, arme anti-tanc, arme ușoare, dar și de mare calibru și orice altă formă de sprijin pentru Ucraina."

Până acum, NATO și Statele Unite au finanțat înarmarea Ucrainei, au trimis arme, defensive, la început, apoi, chiar tancuri, ca Cehia, de curând. Serviciile de informații furnizează date sensibile Kievului, iar înainte să înceapă războiul, britanicii și americanii au antrenat armata ucraineană. Recent, Statele Unite au trimis Ucrainei 100 de drone Switchblade și au instruit să le folosească "un număr mic" de soldați ucraineni. Cunoscute drept aparate "kamikaze", dronele Switchbalde sunt de mici dimensiuni, portabile, au focoase și detonează la impact. Cel mai mic model poate atinge o țintă de până la 10 kilometri distanță.

Jens Stoltenberg, Secretar General al NATO:Aliații trebuie să facă mai mult și sunt gata să furnizeze mai multe echipamente Ucrainei. De asemenea, înțelegem și recunoaștem urgența situației. Atât sisteme din epoca sovietică, dar și armament modern. Distincția dintre arme ofensive și arme defensive pentru Ucraina nu se susține, pentru că vorbim de furnizarea de armament unei țări care se apară. Tot ce face Ucraina, cu ajutorul aliaților, este să se apere. Pentru prima oară am discutat și despre felul în care influența crescânda a Chinei ne afectează securitatea.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 43. Peskov recunoaşte că Rusia a suferit pierderi ”semnificative”
Război în Ucraina, ziua 43. Peskov recunoaşte că Rusia a suferit pierderi ”semnificative”

Apar tot mai multe informații că noi unități ale armatei ruse au început să apară pe frontul de est, înaintea unei mari ofensive în Donbas

Serviciul de spionaj german a interceptat convorbiri ale unor soldaţi ruşi care evocă uciderea de civili în Ucraina
Serviciul de spionaj german a interceptat convorbiri ale unor soldaţi ruşi care evocă uciderea de civili în Ucraina

Spionajul german a interceptat conversaţii între soldaţii ruşi aflaţi în Ucraina care se presupune că ar putea constitui o dovadă că împuşcarea de civili ar face parte din strategia de război a Rusiei, a informat joi Der Spiegel, citat de EFE.

Ministrul ucrainean de externe către NATO: Agenda mea este simplă, vrem ''arme, arme şi iar arme''
Ministrul ucrainean de externe către NATO: Agenda mea este simplă, vrem ''arme, arme şi iar arme''

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut joi ţărilor membre NATO să furnizeze mai multe arme Ucrainei, indicând că are trei puncte pe ordinea de zi: "arme, arme şi iar arme", relatează AFP şi EFE, scrie Agerpres. 

Cine sunt fiicele lui Vladimir Putin și ce se știe despre familia lui
Cine sunt fiicele lui Vladimir Putin și ce se știe despre familia lui

Statele Unite au anunţat miercuri noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca reacţie la invazia din Ucraina, vizându-i direct pe membri de familie ai preşedintelui rus Vladimir Putin şi ministrului de externe Serghei Lavrov.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.