240 de ani de la semnarea Declaratiei de Independenta a SUA. Mesajul presedintelui Iohannis la ambasada Americii din Capitala

×
Codul embed a fost copiat

Ca la fiecare inceput de iulie, americanii sarbatoresc alaturi de romani cu cateva zile in avans, pentru ca pe 4 Iulie vor fi in vacanta.

UPDATE 22:27: Statele Unite reprezinta pentru Romania un garant al securitatii sale, un aliat solid si un partener de nadejde, de care ne leaga o prietenie trainica, valori, principii si interese comune, precum si un atasament puternic fata de unitatea si soliditatea familiei euroatlantice, a afirmat vineri seara presedintele Klaus Iohannis.

"Parteneriatul strategic bilateral s-a dezvoltat continuu de la momentul lansarii sale la Bucuresti, in urma cu aproape doua decenii. In acest an, am continuat sa il intarim impreuna si sa il diversificam, pentru a servi cat mai bine intereselor noastre comune. Asteptarile noastre sunt ca acesta sa creasca in amplitudine si profunzime, pentru a genera oportunitati economice si prosperitate pentru cetatenii tarilor noastre", a spus seful statului, in discursul sustinut la receptia organizata de Ambasada SUA la Bucuresti cu ocazia Zilei Independentei.

Klaus Iohannis a subliniat ca un nivel fara precedent a fost atins in ceea ce priveste cooperarea bilaterala in domeniul apararii si securitatii.

"Am dus impreuna la bun sfarsit proiectul strategic al sistemului de aparare antiracheta de la Deveselu, o contributie semnificativa la securitatea noastra comuna si a NATO si un etalon incontestabil al excelentei cooperarii romano - americane. Aprofundarea colaborarii in domeniul apararii si securitatii va continua sa fie prioritatea de varf a Parteneriatului strategic. Beneficiile sale sunt circumscrise consolidarii securitatii regionale si euroatlantice", a afirmat presedintele Romaniei.

Citește și
Hillary Clinton si Elisabeth Warren
Surpriza in cursa pentru Casa Alba. Cine ar putea fi vicepresdintele SUA, daca Hillary Clinton castiga alegerile
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Seful statului a punctat ca Romania isi va respecta angajamentele luate in cadrul NATO cu privire la securitatea colectiva si va continua sa coopereze cu SUA pentru mentinerea stabilitatii si securitatii in regiune si la nivel international, inclusiv prin gestionarea noilor amenintari.

"Summitul NATO de la Varsovia va trebui sa ia decizii importante privind consolidarea apararii colective si a posturii de descurajare a Aliantei si asigurarea unei prezente aliate inaintate si echilibrate pe intregul flanc estic, in raport cu provocarile de securitate din regiune. Contam pe aceeasi colaborare sustinuta si privilegiata cu Statele Unite ale Americii, alaturi de alti aliati, in transpunerea in realitate a deciziilor summitului", a declarat el.

Presedintele Iohannis a subliniat ca "o relatie politico-militara de succes nu poate sa isi atinga deplinul potential in absenta unui corespondent similar in nivelul de ambitie in plan economic si comercial".

In context, el a aratat ca Romania este intr-o situatie economica favorabila si a intreprins pasi importanti in valorificarea potentialului substantial de cooperare economica bilaterala.

"Lucram impreuna pentru imbunatatirea mediului de afaceri, pentru extinderea bunei guvernari in economia romaneasca si functionarea eficienta si transparenta a institutiilor romanesti, astfel incat sa cream cat mai multe oportunitati de afaceri si investitii companiilor romanesti si americane", a precizat Klaus Iohannis.

Seful statului a mai spus ca va fi continuat parteneriatul bilateral in domeniul statului de drept, aratand ca aceasta cooperare s-a dovedit deosebit de importanta pentru progresul substantial pe care Romania l-a facut in ultimii ani in consolidarea sistemului judiciar si combaterea coruptiei.

El a mentionat ca dezvoltarea durabila a Parteneriatului strategic nu poate fi realizata fara o preocupare corespunzatoare pentru dezvoltarea cooperarii in planul educatiei, inovatiei si cercetarii.

"Pregatirea tinerei generatii reprezinta masura succesului nostru in a duce mai departe Parteneriatul strategic si tot ceea ce construim in prezent", a spus Iohannis.

Presedintele a precizat ca aniversarea, in 2016, a cinci ani de la adoptarea Declaratiei comune de Parteneriat strategic pentru secolul XXI, iar in 2017 - a 20 de ani de la initierea Parteneriatul strategic sunt oportunitati importante pentru a aprofunda si extinde parteneriatul dintre cele doua tari.

"Romania va continua eforturile pentru a-si intari si consolida capacitatea si rolul de pilon al democratiei, statului de drept, prosperitatii si securitatii in regiune si va lucra strans cu Statele Unite ale Americii pentru realizarea acestor obiective", a aratat Iohannis.

El a transmis felicitari SUA cu ocazia Zilei Independentei si a apreciat ca Declaratia de independenta reprezinta o sursa de inspiratie si in prezent. "Acum 70 de ani, bunicii si strabunicii mei, si ai altor multi romani, asteptau americanii. Acesta era visul lor. Ati venit si generatia mea are bucuria de a va avea aici, acum, ca partener de incredere, si vreau ca viitorul sa ne faca relatia si mai puternica", a spus Iohannis.

Presedintele a apreciat tematica receptiei de la Ambasada SUA, inspirata din cuvintele lui John F. Kennedy - "We all breathe the same air" - si a amintit, in contextul atentiei pentru ocrotirea mediului inconjurator si al preocuparilor globale pentru combaterea schimbarilor climatice, cuvintele lui Grigore Antipa - "Omul poate stapani natura cat timp tine seama de legile ei".

"Frumusetea cu care Romania si Statele Unite ale Americii au fost inzestrate si dragostea ambelor natiuni pentru natura reprezinta premisele pentru ca si in acest domeniu sa aprofundam Parteneriatul nostru strategic, orientat spre viitor", a adaugat Iohannis.

Seful statului a venit la receptia de Ziua Independentei impreuna cu sotia sa, Carmen Iohannis.

UPDATE 19:15 SUA sarbatoresc 240 de la semnarea Declaratiei de Independenta, insa coordonatele petrecerii au ramas aceleasi. Pentru ca e o sarbatoare de vara, ingredientele sunt la fel si la romani, si la americani: asta inseamna bere, gratar, hot dog sau hamburgeri. Iar in rest iarba verde si petrecere cat incape.

Pentru foarte multi romani, faptul ca timp de 50 de ani americanii nu mai veneau in Romania a fost o adevarata obsesie. Si iata ca, in ultimii ani, prezenta lor a devenit una la care nicunul dintre noi nu se gandea in urma cu 3 sau 4 ani.

Estul Europei a devenit brusc unul interesant, si nu numai interesant cand vine vorba de americani, ci mai degraba unul strategic. De cat timp Rusia a intrat in Ucraina, de cat timp raportul de forte s-a schimbat, Marea Neagra este patrulata constant de vasele americane, exista scutul de la Deveselu si de asemenea trupe cu armanet greu participa aproape in fiecare luna la exercitii in Romania.

Istoria pare cumva ca se repeta: am asistat la Razboiul Rece cand stateam in coasta rusilor si ne-am fi dorit americani aproape. Iata ca acum relatiile dintre este si vest se racesc din nou, dar, de data ceasta Romania are o umbrela deasupra capului de care poate sa beneficieze in caz de nevoie, asa ca este lesne de inteles de ce, in aceasta seara, la petrecerea de 4 Iulie se vor aduna in jur de 5.000 de oameni, in frunte cu presedintele Iohannis si premierul Ciolos.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Visul american devine realitate pentru 25 de liceeni romani, care pleaca sa studieze timp de un an in SUA
Visul american devine realitate pentru 25 de liceeni romani, care pleaca sa studieze timp de un an in SUA

Ei vor studia un an in scolile din Statele Unite, printr-un program oferit de Consiliile Americane pentru Educatie Internationala.

Surpriza in cursa pentru Casa Alba. Cine ar putea fi vicepresdintele SUA, daca Hillary Clinton castiga alegerile
Surpriza in cursa pentru Casa Alba. Cine ar putea fi vicepresdintele SUA, daca Hillary Clinton castiga alegerile

Dupa ce Hillary Clinton si-a asigurat nominalizarea in alegerile prezidentiale din Statele Unite, jurnalistii speculeaza ca ar putea alege tot o femeie pentru postul de vicepresedinte.

Tensiuni in Congresul american. Protest inedit in sala de sedinte in legatura cu legea impotriva armelor de foc
Tensiuni in Congresul american. Protest inedit in sala de sedinte in legatura cu legea impotriva armelor de foc

Democratii si republicanii americani din Camera Reprezentantilor sunt prinsi intr-o confruntare dramatica, dupa ce un grup de congresmeni a ocupat sala de sedinte pentru a cere votarea unei legislatii mai aspre impotriva armelor de foc.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.