Operatiuni de salvare contra cronometru, prin nameti care au atins 3 metri. O gravida din Vaslui a nascut la dispensar

×
Codul embed a fost copiat

Zapezile si viscolul au declansat operatiuni de salvare contra cronometru. Oameni aflati in situatii limita, varstnici, copii, dar si foarte multe gravide, au ajuns la spital dupa ore de asteptare.

Salvatorii au reusit sa ajunga la ei doar cu senilatele sau cu elicopterul. Cele mai alarmante situatii s-au inregistrat in Buzau, Vaslui, si Constanta, unde echipajele au trecut prin incercari teribile. Au fost clipe grele, in judetul Vaslui. Noaptea trecuta pe un viscol crancen un echipaj de la Ambulanta a incercat mai bine de doua ore sa ajunga la o gravida din localitatea Vutcani.

Inainte sa ajunga in sat, salvarea nu s-a mai urnit desi avea in fata un utilaj de deszapezire. In conditii extreme de iarna, medicii si-au continuat drumul cu un vehicul pe senile. In tot acest timp femeiia nascuse, la dispensarul din localitate. Din pacate, bebelusul, ei adus pe lume la doar 7 luni, nu a supravietuit. Mama, care mai are doi copii acasa, s-a mai confruntat in trecut cu o nastere cu probleme, urmata de moartea pruncului.

Femeia gravida: "Deodata mi s-a rupt apa acasa, stand pe pat. Am anuntat salvarea de acasa si s-a intamplat ca n-a putut sa vina repede si am nascut la dispensar. Acum sunt bine."

Pentru echipajul de la ambulanta, la intoarcere, a urmat inca o calatorie infioratoare, prin nameti.

Citește și
ninsori Ialomita
Judetul Ialomita, izolat de lume, cu toate drumurile judetene inchise. La cat vor ajunge temperaturile zilele urmatoare
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Madalina Barbuta, Serviciul de Ambulanta Vaslui: "Groaznic! Groaznic! Deci au fost si 3 metri, 3 metri au fost de nameti. Absolut nimic nu se vedea, am mers si prin cimitir, cred ca am mers peste tot, nu vedeai cu ochii."

Pacienta a fost transportata la Spitalul din Vaslui, iar medicii spun ca starea ei este buna.

La ora 12 si 30 de minute un apel la 112 semnala un caz grav in localitatea Bogza din judetul Vrancea. Parintii unui copil de 7 ani cereau ajutorul medicilor. Baietelul lor avea febra si varsaturi. La scurt timp, un echipaj plecat din Focsani, a intrat intr-o zona cu vant puternic care spulbera zapada mijlocul soselei. Cand salvatorii mai aveau zece kilometri pana la copil, masina n-a mai putut inainta. Medicii au avut nevoie de ajutorul unui antemergator cu freza si a unui excavator.

In momentele in care convoiul iesea in camp deschis vijelia era de nedescris. In cele din urma, un traseu de zece minute a fost parcurs in aproape 3 ore. Copilul a fost preluat si a ajuns in siguranta la Spitalul din Focsani.

In Galati, o tanara insarcinata din comuna Schela, localitate izolata de zapada, a fost dusa la spital cu ajutorul unui elicopter SMURD.

Si in judetul Constanta, o alta gravida, o tanara de 21 de ani, avut nevoie de ajutor. Troienele formate pe sosea au impiedicat ambulanta sa razbata pana la ea. Asa ca un vehicul cu senile a transportat-o, de acasa, la cel mai apropiat spital - in Bulgaria, la Silistra.

Desfasurarea evenimentelor de luni, 18 ianuarie:

UPDATE 19:10 Zeci de sate, comune, si localitati din toata tara au ramas fara energie electrica, din cauza ninsorilor abundente. Mii de familii au stat la lumanare mai bine de 48 de ore, pentru ca au aparut defectiuni in retea ori s-au rupt cablurile.

Furnizorii se scuza si spun ca intervin cu greutate, din cauza troienelor.

In comuna Gruiu din judetul Calarasi, nu mai e curent de vineri seara. Dupa lasarea intunericului, oamenii folosesc lumanari.

Elena Niculae: "Murim de sete, topesc zapada sa beau apa? Ne imbolnavim in gat, am porci, trebuie sa facem si noi mancare."

Si mai rau este in judetul Arges, unde au aparut avari in peste 20.000 de gospodarii. Dimineata, 2000 dintre ele nu erau alimentate cu energie electrica, majoritatea in comuna Albota.

Localnic: "Am sunat pe de rand. Si niste fete, nu poti sa le jignesti, spun ca :"Ce, fara curent nu poti sa stai ?"

Cei care au renuntat la sobe in favoarea centralelor pe gaz, acum regreta. Au inghetat pur si simplu in case.

Pentru unii chinul va continua. Enel confirma ca si acum sunt probleme in 29 de localitati.

UPDATE 14:45 In ultimele doua zile, in judetul Dolj, din cauza viscolului si ninsorii abundente, mai multi copaci au cazut pe strazile din Craiova avariind mai multe autoturisme si blocând unele strazi, la fata locul fiind nevoie de interventia angajatilor ISU Dolj.

Astfel, Sectia Pompieri Craiova a intervenit cu o autospeciala pentru degajarea unui copac cazut pe un autoturism pe str. Castanilor, Detasamentul 2 Pompieri Craiova a intervenit cu o autospeciala pentru degajarea unor copaci cazut pe doua autoturisme pe strazile Stoenescu Eustatiu si Potelu, iar Detasamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu o autospeciala pentru degajarea unui copac cazut pe un autoturism pe str. Nicolae Iorga.

Potrivit ISU Dolj, in aceasta perioada echipajele de interventie din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta 'Oltenia' al Judetului Dolj au fost solicitate sa intervina pentru stingerea a doua incendii, o interventie descarcerare, o interventie asistenta medicala de urgenta aeriana si 49 cazuri pentru acordarea asistentei medicale de urgenta.

De asemenea, Detasamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu o autospeciala de lucru cu apa si spuma pentru stingerea unui incendiu izbucnit in comuna Bucovat, la un autoturism care ardea la sosirea echipajului de pompieri. In urma incendiului autoturismul a ars in proportie de aprox. 90%, iar conducatorul autoturismului a fost gasit decedat in autoturism. Reprezentantii ISU Dolj sustin ca din primele cercetari rezulta drept cauza probabila a incendiului un scurtcircuit electric (cablu electric cu izolatia deteriorata in urma unei actiuni mecanice).

UPDATE 13:40 Numarul localitatilor fara energie electrica din judetul Braila a crescut la zece, dupa ce dimineata erau sase, cel al drumurilor nationale inchise de la trei la patru si cel al drumurilor judetene blocate din cauza sulurilor de zapada la 22, de la 20, potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al ISU Braila, lt. col. stefan Stoian.

Fara energie electrica sunt localitatile Tataru apartinand comunei Dudesti - 814 consumatori, Pribeagu apartinand comunei Rosiori - 58 consumatori, Surdila Greci - 278 consumatori, Ciocile - 781 consumatori, Rosiori - 670 consumatori, Baraganul - partial fara curent electric, Perisoru apartinand de orasul Ianca - 401consumatori, Berlesti apartinand de orasul Ianca - 171 consumatori, Zavoaia - 919 consumatori, Victoria - 747 consumatori. Pentru remedierea defectiunilor intervin 30 de echipe de la Electrica Braila.

Un camion cu doi militari apartinand Garnizoanei Braila s-a deplasat in zona Insuratei - Baraganul pentru transportul echipamentelor si echipajelor S.C. Electrica (3 specialisti) in vederea interventiei pentru remedierea defectiunilor in retelele de energie electrica. Alt camion cu doi militari apartinand Garnizoanei Braila s-a deplaseaza in zona Ianca - Surdila Greci - Faurei pentru transportul echipamentelor si echipajelor S.C. Electrica (3 specialisti) in vederea interventiei pentru remedierea defectiunilor in retelele de energie electrica.

UPDATE 13:00 Ambulantele SMURD si SAJ Braila, insotite de utilaje de deszapezire, au intervenit de la primele ore ale diminetii pentru acordarea de asistenta medicala in sase urgente medicale, potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvânt al ISU Braila, lt.col. Stefan Stoian.

Ambulanta SMURD Insuratei a intervenit la Coltea pentru acordarea asistentei medicale de urgenta unei persoane cu accident vascular cerebral. Echipajul SMURD a fost insotit de utilaje de deszapezire din cadrul Consiliului Judetean Braila

Un echipaj din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dunarea" al judetului Braila a intervenit cu o autosenilata din dotare pentru facilitarea interventiei echipajului SAJ la un pacient cu coma diabetica din localitatea Movila Miresii. A fost solicitata si interventia Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta "Tudor Vladimirescu" si a unui utilaj de deszapezire din cadrul Sectiei Drumuri Nationale Braila.

O ambulanta a SAJ Braila s-a deplasat in localitatea Gulianca, comuna Salcia Tudor, pentru acordarea asistentei medicale unei femei gravide.

Echipajul SAJ, insotit de un utilaj de deszapezire din cadrul Sectiei Drumuri Nationale Braila, a preluat gravida si a transportat-o la spital.

Un alt echipaj al SAJ Braila s-a deplasat in localitatea Vadeni pentru acordarea asistentei medicale unei persoane cu hemoragie interna. Persoana in cauza a fost preluata de SAJ si transportata la spital.

Alt echipaj al SAJ Braila se deplaseaza, in momentul de fata, in localitatea Jirlau pentru acordarea asistentei medicale in cazul a doi copii cu probleme medicale, unul cu stare febrila si unul cu malformatii. A fost solicitata si interventia Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta Faurei.

UPDATE 10:50 Alimentarea cu energie electrica este intrerupta in 52 de localitati din zona unde distribuitor este CEZ, respectiv zona Olteniei, ca urmare a ninsorilor si viscolului, potrivit unui comunicat al companiei, remis, luni, AGERPRES.

Pe fondul conditiilor meteo deosebite semnalate prin cod galben de intensificari ale vantului, ninsori moderate cantitativ, viscol in judetele Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman incepand cu data de 16 ianuarie, au fost inregistrate o serie de avarii si deranjamente colective. Echipele CEZ au lucrat incontinuu pentru remedierea tuturor deranjamentelor semnalate, precizeaza compania.

'Pana la ora 22,00, in data de 17 ianuarie cea mai mare parte a instalatiilor electrice afectate fusese repusa sub tensiune. Pe parcursul noptii s-a lucrat in continuare pentru eliminarea deficientelor, insa spre dimineata au fost inregistrate si cateva deranjamente colective noi pe fondul conditiilor meteo nefavorabile (zapada apoasa cazuta pe conductoare corelata cu temperaturi scazute care au dus la inghetarea acesteia), astfel incat la aceasta ora, sunt inregistrate 52 de localitati partial afectate de intreruperi in alimentarea cu energie electrica', se arata in comunicat.

Astfel, in judetul Arges, alimentarea cu energie este intrerupta partial sau total in cinci localitati: Albota, Mosoaia, Poiana Lacului, Cocu, Babana.

In Dolj, o localitate este partial afectata: Stoicesti. In Mehedinti: 3 localitati partial sau total afectate de intreruperi in alimentarea cu energie electrica: Salatuc, Valea Pietrei, Grozesti; in Olt: 23 de localitati partial sau total afectate de intreruperi in alimentarea cu energie electrica: Ianca, Verguleasa (Valea lui Alb), Carlogani, Plesoiu, Morunglav, Bobicesti, Badesti, Optasi-Magura, Cungrea, Ivanesti, Vulturesti, Dobroteasa, Fagetelu, Leleasca, Topana, Samburesti, Spineni, Vitomiresti, Dejesti, Balteni, Ganeasa, Valea Merilor, Motoesti, Marghia.

In Teleorman sunt 4 localitati partial sau total afectate de intreruperi in alimentarea cu energie electrica: Troianu, Dulceni, Cucuieti, Laceni, iar in Valcea 15 localitati partial sau total afectate de intreruperi in alimentarea cu energie electrica: Fauresti, Diulesti, Balcesti, Giulesti, Sutesti, Dragasani, Mitrofani, Amarasti, Glavile, Pesceana, Creteni, stefanesti, Susani, Lungesti, Voicesti.

La nivelul judetului Gorj erau inregistrate doar deranjamente individuale care au aparut in cursul diminetii si pentru care se lucreaza in vederea remedierii.

'Precizam ca situatia prezentata mai sus se afla intr-o permanenta mobilitate ca urmare a evolutiei conditiilor meteo si a interventiei turelor operative. Reprezentantii CEZ Distributie sunt in contact permanent cu autoritatile publice locale si judetene pentru coordonarea interventiei in teren. in unele cazuri durata manevrelor de remediere a fost prelungita ca urmare a accesului dificil in zonele cu instalatii electrice mai ales acolo unde acestea se afla in zone greu accesibile. Semnalarea tuturor defectiunilor in reteaua de distributie a energiei electrice din aria de operativitate a CEZ Distributie se poate face apeland Info Linia CEZ la numarul unic 0251 929', se mai precizeaza in comunicat.

UPDATE 10:05 O singura localitate din judetul Giurgiu este nealimentata cu energie electrica, toate drumurile sunt deschise circulatiei, dar mai sunt solicitari de interventie pentru scoaterea unor masini si a unui TIR din zapada, a declarat luni pentru AGERPRES purtatorul de cuvant al ISU Giurgiu, Cristian Virag.

'La aceasta ora mai avem o singura localitate fara energie electrica, dar si aici partial, adica nu este afectata intreaga localitate, toate drumurile au fost deschise circulatiei, dar inca mai avem solicitari de interventie pe DJ 411 pentru scoaterea a trei masini lasate in zapada pe drum, fara persoane in ele, probabil erau persoane din zona si au plecat pe jos acasa, si o solicitare pentru deblocarea unui TIR care nu poate sa urce un deal in localitatea Bucsani pe DN 61', a declarat Cristian Virag.

El a spus ca in prezent nu mai sunt alte situatii de urgenta si a precizat ca in cele 24 de ore de cod portocaliu de zapada si viscol de la finalul saptamanii trecute au fost salvate 103 persoane blocate in masini sau aflate in alte situatii de urgenta, au fost deblocate din nameti 56 de autovehicule, au fost 86 de interventii ale ambulantei si pentru deblocarea a trei stalpi si sapte copaci cazuti pe carosabil.

Virag a mai mentionat ca au existat si cazuri in care pacienti cu febra, varsaturi, cardiaci sau persoane cu fracturi au fost aduse cu senilatele pana la ambulante. Un barbat a fos

UPDATE 9:40 Liniile electrice de medie tensiune care deservesc opt localitati mehedintene sunt afectate partial sau total, luni, din cauza conditiilor meteo nefavorabile.

Purtatorul de cuvant al Companiei CEZ Distributie, Roxana Margineanu, a declarat pentru AGERPRES ca abonatii casnici din satele Baia Noua, Eibenthal, Jiana, Albulesti, Pluta, Fauroaia, Buicesti si Grozesti continua sa fie deconectati de la sistemul national de distribuire a energiei electrice.

"Echipele noastre de interventie se afla in zonele afectate si actioneaza pentru remedierea avariilor. Lucrarile sunt ingreunate de caile de acces dificile spre sectoarele liniilor si echipamentelor electrice distruse de zapada si vant", a precizat Margineanu.

Potrivit sursei citate, daca ninsoarea se va opri nu mai exista riscul avariilor si lucratorii CEZ-Distributie vor reusi sa asigure luni furnizarea energiei electrice in toate localitatile.

UPDATE 9:15 Toate ambulantele care pleaca in misiuni in Tulcea sunt insotite de echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Delta, pentru ca interventiile medicilor sa poata fi facute in timp util.

'Toate ambulantele care pleaca in misiuni sunt insotite de echipaje ale ISU Delta, aceasta decizie avand drept scop prevenirea prelungirii timpilor de preluare a pacientilor si de transport a acestora la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din municipiu', a declarat luni pentru AGERPRES purtatorul de cuvant al ISU Delta, Angela Tulceanu.

O ambulanta care transporta o femeie insarcinata in luna saptea a ramas blocata in zapada, la Cataloi, localitate situata pe DN 22 A, la o distanta de circa 20 de kilometri de orasul Tulcea. Pacienta a ajuns la spitalul din municipiu dupa aproape o ora si jumatate, viscolul puternic ingreunand interventia utilajelor de deszapezire.

O alta femeie gravida in luna a noua din comuna Casimcea, potrivit ISU Delta, a solicitat luni dimineata, la ora 6.00, sprijinul medicilor tulceni. 'Ambulanta, insotita de echipajul nostru, s-a inzapezit in doua zone de pe drumul national Tulcea-Bucuresti, respectiv Topolog si Nalbant, a preluat un copil cu probleme de sanatate dintr-o comuna aflata in drum si urmeaza sa ajunga la SJU', a afirmat Tulceanu.

UPDATE 8:30 Viscolul sever a lasat fara energie electrica 26 de localitatii din judetul Constanta pe parcursul noptii de duminica.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de Enel Distributie Dobrogea, luni dimineata in judetul Constanta sunt in continuare nealimentate 12 linii electrice aeriene de medie tensiune, 6 linii electrice aeriene de medie tensiune, partial, precum si 266 posturi de transformare, fiind afectate 26 localitati (Topalu, Tichilesti, Horia, Saraiu, Dulgheru, Stejaru, Cogealac, Nuntasi, Tariverde, Fantanele, Sinoe, Istria, Razoare, Lipnita, Cuigiuc, Gorun, Ostrov, Galita, Garlita, Esechioi, Carvan, Topraisar, Cumpana, Harsova, Valu lui Traian si Constanta partial).

Energeticienii spun ca in pofida conditiilor meteo severe, cu rafale de vant de peste 80 km/h, a drumurilor blocate si lipsei vizibilitatii in teren de sub 50 metri, echipele Enel Dobrogea si ale contractorilor lucreaza neintrerupt, pentru restabilirea in cel mai scurt timp a alimentarii cu energie electrica a consumatorilor.

Localitati izolate de lume si ambulante care ajung cu greu la pacienti

Un barbat care se afla internat in coma, la spitalul din Oltenita, a fost adus cu senilata aici, la intrarea din Bucuresti, unde este asteptat de o autospeciala SMURD, care il va prelua si il va transporta la spitalul Bagdasar.

Un bunic in varsta de 79 de ani, aflat intr-un sat izolat din Vrancea, a fost salvat cu ajutorul unei senilate a celor de la ISU. Omului i s-a facut rau, iar familia a cerut ajutor la 112. Pentru ca nu s-a putut ajunge cu masina pana la locuinta lui, vehiculul de armata l-a transportat 7 km pana la ambulanta. O alta senilata a ISU Vrancea a preluat o femeie gravida, din satul Bogza, comuna Sihlea. La fel s-a intamplat si in cazul unui barbat de 85 de ani din Lehliu, adus la Spitalul de Urgente Oftalmologice din Capitala.

Ambulantele au avut drum anevoios si in judetul Buzau. Aici 6 drumuri nationale si 13 judetene au fost inchise. Viscolul a adus pe carosabil zapada in blocuri de nestrapuns, iar vizibilitatea a fost aproape de zero.

Aurica Mivu, asistent ambulanta: "Suntem solicitati in localitatea Manzu pentru un tanar de 16 ani care acuza o durere toracica, mergem in conditii de iarna vedem ce gasim acolo, nu stim in cat timp ajungem."

Cei care au pornit la drum cu masina au regretat amarnic.

In judetul Buzau, vantul sufla cu zeci de kilometri pe ora si troieneste pe mai multe sosele zapada. Circulatia pe acest tronson de drum a fost blocata de politisti. Nimeni nu mai are voie sa circule pe aici. Si utilajele de drumuri au o misiune imposibila pentru ca, in urma lor, zapada se aseaza la loc.

“Sa stea vantul, sa se linisteaza vremea si apoi putem pleca. Nu au utilaje, nu sunt pregatiti."

Reporter: "Unde trebuia sa ajungeti?
Barbat: La Galbinasi, e vorba de 8-10 kilometri maxim, dar daca nu se poate asteptam, nu avem alta posibilitate."

"De la ora 9 stam aici, a zis ca ne drumul cu o lama de deszapezire si nici asa nu a mai dat drumul."

Sunt zone unde vizibilitatea este extrem de redusa. In fata se vede la doar cativa metri.

"Problema este ca trebuie sa luam mancare la copii, trebuie sa ne aprovizionam."

"Trebuie sa ajung la munca, aici e foarte rau. Inainte erau copaci, erau mai bine, dar de cand au taiat copacii e prapad."

In judetul Constanta mai multe sectoare de drum national si judetean au fost inchise circulatiei.

Vremea rea a creat mari probleme la reteaua electrica in zeci de localitati. In unele sate din judetele Constanta si Dambovita oamenii au ramas si fara apa potabila.

Cele mai mari probleme sunt insa in Arges unde 17 mii de abonati stau de 12 ore fara curent din cauza copacilor cazuti pe cabluri.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Misiune imposibila pentru ambulante din cauza drumurilor blocate. O gravida a nascut la dispensar, iar bebelusul a murit
Misiune imposibila pentru ambulante din cauza drumurilor blocate. O gravida a nascut la dispensar, iar bebelusul a murit

Ninsorile si viscolul s-au mai potolit, insa in tot sudul si estul tarii sunt in continuare probleme. Oamenii care au cerut ajutor au fost scosi la liman doar cu senilatele.

Judetul Ialomita, izolat de lume, cu toate drumurile judetene inchise. La cat vor ajunge temperaturile zilele urmatoare
Judetul Ialomita, izolat de lume, cu toate drumurile judetene inchise. La cat vor ajunge temperaturile zilele urmatoare

Desi nu mai ninge, vantul continua sa bata foarte tare in Baragan si asta se va intampla si la noapte.

Codul portocaliu de vreme rea a fost ridicat, dar nu scapam de vant si ger. Temperaturile vor scadea si pana la -20 de grade
Codul portocaliu de vreme rea a fost ridicat, dar nu scapam de vant si ger. Temperaturile vor scadea si pana la -20 de grade

Vestile rele se tin lant pentru cei care detesta iarna. Desi codul portocaliu de vreme rea a fost ridicat, nu avem motive sa rasuflam usurati. Continua sa ninga, vantul va mai avea rabufniri serioase si, mai mult decat atat, vine gerul.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.