Iohannis:"Nu va exista amenda de la CEDO pentru conditiile din inchisori". Ce a spus despre decizia-pilot impotriva Romaniei

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a anuntat ca a cerut un punct de vedere din partea presedintilor CEDO si al Comisiei de la Venetia in legatura cu chestiunea gratierii si a conditiilor din penitenciare, precizand ca nu se pune acum problema amendarii Romaniei.

Iohannis a spus ca suma de 80 de milioane de euro invocata ca amenda este rezultatul unui calcul "facut pe coltul mesei". Iohannis a adaugat ca subiectul gratierii poate fi abordat doar in cadrul unui pachet mai larg de masuri privind sistemul penitenciar pe care Romania va trebui sa-l implementeze, relateaza news.ro.

Iohannis a declansat procedura de referendum dar Parlamentul n-a primit mesajul, fiindca e vacanta. "Evident ca am un plan B"

Iohannis a spus ca decizia-pilot a Curtii Europene a Drepturilor Omului privind regimul de detentie din inchisorile romanesti va fi publicata in urmatoarele luni, Romania avand apoi inca 18 luni pentru implementarea masurilor de remediere a situatiei. ”Decizia pilot va fi redactata si facuta cunoscuta in prima jumatate a anului si se va referi la situatia din inchisorile romanesti. Lucrurile trebuiesc privite si cu realism si cu optimism. Se va arata unde sunt problemele si se va da un termen destul de generos pentru ca in Romania sa gasim solutii (...) Gratierea este doar o poibila solutie, doar o parte din pachetul care trebuie elaborat”, a anuntat Klaus Iohannis adaugand ca vor trebui gasite mecanismele prin care detinutii din Romania sa se poata plande de regimul de detentie si in fata instantelor nationale.

Presedintele a aratat ca nu exista riscul ca Romania sa fie amendata din cauza sistmeului penitenciar, daca respecta planul de masuri ce va fi propus. ”Nu va exista o sanctiune pentru Romania. Nu exista asa ceva si nu va fi nici un fel de amenda (...) daca Romania elaboreaza un pachet de masuri care satisface cerintele CEDO si Consiliului European (...) Despre acele 80 de milioane de euro nici nu poate fi vorba. Aici a facut cineva un calcul pe coltul mesei”, a spus presedintele.

Citește și
cover Iohannis Dragnea Grindeanu
Iohannis a declansat procedura de referendum dar Parlamentul n-a primit mesajul, fiindca e vacanta. "Evident ca am un plan B"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Iohannis a aratat ca in pachetul de masuri care trebuie implementat ar putea sa se regaseasca si gratierea unor pedepse, insa nu in forma in care a fost propusa in ordonanta de urgenta a Guvernului. ”Gratierea poate fi o parte mica din pachetul de solutii si asa trebuie tratata. La noi acasa problema s-a pus in mod total gresit (...) Nu exclud gratierea, dar ea nu poate fi facuta pentru politicieni. Gratierea face sens daca e facuta pentru cei din inchisori, nu pentru cei care stau in Parlament”, a mai spus presedintele.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a declarat, marti, ca statul roman ar putea sa plateasca o amenda de 80 de milioane de euro anual, daca nu remediaza conditiile din penitenciare. "Sunt peste 800 de sentinte ale CEDO pe care statul roman trebuie sa le achite. De asemenea, s-a dat o decizie prepilot urmand ca decizia pilot sa vina in lunile urmatoare, ceea ce ar insemna din evaluarile noastre cam 80.000.000 euro pe an. Este un lucru de care CEDO ne-a informat din timp. La discutia cu Ministerul Justitiei, am prevazut sume mai mari pentru a veni in intampinarea cerintelor de la CEDO pentru Admnistratia Nationala a Penitenciarelor, cresterea alocatiei pentru hrana. Astea sunt lucruri care ne vor ajuta in ceea ce vrem sa facem”, a declarat Grindeanu.

Romania este in pericol sa plateasca aproximativ 80 de milioane de euro pe an detinutilor, daca CEDO va da o decizie pilot prin care sa sanctioneze conditiile din penitenciare care incalca drepturile detinutilor, a declarat, in 1 martie 2016, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, si a precizat ca Guvernul a adoptat un Memorandum prin care a solicitat CEDO sa amane luarea unei hotarari.

”In Romania ar putea fi 4 euro pe zi la 28.000 de persoane, dupa estimarile noastre ar fi 80 de milioane de euro pe an pentru neconformitatea conditiilor din penitenciar. (...) Guvernul a adoptat un Memorandum prin care a solicitat Curtii Europene a Drepturilor Omului sa amane putin luarea unei decizii pilot, pentru ca aceasta ar insemna un cost foarte mare pentru statul roman. Am scris acest Memorandum cerand ingaduinta sa nu se pronunte inca o decizie pilot, timp in care in 8 saptamani am spus ca vom trimite un calendar cu masuri exacte, masuri la care ne putem angaja pentru imbunatatirea situatiei la nivelul penitenciarelor din Romania”, declara ministrul Justitiei, Raluca Pruna, la Comisia de abuzuri a Camerei Deputatilor.

Ea a prezentat si solutiile la care s-a gandit atat pe termen lung, cat si pe termen scurt si mediu. ”Solutia pe termen lung ar fi inclusiv construirea si repararea infrastructurii penitenciare si construirea de noi penitenciare, insa cred ca suntem cu totii de acord ca aceasta este o masura pe termen lung, desi daca am avea astazi un miliard de euro probabil ca nu o sa avem cele doua penitenciare mai devreme de 7 ani si, chiar daca le-am construi, aceste doua penitenciare ar insemna 2.000 de locuri. Noi avem un deficit in jur de aproape 9.000 de locuri, deci noua ne trebuie noua penitenciare. Aceasta este o solutie pe termen lung”, a precizat Pruna.

Ministrul a spus ca pe termen scurt pot fi rezolvate alte probleme, de ordin administrativ si managerial, la nivelul fiecarui penitenciar. "E nevoie de identificarea unor solutii ca persoanele condamnate sa poata munci si sa primeasca un beneficiu si sa contribuie la o mai buna stare mentala a acestora. Acele persoane trebuie recuperate de societate, nu pierdute pentru totdeauna”, a adaugat ministrul, precizand, totodata, ca doreste dezvoltarea sistemului de probatiune, prin care consilierii de probatiune stabilesc o relatie directa cu cei condamnati. ”Noi credem ca suplimentarea numarului de posturi la probatiune care ar permite si judecatorilor din aceasta tara ca in conditii de siguranta sa trimita persoanele condamnate sub controlul unui consilier de probatiune in loc sa le trimitem intr-un regim penitenciar care mai are multe de facut, credem ca asta ar rezolva pe termen scurt si mediu problema”, a adaugat Pruna.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Liviu Dragnea, despre referendumul lui Iohannis:
Liviu Dragnea, despre referendumul lui Iohannis: "Si noi sustinem lupta anticoruptie. Nu avem nimic impotriva presedintelui"

Presedintele PSD Liviu Dragnea a comentat decizia presedintelui Klaus Iohannis de a declansa procedura pentru organizare unui referendum national pe tema coruptiei pe un ton impaciuitor, explicand ca si social-democratii sustin masurile anti-coruptie.

Iohannis a declansat procedura de referendum dar Parlamentul n-a primit mesajul, fiindca e vacanta.
Iohannis a declansat procedura de referendum dar Parlamentul n-a primit mesajul, fiindca e vacanta. "Evident ca am un plan B"

Klaus Iohannis le-a transmis marti presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunta ca a declansat procedura privind organizarea unui referendum national

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.