Iohannis: ”România a obţinut 79,9 miliarde de euro la summitul UE”. Cine va primi cei mai mulți bani

×
Codul embed a fost copiat

Acord istoric la Bruxelles, după negocieri care au durat patru zile și patru nopți. Liderii Uniunii Europene au căzut de acord asupra unui pachet de ajutor pentru redresarea Europei în urma pandemiei de coronavirus.

 

UPDATE După negocieri care au durat patru zile și patru nopți la Bruxelles liderii Uniunii Europene au căzut de acord asupra unui pachet de ajutor pentru redresarea Europei în urma pandemiei de coronavirus.

România va primi 79,9 miliarde de euro, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

În total, 750 de miliarde de euro vor fi împărțite între țările cele mai afectate.

Citește și
UE deschide calea aderării la zona euro pentru Bulgaria şi Croaţia. Care e situația României
Summit UE. Țările care au propus micșorarea valorii pachetului de relansare economică
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Președintele francez Emmanuel Macron a subliniat că este o zi istorică pentru Europa.

Însă premierul Olandei s-a opus acordării acestui pachet uriaş, fără un control strict al cheltuirii banilor.

Uniunea Europeană va dispune de un buget de 1.800 de miliarde de euro pentru următorii şapte ani, acesta fiind cel mai mare buget din istorie.

Iniţial, suma discutată pentru buget era de aproape 1.000 de miliarde, însă cheltuielile au crescut din cauza pandemiei de coronavirus.

La rândul său, România a obţinut cea mai mare sumă de când este membră a Uniunii.

Klaus Iohannis preşedintele României: ”Am obţinut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro. Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice”.

În comparaţie, în perioada 2000-2013, România a primit fonduri de preaderare şi parte a bugetului Uniunii suma de 29,9 miliarde de euro.

Tot în comparaţie, precedentul buget al forului comunitar, pe perioada 2007-2013, a fost de 976 de miliarde de euro. 

 

Merkel: Germania a făcut sacrificii

 

Cancelarul german Angela Merkel, care se află la şefia rotativă a Uniunii Europene, a recunoscut că unele ţări au făcut sacrificii pentru a se ajunge la acord.

Chiar şi Germania, care a nu a accesat tot ce i s-ar fi cuvenit.

Angela Merkel: "Un compromis care, desigur, poate provoca şi durere. Germania a decis să nu participe deplin în acest compromis astfel încât să nu acaparăm întreg bugetul, aceasta este contribuţia noastră la acesta, în calitate de cea mai mare economie. Dar, în general, totul este foarte responsabil".

Pentru noul preşedinte al Consiliului European este o victorie remarcabilă, mai ales că a trebuit să îi convingă pe sceptici din Olanda, Austria şi ţările nordice să nu se opună acordului.

Charles Michel, președintele Consiliului European: "Am reuşit. Europa este puternică. Europa este unită. Am ajuns la un acord asupra pachetului de redresare economică şi al bugetului european. Au fost, desigur, negocieri dificile în timpuri foarte dificile pentru toţi europenii”.

Italia, ţara europeană cea mai afectată de pandemie, este principalul benefiar al pachetului de ajutor, cu 127 de miliarde de euro în împrumuturi şi peste 82 de miliarde în subvenţii.

Ursula von der Leyen, președinte Comisia Europeană: "Redresarea Europei va fi ecologică. Noul buget va întări Acordul Ecologic European. Va accelera digitalizarea economiei europene mulţumită noii generaţii UE, iar reformele naţionale vor fi impulsionate. Trebuie să investim în viitorul Europei”.

Ca durată, acest summit al Uniunii Europene l-a egalat pe cel de la Nisa, din 2000, considerat cel mai lung: 91 de ore şi 45 de minute.

 

Iohannis: Am obținut pentru România o sumă impresionantă

 

Președintele României a declarat, marți dimineața, că România a obținut în urma negocierilor de la Summitul UE o sumă impresionantă, de aproape 80 de miliarde de euro.

 

”Acord extrem de important pentru România.

După discuții foarte importante, negocieri foarte importante, după 4 zile și 4 nopți de negociete am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro pentru proiecte europene.

Ne permitem acum să trecem la etapa următoare. Vom folosi această sumă de 80 de miliarde de euro pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice.

O parte semnificativă din acești bani vor fi folosiți pentru relansarea economică.

Ne-am pregătit bine, am obținut un rezultat frumos, este o zi importantă pentru România”, a declarat Klaus Iohannis.
 

Cei 750 de miliarde de euro vor fi împărțiți între țările cele mai afectate după ce condițiile de împrumuturi și subvenții au fost acceptate.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat scurt, pe o rețea de socializare: Acord.

Iar președintele francez Emmanuel Macron a subliniat că este o zi istorică pentru Europa.

Acordul a fost precedent de negocieri tensionate.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Macron a bătut cu pumnul în masă la Summitul UE. Cine l-a enervat: ”Sunt egoiști”
Macron a bătut cu pumnul în masă la Summitul UE. Cine l-a enervat: ”Sunt egoiști”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a ”bătut cu pumnul în masă” la reuniunea la nivel înalt a şefilor de stat şi de guvern de la Bruxelles dedicată planului de relansare economică a UE pentru a denunţa reaua voinţă a unora din omologii săi.

Summit UE. Țările care au propus micșorarea valorii pachetului de relansare economică
Summit UE. Țările care au propus micșorarea valorii pachetului de relansare economică

Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca, aşa-numitul grup al ţărilor 'frugale', au sugerat duminică seară o scădere a valorii pachetului general de relansare economică de la 750 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro.

Negocieri dure la summitul UE pentru 1,8 trilioane de euro. ”Sunt șanse foarte mici să se ajungă la un acord”
Negocieri dure la summitul UE pentru 1,8 trilioane de euro. ”Sunt șanse foarte mici să se ajungă la un acord”

Şansele de a se ajunge sâmbătă la un acord cu privire la pachetul de relansare economică, la reuniunea Consiliului European, sunt foarte mici, susţine un diplomat dintr-o ţară membră a Uniunii Europene, citat de Reuters.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.