Victor Faur, arestat preventiv pentru 30 de zile in Slovenia. Apelul disperat al hackerului roman
Hackerul roman Victor Faur, condamnat pentru ca in urma cu 7 ani ar fi spart serverele Agentiei Spatiale Americane - NASA si ale Marinei Statelor Unite, a fost arestat mercuri seara.
UPDATE In aceasta dimineata, Victor Faur a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. "Rog inca odata pe acesta cale toate autoritatile statului roman sa intervina" a scris fostul hacker pe pagina sa de Facebook.
Romanul a fost retinut pe teritoriul Sloveniei, intr-o banala razie a politiei. Fotografia lui era in baza Interpolului, iar politistii sloveni nu au ezitat sa il ridice imediat.
Victor Faur se indrepta miercuri seara cu un grup de prieteni spre Italia, unde urma sa participe la un turneu de billiard, cand masina in care se afla a fost oprita pentru control in Slovenia.
Tatal tanarului spune ca a reusit sa discute cu acesta si a aflat ca joi dimineata fiul sau va fi dus in fata unui judecator care va hotari daca va fi sau nu extradat spre Stalele Unite.
Inainte de a fi retinut, aradeanul a apucat sa posteze, de pe telefonul mobil, pe contul sau de socializare faptul ca a fost arestat si solicita ajutor autoritatilor din Romania.
Tanarul fusese condamnat la 1 an si 4 luni de inchisoare cu suspendare, pedeapsa pe care si-a ispasit-o-si plata unor daune de 250.000 de dolari dupa ce, la 20 de ani, a spart serverele NASA si ale Marinei Americane si a intrat in sistemele de securitate a peste 150 de servere.
Faur nu a platit banii pentru ca, sustine familia, americanii nu i-au mai cerut.
Victor Faur a devenit un nume cunoscut in Romania dupa ce a reusit sa sparga serverele NASA si ale Marinei Americane, cele doua institutii cerand 1.250.000 de dolari despagubiri.
La 20 de ani, Victor Faur s-a dovedit a fi unul dintre cei mai priceputi hackeri din lume, reusind performanţa de a penetra sistemele de securitate ale computerelor NASA, US Navy (Marina Americana), US Departament of Energy (DoE), Jet Propulsion Laboratory (JPL) si Goddard Space Flight Center, (GSFC), scria Gandul in 2011.
Atacurile informatice s-au desfasurat in perioada noiembrie 2005 - septembrie 2006. Marina Americana i-a cerut despagubiri de 240.000 de dolari, iar NASA de peste 1 milione de dolari.
El a fost condamnat in Romania la un an de inchisoare si la plata unor despagubiri.