George Scutaru: Zelenski nu poate să refuze o luptă în momentul în care țara este atacată

×
Codul embed a fost copiat

George Scutaru, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate, a explicat cum poate evolua războiul dintre Rusia și Ucraina și cum ar putea fi afectată România.

 

Ce urmează să se întâmple? Care sunt scenariile?

George Scutaru: Dacă în 1939 am fi avut televiziuni care să transmită în direct, atacul lui Hitler asupra Poloniei ar fi arătat la fel și la fel ar fi fost justificat. Putin consideră că poate acționa în forță, gâsindu-și pretextul așa-zisei cereri de ajutor din partea celor două republici pe care tocmai le-a recunoscut. E o acțiune militară care, însă, depășește teritoriul celor două așa-zise republici independente. E posibil să vedem că trupele ruse debarcă spre Bugeac. Și lucrurile acestea trebuie să privească și România pentru că vorbim despre teritoriul dintre Dunăre și Odessa. Este un teritoriu cu o populație ucraineană de doar 40% și este o zonă unde Rusia ar putea să folosească și efectivele militare din Transnistria. De asemenea, putem să ne așteptăm să vedem ocupată și Insula Șerpilor.

Volodimir Zelenski a introdus legea marțială. Cum comentați?

George Scutaru: Ucraina încearcă să se apere. Zelenski nu poate să refuze o luptă în momentul în care țara este atacată și Ucraina să piardă a doua oară teritorii fără să tragă un foc de armă. În același timp trebuie să avem în vedere că rușii au destui ofițeri ucraineni care pot să trădeze. Nu vom mai vorbi de trădări în masă cum a fost la ocuparea Crimeei. Riposta ucraineană va fi mult mai puternică. Pe de altă parte, trebuie să fim conștienți că unul dintre minisurile mari pe care Ucraina le are este lipsa unei flote militare.

Citește și
Ucraina
Rusia dă vina pe Ucraina pentru operațiunile militare lansate de Putin. „Nu suntem agresivi faţă de poporul ucrainean”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cancelariile occidentale spuneau zilele trecute că Ucraina este plină de ofițeri FSB, ale Serviciului de Securitate, Serviciilor de spionaj rusești. Era de așteptat să fie în republicile separatiste controlate de ruși, dar care este situația în restul teritoriilor?

George Scutaru: Am vorbit cu unul dintre analiștii ucraineni și mi-a spus că se așteaptă la acțiuni de sabotaj. Există deja probabil comandori rusești dislocate în diverse puncte din Ucraina care vor crea haos.

Are nevoie armata rusă de acele diversiuni ca să justifice o înaintare și mai mare pe teritoriul Ucrainei? Sau nu mai e nevoie?

George Scutaru: Am depășit acest moment. Este război. El nu mai are de ce să se ascundă în acest moment. Tocmai pentru a slăbi coeziunea ucrainenilor, pentru a crea panică, pentru a crea haos. Ei nu vor să-și mai justifice acum acțiunea militară. Ea este asumată cu toate consecințele care vor urma.

Ce se va întâmpla în cazul în care se va ajunge la un război fraticid?

George Scutaru: Propaganda rusă în ultima perioadă se referă la fasciști ucraineni ajutați de NATO, de americani care vor să distrugă cele două republici. Pe Putin nu îl interesează cum îl caracterizează Occidentul, dacă este un mare om politic sau un criminal, cum îl caracteriza Biden. Pe el îl interesează să rămână în istoria Rusiei. Iar, din păcate, în istoria Rusiei rămâi doar dacă ești mare și cucerești teritorii.

Se va opri Putin la Luhansk și Donețk sau există o variantă în care Rusia să fie vecină cu România la Dunăre?

George Scutaru: Teritoriul de la Dunăre se numește Bugeacul. E foarte posibil să asistăm la acțiuni militare și acolo. În primul rând, Putin are nevoie de acel coridor terestru până la Crimeea, iar Crimeea este foarte vulnerabilă în absența apei. Iar Rusia vrea să rezolve această problema. Dacă deja sunt debarcări la Odessa, vorbim practic despre acest scenariu la care v-ati referit. Și putem vorbi și de un atac din nord pentru că Belarus nu mai este demult o țară independentă.

Surse de la Kiev anunțau că războiul a început de puțin timp și forțele militare ucrainene sunt complet învinse. Deci Ucraina este învinsă după o oră și jumătate?

George Scutaru: Există și un aparat propagandistic. Lucrurile astea se vor întâmpla și în România. Noi nu trebuie să ne uităm la un război după gard. Probabil vor exista atacuri cibernetice și în România. Trebuie să fim atenți la tot felul de trolli și comentarii pozitive la adresa Rusiei care justifică atactul. Rusia nu se va concentra strict doar pe Ucraina.

Cum comentați declarația de război a lui Vladimir Putin?

George Scutaru: Stilul lui Putin de președinte care arată că poate controla totul este deja cunoscut. El s-a referit și la extinderea NATO și la faptul că Rusia a încercat timp de 30 de ani să negocieze cu NATO și n-a fost decât înșelată. El pur și simplu vrea să arate în fața propriilor cetățeni că este puternic și să descurajeze orice ajutor.

Mulți au spus și că este rupt de realitate. Declarația aceasta ar putea să însemne și că este gata să intre în conflict cu oricine?

George Scutaru: Chiar cu oricine nu va intra în conflict. Cred că vrea să descurajeze un ajutor la adresa Ucrainei. Vrea să intimideze acțiunile care vor urma. Trebuie să vedem ce pachet de sancțiuni va fi anunțat de către UE și NATO.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Zelenski: „Rachetele ruseşti lovesc infrastructura ucraineană şi poliţia de frontieră”. Explozii în mai multe orașe
Zelenski: „Rachetele ruseşti lovesc infrastructura ucraineană şi poliţia de frontieră”. Explozii în mai multe orașe

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că Rusia a efectuat lovituri cu rachete asupra infrastructurii ucrainene şi poliţiei de frontieră a ţării şi că explozii au fost auzite în multe oraşe, informează Reuters.

Rusia dă vina pe Ucraina pentru operațiunile militare lansate de Putin. „Nu suntem agresivi faţă de poporul ucrainean”
Rusia dă vina pe Ucraina pentru operațiunile militare lansate de Putin. „Nu suntem agresivi faţă de poporul ucrainean”

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a încercat să justifice miercuri, în Consiliul de Securitate al ONU, decizia ţării sale de a interveni în Ucraina făcând referire la presupuse "provocări" din partea Kievului, transmite EFE, scrie Agerpres. 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.