Dosarul "Gala Bute". De ce a cerut DNA arestarea Elenei Udrea si gluma pe care fostul ministru ar fi facut-o in fata Comisiei

×
Codul embed a fost copiat

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat favorabil cererea DNA pentru inceperea urmaririi penale a Elenei Udrea in cazul ”Gala Bute”.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cronologia evenimentelor, miercuri, 4 februarie:

FILMUL ZILEI DE MIERCURI: "Daca ani de zile unii au acuzat ca Elena Udrea a luat bani in dosarul Bute, azi vedem ca nici macar procurorii nu ma acuza de asa ceva"

Procurorii au contrazis-o in aceasta dupa-amiaza, trimitand la Camera deputatilor o noua cerere de ridicare a imunitatii Elenei Udrea pentru inceperea urmaririi penale si arestarea ei sub acuzatia de luare de mita.

Citește și
Elena Udrea
SMS-ul pe care Elena Udrea il va face public. "Am vorbit despre bani". Cine l-a vizitat in arest pe Dorin Cocos
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Anchetatorii isi bazeaza noile capete de acuzare pe marturiile facute de doi dintre subalternii fostului ministru al turismului.

Procurorii spun ca suspectii au pus bazele "unei cutume in baza careia reprezentantii societatilor comerciale care primeau finantari de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului sau de la companii subordonate acestuia transmiteau un procent de 10% din platile efectuate catre functionarii care puteau influenta aprobarea finantarilor."

In februarie 2011, Elena Udrea s-ar fi intalnit cu Adrian Gardean, cel care ar controla firma Termogaz, la vila din Busteni a lui Nastasia Gheorghe, secretar general in ministerul turimsului, iar discutia ar fi fost intermediata de Stefan Lungu, consilierul lui Udrea.

Adrian Gardean avea in derulare un contract cu Ministerul turismului, si ar fi fost atentionat de apropiatii elenei udrea sa sponsorizeze Gala Bute cu 3 milioane de lei daca vrea sa primeasca bani de la ministerul turismului pentru lucrarile pe care le efectua in statiunea Straja.

Elena Udrea s-a declarat nevinovata in acest dosar, sustinand ca este o ancheta fabricata la cererea generalului Florian Coldea, directorul intermediar al SRI.

Ea scris pe Facebook astazi ca: "Acuzatia lor este ca as fi sustinut implicarea MDRT in Gala Bute pentru "beneficii de imagine". Daca acest lucru s-ar confirma in instanta, atunci toti politicienii in functii publice ar trebui incriminati."

Cererea de ridicare a imunitatii Elenei Udrea pentru abuz in serviciu, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false pentru obtinerea de fonduri europene si folosirea influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, a trecut astazi de comisia juridica a Camerei Deputatilor.

"Am solicitat colegilor de la Comisia Juridica sa voteze favorabil inceperea urmaririi penale in ce ma priveste"

Surse din comisie spun ca fostul ministru a facut la inceputul discursului, o gluma.

"Dragi colegi, nu cred ca se pune problema care dintre dumneavoastra ajunge in locul meu, ci cand".

Colegii au votat pentru ridicarea imunitatii insa votul final il va da plenul camerei deputatilor.

Iar deputatii trebuie sa se grabeasca pentru ca cererea de miercuri a procurorilor anticoruptie se refera la arestarea deputatei, iar solicitarea trebuie dezbatuta de indata.

UPDATE ORA 18:00 - Cererea DNA de arestare a deputatului Elena Udrea a ajuns la Camera Deputatilor, Biroul Permanent al acestui for legislativ urmand sa se reuneasca joi, la ora 12.0,0 pentru a decide care va fi parcursul acestei noi solicitari a Justitiei, au spus miercuri, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

UPDATE ORA 16:20 DNA a cerut aviz pentru incperea urmaririi penale a Elenei Udrea in dosarul "Gala Bute" pentru luare de mita, precum si arestarea preventiva a fostului ministru.

Comunicatul DNA: In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie - doamna Laura Codruta Kövesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii:

1. Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de UDREA ELENA GABRIELA pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.

2. ministrului Justitiei, pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a deputatului de UDREA ELENA GABRIELA pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu; tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene; folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite; luare de mita.

UPDATE ORA 14.00 Fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu, a declarat ca, din punctul sau de vedere, Hotararea de Guvern in baza careia a fost organizata Gala Bute a fost una legala, fiind avizata de minister, insa trebuie sa existe o distinctie fata de aplicare sau oportunitate. "Trebuie sa facem o diferenta intre adoptarea Hotararii de Guvern si aplicarea ei. O chestiune este adoptarea, alta este aplicarea. Din cate am observat, procurorii investigheaza probleme legate de aplicarea Hotararii si nu de adoptarea ei (...) Din punct de vedere juridic, ministerul care a initiat are responsabilitatea implementarii hotararii", a declarat fostul ministru al Justitiei.

El a fost intrebat de ce Ministrul Justitiei a dat in prima instanta un aviz negativ. "A fost o discutie pe forma initiala a hotararii, care din cate imi aduc aminte si mai ales vad acum in presa, ca sunt totusi cativa ani de atunci, a fost modificata si ulterior a fost adoptata. E o situatie care se intampla frecvent in Guvern ca ministrii sa propuna texte care ulterior se modifica", a mai afirmat Predoiu.

De asemenea, fostul ministru a precizat ca o disctinctie care trebuie facuta priveste oportunitatea si legalitatea unui act normativ. "Oportunitatea hotararii era stabilita de ministerul initiator intotdeauna, si decisa in Guvern, Ministerul Justitiei cand aviza, aviza doar chestiuni de legalitate. Deci, din acest punct de vedere pot sa va spun ca hotararea din punctul meu de vedere a trecut cu indeplinirea conditiilor de legalitate. Ce s-a intamplat dupa aceea cu aplicarea, iar nu pot sa va spun ca nu era de Ministerul Justitiei...", a mai declarat Predoiu.

Totodata, el a mentionat ca pana in acest moment nu i s-au cerut explicatii din partea procurorilor DNA.

UPDATE ORA 12.00 Deputatul Elena Udrea a declarat ca nu doreste sa mai amestece justitia in scandalul dintre ea si generalul Coldea de la SRI si ca nu acuza pe nimeni din justitie, adaugand ca este dreptul procurorilor sa ancheteze un fost ministru, inclusiv pe ea. ”Nu doresc sa mai amestec justitia in scandalul dintre mine si generalul Coldea, de la SRI. Nu mai vreau sa fac acest lucru”, a afirmat Udrea, dupa sedinta comisiei juridice care a avizat favorabil solicitarea DNA de incepere a urmaririi sale penale in dosarul ”Gala Bute”.

Udrea a spus ca a cerut membrilor comisiei juridice sa voteze favorabil solicitarea DNA si ca nu va ataca niciodata justitia.

”Am vazut tactica celor care incearca sa raspunda acuzatiilor pe care eu le-am adus generalului Coldea. Este o tactica prin care incearca sa ma decredibilizeze: Udrea ataca justitia, Udrea ataca SRI. In nici intr-un caz Udrea nu va ataca niciodata justitia, nu atac SRI, vorbesc despre un om”, a mai aratat Udrea, adaugand ca este dreptul procurorilor sa cerceteze, sa ancheteze un fost ministru, inclusiv pe ea. Ea a mai spus ca nu doreste sa discute despre fondul cauzei sale pentru ca nu o cunoaste si se afla si sub control judiciar, adaugand ca nu a vorbit cu fostii sai colegi, nici cu Adriean Videanu, nici cu Ion Ariton.

Intrebata cum arata o zi din viata ei, Udrea a raspuns: ”Nu chiar asa ca inainte, sa stiti”. Udrea a adaugat ca o are alaturi pe mama ei si familia.

UPDATE ORA 11.00 Comisia Juridica a avizat cererea DNA de incuviintare a inceperii urmaririi penale a fostului ministru al Dezvoltarii, Elena Udrea, cu 20 de voturi „pentru”, un vot „impotriva”, si o abtinere, in timp ce un alt vot a fost anulat, a precizat presedintele acestui for, Bogdan Ciuca. ”Comisia s-a pronuntat. Nu e vorba de ridicarea imunitatii unui parlamentar, ci este un aviz pentru inceperea urmariri penale a unui fost ministru. Procedura spune ca in cazul acesta Comisia juridica propune Camerei acest aviz. Au fost 23 prezenti, 20 au votat , unul , o abtinere, iar unul a fost anulat. Votul a fost secret” , a spus Ciuca, dupa sedinta.

El a aratat ca cel mai probabil plenul se va pronunta asupra acestui raport al Comisiei juridice lunea viitoare.

Daca azi trimitem la BP raportul Comisiei, de maine oricand presedintele Camerei poate convoca plenul, in cinci zile, cel mai probabil luni”, a spus Ciuca.

UPDATE ORA 10.50 Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat favorabil cererea DNA pentru inceperea urmaririi penale a Elenei Udrea in cazul ”Gala Bute”.

UPDATE ORA 10.40 Deputatul Elena Udrea a declarat, inainte de sedinta Comisiei juridice in care se discuta solicitarea de incepere a urmaririi sale penale, ca va cere deputatilor sa dea un aviz favorabil si nu va veni in Parlament sa-si sustina cauza. "In niciun caz n-o sa ma dezic de ceea ce am sustinut zece ani, de sustinerea justitiei. Voi cere comisiei sa dea un aviz favorabil", a precizat Udrea.

Udrea a spus ca, daca isi dadea demisia din Parlament, trebuia ca presedintele Iohannis sa dea aviz pentru inceperea urmaririi sale penale adaugand: "Un fost ministru de avid nu scapa".

E a spus ca nu va veni in Parlament sa-si sustina cauza in niciun fel. "Nu voi veni in Parlament sa-mi sustin cauza in niciun fel. Voi solicita astazi la comisie si in mod public tuturor colegilor din Parlament sa faca ceea ce trebuie sa faca in cazul in care justitia solicita un aviz, sa dea un aviz favorabil", a adaugat Udrea.

Solicitata sa comenteze acuzatiile pe care i le aduc procurorii privind comiterea unei ilegalitati prin faptul ca a cerut opt milioane de lei pentru activitati de publicitate de care ministerul nu avea nevoie, Udrea a raspuns: ”Haideti sa vedem dosarul. Doi la mana: in nici intr-un caz eu nu voi intra pe fondul cauzei. Sunt sub control judiciar si toti adversarii abia ar astepta sa fac o greseala. Deci nu voi discuta pe fondul cauzei”.

In ceea ce priveste acuzatiile pe care procurorii i le aduc referitoare la ilegalitatea OUG in cazul „Galei Bute”, Udrea a spus ca va da un raspuns dupa ce va vedea dosarul.

Haideti sa vad dosarul si dupa aceea va spun. Un lucru este clar: de patru ani de zile auzim ca in gala Bute Elena Udrea ar fi luat spaga. Ei, uitati ca, in mod oficial, dupa patru ani, nici macar procurorii nu spun asa ceva. Acuzatia este ca am vrut sa aiba loc meciul lui Bute la Bucuresti si ca am facut mai mult efort pentru ca acest eveniment sa se intample decat alti colegi ministri care au fost la fel de doritori sa se intample acest eveniment sau decat altii care au fost implicati in organizarea lui”, a spus Udrea.

Ea a aratat ca, initial, in Guvern s-a dorit ca aceasta gala sa fie organizata de Guvern prin ministrul Dezvoltarii. „Pentru ca ministerul nu avea in atributii organizarea de evenimente sportive, a fost adoptata solutia ca participarea ministerului sa fie prin promovarea Romaniei prin imaginea marelui sportiv Lucian Bute”, a spus Udrea.

Ea a mai spus, raspunzand unei intrebari, ca nu mai tine minte in totalitate sedinta de Guvern in care a fost adoptata respectiva OUG, dar ca in mod sigur presedintele Traian Basescu nu a fost la discutiile legate de „Gala Bute”.

Primarul din Lupeni va fi cercetat in arest la domiciliu. Ce decizie s-a luat in cazul lui Rudel Obreja

Primarul din Lupeni si cei doi fosti angajati de la Ministerul Turismului vor fi cercetati in arest la domiciliu in dosarul "Gala Bute" - a decis marti noapte Tribunalul Bucuresti. Instanta a disjuns totodata judecarea propunerii de arestare in cazul fostului presedinte al Federatiei de Box Rudel Obreja, din cauza ca acesta nu a putut fi citat telefonic.

Rudel Obreja a fost eliberat din arest marti seara, dupa ce ordonanta de retinere de 24 de ore a expirat. Surse judiciare au precizat pentru Mediafax ca atat Obreja, cat si avocatul sau aveau telefoanele inchise si nu au putut fi chemati la instanta.

Propunerea de arestare preventiva a lui Rudel Obreja se va judeca joi, iar pana atunci el va fi citat prin toate metodele legale.

Rudel Obreja: "Din punctul de vedere al Galei Bute, nu exista niciun fel de ilegalitate. Doamna Udrea este tinta principala si toate sagetile sunt indreptate impotriva ei. Noi suntem niste mici candelabre, portelanuri, printre picioarele elefantilor."

Rudel Obreja, fostul presedinte al federatiei romane de box, si primarul orasului Lupeni Cornel Resmerita au fost dusi in fata judecatorilor cu propunere de arestare preventiva, in dosarul Gala Bute. Procurorii il acuza pe Obreja de spalare de bani si evaziune fiscala, iar pe Rasmerita de abuz in serviciu.

Fostul consilier de imagine al Elenei Udrea dar si fostul secretar general al Ministerului Turismului au accepat sa coopereze cu anchetatorii. Ei le-au povestit procurorilor anticoruptie cum le-ar fi cerut Elena Udrea sa negozieze si sa plateasca aceste contracte cu firma lui Rudel Obreja. Drept recompensa, Stefan Lungu si Gheorghe Nastasia se vor alege cel mult cu arest la domiciliu.

Rudel Obreja este acuzat de procurorii anticoruptie ca, prin firma sa - Europlus Computers - ar fi primit 2 milioane de euro de la Ministerul Turismului, pentru realizarea "Galei Bute". Pe vremea aceea, ministerul era condus de Elena Udrea, care - spun procurorii - nu putea sa semneze un contract direct cu o firma privata, fara sa organizeze o licitatie.

Elena Udrea: "MTRT nu a facut decat sa cumpere publicitate in cadrul galei."

Procurorii au explicat mecanismul prin care gala de box a fost organizata si platita cu bani de la ministere, iar castigurile au revenit in exclusivitate unei firme private, adica cea a lui Rudel Obreja. De pe urma galei ar fi avut de castigat si consilierul Elenei Udrea, Stefan Lungu, dar si omul de afaceri Adrian Gârdean, cercetat sub control judiciar. Acesta ar fi sponsorizat gala cu 6 milioane de lei, doar ca a primit apoi contracte care valorau dublu.

In toata aceasta ancheta, spun procurorii, Elena Udrea a fost pionul principal. Ea este acuzata ca a mintit in documente si a abuzat de functia pe care o avea, ca sa organizeze evenimentul si sa castige capital politic. Procurorii cer si pentru ea ridicarea imunitatii.

Elena Udrea: "Daca e o vina ca am vrut ca ministerul pe care l-am condus sa-si faca promovare cu cel mai mare campion pe care Romania il avea la acea vreme, atunci mi-o asum."

In acelasi dosar, procurorii anticoruptie cerceteaza si implicarea fostului ministrul al Economiei, Ion Ariton. Din ordinul lui, sustin anchetatorii, 10 companii de stat ar fi sponsorizat firma lui Rudel Obreja cu aproape 500.000 de euro. Iar aceasta este, din nou, o incalcare a legii, spun anchetatorii, pentru ca firmele de stat nu au voie sa sponsorizeze firme private. Si pentru Ion Ariton procurorii cer ridicarea imunitatii, ca sa il puna sub acuzare, iar comisia senatului a dat aviz pozitiv.

Prejudiciul adus statului, calculat de procurori in dosarul "Gala Bute", se ridica la 8 milioane de lei - adica aproape 2  milioane de euro.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Dosarul
Dosarul "Gala Bute". Rudel Obreja, eliberat din arest: "Tinta e Elena Udrea". Procurorii DNA au gresit cand au ales instanta

Dosarul "Gala Bute". ICCJ a decis ca nu este competenta sa judece propunerile de arestare preventiva si arest la domiciliu in cazul lui Rudel Obreja si a celorlalti inculpati din dosarul "Gala Bute".

SMS-ul pe care Elena Udrea il va face public.
SMS-ul pe care Elena Udrea il va face public. "Am vorbit despre bani". Cine l-a vizitat in arest pe Dorin Cocos

"Mi-a fost frica sa fac denuntul inainte" si "Ma simt in siguranta acum, stiind ca voi fi supravegheata de politie", a declarat luni Elena Udrea, dupa ce a aflat ca procurorii au facut noi perchezitii in cazul "Galei Bute".

"Gala Bute:" Elena Udrea si publicitatea de 2 milioane EUR. Cum ar fi ajuns statul sa sponsorizeze firme private

DNA cere avizul Parlamentului pentru urmarirea penala a deputatei Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltarii si turismului, si a senatorului Ion Ariton, care a condus ministerul Economiei.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum

Sunt sau nu sondajele de opinie din România o modalitate de a influența voturile electoratului înainte de alegeri? Unii analiști politici sunt de părere că da.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.