Efectul devastator pe care il are un litru de ulei aruncat in chiuveta. Ce puteti primi in schimb daca il colectati

Ultimul update: Luni 29 Februarie 2016 02:34
Data publicarii: Sambata 13 Februarie 2016 19:23
Categorie: Actualitate

Uleiul ars, provenit din bucatarie, este un pericol grav pentru mediu, avertizeaza specialistii, care spun ca un singur litru poate polua un milion de litri de apa.

Din pacate, foarte multi arunca uleiul ars in reteaua de canalizare, fara sa stie ca are un efect devastator. La Arad, Uniunea Asociatiilor de Locatari din oras promoveaza o campanie de colectare a uleiului alimentar uzat: in schimb, oamenii primesc detergent. Din usa in usa, oamenilor li s-a explicat despre operatiunea de colectare.

La Arad, strangerea uleiului ramas de la gatit este coordonata de Uniunea Asociatiilor de Locatari din oras si Garda de Mediu.

Dorina Lupse, presedinte ULAL Arad: "Firma care v-a dat aceste recipiente va da in contrapartida 10 litri de detergent universal pentru a intretine curate partile comune din bloc."

Locatar: "Cred ca lucrurile vor capata o deschidere, locatarii de aici vor marsa la aceasta idee."

Un studiu realizat de Comisia Europeana, arata ca uleiul aruncat pe sol conduce la degradarea fertilitatii acestuia pentru o perioada de cinci ani, iar ajuns in lacuri distruge toata fauna.

Daniel Ciuciui specialist in ecologie: "Un litru de ulei uzat ajuns in panza freatica are capacitatea de a polua si face neutilizabili un milion de litri de apa potabila. Ca sa va dati seama cat este asta, e o cantitate suficienta pentru o persoana adulta aproximativ 14 ani."

Efectul nociv al uleiului rezidual este inca, din pacate, putin cunoscut si multi il arunca la canalizare crezand ca va fi dizolvat de detergent.

Dorina Lupse presedinte ULAL Arad: "Din pacate, aproape toti locuitori din blocurile de locuinte uleiul uzat il varsa in chiuveta, ceea ce este foarte grav."

Monica Iovan. purtator de cuvant regia Apa Canal Arad: "Uleiul alimentar uzat nu trebuie aruncat in toalete sau in chiuvete. Deoarece se depune pe conducte. In timp, duce la infundarea si colmatarea acestora, in plus apele cu grasimi ajung in statia de epurare."

In Romania, in ultimii 5 ani numarul firmelor care colecteaza uleiul rezidual folosit s-a dublat. A crescut si numarul siteurilor care promoveaza acesta activitate. Uleiul colectat este trimis in Germania si Austria, unde este transformat in sapun, lumanari si creme.

Cele mai mari cantitati sunt convertite in biodisel, un combustibil folosit de masinile eco. Din pacate, la noi inca nu exista o fabrica de regenerare a uleiului uzat. 

Seceta a afectat culturile de floarea soarelui: productia, la jumatate fata de anul trecut. Cu cat se poate scumpi uleiul

Seceta a afectat culturile de floarea soarelui: productia, la jumatate fata de anul trecut. Cu cat se poate scumpi uleiul

Gabriela Firea

Furtună așteptată în București. Firea închide școlile mai devreme

Ambulanţă vandalizată de un bărbat cu probleme psihice, care solicitase echipajul. VIDEO

Dragomir: Am lăsat la Comisia SRI o listă de 65 de persoane care cred că ar putea fi audiate

Furtună cu gheață cât mingea de tenis. Fenomenele care au lovit mai multe zone din țară

Loc de joacă din Constanţa, închis după ce un copil s-a rănit

O nouă lovitură pentru persoanele afectate de furtună: asigurarea obligatorie nu îi va despăgubi

Scandal Strada Doamnei

Șofer amenințat cu pistolul, după ce ar fi înjurat mai mulți agenți de la Rutieră

Elev din Capitală, călcat în picioare după ce ar fi refuzat avansurile unei fete

Doi tineri au intrat cu maşina în zona pietonală din Timişoara şi au transmis live pe Facebook

Microfoane găsite într-o primărie din Prahova. Cine îi asculta pe funcţionari

Disperare în Vest, după furtuna devastatoare. 13.000 de oameni, fără curent

Câmp plantat cu canabis, găsit de poliţie în Mureş