Efectul devastator pe care il are un litru de ulei aruncat in chiuveta. Ce puteti primi in schimb daca il colectati

Ultimul update: Luni 29 Februarie 2016 02:34
Data publicarii: Sambata 13 Februarie 2016 19:23
Categorie: Actualitate

Uleiul ars, provenit din bucatarie, este un pericol grav pentru mediu, avertizeaza specialistii, care spun ca un singur litru poate polua un milion de litri de apa.

Din pacate, foarte multi arunca uleiul ars in reteaua de canalizare, fara sa stie ca are un efect devastator. La Arad, Uniunea Asociatiilor de Locatari din oras promoveaza o campanie de colectare a uleiului alimentar uzat: in schimb, oamenii primesc detergent. Din usa in usa, oamenilor li s-a explicat despre operatiunea de colectare.

La Arad, strangerea uleiului ramas de la gatit este coordonata de Uniunea Asociatiilor de Locatari din oras si Garda de Mediu.

Dorina Lupse, presedinte ULAL Arad: "Firma care v-a dat aceste recipiente va da in contrapartida 10 litri de detergent universal pentru a intretine curate partile comune din bloc."

Locatar: "Cred ca lucrurile vor capata o deschidere, locatarii de aici vor marsa la aceasta idee."

Reducerea TVA-ului i-a determinat pe soferii romani sa-si faca plinul cu ulei alimentar. Cum sunt afectate insa masinile

Un studiu realizat de Comisia Europeana, arata ca uleiul aruncat pe sol conduce la degradarea fertilitatii acestuia pentru o perioada de cinci ani, iar ajuns in lacuri distruge toata fauna.

Daniel Ciuciui specialist in ecologie: "Un litru de ulei uzat ajuns in panza freatica are capacitatea de a polua si face neutilizabili un milion de litri de apa potabila. Ca sa va dati seama cat este asta, e o cantitate suficienta pentru o persoana adulta aproximativ 14 ani."

Efectul nociv al uleiului rezidual este inca, din pacate, putin cunoscut si multi il arunca la canalizare crezand ca va fi dizolvat de detergent.

Dorina Lupse presedinte ULAL Arad: "Din pacate, aproape toti locuitori din blocurile de locuinte uleiul uzat il varsa in chiuveta, ceea ce este foarte grav."

Monica Iovan. purtator de cuvant regia Apa Canal Arad: "Uleiul alimentar uzat nu trebuie aruncat in toalete sau in chiuvete. Deoarece se depune pe conducte. In timp, duce la infundarea si colmatarea acestora, in plus apele cu grasimi ajung in statia de epurare."

In Romania, in ultimii 5 ani numarul firmelor care colecteaza uleiul rezidual folosit s-a dublat. A crescut si numarul siteurilor care promoveaza acesta activitate. Uleiul colectat este trimis in Germania si Austria, unde este transformat in sapun, lumanari si creme.

Cele mai mari cantitati sunt convertite in biodisel, un combustibil folosit de masinile eco. Din pacate, la noi inca nu exista o fabrica de regenerare a uleiului uzat. 

Seceta a afectat culturile de floarea soarelui: productia, la jumatate fata de anul trecut. Cu cat se poate scumpi uleiul

Seceta a afectat culturile de floarea soarelui: productia, la jumatate fata de anul trecut. Cu cat se poate scumpi uleiul

Teatrul ”Constantin Tănase”

Intervenție a pompierilor la Teatrul ”Constantin Tănase” din Capitală. Scena, învăluită în fum

Anchetă în Arestul Capitalei, după ce un angajat ar fi avut o relaţie cu o femeie încarcerată

Cel mai important muzeu al României, închis de 15 ani, din cauza nepăsării autorităților

Explozie pe terasa unui restaurant din Pitești. Trei persoane au ajuns la spital

Femeie desfigurată de un câine în Satu Mare. A ajuns în stare gravă la spital

Trei marinari răniți în urma unui incendiu izbucnit în Portul Constanța

taxi furat

Taxi furat în timp ce șoferul își cumpăra o cafea. Hoțul, prins după ce a făcut accident

Avocatul din Iași care s-a urcat băut la volan și a omorât 2 oameni, condamnat la 5 ani și 8 luni de închisoare

Unii dintre cei mai de temut suceveni, condamnați definitiv după ce au exploatat minori

Trei maşini au ars în Tulcea, după ce un trecător şi-a aruncat ţigara în gunoi

Traian Băsescu: Dacă Republica Moldova vrea să iasă din zona gri, trebuie să ia în calcul varianta reunificării cu România

Operațiune a polițiștilor împotriva șoferilor care nu acordă prioritate pietonilor