Dosarul mineriadei din 1990. Emil "Cico" Dumitrescu si Mugurel Florescu, audiati la Parchetul instantei supreme: "Mare necaz"

Ultimul update: Vineri 19 Mai 2017 06:53
Data publicarii: Marti 16 Mai 2017 11:15
Categorie: Actualitate

Dupa aproape 27 de ani de la mineriada din 1990, procurorii militarii extind acuzatiile impotriva celor care au organizat acele evenimente sangeroase.

Astfel, a Parchetul instantei supreme, au ajuns marti amiralul in rezerva Emil "Cico" Dumitrescu si generalul in rezerva Mugurel Florescu. Amandoi au calitatea de inculpati.

Primul care a ajuns la Parchetul instantei supreme pentru audieri a fost generalul in rezerva Mugurel Florescu, fost adjunct al procurorului general al Romaniei si sef al Directiei Procuraturilor Militare.

El a spus, la iesirea de la Parchet, ca nu are nicio implicare in Mineriada.

"Mi s-au adus la cunostinta acte procedurale, am luat cunostinta despre ele, am mentinut pozitia anterioara pe care am avut-o si, pentru dumneavoastra, nu am nicio implicare in Mineriada. (...) Am avut si bafta ca nu am fost implicat in nimic in cele trei zile. ...Eu sunt implicat in ancheta din acest dosar din anul 2015. Iata deci, numai la reluare ce s-a petrecut. Am spus de cand eram adjunct de procuror general ca nimeni nu si-a permis sa se imixtioneze de maniera sa spuna: stop motoare, stop cercetare. Daca va fi dedus dosarul instantei de judecata este si datorita faptului ca in timp au fost efectuate cercetari care au putut sa fie luate in considerare.(...) Intotdeauna aflarea adevarului este o problema de tinuta.

Guvernul vrea sa desecretizeze documente ale Ministerului Apararii Nationale pentru dosarul Mineriadei

In 1990 am avut de efectuat o actiune in legatura cu furturile care s-au facut fata de romi si am spus sa fie restituit ce trebuie romilor, pe actele care au fost facute necorespunzator si ilegal la vremea respectiva, pentru ca un stat nou nu se poate baza pe minciuna. Si acum, la atatia ani de la Revolutie, un stat nou ca Romania nu se poate baza pe lipsa de adevar.(...) Cred ca au fost mai multe planuri suprapuse in ceea ce-i priveste pe Ion Iliescu si Petre Roman. Finalul a fost altfel decat s-a dorit. S-a dorit o degajare sub aspect civic a Pietei Universitatii si uitati unde s-a ajuns. Este un mare necaz. Si modul in care s-a rezolvat dupa, de catre factori care sa fie responsabili, o sa vedeti ca explica ce s-a petrecut”, a spus Florescu, potrivit News.ro.

Ulterior, a ajuns la audieri in acelasi dosar si amiralul in rezerva Emil "Cico" Dumitrescu, la data savarsirii faptelor membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala si sef al Directiei Generale de Cultura, Presa si Sport din cadrul Ministerului de Interne.

Luni, in dosarul mineriadei au fost audiati la Parchetul instantei supreme fostul presedinte Ion Iliescu si fostul prim-ministru Petre Roman, ambii avand calitatea de inculpati.

Petre Roman a plecat primul, spunand ca a fost chemat "degeaba". Nici Ion Iliescu nu a stat foarte mult, el parasind sediul Parchetului instantei supreme fara a face declaratii. Ei au fost citati in legatura cu extinderea urmaririi penale.

Tot luni, a fost audiat, in calitate de inculpat, fostul director al Serviciului Roman de Informatii Virgil Magureanu.

In cursul acestei saptamani, sunt asteptati la audieri la Parchetul instantei supreme, in dosarul mineriadei din 1990, si fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu si fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma.

Incepand din 11 ianuarie, au mai fost la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a lua la cunostinta ca sunt inculpati in dosarul Mineriadei, pentru infractiuni contra umanitatii, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sarbu, Virgil Magureanu, Emil "Cico" Dumitrescu si Miron Cozma.

Virgil Magureanu, dupa ce a fost audiat in dosarul Mineriadei:

Virgil Magureanu, dupa ce a fost audiat in dosarul Mineriadei: "Tremur". Ion Iliescu si Petre Roman, chemati si ei la Parchet

cutit

Tânăr înjunghiat de multiple ori, într-un bar. ”Veniți să mă luați”, a fost mesajul atacatorului, care a sunat la 112

Polițist amenințat cu moartea de un individ acuzat de afaceri cu droguri: ”Ești un om mort”

Starea actorului Alexandru Arşinel. ”Mă simt din nou după ani și ani la mâna doctorilor”

Coliziune între un TIR şi două autoturisme pe A1. Trei victime, dintre care una inconştientă

Sicriul Regelui Mihai a fost depus într-o biserică ortodoxă din Lausanne

Mii de oameni au protestat în Piața Victoriei. Tudor Chirilă: ”Ce se întâmplă acum e regândirea Ordonanței 13”

Klaus Iohannis, principesa Margareta

Principesa Margareta și președintele Iohannis merg în Parlament, la ședința dedicată memoriei regelui Mihai. LIVE, ora 15

Reacții din presa internaţională după noua rundă de proteste din România

Hans Klemm: ”Slăbirea legislaţiei poate expune România la ameninţări venite de peste hotare”

Autoturism căzut într-un canal de alimentare cu apă din Reghin. Șoferul și posibili pasageri, de negăsit

Proteste cu mii de oameni în mai multe orașe. Mesajul lui Mihai Șora, care a participat din nou, în Iași

Principesa Margareta şi Patriarhul Daniel vor fi prezenți la şedinţa solemnă comună a Parlamentului