Dosarul mineriadei din 1990. Emil "Cico" Dumitrescu si Mugurel Florescu, audiati la Parchetul instantei supreme: "Mare necaz"

×
Codul embed a fost copiat

Dupa aproape 27 de ani de la mineriada din 1990, procurorii militarii extind acuzatiile impotriva celor care au organizat acele evenimente sangeroase.

Astfel, a Parchetul instantei supreme, au ajuns marti amiralul in rezerva Emil "Cico" Dumitrescu si generalul in rezerva Mugurel Florescu. Amandoi au calitatea de inculpati.

Primul care a ajuns la Parchetul instantei supreme pentru audieri a fost generalul in rezerva Mugurel Florescu, fost adjunct al procurorului general al Romaniei si sef al Directiei Procuraturilor Militare.

El a spus, la iesirea de la Parchet, ca nu are nicio implicare in Mineriada.

"Mi s-au adus la cunostinta acte procedurale, am luat cunostinta despre ele, am mentinut pozitia anterioara pe care am avut-o si, pentru dumneavoastra, nu am nicio implicare in Mineriada. (...) Am avut si bafta ca nu am fost implicat in nimic in cele trei zile. ...Eu sunt implicat in ancheta din acest dosar din anul 2015. Iata deci, numai la reluare ce s-a petrecut. Am spus de cand eram adjunct de procuror general ca nimeni nu si-a permis sa se imixtioneze de maniera sa spuna: stop motoare, stop cercetare. Daca va fi dedus dosarul instantei de judecata este si datorita faptului ca in timp au fost efectuate cercetari care au putut sa fie luate in considerare.(...) Intotdeauna aflarea adevarului este o problema de tinuta.

Citește și
dosarul Mineriada
Guvernul vrea sa desecretizeze documente ale Ministerului Apararii Nationale pentru dosarul Mineriadei
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

In 1990 am avut de efectuat o actiune in legatura cu furturile care s-au facut fata de romi si am spus sa fie restituit ce trebuie romilor, pe actele care au fost facute necorespunzator si ilegal la vremea respectiva, pentru ca un stat nou nu se poate baza pe minciuna. Si acum, la atatia ani de la Revolutie, un stat nou ca Romania nu se poate baza pe lipsa de adevar.(...) Cred ca au fost mai multe planuri suprapuse in ceea ce-i priveste pe Ion Iliescu si Petre Roman. Finalul a fost altfel decat s-a dorit. S-a dorit o degajare sub aspect civic a Pietei Universitatii si uitati unde s-a ajuns. Este un mare necaz. Si modul in care s-a rezolvat dupa, de catre factori care sa fie responsabili, o sa vedeti ca explica ce s-a petrecut”, a spus Florescu, potrivit News.ro.

Ulterior, a ajuns la audieri in acelasi dosar si amiralul in rezerva Emil "Cico" Dumitrescu, la data savarsirii faptelor membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala si sef al Directiei Generale de Cultura, Presa si Sport din cadrul Ministerului de Interne.

Luni, in dosarul mineriadei au fost audiati la Parchetul instantei supreme fostul presedinte Ion Iliescu si fostul prim-ministru Petre Roman, ambii avand calitatea de inculpati.

Petre Roman a plecat primul, spunand ca a fost chemat "degeaba". Nici Ion Iliescu nu a stat foarte mult, el parasind sediul Parchetului instantei supreme fara a face declaratii. Ei au fost citati in legatura cu extinderea urmaririi penale.

Tot luni, a fost audiat, in calitate de inculpat, fostul director al Serviciului Roman de Informatii Virgil Magureanu.

In cursul acestei saptamani, sunt asteptati la audieri la Parchetul instantei supreme, in dosarul mineriadei din 1990, si fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu si fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma.

Incepand din 11 ianuarie, au mai fost la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a lua la cunostinta ca sunt inculpati in dosarul Mineriadei, pentru infractiuni contra umanitatii, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sarbu, Virgil Magureanu, Emil "Cico" Dumitrescu si Miron Cozma.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Virgil Magureanu, dupa ce a fost audiat in dosarul Mineriadei:
Virgil Magureanu, dupa ce a fost audiat in dosarul Mineriadei: "Tremur". Ion Iliescu si Petre Roman, chemati si ei la Parchet

Fostul presedinte Ion Iliescu s-a prezentat luni, la Parchetul General, pentru a fi audiat de procurorii militari în dosarul ''Mineriada''. Si fostul premier Petre Roman a fost luni dimineata la sediul Parchetului.

Guvernul vrea sa desecretizeze documente ale Ministerului Apararii Nationale pentru dosarul Mineriadei
Guvernul vrea sa desecretizeze documente ale Ministerului Apararii Nationale pentru dosarul Mineriadei

Guvernul a elaborat un proiect de hotarare care prevede desecretizarea unor documente emise de MApN referitoare la perioada Mineriadei.

Petre Roman, primul lider din decembrie '89 audiat de procurorii militari.
Petre Roman, primul lider din decembrie '89 audiat de procurorii militari. "Romanii au fost admiratia intregii lumi"

Fostul premier Petre Roman a fost audiat miercuri de procurori, in calitate de martor, in dosarul Revolutiei. Asta dupa ce anchetatorii au extins cercetarile pentru infractiuni contra umanitatii.

Fostul director SRI Virgil Magureanu, la Parchetul General. Si el a fost inculpat in mod oficial in dosarul
Fostul director SRI Virgil Magureanu, la Parchetul General. Si el a fost inculpat in mod oficial in dosarul "Mineriadei"

Fostul director al SRI Virgil Magureanu a ajuns miercuri dimineata la Parchetul General, unde a fost inculpat in mod oficial in dosarul "Mineriadei".

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.