Consiliul JAI a amanat decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen
Este oficial - aderarea noastra la spatiul Schengen se amana pe termen nedefinit. Reuniti joi la Bruxelles, ministrii de interne ai tarilor Uniunii Europene au stabilit ca vor discuta, din nou, acest subiect, in decembrie.
Majoritatea statelor membre au sustinut aderarea noastra si a Bulgariei, insa Germania, Olanda si Finlanda s-au opus.
Mai mult, Olanda vrea de la noi doua rapoarte pozitive despre justitie, inainte sa ne accepte in Schengen. Ministrul roman de Interne, Radu Stroe, a intrat in sala de consiliu fara sa faca declaratii, spre deosebire de colegul sau bulgar.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ţvetan Ţvetanov, ministrul de interne al Bulgariei: "Bulgaria a indeplinit toate criteriile. Vreau sa va reamintesc ca anul trecut in iulie, Bulgaria a interceptat 16 tone de hasis cu destinatia Olanda si Belgia."
Discutiile n-au debutat sub auspicii bune pentru noi si bulgari, dupa ce in ultimele zile a devenit clar ca Germania, Olanda si Finlanda se vor opune stabilirii unui termen pentru intrarea noastra la Schengen.
Radu Stroe, ministrul roman al Afacerilor Interne: ''Ceea ce s-a decis astazi este sa se reia subiectul Schengen pana la sfarsitul anului 2013 in vederea stabilirii cailor de urmat pe baza abordarii in doua etape. Maritim si aerian in prima, terestru a doua''.
Potrivit ministrului roman, o multime de state membre au luat cuvantul la Consiliu, ca sa pledeze cauza noastra si a bulgarilor. Insa Germania si-a impus punctul de vedere.
Hans-Peter Friedrich, ministrul de Interne al Germaniei: "Inca o data, am facut clara pozitia Germaniei, si anume ca nu este vorba despre un mecanism automat (de intrare) pentru Bulgaria si Romania. Este vorba despre un ansamblu de criterii politice de care se lovesc: sistemul de justitie, un sistem acceptabil de organizare a politiei, lupta impotriva coruptiei si criminalitatii organizate''.
Iar Olanda si Finlanda au legat aderarea la Schengen de rapoartele MCV. Intr-un mod pozitiv, potrivit ministrului Stroe.
Fred Teeven, ministrul pentru securitate si justitie al Olandei: "Trebuie sa existe doua rapoarte MCV pozitive, iar pentru moment nu exista. Vom vedea in decembrie care va fi situatia atunci."
Pe de alta parte, in spatele usilor inchise, ministrul german ar fi cerut regandirea directivei privind libera circulatie ca sa previna ''imigratia saraca'' din Romania si Bulgaria. Ipoteza a fost respinsa categoric de comisarul Cecilia Malmstrom.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, germania, Bulgaria, Schengen, jai, Hans-Peter Friedrich,
Dată publicare:
07-03-2013 13:43