Comisia Europeană va negocia cu Rusia repatrierea tezaurului României, după încheierea războiului din Ucraina

×
Codul embed a fost copiat

Problema tezaurului național al României, confiscat de Rusia, a devenit o sarcină a Comisiei Europene, care va putea să negocieze cu Moscova repatrierea acestuia, atunci când "va veni momentul prielnic" pentru discuții.

Declarația a fost făcută de europarlamentarul Eugen Tomac, în cadrul emisiunii EURomania, realizată la Bruxelles, de corespondentul Știrilor PRO TV Camelia Donțu. La dezbatere a participat și europarlamentarul Dacian Cioloș.

O rezoluție adoptată recent de Parlamentul European cere Rusiei să restituie integral tezaurul României, pe care și l-a însușit ilegal în Primul Război Mondial. Acesta include peste 91 de tone de aur, colecții regale de bijuterii și monede rare, dar și alte bunuri de patrimoniu.

Numeroase voci susțin însă că valoarea reală a tezaurului este mult mai mare decât se cunoaște în mod public. Asta deoarece aurul trimis în Rusia nu era sub formă de lingouri, ci consta în monede vechi, mult mai valoroase, după cum susține și fostul președinte Traian Băsescu.

Adoptarea rezoluției în PE, cu o largă majoritate, înseamnă că problema tezaurului "nu mai este un subiect bilateral între România și Federația Rusă", ci devine "un subiect european și o sarcină a Comisiei Europene", explică europarlamentarii români.

Citește și
Dmitri Medvedev, Vladimir Putin
Cererea României de restituire a tezaurului i-a enervat rău pe oficialii din Rusia. Reacțiile lor
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cu alte cuvinte, rezoluția dă puteri Comisiei Europene să negocieze repatrierea tezaurului, în numele României, atunci când condițiile o vor permite. Comisia a promis deja întreg sprijinul pentru a ne putea recupera tezaurul.

"Nu ne facem iluzii că vom recupera tezaurul în timpul regimului Putin", spune europarlamentarul Dacian Cioloș. "Însă după ce se va încheia acest război (...), se vor crea premisele pentru reluarea discuțiilor. Rusia va veni la Bruxelles să ceară eliminarea sancțiunilor, și atunci este un moment extrem de prielnic pentru ca guvernul român să ceară Comisiei să condiționeze Federația Rusă de restituirea tezaurului nostru", explică Eugen Tomac, inițiatorul rezoluției.

Documentul adoptat în Parlamentul European a provocat reacții furibunde la Moscova. Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei și un apropiat al lui Vladimir Putin, i-a jignit pe români, afirmând că "nu sunt o națiune", că solicitarea este o "obrăznicie" și că toți europenii care o susțin sunt "niște idioți."

Eugen Tomac: "Este un nou episod care demonstrează cât se poate de clar că Moscova întotdeauna ne-a privit cu un anumit dispreț. Să nu uităm că teza aceasta că "nu suntem un popor", au reușit să o implementeze prin cele mai nemiloase modalități în epoca sovietică, deznaționalizându-i pe românii de dincolo de Prut.

Vor încerca întotdeauna să folosească acest limbaj agresiv de dispreț, care n-ar trebui să ne mire. Evident că mă aștept să existe în continuare reacții de această natură, pentru că Rusia și acum 100 de ani, și acum 50 de ani, a avut aceeași abordare."

Rusia consideră în continuare că nu are nicio datorie față de România. Mai mult, susține că nici nu știe unde se află tezaurul.

Dacian Cioloș: "Nu ne facem iluzii că vom obține ceva cu regimul lui Putin, dar Rusia nu înseamnă doar Putin. Deocamdată, da, Putin cu Medvedev și cu acoliții lor conduc această Rusie agresivă vizavi de Ucraina, vizavi de Uniunea Europeană, dar vor veni momente în care va trebui discutat și diplomatic. (…)

Cred că e important pentru noi românii, să înțelegem că Uniunea Europeană înseamnă și un astfel de cadru, să ne exprimăm nevoile noastre ca nație, pentru că, fiind partea Uniunii Europene, celelalte țări trebuie să fie deschise și la subiectele care sunt specifice ale noastre și să și le însușească."

Camelia Donțu: Comisia Europeană ne poate ajuta într-un astfel de caz?

Dacian Cioloș: “Comisia Europeană este executivul Uniunii Europene, din care și noi facem parte. Deci, problemele noastre ridicate acum la nivel european și însușite de Parlamentul European devin sarcină pentru Comisia Europeană.(…) Vor trebui acum să găsească soluții, formule juridice pentru a integra acest subiect în subiectele mai largi europene.

“Deci, teza asta a naționaliștilor, a extremiștilor și a antieuropenilor, că aderarea la Uniunea Europeană înseamnă că ne impune cineva de sus, de la Bruxelles, cum să trăim și că ne pierdem valorile și ne pierdem identitatea, e combătută exact cu un astfel de subiect, prin care demonstrăm că un subiect al României devine unul european, pentru că noi suntem în Uniunea Europeană.”

Valoarea reală a tezaurului „este mult mai mare decât cea estimată”

Eugen Tomac: Ne-am recuperat o parte din tezaur, mică. A fost restituit o parte din tezaurul cultural, și aici ne referim la arhive, la bunuri de patrimoniu, tablouri, icoane vechi, însă o parte însemnată încă se află în Federația Rusă.

Dar cel mai important aspect este că întregul tezaur al României, rezervele Băncii Naționale de atunci n-au fost restituite niciodată. Și aici discutăm despre un tezaur care are o valoare greu de estimat în momentul de față, pentru că nu au fost duse lingouri de aur.

Discutăm despre monede care se aflau în rezerva Băncii Naționale, și despre faptul că, în proporție de peste 90%, cantitatea acestuia era formată din aceste monede.

Deci prețul lor este mult mai mare, raportat la strict cantitatea de de 91,5 tone de aur. De aceea va fi nevoie de negocieri destul de serioase în perspectivă cu Moscova și pentru noi.

Important este ca și Comisia Europeană (…) să își însușească acest dosar și, evident, să devină un subiect de discuție în relația între Bruxelles și Moscova”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Vasile Bănescu, după ce Medvedev a spus că ”românii nu sunt o națiune”: ”Afirmă scrâșnit vocea sufocată de ură a Nimicului”
Vasile Bănescu, după ce Medvedev a spus că ”românii nu sunt o națiune”: ”Afirmă scrâșnit vocea sufocată de ură a Nimicului”

Vasile Bănescu a reacționat vineri seara la jignirile proferate de Dmitri Medvedev la adresa românilor, despre care a spus că ”nu sunt o națiune”. Asta ”afirmă scrâșnit vocea sufocată de ură a Nimicului”, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

 

Cererea României de restituire a tezaurului i-a enervat rău pe oficialii din Rusia. Reacțiile lor
Cererea României de restituire a tezaurului i-a enervat rău pe oficialii din Rusia. Reacțiile lor

Decizia Parlamentului European de a-i cere Rusiei să restituie Tezaurul României l-a scos din sărite pe Dmitri Medvedev, vice-președintele Consiliului de securitate al Rusiei.

Ce va face Rusia după cererea de restituire a tezaurului: ”Putin știe că vom căuta acest tezaur, că România nu va renunța”
Ce va face Rusia după cererea de restituire a tezaurului: ”Putin știe că vom căuta acest tezaur, că România nu va renunța”

Parlamentul European cere Rusiei să restituie integral tezaurul României, pe care și l-a însușit ilegal în primul război mondial. Acesta include peste 91 de tone de aur, colecții regale de bijuterii și monede rare, dar și alte bunuri de patrimoniu.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.