Ce sarbatorim de fapt de Ziua Europei. Orasul care de azi candideaza la titlul de "Capitala Culturala Europeana"
Pe 9 mai, Romania sarbatoreste, la fel ca toate statele membre UE, Ziua Europei. Nu multi sunt insa cei care stiu ce moment istoric sarbatorim efectiv.
In fiecare an, la 9 mai, se serbeaza Ziua Europei, ramasa in istorie si sub numele de "Ziua Schuman". La 9 mai 1950 ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea un plan de colaborare economica intre Franta si Germania, pentru eliminarea rivalitatilor seculare dintre cele doua state.
Schuman a facut a facut primul pas spre crearea a ceea ce este astazi Uniunea Europeana (UE). La doar cinci ani dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a propus crearea unei institutii europene care sa centralizeze si sa gestioneze productia de carbune si otel, in urma careia la 1 ianuarie 1952 a luat fiinta Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO). La 25 martie 1957, prin semnarea Tratatului de la Roma, a luat nastere Comunitatea Economica Europeana, devenita Uniunea Europeana in urma intrarii in vigoare a Tratatului de la Maastricht, la 1 noiembrie 1993. Declaratia Schuman a stat la baza amplului proces de constructie a unei Europe unite.
In acest an, se implinesc 30 de ani de cand Consiliul European de la Milano (iunie 1985) a decis ziua de 9 Mai ca Zi a Europei, precum si 10 ani de la semnarea de catre Romania a Tratatului de Aderare la UE (25 aprilie 2005). In perioada comunista, in tara noastra se sarbatoarea pe 9 mai Ziua Victoriei, dupa modelul din URSS, in vreme ce in Europa de Vest aceasta este celebrata pe 8 mai iar in tarile Commonwealth pe 7.
In fiecare an delegatiile UE organizeaza, in cooperare cu ambasadele statelor membre din tarile-gazda, activitati pe tema Europa in lume. Exista o traditie ca in aceasta zi institutiile UE sa isi deschida portile pentru public, astfel pe 2 mai au fost deschise la Strasbourg iar pe 9 mai sunt deschise la Bruxelles si Luxemburg. In fiecare an, mii de oameni participa la vizite, dezbateri, concerte si alte evenimente, pentru a sarbatori Ziua Europei si pentru a afla mai multe despre UE, potrivit europa.eu.
Pentru a marca Ziua Europei, in Bucuresti si in alte orase ale tarii sunt organizate evenimente pe parcursul intregi luni mai. De pilda, in Capitala fanfare din mai multe tari europene vor sustine recitaluri in Parcul Unirii, Parcul Cismigiu, Parcul Herastrau si Piata Universitatii.
In Parcul Cismigiu, Primaria Capitalei organizeaza un targ al statelor membre UE. Reprezentantii tarilor participante la targ le vor prezenta vizitatorilor obiceiuri, activitati si oferte turistice, precum si spectacole artistice traditionale. De asemenea, in 15 statii ale metroului din Bucurestu vor avea loc concerte, proiectii de videoclipuri, spectacole de dansuri traditionale, dar se vor auzi si mix-uri realizate de DJ.
In municipiul Targu-Jiu, institutiile de cultura au pregatit concerte si dansuri specifice tarilor care fac parte din Uniunea Europeana. La Suceava va avea loc o manifestare in aer liber, pe esplanada din fata Universitatii. De asemenea, proiectul 'Braila Capitala Culturala Europeana 2021' va fi lansat oficial de Ziua Europei.
Sursa: Agerpres
Etichete: ue, sarbatoare, ziua victoriei, 9 mai, ziua europei, urss,
Dată publicare:
09-05-2015 09:55