Trei nume mari pentru care s-a cerut aviz de la Iohannis in dosarul Mineriada. Cozma: "Am luat bataie din cauza lui Munteanu"

×
Codul embed a fost copiat

Parchetul general i-a cerut presedintelui Romaniei avizul pentru inceperea urmaririi penale impotriva mai multor demnitari de rang inalt: Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, si Victor Athanasie Stanculescu.

Pe langa acestia, alte 3 persoane sunt urmarite penal pentru unul dintre cele mai sangeroase evenimente din istoria Romaniei. Inclusiv Miron Cozma, liderul minerilor de atunci.

Principalele evenimente:

-► Miron Cozma: "Am luat bataie din cauza lui Marian Munteanu"
-► Procurorii cer aviz de la presedinte pentru urmarirea penala a lui Petre Roman
-►
Miron Cozma, suspect in dosar
-►
Amiralul 'Cico' Dumitrescu: "Nu am avut niciun fel de amestec, m-au batut"
-►
Cazimir Ionescu, pe lista de suspecti

Petre Roman, fost premier al Romaniei in 1990, Gelu Voican Voiculescu, vice prim ministru in aceeasi perioada si Victor Atanasie Stanculescu, fost ministru al apararii sunt cei trei demnitari de rang inalt pentru care procurorii Parchetului General i-au solicitat joi presedintelui Klaus Iohannis incuviintarea inceperii urmaririi penale pentru infractiuni contra umanitatii in dosarul ''Mineriada''.

Citește și
Ion Iliescu
Dosarul MINERIADEI: Iliescu va fi pus sub urmarire penala pentru crime impotriva umanitatii: "Nu ma jeneaza nicio cercetare"
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Cei 3 sunt acuzati ca au avizat interventia in forta a politiei asupra manifestantilor si ca ar fi ajutat la organizarea si aducerea minerilor in Bucuresti. Cu alte cuvinte, ca au contribuit, cel putin moral, la moartea celor 4 oameni, la ranirea altor 1000 intre care 3 prin impuscare.

Nevinovati sustin ca sunt si cei chemati astazi la parchet ca sa fie informati ca sunt cercetati in dosarul Mineriadei din iunie 1990. Printre ei, liderul minerilor, Miron Cozma. Acesta sustine ca el este o victima a celor intamplate si nu un dusman al manifestantilor de atunci.

''Miron Cozma nu a venit nici cu primul tren, nici cu al doilea, a fost adus in ultimul tren. Parchetul, procedural, nu face altceva decat sa respecte legea. De-a lungul vremii nu exista nicio reclamatie impotriva mea. Am luat bataie din cauza lui Marian Munteanu. ''

Emil Cico Dumitrescu, fostul sef al directiei de cultura din ministerul de interne, este si el urmarit penal. La iesirea de la audieri, amiralul in rezerva a avut o surpriza neplacuta. Un barbat care sustine ca a fost batut in piata universitatii i-a strigat in fata ca este un criminial.

„Eu nu am avut pe nimeni in subordine, eu nu am avut pusca. Cu ce sa omor? Cu prastia?’

De infractiuni contra umanitatii este acuzat si Cazimir Ionescu, la acea vreme vicepresedintele consiliului provizoriu de uniune nationala.

Gheorghe Dobre, in schimb, ministrul transporturilor in iunie 1990, a respectat legea tacerii. Nu a facut niciun comentariu nici la intrare si nici la iesire. Dosaril mineriadei din 13-15 iunie 1990 presupune audierea a sute de persoane care au fost implicate in acest sangeros eveniment.

Miron Cozma: Am luat bataie din cauza lui Marian Munteanu

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a sustinut, joi, la Parchetul General, ca, procedural, procurorii nu fac altceva decat sa respecte legea cu privire la ancheta in dosarul "Mineriada" si a subliniat ca CEDO s-a pronuntat deja in privinta sa, declarandu-l nevinovat.

''A fost un grup organizat. (...) Nu toti oamenii sunt la fel, nici minerii nu sunt la fel (...) Daca au venit, aceia sa raspunda. Au venit condusi de autoritati - Petre Roman, Voican Voiculescu, Ion Iliescu, (...) securistul Nicolae Camarasescu. (...) Miron Cozma nu a venit nici cu primul tren, nici cu al doilea (...), a fost adus in ultimul tren. (...) Parchetul, procedural, nu face altceva decat sa respecte legea. Eu ma consider nevinovat si a spus-o si CEDO. (...) De-a lungul vremii nu exista nicio reclamatie impotriva mea. Am luat bataie din cauza lui Marian Munteanu. A spus (...) ca i-am salvat viata lui si unei domnisoare'', a declarat Cozma, potrivit Agerpres.

El a tinut sa arate ca inculpati in acest dosar sunt ''Armata, Internele si Serviciile''.

Aviz pentru urmarirea penala a lui Petre Roman

Procurorii au fi cerut avizul presedintelui pentru a declansarea urmaririi penale in cazul Petre Roman - premier al Romaniei in timpul mineriadei - al lui Gelu Voican Voiculescu (fost ministru al Apararii) si a lui Victor Atanasie Stanculescu (vicepremier, responsabil cu controlul serviciilor secrete in 1990).

Procurorul general Tiberiu Nitu a solicitat presedintelui Klaus Iohannis declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Petre Roman, Victor Atanasie Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, in perioada in care acestia aveau calitatea de ministri.

"Facem precizarea ca, desi faptele ce formeaza obiectul prezentei cauze au fost comise anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, act normativ ce stabileste procedura de urmat in cazul atragerii raspunderii ministeriale (norme de procedura de stricta si imediata aplicare), procedura de sesizare a presedintelui Romaniei pentru a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului este aplicabila si in cauza de fata", transmite Parchetul General intr-un comunicat de presa remis joi.

Parchetul aminteste ca, prin Decizia nr. 93 din 16 iunie 1999, Curtea Constitutionala a statuat ca, in privinta mandatului de membru al Guvernului, Constitutia nu a instituit imunitatea, ci o alta masura de protectie si anume conditionarea dreptului de a cere urmarirea lui penala pentru faptele savarsite in exercitiul functiei.

"Aceasta masura de ocrotire a interesului public subzista si dupa incetarea mandatului membrilor Guvernului, asa incat este evident ca, in privinta infractiunilor comise in exercitiul functiei, punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului trebuie sa se realizeze cu respectarea acelorasi norme procedurale", mai sustin procurorii.
 

Miron Cozma, "Cico" Dumitrescu si Cazimir Ionescu, chemati la Parchet

La Parchet a fost citat sa se prezinte joi Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului. Inainte de a intra, acesta a spus ca nu s-ar mira sa fie pus sub acuzare. La iesire a precizat ca si el are calitatea de suspect, insa nu e acuzat de infractiuni contra umanitatii, ci de loviri si alte violente. "Deocamdata infractiunea  e cea comuna, pe articolul 439 ca si toti ceilalti, dar pe situatia de la litera 'g' am inteles, adica vatamari corporale, fizice, chestiuni din astea inventate", a declarat Miron Cozma, la iesirea din sediul Parchetului.

Joi dimineata a ajuns la audieri amiralul in rezerva Emil "Cico"
Dumitrescu, sef al Directiei Cultura si Presa din Ministerul de Interne in perioada Mineriadei. In trecut, acesta a fost cercetat penal dupa ce una din victimele Mineriadei s-a plans ca ar fi batut-o, in urma agresiunii pierzandu-si un rinichi.

"Cico" Dumitrescu a declarat la intrarea in sediul Parchetului: "Eu nu am avut niciun fel de amestec in chestia asta. Eu eram seful Directiei Generale Cultura Sport. Nu m-am intalnit cu revolutionarii, sa zic asa, decat cand au atacat Politia Capitalei. Ca atunci domnul presedinte Iliescu ii cauta pe Chitac si pe Diamandescu si nu i-a gasit. Si m-a sunat pe mine si m-a intrebat: 'Mai, ce se intampla acolo?'. 'Nu stiu, domnu' presedinte'. Zice: 'Du-te, ma, si vezi'! Cand i-am zis: 'Dom'ne, astia cer arestati!'. Zice: 'Du-te si vorbeste cu seful Politiei - era generalul Batlan - sa le dea drumul!'. I-am spus ca nu e, m-au luat, m-au batut, mi-au rupt uniforma. Si a doua zi i-am spus: 'Domnu' presedinte, eu ma duc la procuratura'. Cum adica, general sa fie batut, calcat, mi-au calcat ochelarii. Mi-a spus: "Asa se intampla, lasa-i, ma, in pace!".

Si Cazimir Ionescu, fost vicepresedinte CPUN, s-a prezentat joi dimineata la Parchetul General pentru a fi audiati in dosarul Mineriadei. Aici i s-a comunicat care are calitatea de suspect in dosar. "Sunt suspectat ca, din pozitia pe care o aveam, as fi putut participa la luarea unei decizii in privinta organizarii Mineriadei", a spus el.

Miercuri, Ion Iliescu a fost pus sub acuzare, pentru infractiuni contra umanitatii, in acest dosar. Este o acuzatie ferita de prescriptia care a inchis pana acum cazul de doua ori. Alaturi de fostul presedinte, a fost pus sub acuzare si cel care conducea atunci Serviciul Roman de Informatii, Virgil Magureanu. 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Decizie istorica in Dosarul Mineriada. Ion Iliescu si Virgil Magureanu, acuzati de infractiuni contra umanitatii
Decizie istorica in Dosarul Mineriada. Ion Iliescu si Virgil Magureanu, acuzati de infractiuni contra umanitatii

Ion Iliescu este acuzat de infractiuni contra umanitatii, o acuzatie care este ferita de prescriptia care a inchis pana acum dosarul Mineriadei din iunie '90, de doua ori.

Dosarul MINERIADEI: Iliescu va fi pus sub urmarire penala pentru crime impotriva umanitatii:
Dosarul MINERIADEI: Iliescu va fi pus sub urmarire penala pentru crime impotriva umanitatii: "Nu ma jeneaza nicio cercetare"

Este oficial! Dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost redeschis. In aceste conditii, Ion Iliescu va fi chemat de procurorii Parchetului General pentru a fi pus, din nou, sub urmarire penala. 

Miron Cozma:
Miron Cozma: "Nu am remuscari pentru mortii de la Mineriade"

Miron Cozma a declarat, miercuri, in cadrul unei dezbateri pe tema Mineriadei din iunie 1990, ca nu are remuscari pentru persoanele ucise in timpul evenimentelor, intrucat el ar fi fost adus cu forta la Bucuresti.

Recomandări
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 

Trenul nou a fost anulat joi dimineaţa din cauza unor erori afişate de computerul de bord, călătorii fiind reprogramaţi pentru următorul tren, potrivit reprezentanţilor Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF).  

Cod Roșu de viscol foarte puternic, cu vizibilitate aproape zero, în România. Au fost emise și alte alerte de vreme rea
Cod Roșu de viscol foarte puternic, cu vizibilitate aproape zero, în România. Au fost emise și alte alerte de vreme rea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, mai multe avertizări meteo de vreme rea, Cod Roșu, Cod Portocaliu și Cod Galben de ninsori, viscol și vânt puternic, pentru aproape toată țara.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.