Atacul haitei de animale salbatice din Constanta scoate la lumina o problema mai veche. Din ce specie fac parte "fiarele"
Specialistii au facut lumina privitor la atacul de saptamana trecuta al unei haite, la marginea localitatii Valu lui Traian.
Analiza in laboratoarele sanitar-veterinare a aratat ca animalele despre care localnicii spuneau intitial ca ar fi lupi sunt de fapt caini, metisi cu husky siberian. La originea problemei sta abandonul cainilor de rasa, care din lipsa de hrana isi regasesc instinctele primare, adica se salbaticesc.
Pornind de la atacul celor cinci sau sase fiare, expertii au inceput sa caute explicatii. Lesurile au fost studiate in laborator, iar medicii veterinari au fost uimiti sa descopere ca nu sunt lupi, ci caini - metisi de husky siberieni, salbaticiti.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Doctor Corina Ivanciu, DSV Constanta: "Sunt doua exemplare de caini rasa comuna femela si mascul ce prezentau unele caracteristici ce pot aparea si la rasa husky siberian."
Doctor Adrian Balba, directorul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta: "Sunt caini care au niste instincte primare net superioare altora, sunt caini foarte inteligenti, dar sunt caini care se pot intoarce mult mai repede in salbaticie."
In marea majoritate a cazurilor, astfel de animale, daca sunt parasite si lasate fara hrana, isi recapata instinctul de pradator. Cu toate ca legea sanctioneaza astfel de fapte, exista proprietari de caini care isi abandoneaza animalele la marginea zonelor urbane, iar din incrucisarea necontrolata de rase pot rezulta exemplare foarte agresive.
Ziadin Murat, asociatia pentru protectia animalelor: "Orice animal care este lasat fara hrana devine, intervine instinctul primar, instinctul de supravietuire si incepe sa-si caute hrana sa atace posibile prazi. Ca si omul daca omul ar ramane fara hrana ar deveni animal."
Nu doar in judetul Constanta, ci si in alte zone din tara au fost semnalate astfel de haite care ataca fermele, stanele, dar si gospodariile aflate la marginea localitatilor.