APADOR-CH cere modificarea Legilor Poliției: Oamenii care huiduie la proteste ar putea fi condamnați la închisoare
Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki solicită Ministerului de Interne să clarifice sau să elimine o serie din propunerile de modificare a Legilor Poliției, motivând că ar încălca drepturile omului.
Astfel, APADOR-CH atrage atenția că oamenii care huiduie la proteste ar putea fi incriminați.
Într-un comunicat de presă, reprezentanții APADOR-CH precizează că a transmis către MAI o serie de comentarii pe marginea proiectelor de modificare a legilor din domeniul oridinii publice, care se află în dezbatere pe site-ul instituției.
Astfel, oamenii care „întrebuințează cuvinte, expresii, gesturi jignitoare sau obscene” la adresa organelor de ordine ar putea primi de la trei luni la un an de închisoare.
Asociația atrage atenția că fapta „ atât de largă şi de vagă încât orice gest sau cuvânt dezagreat de un poliţist poate fi calificat drept comportament infracţional (infracţiunea de ultraj)”.
Spre exemplu, în cadrul unei adunări publice, nemulţumirea, protestul se exprimă şi sub forma unor huiduieli. Potrivit textului de lege propus, aceste huiduieli pot fi interpretate de poliţist drept „cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare”, astfel că toate persoanele participante la acea adunare publică pot deveni autori ai infracţiunii de ultraj, mai notează sursa citată.
O altă nemulțumire vizează introducerea unui nou caz de privare de libertate, „reținerea administrativă”, care prevede interdicția ca o persoană să părăsească un anumit spațiu.
„Textul de lege propus nu prevede nicio limitare în timp a duratei reţinerii administrative, nici procedura dispunerii ei şi nici care sunt drepturile şi garanţiile persoanei reţinute administrativ. O astfel de reglementare, în mod vădit lacunară, nu poate fi folosită ca temei pentru privarea de libertate a unei persoane”, precizează reprezentanții asociației.
Mai mult, APADOR-CH atrage atenția că introducerea unei noțiuni precum „poziție inofensivă” este vagă, astfel că persoana vizată de polițiști ar putea fi obligată să stea chiar și pe burtă cu mâinile la spate.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică un pachet legislativ care are rolul să întărească siguranţa poliţiştilor şi a cetăţenilor.
Pachetul legislativ presupune completarea Legii nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Astfel, una dintre modificările aduse vizează şi locatarii gălăgioşi, care nu dau muzica mai încet, chiar dacă poliţiştii i-au vizitat de câteva ori în aceeaşi noapte şi au aplicat avertismente sau amenzi. Potrivit noului proiect, aceste persoane riscă până la doi ani de închisoare.